Σάββατο 30 Ιουλίου 2011


ο αντίδοτο στην κρίση κρύβεται στην ελληνική γη

Σπάνιες καλλιέργειες και εκτροφεία αποδίδουν ακόμα και αυτήν τη δύσκολη περίοδο με εξασφαλισμένη πελατεία κυρίως από το εξωτερικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Friday 29 July 2011
Είναι οι αγρότες που τολμούν το παραπάνω βήμα, δοκιμάζουν την τύχη τους σε καλλιέργειες ή εκτροφές λιγότερο διαδεδομένες. Τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους οι περισσότεροι ρισκάρουν. Με μικρή ή χωρίς καθόλου επιδότηση, δεν το βάζουν κάτω ούτε τώρα, με το γενικότερο οικονομικό στρίμωγμα. Αντιθέτως, έχουν εξασφαλισμένη τη σταθερή πελατεία τους, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού...
Βρήκαν τον τρόπο τους να έχουν μόνιμη και αποδοτική δουλειά, ειδικά όταν και η φύση συμμαχεί μαζί τους. Είκοσι δύο από τους αγρότες του Εβρου στο χωριό Τυχερό ενώνουν χρόνια τώρα τις δυνάμεις τους. Καλλιεργούν εκλεκτά λευκά σπαράγγια που γίνονται ανάρπαστα στο Μόναχο. Υπό νορμάλ ρυθμούς, καταφέρνουν και βγάζουν ώς και εννιακόσιους τόνους (!) ετησίως.
«Για εμάς δεν περισσεύει τίποτα! Ολα καταλήγουν νωπά εκτός συνόρων, μια και θεωρούνται ο βασιλιάς των κηπευτικών! Τα καλλιεργούμε συστηματικά από το 1994, οπότε και συστήσαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού. Από τότε τα στέλνουμε σε δύο μεγάλες γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μας τα προπληρώνουν, αφού υπογράφουμε κάθε χρόνο και νέο συμβόλαιο μαζί τους. Αυτομάτως, και εμείς έχουμε σίγουρους πελάτες, και μάλιστα στην πιο κεντρική αγορά της Ευρώπης», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Μαλτεπιώτης, ταμίας του συνεταιρισμού.
Από κοινού με τρεις συναδέλφους του διαθέτουν τα 160 από τα 1.100 στρέμματα φυτειών σπαραγγιού στην περιοχή, σε σύνολο 6.500 στον νομό και 35.000 πανελλαδικά. Σαράντα εργάτες έχουν αναλάβει τη φροντίδα και συγκομιδή των βλασταριών τους. «Είναι ευαίσθητο προϊόν και θέλει προσοχή. Πρέπει να τοποθετήσουμε και νάιλον περιμετρικά για να τα προστατέψουμε από δυνατές βροχές και ηλιοφάνειες. Και τα έξοδά μας είναι αυξημένα κατά τον τελευταίο χρόνο. Δαπανούμε ώς και 900 ευρώ ετησίως ανά στρέμμα», επισημαίνει.
Στον Εβρο ωστόσο ποντάρουν - λένε - στο συγκριτικό πλεονέκτημά τους. «Μας ευνοούν τα εδάφη μας, οι αμμώδεις περιοχές που βρέχονται από τον μεγάλο ποταμό μας. Από κει και πέρα, στη δουλειά μας παίζει μεγάλο ρόλο και η τύχη: πέρυσι χάσαμε σχεδόν τη μισή σοδειά μας από πλημμύρες. Αν πάντως δεν έχουμε τέτοια προβλήματα και ξεκινήσουμε έγκαιρα τον Απρίλιο το μάζεμα, τότε πραγματικά αξίζει ο κόπος. Πιάνουμε τιμές ώς και 12 ευρώ το κιλό, όταν οι Γερμανοί δεν έχουν και δικά τους σπαράγγια σε αφθονία. Στη χειρότερη περίπτωση, θα αρκεστούμε στα 2,5 - 4 ευρώ το κιλό», τονίζει.

Σαλιγκάρια που… σουλατσάρουν! Ο πρώτος ελληνικός Συνεταιρισμός Σαλιγκαροτρόφων είναι γεγονός. Ιδρύθηκε πρόσφατα, με έδρα τα Γεφύρια Καρδίτσας, με σκοπό την ανάπτυξη του κλάδου. Αριθμεί 23 μέλη, εκ των οποίων τα 10 είναι και ιδιοκτήτες εκτροφείων. Και δεν είναι μόνο η Θεσσαλία που έχει στο πιάτο της μαγειρευτά γαστερόποδα. Ανάλογους μεζέδες για… καλοφαγάδες λανσάρει από φέτος στο χωριό Μαρίνα της Φλώρινας ο 33χρονος Κώστας Βασιλείου. Πατέρας δύο παιδιών, άφησε στην άκρη εδώ και είκοσι ένα μήνες τη δουλειά τού λογιστή και άλλαξε εντελώς πορεία. Μια εκπομπή σχετική με σαλιγκάρια που είδε τυχαία στην τηλεόραση αποδείχθηκε καθοριστική.
«Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να ψάχνω τους διάφορους τρόπους εκτροφής. Αυτό που κυρίως με κέρδισε στη μέθοδο του ανοικτού βιολογικού κύκλου είναι αυτή η άμεση επαφή με τη φύση: τα σαλιγκάρια μου εκτρέφονται στο χωράφι, σαν να μεγάλωναν ελεύθερα στην ύπαιθρο, μέχρι να ωριμάσουν για δώδεκα μήνες και να συλλεχθούν. Οπως κι όλες οι επενδύσεις, βέβαια, το ρίσκο για πιθανό απρόοπτο είναι υπαρκτό. Με τη σημαντική διαφορά, ωστόσο, πως στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει το άγχος των πωλήσεων, διότι η ζήτησή τους είναι δεδομένη: πριν ακόμα από την εγκατάσταση του εκτροφείου μας, υπογράψαμε συμβόλαιο απευθείας με το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία. Μέσω αυτού, λοιπόν, εμείς έχουμε στη διάθεσή μας τη σωστή καθοδήγηση - τεχνογνωσία του για 35 χρόνια, ενώ και το Ινστιτούτο δεσμεύεται να αγοράζει την παραγωγή μας», σημειώνει.
Η δαπάνη για κάθε στρέμμα του ανήλθε περίπου στις 4.000 ευρώ. Στα δέκα που έχει διαθέσιμα σήμερα για να… σουλατσάρουν τα σαλιγκάρια του αρκεί η προσωπική εργασία του ή και επιπλέον ένα άτομο να τα φροντίζει.
«Σίγουρα χρειάζεται εργατικότητα και μεθοδικότητα. Η σαλιγκαροτροφία είναι επιστήμη, όχι το μάννα εξ ουρανού που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πλούσιοι χωρίς συστηματική ενασχόληση», ξεκαθαρίζει. Στην πρώτη παραγωγική σεζόν του, φέτος, αναμένει απόδοση γύρω στα 700 κιλά ανά στρέμμα. Από του χρόνου πια, θα φτάνει ώς και τα 1.200 κιλά σαλιγκαριών ετησίως. «Σήμερα, τα πουλώ προς περίπου τέσσερα ευρώ το κιλό στους Ιταλούς. Τα διαθέτω και εδώ στη λιανική, από έξι-επτά ευρώ κάθε κιλό», καταλήγει.

Οι «ξενώνες». Και στη Ρούμελη, οι κρητικοί χοχλιοί - τα σαλιγκάρια του γένους Helix aspersa - είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Φροντίζει γι' αυτό ο 30χρονος Θανάσης Λεκάκης, ο οποίος μπροστά στις αναδουλειές πήρε εδώ και δεκαπέντε μήνες την κατάσταση «επ' ώμου». «Τελευταία δούλευα ως μεσίτης ακινήτων στην Αθήνα. Αλλά με την κρίση που υπάρχει, η δουλειά αυτή δεν απέδιδε, ούτε και μπορούσα να βρω άλλη. Από τη στιγμή που και οι ρυθμοί ζωής στην πρωτεύουσα με κούρασαν, με δεδομένο κι ότι ο παππούς μου είχε αφήσει κτήματα στην επαρχία, άρχισα να μελετώ διάφορες προοπτικές - μανιτάρια, ροδιές, αγελάδες κ.λπ. - ώσπου προτίμησα τη συγκεκριμένη», λέει.
Στην οικογενειακή μονάδα που έστησε στη Δεσφίνα Φωκίδας έχει εγκαταστήσει μέχρι και «σπιτάκια» για τα σαλιγκάρια του. Εκεί τα ταΐζει με λαχανικά, αλλά και με μείγμα από δημητριακά, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο. «Ακολουθώ τη λεγόμενη κλειστού τύπου εκτροφή. Τα στεγάζω σε διχτυοκήπιο, σε δύο στρέμματα, με σχετικά ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία. Στο εσωτερικό του έχω διάσπαρτες ξύλινες κατασκευές, κάτω από τις οποίες αυτά βρίσκουν καταφύγιο ή πέφτουν σε χειμερία νάρκη», περιγράφει.
Για δεύτερη χρονιά οι επιδόσεις του είναι, λέει, νόστιμες. Τα πρώτα 350 κιλά σαλιγκαριών που διέθεσε δοκιμαστικά σε ταβέρνες, αλλά και σε ιδιώτες προς 8 ευρώ το κιλό, απέφεραν κιόλας νέες παραγγελίες. Μελλοντικά, αν όλα πάνε όπως τα προγραμματίζει, θα μπορεί να παράγει ώς και πέντε τόνους ετησίως. «Θεωρητικά, το κέρδος είναι ικανοποιητικό. Βέβαια, όταν ξεκινάς, τα βλέπεις όλα ρόδινα. Στην πορεία, ωστόσο, αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες. Μόνο μετά τα τρία πρώτα χρόνια έχεις πεντακάθαρη εικόνα, τότε που έχεις και το μέγιστο δυνατό στο εκτροφείο σου. Υπάρχει και πρόγραμμα επιδότησης μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν έχω καταφέρει ακόμα να τη λάβω», αναφέρει.


Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Απο την Αυτοδιοικητική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙ, του Δήμου Δελφών, λάβαμε το κείμενο που ακολουθεί.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
22/7/2011
ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πέμπτη 21/7/2011 ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» Π. Μέγκος πρότεινε να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα των νεώτερων εξελίξεων στο χώρο της υγείας μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού ώστε να αποφασιστούν συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ξεκινώντας από παμφωκική συγκέντρωση σε συντονισμό με τους φορείς υγείας σαν άμεση απάντηση του λαού της Φωκίδας. Την πρόταση για συζήτηση του θέματος υποστήριξαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και οι κ.κ. Κορομπίλης και Καραγιάννης Δημ. Οι υπόλοιποι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν τη πρόταση με το αιτιολογικό ότι θέλουν περισσότερη ενημέρωση (τι παραπάνω άραγε από τις κατατοπιστικότατες ανακοινώσεις των -καθ’ ύλη αρμοδίων- γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου Άμφισσας;), να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο ΔΣ (να φτάσουμε δηλ. δεκαπενταύγουστο ή μήπως Σεπτέμβρη;) κλπ. Μετά από αυτό η Δημοτική Κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ
Την ίδια σχεδόν ώρα που ο υπουργός της μνημονιακής και μεσοπρόθεσμης κυβέρνησης κ. Λοβέρδος χορηγούσε σε μικρές δόσεις το δηλητηριώδες μίγμα περικοπών και συγχωνεύσεων στη δημόσια υγεία, το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών απέρριπτε την πρόταση μας για συζήτηση και απόφαση κινητοποίησης όλων των πολιτών, σχετική με την συγχώνευση του νοσοκομείου Άμφισσας με της Λαμίας (δηλ. τη κατάργησή του για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), την λειτουργική υποβάθμιση του, την περικοπή κρεβατιών. Όλα αυτά  κραδαίνοντας την επιστολή της τοπικής βουλευτού η οποία επιβεβαίωνε την ολισθηρή κατάσταση που διαμορφωνόταν στο χώρο της υγείας στο νομό μας,  αλλά για άλλη μια φορά ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών αποφαινόταν ότι σαν νέος Λεωνίδας θα προασπιζόταν όσα η ίδια προηγουμένως ουσιαστικά είχε αποδεχτεί (την κατάργηση και όλα τα υπόλοιπα)!!!
Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός θα ανακοινώσει τις υπόλοιπες θανατηφόρες ρυθμίσεις οι οποίες θα διαλύσουν στην κυριολεξία το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας πχ την «εφημερία κατά τομέα», υποβάθμιση Κέντρων Υγείας.
 Την ίδια ώρα που η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνει κατά 30% κόβουν κρεβάτια. Ως γνωστόν, βάσει του ΠΔ 87/86 το κλείσιμο νοσοκομειακών κρεβατιών συνεπάγεται ανάλογες μειώσεις γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και χρηματοδότησης. Έτσι αποτελεί τουλάχιστον υποτίμηση της νοημοσύνης μας η διαβεβαίωση ότι παρόλο που το Νοσοκομείο Άμφισσας καταργείται, παρόλο που μειώνονται οι κλίνες του, όλα αυτά γίνονται για το καλό μας!
Η συμπαιγνία των δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στη Κυβέρνηση και στη Ν Δημοκρατία ήταν τέλεια. Η ηλιοθεραπεία στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ με  αντιηλιακό ΝΔ φαίνεται είναι το τέλειο μίγμα από εδώ και πέρα προκειμένου να μπει ταφόπλακα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών.
 Όσο για τη βουλευτή κ. Παπαθανάση; Όπως αποδεικνύεται, η παραμονή της στη Βουλή μόνο τα χειρότερα σενάρια για την περιοχή εξυπηρετεί. Τα κομματικά της ένσημα όσο και να τα επιδεικνύει θα είναι ικανά πιθανόν να της δώσουν παχιά σύνταξη από τα ρημαγμένα ταμεία της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως να ξέρει ότι από τη συνείδηση των πολιτών θα έχει πάρει οριστικό διαζύγιο.
 
Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους εργαζόμενους στην υγεία, τις συλλογικότητες όλες όσες δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό  από κοινού με την πολίτες που πλήττονται από την βαρβαρότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε μέτωπο για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου
να ακυρώσουμε στην πράξη τις ολέθριες επιπτώσεις των κυβερνητικών σχεδιασμών για το νομό μας. Αύριο θα είναι αργά!!!


ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….


Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ !


Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται στάχτη 524.000 στρέμματα, κατά μέσο όρο. Αυτό προκύπτει απο έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος  Αγροτικής Ερευνας  και την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΒΒΦ.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 1.465 δασικές πυρκαγιές ! Οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώνονται στην Πελοπόννησο . Το 47% των καμένων εκτάσεων είναι αποτέλεσμα αγνώστων αιτίων !, 11% οφείλονται σε αποδεδειγμένους εμπρησμούς  και το 9% απο κάψιμο αγρών.
Ο πιό επικίνδυνος μήνας είναι ο Αυγουστος αλλά εφέτος ο Ιούλιος πήρε τα πρωτεία.

Ολοι πρέπει να προσέχουμε ιδαίτερα και να ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ. 199.

Οι μανιώδεις καπνιστές που πετάνε τα τσιγάρα απο το παράθυρο του αυτοκινήτου τους όλο το χρόνο.. δύσκολα μπορούν να διακόψουν την κακή τους συνήθεια το καλοκαίρι. Τα μάτια μας δεκατέσσερα...λοιπόν.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011



Ηλεκτρονική Έκδοση 

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη» λέει ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν σε κείμενο που υπογράφτηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείουΕπίσης ο Ακίμ Στέινερ, ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ , όπως μεταδίδει το BBC, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει δραματικά τις φυσικές καταστροφές στις προσεχείς δεκαετίες. Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα και από την κήρυξη περιοχών της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού από τα Ηνωμένα Έθνη.
Μάλιστα φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Σομαλία, είπε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα σε περίπτωση που συμβούν ταυτόχρονα και αρχίσουν να επηρεάζουν την παγκόσμια και τοπική αγορά τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε μετατόπιση πληθυσμού και μετανάστευση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Προειδοποίησε δε, ότι η διεθνής κοινότητα, σε περίπτωση που αυτά τα σενάρια γίνουν πραγματικότητα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πραγματικά ακραίες προκλήσεις.
Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πρόσθεσε από την πλευρά του: "Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια". Οι λιμοί, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας "αποτελούν απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια", πρόσθεσε.
Η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο, "πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας". "Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να τεθούν επικεφαλής της αντιμετώπισης, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απλοί θεατές", πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι δηλώσεις του έγιναν την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, με αντικείμενο το περιβάλλον και τη Γερμανία να πιέζει για ένα κείμενο που να συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και τη Γερμανίας για την τελική μορφή του κειμένου.
Η Ρωσία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμφανίσθηκε διστακτική να υπογράψει ένα κείμενο, που υποστηρίζονταν από τα δυτικά κράτη και συνέδεε την κλιματική αλλαγή με θέματα ασφαλείας, όμως ο Ρώσος απεσταλμένος στη συνέχεια δέχθηκε να συναινέσει σε ένα πιο "ήπιο" κείμενο.
Τελικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν σε ένα κείμενο το οποίο κάνει λόγο για "πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής".
Ο Ρώσος απεσταλμένος Αλεξάντερ Πάνκιν, υποστήριξε ότι η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στο συγκεκριμένο ζήτημα και επεσήμανε τον κίνδυνο πολιτικοποίησης του θέματος με ενδεχόμενη αύξηση των διαφωνιών μεταξύ των κρατών.
Αντίθετα η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος της κλιματικής αλλαγής το οποίο αναπόφευκτα πρέπει να συνδεθεί με την ασφάλεια υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και δράσης των κρατών.



Ιστορίες χρεοκοπίας
8Share
εκτύπωση  
Αθήνα 
Το επόμενο 24ωρο οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να ανατρέψουν τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και την πορεία της Ευρωπαικής Ενωσης. Πίσω από την "ομίχλη" που δημιουργούν τα κέντρα επικοινωνιακής πολιτικής για το τι πρόκειται ή δεν πρόκειται να συμβεί, για να αντιληφθούν όλοι τι σημαίνει μια απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα οδηγούσε στην αξιολόγηση του "selective default" αρκεί να ανατρέξει κανείς στα αρχεία του ΔΝΤ για τις ιστορίες χρεοκοπίας που συγκλόνισαν τις χώρες που πέρασαν ανάλογες στιγμές.
Πρώτη στη λίστα είναι η Ουκρανία. Μετά από τρείς κύκλους επιλεκτικής χρεοκοπίας ιδιωτικών ομολόγων το 1998 και το 1999 προχώρησε στην ανταλλαγή ομολόγων ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Η χώρα ήταν πρακτικά σε πτώχευση κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανταλλαγής των ομολόγων. Η αναδιάρθρωση μέσω του ιδιωτικού τομέα κάλυψε το 21% του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας.
Βέβαια από τη μνήμη ανακαλείται πιό εύκολα η Αργεντινή. Πριν από την πτώχευση στα τέλη του 2001, πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι μείωσης του χρέους: μια ανταλλαγή χρέους (megaswap) που αφορούσε χρέος ίσο με το 11% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από αναδιάρθρωση του χρέους κυρίως από εγχώριους επενδυτές, καλύπτοντας το 19% του ΑΕΠ. Σήμερα δέκα χρόνια μετά η Αργεντική καλεί τους πιστωτές της να τους εξοφλήσει για να ξαναβγεί στις αγορές.
Ακολουθεί η Ουρουγουάη: Σε μια μόνο ανταλλαγή το 2003 όλα τα κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε ξένο συνάλλαγμα αναδιαρθρώθηκαν με την έκδοση νέων που αναλογούσαν στο 50% του ΑΕΠ.
Ακολουθούν το Πακιστάν όπου μόνο ένα μικρό μερίδιο χρέους οφειλόταν σε ιδιώτες, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Εκουαδόρ.
Βέβαια από τις μεγάλες οικονομίες αναδιάρθρωση έγινε στη Ρωσία. Μετά την χρεοκοπία του Αυγούστου 1998, οι διαδοχικοί κύκλοι αναδιάρθρωσης μέχρι και το Φεβρουάριο του 2000 κάλυψαν το 24% του ΑΕΠ. Αυτό συμπεριλάμβανε χρέος εκφρασμένο σε ρούβλια, μη αποπληρωμένα ομόλογα, καθώς και ολόκληρο το χρέος της χώρας απέναντι στους πιστωτές του London Club από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Απόφαση για αναδιάρθρωση με βάση τη συμφωνία του Παρισιού (Paris Club) πάρθηκε τον Αύγουστο του 1999, προσφέροντας επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στη Ρωσία.
Κατόπιν τούτων είναι προφανές ότι όσο κι αν η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επιστρατεύει την ρητορική του και τα πολιτικά επιχειρήματα για να πείσουν ότι κι αν αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν πρέπει να ανησυχούμε, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι εφ΄ όσον αποφασισθεί η συμμετοχή ιδιωτών στην επικειμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τότε η χώρα μας θα μπεί αυτομάτως επικεφαλής στη λίστα της ζώνης των χρεωκοπημένων χωρών.
Κι αυτό για δύο λόγους γιατί θα είμαστε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βρέθηκε σ΄αυτή την κατάσταση και το κυριότερο γιατί το χρέος μας είναι πολλαπλάσιο των οφειλών των χωρών που οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το θέμα λοιπόν είναι αν στη Σύνοδο Κορυφής θα επικρατήσουν οι φωνές για την νέα διάσωση της Ελλάδας με πολιτικούς όρους και λύσεις που θα κρατήσουν ζωντανή την ευρωζώνη.
Και τέτοιες λύσεις υπάρχουν: είναι το EFSF, το Ταμείο Εγγυήσεων και Ασφάλειας που θα λειτουργεί έως το 2013 μέχρι να ξεκινήσει ο νέος μηχανισμός βοήθειας ESM, είναι η δυνατότητα και η δύναμη επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά, ακόμη ακόμη και η φορολόγηση των τραπεζών που έχει τεθεί ως λύση στο τραπέζι των 17 αρχηγών κρατών της ευρωζώνης.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Υπεραλίευση. 
Τι σημαίνει πραγματικά για σένα;

Ζούμε μια ψευδαίσθηση ότι η θάλασσα είναι μια ανεξάντλητη πηγή, από την οποία μπορούμε να παίρνουμε ό,τι και όσο θέλουμε... Ας αναρωτηθούμε όμως: από πού προέρχεται η κουτσομούρα που τρώμε στην ταβέρνα; Με ποιο τρόπο αλιεύθηκε και τι μας στοιχίζει πραγματικά το ψάρι αυτό;
Η αλόγιστη και καταστροφική αλιεία συμβαίνει παντού! Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές θάλασσες και η αλιευτική μας οικονομία, με μεγάλα αλιευτικά σκάφη, όπως οι μηχανότρατες να καταστρέφουν το βυθό αφήνοντας ελάχιστη ζωή πίσω τους. Κάθε χρόνο μόνο από τις μηχανότρατες, τα μη δημοφιλή ψάρια που πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκρά, ξεπερνούν τους 15.000 τόνους. Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη ζωής, με αποτέλεσμα το 65% των ψαριών της χώρας μας ήδη να υπεραλιεύεται.
Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο αλιεύονται η κουτσομούρα και τα άλλα εμπορικά ψάρια, μας στοιχίζει την υγιή κατάσταση των θαλασσών μας και το οξυγόνο που μας προσφέρουν, το ψάρι που δε θα έχουμε αύριο στο πιάτο μας, το μέλλον 40.000 παράκτιων  ψαράδων, την ταυτότητά μας. Aν θέλουμε λοιπόν και αύριο ζωντανές θάλασσες γεμάτες ψάρια, χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια και δραστικά μέτρα για την αλιεία σήμερα! Προστατεύοντας τις ελληνικές θάλασσες, προστατεύουμε τη δική μας ζωή.

Πώς ψαρεύει η μηχανότρατα;

Η μηχανότρατα είναι το λιγότερο επιλεκτικό από όλα τα αλιευτικά εργαλεία. Αδειάζει το βυθό και σπαταλά αλόγιστα τη θαλάσσια ζωή και το ψάρι μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 45% της ψαριάς της δεν φτάνει ποτέ στις ψαραγορές, γιατί δεν έχει επαρκή εμπορική αξία. Έτσι, οργανισμοί όπως ο γόνος, μη δημοφιλή ψάρια, κοράλλια κ.α. πετιούνται πίσω στη θάλασσα αμέσως μετά την αλίευσή τους, νεκρά.
Αποτελείται από ένα τεράστιο δίχτυ που σύρεται από δύο συρματόσχοινα δεμένα σε δύο μεταλλικές πλάκες (πόρτες), οι οποίες ακουμπούν και ξύνουν τον πυθμένα διατηρώντας το δίχτυ ανοιχτό για να πιάσει τα ψάρια που βρίσκονται εκεί.
Σέρνοντας τις πόρτες και το δίχτυ στον πυθμένα, καταστρέφει ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα, που χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να δημιουργηθούν, όπως αποικίες κοραλλιών και λιβάδια Ποσειδωνίας. Οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγια και τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Απαγορευμένα χημικά κατά διαδηλωτών !

Πίκρα, δάκρυα, οργή. Και μια ξεκάθαρη απόφαση που συνοψίστηκε σε δύο λέξεις: Φτάνει πια... Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του διοικητή των ΜΑΤ.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους ανίχνευσε, ανάμεσα στα άλλα, την περιβόητη ουσία CS, απαγορευμένη από διεθνείς συνθήκες και τη σύμβαση του Παρισιού, που έχει υπογράψει και η χώρα μαςΤο Γενικό Χημείο του Κράτους ανίχνευσε, ανάμεσα στα άλλα, την περιβόητη ουσία CS, απαγορευμένη από διεθνείς συνθήκες και τη σύμβαση του Παρισιού, που έχει υπογράψει και η χώρα μαςΑιτία, η απρόκλητη βία των αστυνομικών δυνάμεων στις 15, 29 και 30 Ιουνίου έναντι των πολιτών που σημαδεύτηκε «από πρωτοφανή, εξευτελιστική και απάνθρωπη» μεταχείριση δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών και κορυφώθηκε «με τη βαριά σωματική βλάβη» του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου.
«Με τρόμαξε η "σιωπή"»
«Δεν μπορώ να σας ακούσω, αλλά μπορώ να σας μιλήσω...», είπε χθες ο Μ. Κυπραίος, ο οποίος έμεινε κωφός από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που του έριξαν σκόπιμα μέσα σε κλειστό χώρο τα ΜΑΤ. Συγκινημένος, αλλά και οργισμένος, περιέγραψε την περιπέτειά του που είχε κατάληξη να μείνει ανάπηρος και τόνισε: «Αυτό που με τρόμαξε περισσότερο είναι η "σιωπή" της πολιτείας απέναντι σε όλα αυτά που έγιναν... Το λόγο τώρα τον έχει η Δικαιοσύνη, η οποία πιστεύω πως θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί από την υπέρμετρη χρήση πολλών "τακτικών και πολιτικών χημικών"».
«Να κάνουν ψυχοθεραπεία»
«Φτάνει πια, κύριε Παπουτσή και αξιότιμοι αρχηγοί της Αστυνομίας», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης. «Οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα βρίσκονται υπό διωγμό...». Τις δικές του καταγραφές παρουσίασε και ο Γιώργος Αυγερόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν τα έχω ξαναδεί αυτά ούτε στο Μεξικό. Η περίοδος σιωπής τελείωσε. Εχουμε όλοι οι δημοσιογράφοι προσωπική ευθύνη». Ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Γιώργος Λώλος, επισήμανε ότι «η Αθήνα έχει γίνει πλέον πιο επικίνδυνη από εμπόλεμες ζώνες», για να καταλήξει: «Ο κ. Παπουτσής μας έχει πει ότι η φωτογραφική μηχανή θεωρείται από τα ΜΑΤ όπλο. Αν είναι έτσι, να κάνουν ψυχοθεραπεία... Δεχόμαστε λεκτικές απειλές, κρότου-λάμψης, τρώμε ξύλο. Δεν πάει άλλο...».
Τη δική του περιπέτεια με τα ΜΑΤ περιέγραψε και ο δημοσιογράφος της «Ε», μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης: «Είμαι ένα από τα 600 θύματα της αστυνομικής τρομοκρατίας... Πήγα στα ΜΑΤ και ζήτησα να σταματήσουν να ρίχνουν χημικά. Αντ' αυτού με έβρισαν, με κλότσησαν, με πέταξαν κάτω κι έσπασα το χέρι μου. Εχουν δημιουργήσει συνθήκες εμφυλίου. Χρειάζεται ψυχραιμία και κοινωνική αλληλεγγύη...».

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
CS, ΤΤΡ και χλωροβενζαλδεΰδη τα δηλητήρια που κέρναγε η κρατική καταστολή τον κόσμο
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Ελλάδα
Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων
Αναγκαία η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λένε 133 καθηγητές
Μήνυση για τα ...μπάζα του μετρό
Eνας νεκρός και ένας τραυματίας από τρένο στη Θεσσαλονίκη
Σύρραξη αλλοδαπών στη Χαλκιδική