Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια


Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 32% το 2010, για να φθάσουν τα 211 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης αυτής υπήρξαν η στήριξη του κινεζικού κράτους στα πάρκα αιολικής ενέργειας, αλλά και η τοποθέτηση ηλιακών κατόπτρων σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές στέγες. Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη προχώρησαν σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ότι τα ανεπτυγμένα κράτη.
«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα αυτού δεν οφείλεται στην τύχη, αλλά στο συνδυασμό σαφών κρατικών στόχων, πολιτικής στήριξης και τονωτικών επενδύσεων», αναφέρει ο Ακίμ Στάινερ, επικεφαλής του Ταμείου Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.
Η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στον πίνακα των «πράσινων» επενδυτών φέτος, δαπανώντας 48,9 δισ. δολάρια, αύξηση της τάξης του 28% από το 2009. Εξίσου εντυπωσιακές αυξήσεις στις πράσινες επενδύσεις τους πραγματοποίησαν και άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, όπως αυτά της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής με αύξηση 39% και 13,1 δισ. δολάρια, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με αύξηση 104% και 5 δισ. δολάρια και η Ινδία με αύξηση 25% και 3,8 δισ. δολάρια.
Παρόλα αυτά, όμως, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα της πράσινης ενέργειας υπέστησαν υποχώρηση 22% στην Ευρώπη, όπου η χρηματοδότηση μεγάλων τέτοιων έργων μειώθηκε στα 35 δισ. δολάρια. Αύξηση σημειώθηκε, όμως, στην κατασκευή μικρών έργων, όπως στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ιδιαίτερα μέσα στη Γερμανία, που βιώνει σήμερα «μικροηλιακό μπουμ», όπως λένε οι αναλυτές.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: