Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011


«Ψάρια μόνο σε φωτογραφίες»

Με τα αποθέματα να καταρρέουν, η Κομισιόν προτείνει αλλαγή της αλιευτικής πολιτικής


Οι ψαράδες που υπερβαίνουν τα όρια αλιείας πετούν ό,τι περισσεύει πίσω στη θάλασσα
Οι ψαράδες που υπερβαίνουν τα όρια αλιείας πετούν ό,τι περισσεύει πίσω στη θάλασσα   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 14
Βρυξέλλες
Με τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ψαριών να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη παρουσίασε την Τετάρτη τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής, οι οποίες μεταξύ άλλων απαγορεύουν στους ψαράδες να πετούν τα ψάρια που περισσεύουν πίσω στη θάλασσα.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τα παιδιά μας θα βλέπουν στο μέλλον τα ψάρια μόνο στις φωτογραφίες» προειδοποίησε η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υπεραλίευση πλήττει σήμερα το 82% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 63% των ιχθυαποθεμάτων στον Ατλαντικό.

Πολλές-χώρες μέλη υποκύπτουν στις πιέσεις των αλιέων και πιέζουν την ΕΕ να μην μειώσει τα νόμιμα όρια αλιείας, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για δρόμο χωρίς επιστροφή.

Οι προτάσεις της κ. Δαμανάκη αναμένεται τώρα να γίνουν αντικείμενο για σκληρά παζάρια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.

Τα κυριότερα σημεία:

  • Εξαλείφεται σταδιακά η πρακτική της απόρριψης των αλιευμάτων στην θάλασσα όταν οι αλιείς υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια. Στο μέλλον όλα τα αλιεύματα θα φτάνουν στις ακτές και θα προσμετρώνται στις ανώτατες επιτρεπόμενες ποσότητες και ποσοστώσεις. Η αρχή θα γίνει το 2014 στην αλιεία ψαριών που έχουν αρχίσει να μειώνονται, όπως ο τόνος, η ρέγκα και το σκουμπρί.
  • Βιώσιμα επίπεδα για τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ψαριών πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2015, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.
  • Όλοι οι τύποι αλιείας θα πρέπει να ακολουθούν με μακροπρόθεσμα σχέδια διαχείρισης και να συμμορφώνονται με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τα οικοσυστήματα και την υγεία των πληθυσμών.
  • Προωθείται η ιχθυοκαλλιέργεια για τη κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των προϊόντων που αγοράζουν.
  • Οι γενικές αρχές πολιτικής και οι στόχοι θα καθορίζονται στις Βρυξέλλες, ενώ τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν τα πλέον κατάλληλα μέτρα διατήρησης. Εκτός από την απλούστευση της διαδικασίας, αυτό ευνοεί λύσεις προσαρμοσμένες στις περιφερειακές και τοπικές ανάγκες.
  • Οι φορείς εκμετάλλευσης, σε ολόκληρο τον κλάδο της αλιείας, θα πρέπει να λάβουν τις δικές τους οικονομικές αποφάσεις, ώστε να προσαρμόσουν το μέγεθος του στόλου στις αλιευτικές δυνατότητες.
  • Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται μόνο σε φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες, που συμβάλλουν στην έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη. Ένας αυστηρός μηχανισμός ελέγχου θα αποκλείει κάθε στρεβλή χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων ή κάθε πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα.
«Εάν η εν λόγω μεταρρύθμιση ευοδωθεί, οι αλιείς και οι παράκτιες κοινότητες θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα και όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή φρέσκων ψαριών, τόσο μη εκτρεφόμενων όσο και εκτρεφόμενων» σχολίασε η κ. Δαμανάκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: