Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για την "Ωρα της Γης".

Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 20.30, θα γίνει πάλι το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός του πλανήτη !

Εκατομμύρια πολίτες απο όλο τον κόσμο αναμένεται να σβύσουν τα φώτα των σπιτιών τους , για μια ώρα , συμμετέχοντας σε ένα συμβολικό γεγονός, δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους και την ανησυχία τους για τον κίνδυνο αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη μας.

Ο καθένας απο μας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής  της Ωρας της Γης μαζί με περισσότερους απο 100 δήμους της χώρας μας που δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωση.
Πέρισυ στην Ωρα της Γης συμμετείχαν 489 Δήμοι και Κοινότητες, 1649 επιχειρήσεις , 845 Σχολεία και 325 Φορείς σε όλη τη χώρα ! Η συμβολική αυτή χειρονομία εκτός απο την ευαισθητοποίηση των παιδιών έχει ως συνέπεια και την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπεμπόταν για την παραγωγή της ενέγεις που εξοικονομήθηκε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν οτι αν συνεχιστεί το σημερινό ενεργειοβόρο καταναλωτικό μοντέλλο ζωής και αυξηθεί η θερμοκρασία της γής κατα 2 βαθμούς κελσίου, εκτός απο την αποσταθεροποίηση του καιρού,  25-50 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν απο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και απο πλημμύρες στις ακτές , αφου θα μειωθεί ο πάγος της Αρκτικής κατά 25% περίπου, 100-200 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν απο ελονοσία και άλλες ασθένεις, ενώ 600 εκατομ. έως 3 δισ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν απο την έλλειψη νερού...

Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια δεν την έχουν οι πολίτες αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και συνεχίζουν το καταστροφικό μοντέλλο παραγωγής και τη ληστρική σχέση της κοινωνίας  προς το φυσικό περιβάλλον, διαλέγοντας το βραχυπρόθεσμο κέρδος αντί για τη σωτηρία του πλανήτη για μια ζωή σε αρμονία  με τη φύση και με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως απαιτεί η λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: