Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

"Μεταλλαγμένη" επικαιρότητα στην Ε.Ε.




Με παρέμβαση του προέδρου της Κομισσιόν Ζοζέ Μπαρόζο, εγκρίθηκε  απο την ολομέλεια των επιτρόπων, μέσα απο βιαστική, γραπτή διαδικασία, η καλλιέργεια στην Eυρώπη της γενετικά τροποποιημένης πατάτας «Αμφλόρα», της γερμανικής πολυεθνικής Basf. Ο Μπαρόζο επιδίωκε εδώ και καιρό την έγκριση της γενετικά τροποποιημένης πατάτας, πιεζόμενος έντονα απο την Γερμανία… Εμπόδιο στεκόταν ο έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας. Μόλις τελείωσε η θητεία του κ. Δήμα έσπευσε ο Μπαρόζο να περάσει την έγκριση στη νέα, άτολμη ολομέλεια των επιτρόπων.
Το άμυλο της νέας μεταλλαγμέμνης πατάτας προορίζεται για ζωοτροφή. Περιέχει την ουσία αμυλοπηκτίνη, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή…δομικών υλικών (μπετόν), κλωστουφαντουργικών προϊόντων και χάρτου….Οι πολίτες ανησυχούν διακαιολογημένα για τον κίνδυνο η αμυλοπηκτίνη να περάσει, μέσω των ζωοτροφών, στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ τα γονίδιά της μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα, μέσω επικονίασης..
Για πρώτη φορά , απο το 1998, επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορούν, στην Ευρώπη  15 τέτοια προϊόντα. Οι πολίτες και οι οικολογικές οργανώσεις ανησυχούν, όμως η Βasf αναμένεται να κερδίσει 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, απο την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας!
Την ίδια στιγμή και στην ίδια χώρα, η Βουλή του Αμβούργου αποφάσισε να κηρύξει την μητροπολιτική του περιοχή σε ελεύθερη απο γενετικά τροποποιημένα φυτά ! Το ζήτημα βέβαια είναι πως θα αντιδράσουν οι γείτονες της ελεύθερης απο γενετικά  τροποποιημένους οργανισμούς  μητροπολιτικής περιοχής του Αμβούργου…Ο παραλογισμός της “διαφωτισμένης” Ευρώπης σε όλο το μεγαλείο του.. Στη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ενωση τα κέρδη εξακολουθούν να μπαίνουν πάνω απο τους ανθρώπους και την υπόλοιπη έμβια και αβιοτική φύση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: