Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Στοπ στις Μηχανότρατες !

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (24/3/2010) η μηχανότρατες θα απαγορευτούν απο την 1 Ιουνίου. Ετσι δεσμεύτηκε η ελληνίδα επίτροπος στην Ευρ. Ενωση κα Δαμανάκη, προς την Συνομοσμοσπονδία Αλιέων Ελλάδος.

Οι μηχανότρατες θα πρέπει να στραφούν σε άλλους τρόπους αλιείας. «Μέχρι σήμερα εξακολουθούν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους στα παράλια της Ελλάδας. Δουλεύουν  εντελώς παράνομα, με ψεύτικο κωδικό που αντιστοιχεί σε εργαλείο που έχει καταργηθεί με νόμο. Αποτελούν μεγάλη πληγή για τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας, εμποδίζοντας την ανάκαμψη των παράκτιων οικοσυστημάτων και των μικρών πληθυσμών των ψαριών».

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, κ. Κοτσόργιος, «Τα σκάφη του ελληνικού αλιευτικού στόλου είναι περίπου 17.000, απο αυτά οι μηχανότρατες είναι 330. Αυτές θα πρέπει να περιορίσουν την δραατηριότητά τους σε δίχτυα, παραγάδια κ.λ.π., με τα οποία ήδη δουλεύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) περισσότερα απο 30 είδη ψαριών απορρίπτονται απο τις μηχανότρατες στη θάλασσα με μεγάλες επιπτώσεις στην βιοποικιλλότητα  αυτών των περιοχών».

Απο την 1 Ιουνίου και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφου «οι τριετείς  παρεκκλίσεις , χάρη στις οποίες η δραστηριότητα των μηχανοτρατών συνεχίζει και μέχρι σήμερα στη χώρα μας , λήγουν οριστικά στις 31 Μαίου 2010. Αυτο θα σημαίνει οτι οι συγκεκριμένες τράτες οφείλουν να  χρησιμοποιούν  στο εξής δίχτυα με άνοιγμα ματιού  40 χιλιοστών αντι των 16 χιλιοστών που χρησιμοποιούν σήμερα....Οφείλουν επίσης να ψαρεύουν  σε απόσταση τουλάχιστον τριών ναυτικών μιλίων απο την ακτή ή σε βάθος 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση όχι σε απόοσταση μικρότερη του 1,,,5 ναυτικού μιλίου απο την ακτή.        Μέχρι σήμερα οι μηχανότρατες, σε παράβαση του κανονισμού,  ψαρεύουν πολύ κοντά στην ακτή και με άνοιγμα στα δίχτυα μικρότερο απο το επιτρεπόμενο...             


 Ολοι μας έχουμε γίνει αυτόπτες μάρτυρες των παρανομιών...οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε να τις σταματήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: