Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

H Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας, "Κορινθιακός: η ομορφιά που χάνεται", άφησε τα Ροζενά Κορινθίας συνεχίζοντας το ταξίδι της.

Οπως είπε κι ο πρόεδρος του Συλλόγου που μας φιλοξένησε :"Ηρθαν όλοι οι -κατά τη γνώμη μας- επίσημοι να δουν: οι μαθητές του δημοτικού, ένας νέος δάσκαλος,ο υπεύθυνος της περιβαλλοντκής εκπαίδευσης Κορινθίας, οι εκπαιδευτικοί του νέου κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σικυώνιας και βέβαια οι πολιτιστικά ευαίσθητοι πολίτες που παρακολούθησαν τις σαββατιάτικες ταινίες. Κανείς δεν πίστευε οτι τα πλάσματα αυτά υπάρχουν στη θάλασσα μας κερδίζεις περισσότερα αν τονίζεις πρώτα τη θετική πλευρά των πραγμάτων"...


Κι όμως υπάρχει ακόμα μεγάλη ομορφιά στη θάλασσά μας αρκεί να έχουμε κατά νου εκείνη τη φωτογραφία του 1925 που μας έδειξε ο Βαγγέλης με τα γαλαξιδιώτικα καράβια στο λιμάνι του Δερβενίου να ανταλλάσουν εμπορεύματα. Παραπέμπει κατά την γνώμη μας στην μεγάλη αναγκαιότητα επαφής των δύο πλευρών, του-όχι τυχαία- διαμελισμένου διοικητικά Κορινθιακού. Την πολύπλευρη και άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ίσως το δυσκολότερο, την ανάληψη από τον καθένα των ευθυνών του (πολίτες και αιρετοί), την αλλαγή νοοτροπίας και καθημερινού τρόπου ζωής.

Μέχρι τότε ας χαρούμε αυτά που μας ενώνουν, που δεν είναι μόνο η απουσία ή η κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, η γλύτσα,η θολούρα και η εξαφάνιση πολλών ειδών στα ρηχά, τα πλαστικά που κατακλύζουν το βυθό και τις παραλίες, η κοινή κληρονομιά κόκκινης λάσπης κλπ. κλπ. Μας ενώνει το αίσθημα ευθύνης κι αν όχι αυτό το τόσο δυσεύρετο, η δυστυχία του να ζεις και να βλέπεις μπροστά σου μια θάλασσα να αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

''Στου κουφού την πόρτα...''

Μείωση βροχοπτώσεων και αύξηση της θερμοκρασίας πάνω απο 4 βαθμούς προβλέπει νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα και έρχεται να επιβεβαιώσει της προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές, του ΟΗΕ.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα πρέπει να αναμένεται γρηγορότερα, στα επόμενα 30-40 χρόνια. Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Στην Αρκτική μπορεί να φτάσει τους 15 βαθμούς, και στη Βόρεια και Δυτική Αφρική τους 1ο βαθμούς.
Το λυώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, γεγονός που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Λυώνοντας οι πάγοι θα απελευθερώσουν το μεθάνιο που σήμερα είναι εγκλωβισμένο στο μόνιμο στρώμα του πάγου. Αυτά σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη καταστροφή των δασών του Αμαζονίου θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση των βροχοπτώσεων , π.χ. κατα 20% στην Ισπανία που μαστίζεται ήδη απο μείωση τα τελευταία χρόνια.
Στη χώρα μας με την απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής, τον άκρατο καταναλωτισμό , την υπερβολική αυτοκίνηση και την παραγωγή ενέργειας απο ορυκτά καύσιμα, τι θα συμβεί άραγε ; Αρκεί μόνο να μειώσουμε, ως άτομα, "το οικολογικό μας αποτύπωμα;" (Δηλαδή την προσωπική μας συμβολή στην αύξηση των ρύπων και των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας ;)

(Πηγή πληροφορίας :Ελευθεροτυπία 28/9/ο9)

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Α' διαγωνισμός διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας"

O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» προκηρύσσει τον Α’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας».Στόχοι του διαγωνισμού είναι:
-Να προβληθεί το έργο του Καστελλιώτη δημιουργούς που θεωρείται ο εισηγητής του εσωτερικού μονολόγου στην Ελληνική λογοτεχνία
-Να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο.
Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3000 λέξεις. Ως θέμα του Α’ Διαγωνισμού επιλέγεται η «Επιστροφή στο χωριό»Η ανάπτυξη του θέματος θα πρέπει να έχει τη μορφή «εσωτερικού μονολόγου». Περισσότερα εδώ

Οι τράτες σκοτώνουν τα κοράλλια

Πρόκειται για τον τίτλο άρθρου της εφημερίδας το ΒΗΜΑ πριν κάμποσες μέρες που αναφέρεται στις Κυκλάδες και την καταστροφή των κοραλλιών από το συγκεκριμένο εργαλείο. Ο Κορινθιακός που αποτελεί παρόμοια περίπτωση, με τις δικές του ιδιαιτερότητες δεν αφορά και δεν σκοτίζει κανέναν. Δεν υπάρχει στις λίστες των προστατευόμενων περιοχών του Υπουργείου. Χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν σε συναντήσεις και σύρε κι έλα μέχρι να υπογράψει τη συνθήκη ACCOBAMS περί προστασίας των δελφινιών του Κορινθιακού, σκοντάφτει όμως στο πολιτικό κόστος η εφορμογή της.Δεν έχει ακουστεί τίποτε για κάποια μελέτη της συνολικής του κατάστασης από το ΕΣΠΑ η όπου αλλού δεδομένης της κατάστασης του βυθού του. Διαμελισμένος σε 4 περιφέρειες, που να πρωτοπεί κανείς τον πόνο του και πως να μην γίνει κλωτσοσκούφι? Τα δύο μεγάλα σωματεία, των αιρετών από τη μια με τον ΣΠΟΑΚ"Αρίωνα" και των οικολογικών οργανώσεων απο την άλλη με την ''Αλκυώνη", να μην έχουν εξαντλήσει, μάλλον, τα περιθώρια της συνεργασίας παρόλη την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για κάτι τέτοιο. Τους εργολάβους και λοιπούς, να τρίβουν τα χέρια μπροστά στο όλο χάος και να τα βάζουν με όποιο κομμάτι παραλίας έμεινε ατσιμέντωτο. Τους ψαράδες να κονταροχτυπιούνται για το ποιός θα μείνει και ποιός θα φύγει κι άκρη να μην βγαίνει. Τους καταναλωτές να έχουν τις δικές τους ανησυχίες και τα τοπικά συμβούλια με βεγγαλικά και φιέστες που καμμιά σχέση δεν έχουν με την παράδοση του τόπου τους να προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες κρύβοντας τη βρωμιά όπως όπως κάτω από το καλοκαιρινό χαλί. Ξέχασα κάτι? Ω ναι! τους χιλιάδες θεατές των παράλιων του Κορινθιακού. Τους υποψιασμένους και τους ανυποψίαστους. Τη νοοτροπία μας και τον ΠΟΛΙΤισμό μας!
Αχ! κοινή λογική(δις) είσαι εδώ?

Χρ. Π.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Το περιβάλλον στην προεκλογική συζήτηση των κομμάτων

Προεκλογικά το περιβάλλον φαίνεται οτι ενδιαφέρει όλους τους πολιτικούς.. Στην καθιερωμένη τηλεοπτική αντιπαράθεση των εκπροσώπων των κομμάτων το περιβάλλον ήταν απλώς ένα από τα πολλά σημεία αντιπαράθεσης .. για λόγους εντυπωσιασμού. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό του έργο ως φιλοπεριβαλλοντικό. τις εκκρεμότητες για το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο τις απέδωσε σε καθυστερήσεις..Το ίδιο και τις φετεινές πυρκαγιές για τις οποίες αναζητούνται οι υπεύθυνοι.. Ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το μεγαλόπνοο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης αλα Ομπάμα και μίλησε για την ανάγκη απόσυρσης του χωροταξικού για τον τουρισμό της ΝΔ και την ανάγκη αλλαγής των δομών και της τεχνολογίας, στα πλαίσια ενος άλλου αναπτυξιακού μοντέλλου..
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε οτι δεν είναι κατά της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά αντίθετη σε μιαν πράσινη ανάπτυξη και βιομηχανία που έχει τελικό στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ένα οικολογικό μετασχηματισμό που να έρχεται σε ρήξη με τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και επικαλέστηκε τους αγώνες των οικολογικών ομάδων και των κινημάτων για τα προβλήματα του λιθάνθρακα, του Ασωπού και του Βοτανικού στην Αθήνα .
Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έδωσε προτεραιότητα στην..αντιμετώπιση της φτώχειας υποβαθμίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα..
Τέλος ο εκπρόσωπος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ μίλησε για τους αγώνες της ομάδας του για το περιβάλλον και την ανάγκη υιοθέτησης μιας άλλης περιβαλλοντικής πολιτικής με πρότυπο τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα.
Το συμπέρασμα για το τηλεθεατή/πολίτη ήταν οτι ...μάλλον τον θεωρούν όλοι χαμηλής νοημοσύνης..και του υπόσχονται όλα όσα δεν έκαναν εδώ και τόσα χρόνια...
Ανεξάρτητα απο το ποιό κόμμα θα ψηφίσει ο καθένας στις 4/10 δεν πρέπει να ξεχνάει πως ο,τι σώθηκε και ό,τι κατακτήθηκε σαυτόν τον τόπο έγινε από πρωτοβουλίες κατοίκων και τις κοινές προσπάθειες που είχαν το σθένος να συγκρουστούν με τοπικά μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα..Κάτι που θα χρειαστεί δυστυχώς να ξανακάνουν, όποιο κόμμα και να αναλάβει την εξουσίας στις 5/10...

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Να απαγορευτεί η αλίευση στον Κορινθιακό με ανεμότρατες και γρι-γρι.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, οι Σύλλογοι Αλιέων του Κορινθιακού, συναντήθηκαν με το Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά, τους Αντινομάρχες κ.κ. Λ. Καράντζαλη και Ν. Παπαναγιώτου, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντίκυρας κ. Ι. Μίχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θίσβης κ. Γ. Μεϊδάνη και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου αναλυτικά και διεξοδικά συζητήθηκε το θέμα της αλίευσης στον Κορινθιακό από ανεμότρατες και γρι-γρι.Ο Νομάρχης κ. Περγαντάς, υιοθέτησε τα αιτήματα των αλιέων και δεσμεύτηκε για την συζήτηση και λήψη απόφασης στο αμέσως επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η σχετική απόφαση θα προωθηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα ζητηθεί με Υπουργική Απόφαση και Προεδρικό Διάταγμα να απαγορευτεί η αλίευση στον Κορινθιακό Κόλπο με ανεμότρατες και γρι-γρι, παρέμβαση που κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να προστατευθούν τα αποθέματα ψαριών στην περιοχή και να διασφαλιστεί το εισόδημα των 200 και πλέον οικογενειών των αλιέων του Νομού μας.

Aναδημοσίευση από Θεσπιακά

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ο υποβρύχιος κόσμος του Κορινθιακού στα Ροζενά Κορινθίας


δελτιο τυπου

ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κορινθιακός:η ομορφιά που χάνεται

Στα πλαίσια του προγράμματος δωρεάν χειμερινών κινηματογραφικών προβολών του Συλλόγου «Ευ Ζην» στα Ροζενά Κορινθίας και μετά από πρόσκλησή του, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ», οι Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Ομιλος Παραλιακής Φωκίδας, παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφίας με υποβρύχιες φωτογραφίες από τον Κορινθιακό κόλπο.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ροζενών από τις 19 ώς τις 26 Σεπτεμβρίου. Τις καθημερινές 6-8 μ.μ. και την Κυριακή 10-1.

Η έκθεση αποτελεί προσπάθεια προβολής της ομορφιάς και του πλούτου του Κορινθιακού μέσα από τη μοναδική ματιά των αυτοδυτών φωτογράφων και έχει ως στόχο να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη προστασίας του σπουδαίου αυτού θαλάσσιου βιότοπου καθώς και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη διατήρηση και την ορθή διαχείριση του πολύτιμου και σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ»
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό
Φυσιολατρικός Ομιλος Παραλιακής Φωκίδας

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η κήρυξη "Περιοχής Ελεύθερης από Πλαστικές Τσάντες"

Αν ψάξει κάποιος στο ίντερνετ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τις πλαστικές τσάντες είναι εύκολο να αντιληφθεί γιατί ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι ίδιοι οι πολίτες τις αποφεύγουν και φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα.Στην Κύπρο όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα περιορισμού του αριθμού που καταλήγει σε χωματερές, για διάφορους λόγους δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπάρχει ωστόσο πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες σε βαθμό που πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν να προτείνουν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες.Ακόμη πιο ευχάριστο όμως είναι το γεγονός ότι ορισμένες Τοπικές Αρχές ενδιαφέρθηκαν για να μειώσουν τις πλαστικές τσάντες στη περιοχή τους ή ακόμη να κηρύξουν την περιοχή τους "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες".

Περισσότερα εδώ

Ευχαριστούμε Βαγγέλη.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής Θίσβης καθώς και τις επιπτώσεις στο κλειστό σύστημα του Κορινθιακού Κόλπου από τις δραστηριότητες στην ΒΙΠΕ Θίσβης και από την λειτουργία του λιμανιού στο Βαθύ, συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Θίσβης.Στην σύσκεψη παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κορινθιακού «Η ΑΛΚΥΩΝ», της Επιτροπής Αγώνα Θίσβης, της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ», της Κίνησης Πολιτών Θίσβης και συμμετείχε ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Θίσβης.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για ακόμη καλύτερο συντονισμό δράσης όλων των παρακορίνθιων κατοίκων και των εκπροσώπων τους, η ανάγκη για κοινή χωροταξική και διοικητική αντιμετώπιση του Κορινθιακού, η προβολή από μια συνεδριακού τύπου συνάντηση των προβλημάτων ρύπανσής του και των κινδύνων να μετατραπεί σε μια νεκρή θάλασσα στο εγγύς μέλλον, η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στον Κορινθιακό δεν είναι τοπικής αλλά είναι πανελλαδικής εμβέλειας και σημασίας και έτσι πρέπει να προβληθούν.
Περισσότερα στα Θεσπιακά Βlog

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα, 14/09/2009


Θέμα: «Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας»

Απροστάτευτες κινδυνεύουν να μείνουν από τις αρχές του 2010 οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, καθώς λήγει το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, και μαζί με αυτό λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης των περιοχών αυτών. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, δεν έχει γίνει έως σήμερα κανένα βήμα για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, και αυτό πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στους φορείς. Παράλληλα, θα χαθεί και όλη η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους στην διαχείριση των περιοχών, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με συνέπεια, όλες οι προσπάθειες προστασίας των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας να πρέπει να αρχίσουν ξανά από το «μηδέν».
«Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι καταστρεπτικά για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, αφού θα χαθεί η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα από το προσωπικό των φορέων, θα πρέπει να δαπανηθούν άσκοπα νέοι οικονομικοί πόροι για την κατάρτιση και εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων, ενώ παράλληλα θα χαθούν τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών των υπηρεσιών (π.χ. Διαχειριστική Αρχή ΕΠΠΕΡ, Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ κ.α.) και των αγώνων των Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των Φορέων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση», Βασίλης Κουρούτος.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα της ανανέωσης των συμβάσεών τους. «Έχουμε επιχειρήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων μηνών να επισημάνουμε το πρόβλημα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική απόφαση για το μέλλον των φορέων», επισημαίνει ο κ. Κουρούτος.
Παράλληλα, ζητούν να δοθεί λύση σε μια σειρά ακόμη προβλημάτων που συνδέονται με την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των φορέων διαχείρισης όπως είναι:
- η στελέχωση των φορέων με ένα ελάχιστο αριθμό τακτικού ειδικού επιστημονικού προσωπικού
- η αδιάλειπτη χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης από τον κρατικό προϋπολογισμό
- η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους
- η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικής διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: Κουρούτος Βασίλης 6945373088,
Παπαδράγκα Λία 6974896714



ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Είναι ευρέως γνωστό ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεση λύση για να μπορέσουν οι φορείς διαχείρισης τους να υλοποιήσουν αποτελεσματικά το έργο που τους έχει ανατεθεί.
Είναι λοιπόν απαραίτητος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για την αποτελεσματική λειτουργία των προστατευόμενων περιοχών, η οποία θα πρέπει να βασίζεται και να αξιοποιεί την υπάρχουσα εμπειρία από την ως τώρα λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης.
Είναι προφανές ότι η στρατηγική αυτή δεν θα πρέπει να βασίζεται στη σημερινή επικρατούσα άποψη ότι δηλαδή «για τους Φ.Δ. θα πρέπει να διατεθούν οι ελάχιστοι δυνατοί κρατικοί οικονομικοί πόροι και να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό», διότι τότε απλώς θα μετατρέψουμε τους ΦΔ σε ένα διακοσμητικό στοιχείο των προστατευόμενων περιοχών με αρμοδιότητες όπως μη δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις, έκδοση αδειών ξενάγησης και επιστημονικών ερευνών.
Είναι επίσης προφανές ότι αν θέσουμε ως προϋπόθεση και απαράβατο όρο, η στρατηγική μας και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης να βασίζονται στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, τότε σίγουρα οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας θα παραμείνουν ή θα μετατραπούν σε απροστάτευτες.
Αντίθετα αν θέσουμε ως στόχους την αξιοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας από την ως τώρα λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, την εξασφάλιση επαρκούς και συνεχούς χρηματοδότησης τους και την τροποποίηση/ βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, τότε υπάρχει ελπίδα και προοπτική οι προστατευόμενες περιοχές να εκπληρώσουν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των ΦΔ της χώρας μας Θα πρέπει να είναι:
1. Ανθρώπινο δυναμικό
Προφανώς, για την αποτελεσματική λειτουργία των ΦΔ, όπως άλλωστε και κάθε άλλης υπηρεσίας, είναι αναγκαία η στελέχωσή τους από έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό. Τα στελέχη αυτά, πέρα από την υλοποίηση του έργου που έχουν αναλάβει, θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν και να καταρτίσουν το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό και να μεταφέρουν την εμπειρία τους όχι μόνο στα νέα στελέχη των ΦΔ αλλά και σε οποιονδήποτε φορέα (π.χ. μελετητικά γραφεία) που έχει αναλάβει την εκπόνηση κάποιου έργου σχετικού με τις προστατευόμενες περιοχές.
Σήμερα, μετά από υπερπροσπάθεια πολλών ΔΣ Φορέων Διαχείρισης, οι περισσότεροι Φορείς έχουν στελεχωθεί με προσωπικό που με τη πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση όχι μόνο της περιοχής ευθύνης τους αλλά γενικότερα στην αποτελεσματική διαχείριση προστατευομένων περιοχών.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ανανέωση/ παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους ΦΔ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Φορέων αλλά και να μη χαθεί η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα.
Προφανώς, θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να εξασφαλιστεί η στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό.
2. Χρηματοδότηση φορέων
Θεωρούμε ότι είναι λαθεμένη η παραδοχή που εκφράζεται από διάφορες πλευρές ότι η εκτέλεση των εργασιών και η παροχή των υπηρεσιών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ΦΔ δε δημιουργούν έσοδα αλλά μόνο έξοδα, τα οποία μάλιστα βαρύνουν τις δημόσιες δαπάνες.
Σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, οι Φορείς Διαχείρισης μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα από πολλές πηγές, τα οποία θα μπορούν να συμπληρώνουν την απαραίτητη συνεχή και συνεπή χρηματοδότησή των Φορέων από εθνικούς πόρους.
Βέβαια, προϋπόθεση της δημιουργίας αυτών των επιπρόσθετων εσόδων είναι η εξασφάλιση της κάλυψης των πάγιων εξόδων λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης (δαπάνες προσωπικού, φύλαξης, ενημέρωσης, στέγασης κ.λπ.) σε συνεχή και σταθερή βάση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν ότι το περιβάλλον και ειδικότερα η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι ένας θησαυρός που θα πρέπει να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο και θα πρέπει να εντάξουν τη διατήρησή του στις ετήσιες οικονομικές υποχρεώσεις και πάγιες ανάγκες της χώρας μας.
3. Θεσμικό πλαίσιο
Είναι κοινή διαπίστωση ότι απομένουν πολλά θέματα προς επίλυση, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ελληνικό μοντέλο διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουν οι Προστατευόμενες Περιοχές και να υλοποιήσουν τους σκοπούς κήρυξης τους, με τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων που διέπει σήμερα τη λειτουργία τους.
Είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρούμε ότι η αποτελεσματική διαχείριση μιας Προστατευόμενης Περιοχής μπορεί να υλοποιηθεί από το πλήθος των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών που σήμερα εμπλέκονται στη λειτουργία τους.
Είναι ουτοπία να εξετάζουμε την πιθανότητα ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης να περιορίζεται μόνο στην παροχή μη δεσμευτικών γνωμοδοτήσεων, στην έκδοση αδειών ξενάγησης, στη χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας και τη δημιουργία και λειτουργία υποδομών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Η αποτελεσματική λειτουργία των Προστατευόμενων Περιοχών δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αν στους Φορείς δεν δοθεί όχι μόνο η αποκλειστική αρμοδιότητα συντονισμού και υλοποίησης όλων όσων αναφέρονται ως αποκλειστικές η δυνητικές αρμοδιότητες στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αλλά και άλλες βασικές αρμοδιότητες, όπως της φύλαξης, που σήμερα είναι ένα μεγάλο αγκάθι στην επίτευξη των στόχων τους.
Πιστεύουμε λοιπόν, ότι θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί επιτέλους Υπουργείο Περιβάλλοντος και να ξεκινήσει η απαραίτητη εφαρμογή/ αναμόρφωση/ συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα όπως:
I. Έλλειψη ουσιαστικών και καθορισμένων αρμοδιοτήτων στους Φορείς και ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων σε πολλές υπηρεσίες.
II. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου εποπτείας και φύλαξης των Προστατευόμενων Περιοχών.
III. Δημιουργία/ αναβάθμιση κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών στελεχωμένων με ικανό αριθμό έμπειρου και ειδικευμένου προσωπικού σε θέματα διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οριζόντια τα κοινά προβλήματα των Φορέων αλλά και να παρέχονται συμβουλές και οδηγίες σε θέματα που απασχολούν τους Φορείς (π.χ. νομικά, οικονομικά, προκηρύξεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων, συγκέντρωση και διάχυση πληροφορίας, διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων monitoring, προδιαγραφών διαχειριστικών σχεδίων κ.λπ.).
IV. Εφαρμογή και εξειδίκευση της υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με αντισταθμιστικά μέτρα και αποζημιώσεις της τοπικής κοινωνίας, όταν θίγονται οι περιουσίες και τα εισοδήματά τους από την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων.
V. Επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των απαραίτητων νομοθετημάτων (Π.Δ. χαρακτηρισμού τους, ορισμός Δ.Σ. Φορέων Διαχείρισης κ.λπ.) στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν αποτελεσματικά το έργο και τους στόχους τους. Ανανέωση Μελών Δ.Σ. Φορέων Διαχείρισης που η θητεία τους έχει λήξει από τις αρχές του 2009.
VI. Εφαρμογή των Κανονισμών Λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης (π.χ. Προσωπικού και Υπηρεσιών) έτσι ώστε να υπάρχουν καθορισμένες αρμοδιότητες και αποτελεσματική οργανωτική και διοικητική δομή στον τρόπο λειτουργίας των Φορέων.
4. Στελέχωση Φορέων με Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό
Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στελέχωσης των Φορέων με Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του νόμου περί προσλήψεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΑΣΕΠ), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα στελέχωσης των Φορέων από έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό και όχι μόνο από εποχικό προσωπικό όπως γίνεται σήμερα με το άρθρο 21 του Ν. 2190/1994.
5. Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στη φύλαξη
Θα πρέπει να εξετασθεί και να επιλυθεί το πρόβλημα συνεργασίας και συντονισμού των ΦΔ με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτελεσματική εποπτεία και φύλαξη των ΠΠ έως ότου γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.
6. Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης
Είναι αναγκαία η άμεση διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων επιστημονικής παρακολούθησης (monitoring) των περιβαλλοντικών παραμέτρων των Προστατευόμενων Περιοχών και της εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων.
7. Προδιαγραφές Σχεδίων Διαχείρισης
Κρίνεται απαραίτητη η διαμόρφωση προδιαγραφών εκπόνησης ουσιαστικών Σχεδίων Διαχείρισης καθώς και πρωτοκόλλων παρακολούθησης της εφαρμογής τους.
8. Προγράμματα Κατάρτισης και Επιμόρφωσης
Είναι αναγκαία η εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης, επιμόρφωσης των στελεχών των Φορέων σε θέματα λειτουργίας και διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως, επιστημονική παρακολούθηση (monitoring) περιβαλλοντικών παραμέτρων και διαχειριστικών μέτρων, φύλαξη, αυτοχρηματοδότηση, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, προδιαγραφές διαχειριστικών σχεδίων, αδειοδοτήσεις, εναλλακτικός τουρισμός κ.λπ.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η παραλία του Νώντα !


Μπορεί το καλοκαίρι να τέλειωσε για τους περισσότερους απο εμας, όμως στο μυαλό μας εμφανίζονται εικόνες καλοκαιρινές...Ποιός δεν ξέρει τη θάλασσα της Βάθης, στην παραλία της Τολοφώνας, που έχει απο όλους μετονομαστεί , δικαιολογημένα, σε "παραλία του Νώντα" !
Ειναι μια παραλία με πεντακάθαρα νερά και θαυμάσια θέα, όταν δροσίζεσαι στα νερά της..
Και τι δεν έχει κάνει ο Νώντας..Φρεσκοασβεστωμένα δέντρα, άφθονα καθίσματα, ξαπλώστρες, ομπρέλλες, τραπέζια, γήπεδο βόλεϋ, παιδική χαρά..κανώ, αφθονους κάδους για τα σκουπίδια, κάδους ανακύκλωσης αλουμινίου, κυλικείο, πρόθυμη εξυπηρέτηση, απο όλη την
οικογένεια του Νώντα..Ολες οι υπηρεσίες και η χρήση των υποδομών είναι δωρεάν,πράγμα σπάνιο σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Τα αλμυρίκια έχουν γίνει πιά ολόκληρα δέντρα και προσφέρουν τον ευεργετικό ίσκιο τους σε όσους ξέρουν να αποφεύγουν τον επικίνδυνο ήλιο, στις μεσημβρινές ώρες.Τα δέντρα αυτά , μαζί με χιλιάδες άλλα, τα φύτεψε και τα φρόντισε, όταν ήταν μικρά, ένας άλλος συντοπίτης που αγαπάει τον τόπο του..Ο Ηλίας ο Κορομπίλης, που αντιμετώπισε τα ειρωνικά σχόλια των "έξυπνων" συγχωριανών μας όταν άρχισε να φυτεύει όλες τις παραλίας του Δήμου Τολοφώνας..
Θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ στους δυό αξιέπαινους συντοπίτες μας που είθε να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα και σε άλλους ώστε να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον τόπο μας.


Η συνέχεια της δίκης Καραβασίλη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα Δευτέρα, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Αθήνας (κτίριο λεωφ. Αλεξάνδρας), εκδικάζεται η έφεση της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κας Μαργαρίτας Καραβασίλη κατά της απόφασης που εξέδωσε το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο το 2008, μετά από μήνυση του σημερινού Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη.
Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, είναι εκείνη που πρώτη μίλησε για τον κίνδυνο επέκτασης της ρύπανσης ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό Ασωπό. Επίσης, είναι εκείνη, που με αναφορές της επεσήμανε τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στο Λαγονήσι, την Πούντα – Ζέζα Λαυρίου, αλλά και τις ανεπαρκείς πρακτικές και μεθόδους της Πολιτείας μετά την εκρηκτική κατάσταση στον Ασωπό, για την αντιμετώπιση των οικολογικών καταστροφών.
Αντικείμενο της μήνυσης ήταν η άσκηση κριτικής για την πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και του κ. Δερμιτζάκη και η διατύπωση επιστημονικών απόψεων από την κα Καραβασίλη σε συνεντεύξεις της κατά την περίοδο (Νοέμβριος 2003) που ήταν στην επικαιρότητα το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Η κα Καραβασίλη, η οποία είχε απομακρυνθεί από τη θέση της έπειτα από απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, τον Ιούλιο του 2005, άσκησε κριτική στην ΕΥΕΠ και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και για καθυστερήσεις, έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης και κυρίως για μη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων, ώστε να περιορισθεί η ρύπανση και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια απόφαση διέταξε την αποστολή των πρακτικών στον Εισαγγελέα Θηβών, για την έρευνα και δίωξη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη έχει προσδιοριστεί σχετική δίκη με βαρύτατες κατηγορίες κατά συγκεκριμένων βιοτεχνιών.Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου, στα νερά του Ασωπού και –ακόμα χειρότερα– στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εξακολουθούν να ανιχνεύονται τοξικές ουσίες όπως μόλυβδος και εξασθενές χρώμιο, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, από πλευράς Πολιτείας, οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ενώ η πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαντλείται στην επιβολή προστίμων που δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει».

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η θαλάσσια ρύπανση είναι πλέον ποινικό αδίκημα

Eίναι γνωστό ότι όπου μαζεύεται πολύ νεράκι είτε ποταμάκι, λίμνη είναι αυτό είτε ρηχή θάλασσα π.χ Αμβρακικός ή Μαλιακός το αντιμετωπίζουμε σαν χώρο αποβλήτων μικρών και μεγάλων μονάδων που συνήθως λειτουργούν κάτω από περίεργα καθεστώτα αδιοδότησης και με την ανοχή των γύρω κατοίκων που αρκούνται στα γνωστά ανταλλάγματα και το δώσε ημίν σήμερον...Οταν ένας μοναδικός τόπος της Αττικής η λίμνη Κουμουνδούρου αφήνεται στο έλεος της ρύπανσης, τι άντιμετώπιση να έχει ένας Κορινθιακός με 980μ. βάθος. Ενας ιδανικός κάδος για όλων των λογιών τα απόβλητα? Κι όμως Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΊΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Τον περασμένο Μάιο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης , την οδηγία που καθιστά τη θαλάσσια ρύπανση ποινικό αδίκημα(Ευρωπαικό κοινοβούλιο, Τροπολογίες 16-42,ΡΕ 347.302ν01-00). Τα κράτη μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός έτους.


Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Καταδίκη για τα απόβλητα

Τα καταφέραμε πάλι ! Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε πρωτόδικα την Ελλάδα για τη μη διαχείριση των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων..τα οποία τα αποθηκεύει.. «προσωρινά», εκεί που παράγονται συνήθως..και στην χώρα μας όταν λέμε προσωρινά ..εννοούμε «μόνιμα».
Οπως επισημαίνει το Ευρ. Δικαστήριο η Ελλάδα «δεν εφάρμοσε σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, το οποίο να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και δεν δημιούργησε ενιαίο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, στο πλαίσιο του οποίου να εφαρμόζονται οι πλέον κατάλληλες μέθοδοι για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
Ενώ πάνω απο 600.000 τόνοι αποβλήτων βρίσκονται αποθηκευμένα, περιμένοντας την επεξεργασία τους σε χώρους που η ΕΕ θεωρεί ρυπασμένους, ο μέχρι προχθές αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ , ο περιβόητος κ. Σουφλιάς, δήλωσε αγέρωχα οτι η διαχείριση των αποβλήτων αποτέλεσε μια απο τις πιο «σημαντικές προτεραιότητες περιβαλλοντικής πολιτικής , τα τελευταία 5 χρόνια» !
Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν τι έγινε με τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, η προστασία των υδάτων και των θαλασσών και του φυσικού και περιαστικού περιβάλλοντος.. Κάθε πολίτης γνωρίζει καλά την πλησιέστερη στο τόπο διαμονής του χωματερή άλλά σιωπά, όντας συνυπεύθυνος, επειδή δεν αντιδρά με κανένα τρόπο..

Σχετικές αναρτήσεις
Οικολόγιο
Συμπαράταξη Βοιωτών

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Eπικίνδυνες διοξείνες στη θάλασσα!

Τα σκουπίδια μας δηλητηριάζουν τις θάλασσες και τους ανθρώπους.
Τα πλαστικά με τα οποία πλημυρίζουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς, με την επίδραση του θαλασσινού νερού και της ηλιακής ακτινοβολίας αποδεσμεύουν περισότερα επικίνδυνα χημικά απο όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα !
Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν οτι τα πλαστικά, που τα θεωρούσαμε μέχρι τώρα ως σχετικά ανθεκτικά, στους ωκεανούς ήδη μετά απο σύντομο διάστημα και σε χαμηλές θερμοκρασίες αποσυντίθενται εν μέρει. Αυτό οφείλεται στο αλάτι της θάλασσας, την ηλιακή ακτινοβολία, τις βροχές και τη μηχανική δράση απο την τριβή τ.ων κυμάτων .Τα κατάλοιπα τα καταπίνουν θαλάσσιοι οργανσμοί και τσι τελικά καταλήγουν στην τροφική αλυσσίδα.
Οπως ανακοίνωσε ένας ιάπωνας καθηγητής της χημείας στην Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, στην Ουάσινγκτον, μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί η ταχύτητα αποσύνθεσης των πλαστικών.Λιγότερο απο ένας χρόνος χρειάζεται για να καταλήξουν οι διοξείνες στο νερό της θάλασσας. Διάφοροι πολυεστέρες ,που επιπλέουν σε αφθονία στη θάλασσα, σε συνθήκες του ωκεανού, και σε θερμοκρασία δωματίου, αποδεσμεύουν στοιχεία που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο, όπως είχε συμβεί με το Ντι Ντι Τε που είχε βλαβερές συνέπειες για περισσότερες γενιές.
Σε περόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και σουηδοί επιστήμονες που εξέτασαν το θαλάσσιο πλανγκτόν. Σε 17 σημεία της δυτική σουηδικής ακτής η ποσότητα μικροσωματίων απο πλαστικό βρέθηκε σε αφθονία 100-10.000 μέρη στο κυβικό μέτρο.Τα μόρια που έχουν μέγεθος παρόμοιο με του πλανγκτόν καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο...
Αραγε στη χώρα μας ποιός ασχολείται με παρόμοιες μετρήσεις και προβληματισμούς για τη δημόσια υγεία και την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος? Σίγουρα στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας θα δούμε να λύνονται με μαγικό /λεκτικό τρόπο και όλα τα σχετικά προβλήματα..μαζί με όλα τα άλλα...

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η Αντίκυρα είναι όνειρο δεν θα γίνει εφιάλτης

Aπό την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΑΝΤΙΚΥΡΑ 05/09/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέσω του τύπου πληροφορηθήκαμε την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για την υπόθεσή μας. Αν και δεν περιμέναμε τέτοια προβολή της εταιρείας μας από ορισμένα τοπικά, (κυρίως έντυπα και διαδικτυακά) μέσα μαζικής, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αισθανθήκαμε την ανάγκη μιας πρώτης απάντησης. Δυστυχώς, ακόμη και τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν δελτίο η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καν καθαρογραφεί, ώστε πρώτοι εμείς - ως αιτούντες άλλωστε – να γνωρίσουμε την τύχη της προσφυγής μας και το ακριβές σκεπτικό της απόφασης. Φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι της Βοιωτίας είναι ικανότατοι στο ρεπορτάζ. Λυπούμαστε όμως για την πανομοιότυπη αναπαραγωγή μιας είδησης που ομοιάζει με δελτίο τύπου βιομηχανικού ομίλου, από ΜΜΕ ακόμη και ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ίσως να είναι συμπτωματική η ομοιότητα.

Παρότι δεν γνωρίζουμε λοιπόν το σκεπτικό της απόφασης, γνωρίζουμε όμως ότι η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ουδέποτε κρίνει επί της ουσίας μια υπόθεση. Κρίνει κυρίως και εξετάζει το ζήτημα της βλάβης. Εάν δηλαδή και κατά πόσο ο προσφεύγων (αιτών) ή οι προσφεύγοντες «υφίστανται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη». Η ουσία της υπόθεσης κρίνεται αργότερα, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης. η συνέχεια εδώ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

φάτε μάτια ψάρια....

Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα απο μια έρευνα που έγινε, με εντολή της Ευρ.Ενωσης και αφορούσε στην υπεραλίευση των ψαριών στην Ευρώπη ! Οι ειδικοί ερευνητές επικρίνουν την αλιευτική πόλιτική της ΕΕ και μας πληροφορούν οτι 81% των αποθεμάτων κινδυνεύουν απο την υπεραλίευση στα ευρωπαϊκά ύδατα.Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία δεν ξεπερνούν το 25% .
Ο Βορειοανατολικός Ατλαντικός, που τον διαχειρίζεται η ΕΕ, χαρακτηρίζεται απο τους ειδικούς ερευνητές ως η πιό απερίσκεπτα υπεραλιευμένη περιοχή της γής ! Παρόλα αυτά οι Βρυξέλλες παραβλέπουν τις συστάσεις των επιστημόνων και εγκρίνουν την αλίευση μεγάλων ποσοτήτων ψαριών, επειδή δεν έχουν τίποτε να αντιτάξουν στα αλιευτικά λόμπυ !
Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει μεγαλύτερα πρόστιμα στις χώρες που ξεπερνούν τις ποσότητες που τους έχει επιτραπεί να αλιεύουν.Ηδη απο 2002 είχε διαπιστωθεί ο μεγάλος αριθμός αλιευτικών σκαφών και είχε αρχίσει η επιδότηση για ..καταστροφή μικρών σκαφών..Την ίδια στιγμή η ΕΕ επιδοτούσε τον εκσυγχρονισμό και διπλασιασμό των υπερσύγχρονων και πιο αποτελεσματικών αλιευτικών στόλων..!
Οι αποφάσεις της ΕΕ θυμίζουν κάπως και το σχετικό ελληνικό..τρελλοκομείο..

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

H ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΑΡΧΟΥΣ

Πρόκειται για μια κατάκτηση του διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών σε ενημέρωση και συναπόφαση σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος ! Η σύμβαση αυτή υπογράφτηκε στο Ααρχους της Δανίας το 1998 και τέθηκε σε ισχύ το 2001. Απο τον Δεκέμμβριο του 2005 η σύμβαση κυρώθηκε και στην Ελλάδα με τον Νόμο 3422/2005. Τυπικά λοιπόν κάθε έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων και προσφυγής στην δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον. Οι συντάκτες της σύμβασης πίστευαν οτι η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να κατοχυρώσει ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον, σε μια εποχή όπου ο πλανήτης μας φαίνεται οτι αγγίζει τα όριά του, εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων..
Με τη σύμβαση αυτή ο πολίτης έχει το δικαίωμα να ζητάει πληροφορίες απο τις δημόσιες αρχές οι οποίες έχουν την υποχρέωση να παρέχουν πληροφορίες (σύμφωνα με το άρθρο 4).Οι αρχές μάλιστα έχουν και την υποχρέωση να διαχέουν τις πληροφορίες χωρίς να απιτείται ιδιαίτερη αίτηση του ενδιαφερομένου (άρθρο 5). Εξίσου σημαντικό θεωρείται το δικαίωμα του κοινού στη συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων για συγκεκριμένες δραστηριότητες, στην προετοιμασία περιβαλλοντικών σχεδίων, προγραμμάτων και πολιτικών.Εννοείται οτι ο πολίτης έχει το δικαίωμα πρόσβασης στην Δικαιοσύνη για υποθέσεις σχετικές με το περιβάλλον για πράξεις ή παραλείψεις δημοσίων αρχών.
Με την σύμβαση Ααρχους το δικαιο του Περιβάλλοντος εγγυάται αυτό που απαιτεί μια σύγχρονη δημοκρατία: Διαφάνεια στη δράση των οργάνων των πολιτείας , δυνατότητα ενημέρωσης και παρέμβασης των πολιτών στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση προγραμμάτων, των κανονιστικών ρυθμίσεων και τον έγεγχο της νομιμότητας της δράσης των δημοσίων αρχών.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

H αλιεία που δεν θέλουμε & η ευθύνη του καταναλωτή

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Ενώ στην Ελλάδα τα καίμε αλλου φυτεύουν δέντρα ! Ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία δεντροφύτευσης που τελειώνει σε πρώτη φάση στο τέλος του 2009. Οργανώσεις, Σωματεία και Ιδιώτες έχουν φυτεύσει μέχρι σήμερα 4 δισεκατομμύρια δέντρα και θα φτάσουν τα 7 δισ. μέχρι το τελός του χρόνου ! Η εκστρατεία του ΟΗΕ βασίστηκε στην ιδέα που είχε η διάσημη Κενυάτισα καθηγήτρια , που έχει βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ, η Γουανγκάρι Ματάι, που είναι η εμπνέυστρια του Κινήματος Πράσινης Ζώνης και είχε στόχο τη φύτευση ενος δισ. δέντρων ! Οπως είναι γνωστό ένα και μόνο δέντρο απορροφά 12 κιλά άνθρακικού ανυδρίτη το χρόνο και παράγει οξυγόνο για 4 ανθρώπους. Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των δέντρων που έχουν φυτευτεί. Αναφέρουμε μόνο τους δέκα πρώτους : .Στην Αιθιοπία 1,4 δισ., στην Τουρκία 707 εκατ., στο Μεξικό 537 εκατ., στην Κίνα 236 εκατ., στην Κένυα 143 εκατ., στην Κούβα 137 εκατ., στην Ινδονησία 100 εκατ., στην Ινδία 88 εκατ., στην Κορέα 50 εκατομ.,και στην Ρουάντα 50 εκατ.- Tην ίδια στιγμή στην Eλλάδα μετράμε κάθε χρόνο πόσα δέντρα..κάψαμε !

ΦΩΚΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Αμφισσας, που άρχισαν στις 19 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 9 Σεπτεμβρίου. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλάμβανε Εκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Κουλελή, παρουσίαση του 2ου τόμου του διάσημου βιβλίου του Lerat, εκθεση Ζωγραφικής του Δημήτρη Μπάκα, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Graffiti, Συναυλία Hip-Hop, Τουρνουά ποδοσφαίρου, Παράσταση Καραγκιόζη, Αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, Θεατρική παράσταση, Εκθεση προϊόντων ελιάς απο τον συνεταιρισμό Αμφισσας. Την τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει εκδήλωση με θέμα την Ανακύκλωση και την διαχείριση Απορριμμάτων του Νομού Φωκίδας. την παρασκευή 4 /9 θα γίνει Τουρνουά Μπάσκετ, στις 5/9 Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, την Δευτέρα 7/9 εκθεση γλυπτικής , την τρίτη 8/9 Διαγωνισμός σκακιού, και την τετάρτη 9/9/Τουρνουά Μπλίτσ (γρήγορου Σκακιού). Οι εορτές και οι εκδηλώσεις για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό του Δήμου Αμφισσασ, με καλλιτέχνες και φορείς που εργάζονται εθελοντικά, γίνονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία και δίνουν το καλό παράδειγμα και στους άλλουσ Δήμους της Φωκίδας που θάπρεπε να τις μιμηθούν .