Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012


Δρακόντειοι όροι για τη νέα βοήθεια

Πρόσθετα μέτρα 14,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 προβλέπει το νέο Μνημόνιο


Τον Ιούνιο, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
Τον Ιούνιο, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
  • 0
Αθήνα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ για εφέτος, από τα οποία μένει να προσδιοριστούν ακόμα παρεμβάσεις 325 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους συνολικού ύψους 14,6 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2014.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να παραταθεί το Μνημόνιο κατά ένα ακόμη έτος, έως το 2015.

Τον Ιούνιο, εξάλλου, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για παράδειγμα, οι επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο και, ειδικότερα, προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα.

Παράλληλα, στα προσχέδια των επιστολών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, καθίσταται σαφές ότι- εάν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα.

Με δεδομένο ότι, η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, ενώ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ εφέτος, προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ (2,2 δισ. ευρώ).

Πλέον, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται για το 2013 (1,65% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και 4,4% του ΑΕΠ ή 9,5 δισ. το 2014).

Μεταξύ των μέτρων του νέου Μνημονίου, περιλαμβάνονται οι νέες μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις, οι απολύσεις στο Δημόσιο και η άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, η περικοπή 10% στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο δημόσιων φορέων, το «πάγωμα» των προσλήψεων και οι ανατροπές στην αγορά εργασίας.

Ακόμα, σχεδιαζονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η απλοποίηση του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και των εισοδημάτων από κινητές αξίες, η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι μαζικές πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, προβλέπονται έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εφέτος, το σύνολο σχεδόν των οποίων θα προέλθει από κινήσεις που θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως αναγράφεται στο Μνημόνιο, εντός του α΄ εξαμήνου εφέτος θα αρχίσει η διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της IBC, ενώ το β΄ εξάμηνο πρέπει να γίνουν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.

Παράλληλα, έως το τέλος Μαρτίου 2012, θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που επιφέρουν απώλεια (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ).

Επίσης, θα μεταφερθούν οι εναπομένουσες μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Ενώ, στο Μνημόνιο προβλέπεται αύξηση στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Γενικότερα, με το νέο Μνημόνιο πρέπει να γίνουν τα εξής:

- Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ και υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά 50 εκατ. ευρώ.

- Μείωση προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.

- Μείωση αριθμού αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού, με στόχο την εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ και μείωση λειτουργικών δαπανών και της δαπάνης για τη διεξαγωγή εκλογών, κατά 270 εκατ. ευρώ.

- Περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Εεπενδύσεων κατά 400 εκατ. και «ψαλίδι» σε συντάξεις για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

 - Μείωση 10% στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ, δικαστικοί), από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 και άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και τις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες.

- Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, έως τον Ιούνιο, καθώς και κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και στη φορολογία των ακινήτων, με νέο φορολογικό νομοσχέδιο έως τον Ιούνιο.

- Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 150.000 άτομα έως το 2015 και απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012.

- Μείωση των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

- Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ενδεχόμενο προσωρινό «πάγωμα» προσλήψεων και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

- Περικοπές στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς 190 εκατ. ευρώ.

- Πλήρες «άνοιγμα» 20 κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, καθώς και πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος ταξί.

- Κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφων για μια σειρά συναλλαγών.

- Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

- Κατάργηση του ανταποδοτικού τέλος υπέρ της εκτέλεσης εργασιών, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

- Επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και αναθεώρηση της γενικής νομοθεσίας περί πολεοδομίας και χωροταξίας.

- Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μείωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια και εφετεία κατά τουλάχιστον 50% έως τον Ιούνιο και με στόχο την πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος Ιουλίου 2013.

- Σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης Παρακολούθησης των Μεταρρυθμίσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: