Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


«Μαθουσάλας» η ποσειδωνία
Εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι είναι ο αρχαιότερος εν ζωή οργανισμός στη Γη
«Μαθουσάλας» η ποσειδωνία
Υποθαλάσσιες οάσεις ζωής αποτελούν τα λιβάδια ποσειδωνίας που «κοσμούν» τον βυθό της Μεσογείου
3
εκτύπωση  
Λονδίνο 

Ο αρχαιότερος εν ζωή οργανισμός του πλανήτη μας θα μπορούσε να είναι η γνωστή στους μεσογειακούς λαούς ποσειδωνία, σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες.
Oπως όλα τα φύκη, έτσι και η Posidonia oceanica αναπαράγεται δημιουργώντας αποικίες κλώνων, με αποτέλεσμα οι υποβρύχιες πράσινες οάσεις που εκτείνονται για αρκετά χιλιόμετρα να είναι γενετικά πανομοιότυπες και να θεωρούνται ένας ενιαίος οργανισμός.
«Βουτιά» στην ιστορία
Ο δρ Κάρλος Ντουάρτε και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ, προχώρησαν στη χαρτογράφηση του γονιδιώματος ποσειδωνίας που εντοπιζόταν σε υποθαλάσσια λιβάδια 40 περιοχών μεταξύ Ισπανίας και Κύπρου, η έκταση των οποίων άγγιζε τα 3.500 χλμ.
Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης του συγκεκριμένου είδους, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι η υποβρύχια όαση στα ανοιχτά της νήσου Φορμεντέρα στην Ισπανία είναι ηλικίας 80.000-200.000 ετών. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η ποσειδωνία ίσως είναι ο αρχαιότερος οργανισμός που ζει ακόμα σήμερα στον πλανήτη.
Κλιματική απειλή
Παρά την ισχυρή ιστορική της υπόσταση, η ποσειδωνία φαίνεται να απειλείται σήμερα από τις κλιματικές αλλαγές. Όπως αναφέρει ο δρ Ντουάρτε, η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα συγκριτικά με άλλες θάλασσες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι φυσικές οάσεις βιοποικιλότητας να μειώνονται κατά 5%.
«Τα υποθαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας δεν είχαν βιώσει τόσο έντονη απειλή από την ιλιγγιώδη ταχύτητα των κλιματικών αλλαγών, όπως αυτή που βιώνουν σήμερα» τονίζει ο ερευνητής.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Δεν υπάρχουν σχόλια: