Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012


Κίνδυνος για επιδείνωση του προβλήματος

Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με σωματική και πνευματική καθυστέρηση λόγω υποσιτισμού


Ο υποσιτισμός είναι κίνδυνος για εκατομμύρια παιδιά
Ο υποσιτισμός είναι κίνδυνος για εκατομμύρια παιδιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 8
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Περίπου 500 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν τα επόμενα 15 χρόνια να μείνουν σωματικά και διανοητικά υπανάπτυκτα λόγω της ελλιπούς διατροφής τους, αναφέρει ανθρωπιστική οργάνωση και επισημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Save the Children («Σώστε τα παιδιά») αναφέρει σε έρευνά της ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη όπου η πρόσβαση σε υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές, όπως το κρέας, τα δημητριακά και το γάλα είναι ανύπαρκτη ή πολύ σπάνια.

Πολλές από αυτές τις χώρες όπου έγινε και η έρευνα είναι και από τις πολυπληθέστερες του πλανήτη, όπως είναι η Ινδία, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και άλλες.

Συνολικά ένα στα τέσσερα παιδιά του πλανήτη, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια, δεν αναπτύσσονται με τον φυσιολογικό ρυθμό με αποτέλεσμα να υστερούν οι σωματικές και οι εγκεφαλικές λειτουργίες τους σε σχέση με τη βιολογική τους ηλικία.

Η οργάνωση, αναφέρει το BBC, επισημαίνει ότι στις χώρες αυτές ένας στους τρεις γονείς υποστηρίζει ότι τα παιδιά του δεν τρέφονται καλά.

Ακόμη ένας στους έξι γονείς παίρνει τα παιδιά του από το σχολείο για να τα βάλει να εργαστούν και να φέρουν στο σπίτι φαγητό.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων το 2011 (αν και υπάρχει μία γενικότερη τάση ανόδου μετά το 2008) όπως και οι ξηρασίες οπωσδήποτε επιδείνωσαν την κατάσταση, επισημαίνει η οργάνωση.

Επιπλέον τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί η πρόοδος που έγινε στην καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας. Τα τελευταία χρόνια από 12 εκατομμύρια έπεσαν σε 7,6 εκατομμύρια αλλά χωρίς καταπολέμηση του υποσιτισμού η μείωση είτε δεν θα συνεχιστεί είτε ο αριθμός θα αυξηθεί και πάλι.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: