Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011


Hμερομηνία :  19-06-11             Eκτύπωση |   e-mail
Πιστοί στο ραντεβού τους οι «Αγανακτισμένοι»
Χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» πολίτες διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αντιδρώντας στο μνημόνιο και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, την Κυριακή ήταν το τέταρτο πανευρωπαϊκό ραντεβού των «Αγανακτισμένων».
Σύνταγμα
Για 26η μέρα το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πλημμύρισε και πάλι την κεντρική πλατεία Συντάγματος, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην οικονομική πολιτική. Για τέταρτη συνεχή Κυριακή, στο 4ο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο, η «Κάτω Βουλή», γεμάτη από ανθρώπους όλων των ηλικιών, ήταν συνεπής στο ραντεβού της. Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να φτάνει στην πλατεία.
Το ενδιαφέρον από τα ξένα μέσα ενημέρωσης ήτανι έντονο με ξένους δημοσιογράφους να καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» κατέλαβαν τους ακυρωτικούς σταθμούς στο Μετρό του Συντάγματος.
Οι «Αγανακτισμένοι» της Σπάρτης είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν με τα πόδια από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, με τερματισμό την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.
50.000 «Αγανακτισμένοι» στη Βαρκελώνη
Δεκάδες χιλιάδες «αγανακτισμένοι» - 50.000 σύμφωνα με την τοπική αστυνομία - διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, κατά της ανεργίας και της κρίσης.
Με το σύνθημα «ο δρόμος είναι δικός μας, δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους», η πορεία των διαδηλωτών διέσχισε ήρεμα το κέντρο της Βαρκελώνης, από την Plaza de Catalunya στην Plaza de Palau, κοντά στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Λίγες ώρες νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες «αγανακτισμένοι» είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, αφού πρώτα έξι πορείες είχαν συγκλίνει από όλα τα μέρη της πρωτεύουσας στην περιοχή του.
Αυτή η ημέρα σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος των «αγανακτισμένων», που γεννήθηκε στις 15 Μαΐου αυθόρμητα από μια μικρή διαδήλωση πολιτών.
Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου εκατό πόλεις της Ισπανίας, στις περιφερειακές πρωτεύουσες αλλά και σε πολλές μικρές πόλεις, όπου αυτό το κύμα της κοινωνικής επανάστασης έχει μεταδοθεί εδώ και πέντε εβδομάδες.
Στη Βαλένθια, τρίτη πόλη της Ισπανίας στα ανατολικά, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους, μερικοί με ένα κομμάτι σιλοτέιπ κολλημένο στο στόμα σε ένδειξη φιλειρηνισμού.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γρανάδα (νότια), και άλλοι τόσοι στη Μάλαγα (νότια) και το Μπιλμπάο (βορειοδυτικά).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Advertiser Link

Δεν υπάρχουν σχόλια: