Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αλιείς στην υπηρεσία της ανακύκλωσης

Οι ψαράδες θα πληρώνονται για να πιάνουν πλαστικά αντί για ψάρια, σύμφωνα με σχέδιο της Επιτρόπου Αλιευμάτων της Κομισιόν Μαρίας Δαμανάκη.
Η κα. Δαμανάκη σκοπεύει να παρουσιάσει εντός του μηνός ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους ψαράδες της Μεσογείου, σύμφωνα με το οποίο οι ψαράδες θα συλλέγουν πλαστικά απορρίμματα που ρυπαίνουν τις θάλασσες και απειλούν τη θαλάσσια ζωή και θα τα στέλνουν για ανακύκλωση.
Η κίνηση της Κομισιόν αποσκοπεί στο να βάλει «φρένο» στην πρακτική ρίψης στη θάλασσα μεγάλων ποσοτήτων βρώσιμων αλιευμάτων από τους αλιείς, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο «ξεφορτώνονται» τις ποσότητες που υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις που προβλέπονται από τους κοινοτικούς νόμους, τα είδη ψαριών για τα οποία δεν επιδοτούνται ή ακόμα και αλιεύματα χαμηλής αξίας για να κρατήσουν τα «ακριβότερα».
Σύμφωνα με έρευνες, τα δύο τρίτα των αλιευμάτων σε ορισμένες περιοχές ρίπτονται πίσω στη θάλασσα νεκρά.
Μόνο στη Βόρεια Θάλασσα ρίπτονται ένα εκατομμύριο τόνοι ετησίως.
Οι ψαράδες που συλλέγουν πλαστικά θα επιδοτηθούν σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στο μέλλον το έργο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αυτοσυντηρούμενη κερδοφόρα επιχείρηση, δεδομένης της αύξησης των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων πλαστικών.
Ο καθαρισμός των θαλασσών θα βελτίωνε ακόμα τις προοπτικές των πληθυσμών των αλιευμάτων, των θαλασσίων πτηνών και άλλων θαλασσίων ειδών, τα οποία συχνά πνίγονται και τραυματίζονται εσωτερικά από την κατάποση μη βιοδιασπώμενων υλικών.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αλιέων δεν φαίνονται προς το παρόν να πείθονται από την πρωτοβουλία της Μαρίας Δαμανάκη φοβούμενοι τη συρρίκνωση του κλάδου.
Η συνέχεια θα δοθεί τον Ιούλιο σε Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συζητήσουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις της Επιτρόπου.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: