Τρίτη 28 Ιουνίου 2011



Έντυπη Έκδοση 

ΑΝΘΡΩΠΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

Το ρολόι του κόσμου δείχνει Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος, «την πλατεία ολόκληρης της Ευρώπης», ξεκινάει σήμερα η μεγαλύτερη προγραμματισμένη κινητοποίηση από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. «Το Σύνταγμα είναι η αφετηρία μιας νέας πορείας» γράφει το κάλεσμα και ένας «φάρος ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου που θέλουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».
Από σήμερα στις 09.00 η κινητοποίηση, στις 18.00 μεγάλη συναυλία. Αύριο, η περικύκλωση της ΒουλήςΑπό σήμερα στις 09.00 η κινητοποίηση, στις 18.00 μεγάλη συναυλία. Αύριο, η περικύκλωση της ΒουλήςΠολλοί άλλωστε είναι οι λαοί του κόσμου που ήδη βρίσκονται ανάμεσά μας και ήρθαν εδώ αποκλειστικά για τις δύο αυτές μέρες. Οπως το ταξίδι δύο δικηγόρων που ξεκίνησε από τη μακρινή Βραζιλία.
Πρόκειται για τους Fabio Cascione, 38 και Thiago Colombo Bertoncello, 26. Και οι δύο, όπως λένε, ήρθαν εδώ «to support the greek cause». Να υποστηρίξουν δηλαδή τον ελληνικό σκοπό. «Ολόκληρος ο κόσμος χρειάζεται μια επανάσταση» λέει ο Fabio και «αρκετοί κοιτάζουν την Ελλάδα. Περιμένω εδώ να έρθουν 1 εκατ. άνθρωποι το λιγότερο. Οπως το 1985 στις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία. Με το Ιντερνετ, τη μαζικότητα και καλή οργάνωση πιστεύω πως θα τα καταφέρετε. Δυνατοί άνθρωποι ζουν δυνατές ζωές».
Δίπλα του, ο Thiago που βλέπει πολλές ομοιότητες με το γαλλικό Μάη. «Δυστυχώς αρκετοί έχουν ως ιδεολογία μόνο να καταναλώνουν και τίποτα άλλο. Εμένα με ενδιαφέρουν οι λόγοι και τα αίτια που οδηγούν τόσους ανθρώπους στους δρόμους. Φωνάξτε εσείς δυνατά και όλος ο κόσμος θα ακούσει».
Στην κουβέντα μπαίνει ο 18χρονος Younes από τη Γαλλία. Εφτασε στη χώρα μας μαζί με τέσσερις ακόμα συμπατριώτες του. Παραδέχεται πως ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται, αλλά «ξέρω ότι θα γίνει κάτι σημαντικό και θέλω να είμαι εδώ. Θέλω να είμαι μέρος του. Τον Δεκέμβρη του '08 είδαμε πως δεν φοβάστε να παλέψετε. Το ίδιο βλέπουμε και τώρα. Είμαστε εδώ μαζί σας».
Κι από Γαλλία
Νέα από τη Γαλλία έφερε και ένας Ελληνας στη συνέλευση της Κυριακής που ήρθε ειδικά για το διήμερο. «Ολη η Ευρώπη κοιτάζει προς τα εδώ. Ολόκληρη η Γαλλία συζητάει και περιμένει να δει τι θα γίνει στο Σύνταγμα».
Το ίδιο και η Αμερικανίδα εκπρόσωπος του «στολίσκου της ελευθερίας» που βρέθηκε στο Σύνταγμα και είπε πως «γνωρίζουμε πως σας γαμ... το ΔΝΤ, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ, είμαστε εδώ μαζί σας».
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του διημέρου ξεκινάει σήμερα από τις 9.00 το πρωί ενώ στις 18.00 έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία με πολλές συμμετοχές. Η περικύκλωση της Βουλής έχει προγραμματιστεί για αύριο με αναλυτικές οδηγίες για το πού θα πρέπει να πάνε και να αποκλείσουν οι συνελεύσεις όλων των προαστίων.
Τέλος, ο κόσμος ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν η νεαρή κοπέλα που διάβαζε το τελικό κάλεσμα/πρόγραμμα για το απεργιακό διήμερο έφτασε στο σημείο που αναφέρει το «δίλημμα» που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Στα διλήμματα "Μεσοπρόθεσμο ή τανκς" του κ. Πάγκαλου, εμείς απαντάμε: "Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Να χαίρεται τον παππού του!"». *
Η αποψινή συναυλία
Γη και θάλασσα, Φώτης-Ηχόκαμπος, Ηλίας Βαμβακούσης, Salvador, Master of the stringz, Υπόγεια Ρεύματα, Ματούλα Ζαμάνη, Γιάννης Γιοκαρίνης, Στάθης Δρογώσης, Tiger Lillies, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: