Τρίτη, 31 Μαΐου 2011


Κάλεσμα σε όλους για έκτη ημέρα

Και πάλι στο Σύνταγμα και τις πλατείες της χώρας οι «Αγανακτισμένοι»


Αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος
Αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 48
Αθήνα
Στο Σύνταγμα και σε κεντρικές πλατείες των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων συγκεντρώθηκαν για έκτη ημέρα οι «Αγανακτισμένοι», έπειτα από τη μεγαλύτερη σε όγκο συγκέντρωση της προηγούμενης ημέρας.

Οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα ήταν μεν λιγότεροι σε σύγκριση με την Κυριακή αλλά δυναμικό «παρών» τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη συνέλευση έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι. Πλήθος συγκεντρωμένων και μπροστά από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα αντίσκηνα ήταν περισσότερα από τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συζητήσεις μεταξύ των «Αγανακτισμένων» περιστράφηκαν τη Δευτέρα και γύρω από την στάση των μεγάλων ΜΜΕ απέναντι στις συγκεντρώσεις. Ποικίλα σχόλια και επιφυλάξεις μεταξύ των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα προκάλεσε η εμφάνιση «κρεμάλων» στην πλατεία.

Στο Ρέθυμνο, όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Debtocracy.

  • Τα hashtag στο Τwitter για τις συγκεντρώσεις είναι τα #25Mgr, #greekrevolution, #syntagma
«Καλούμε όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της» αναφέρει το πρώτο ψήφισμα που συντάχθηκε και εκδόθηκε την Κυριακή.
25 φωτογραφίες


Στη διάρκεια της νύχτας, στην πλατεία Συντάγματος διανυκτέρευσαν περίπου 400 άτομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες τα μέλη του κινήματος θα βρεθούν σε γειτονιές της Αθήνας για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν περισσότερους πολίτες.

«Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», «Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια», «Ουστ» και «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Πολίτες κάθε ηλικίας κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα, ενώ έχουν συγκροτηθεί ομάδες αυτοοργάνωσης με αντικείμενο τη σίτιση, την καθαριότητα, τη νομική υποστήριξη ενώ υπάρχει και ιατρείο.

Στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος έχουν συγκροτηθεί συνελεύσεις και εγκρίνονται μικρά και μεγάλα ψηφίσματα, όπως να γίνει ενημερωτική εκστρατεία στις γειτονιές της Αθήνας, να διερευνηθεί η περίπτωση αγωγών προς πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα κ.ά.

Mιλώντας τη Δευτέρα στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π.Μπεγλίτης δήλωσε αναφερόμενος στο κίνημα των Αγανακτισμένων πως «δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε, αλλά δεν πρέπει και να το υπερτιμήσουμε». Εξηγώντας, πρόθεσε πως «εάν το κίνημα δεν κουβαλά ελπίδα, χάνει γρήγορα τις αντοχές του».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Μαρκόπουλος σχολίασε πως «η κυβέρνηση φοβάται την κοινωνία» και πως η νεολαία που διαδηλώνει έχει χάσει την ελπίδα και την αυτοπεποίθησή της.

Σε σχετική του δήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης ανέφερε: «Οι πολίτες με τις συλλογικές τους διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αξιώνουν λύσεις και διεκδικούν την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του κομματικού».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: