Τρίτη 26 Απριλίου 2011


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ (13 Μαρτίου 2011 ).

Η Φωκίδα, οι Φωκείς και τα Πατριωτικά Πολιτιστικά Σωματεία ζούν έντονη την ανησυχία και αβεβαιότητα της πολυδύναμης οικονομικής κρίσης  και της αναπτυξιακής υστέρησης πολλών περιοχών της Φωκίδας,
 που προκαλούν 1. Η εθνική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση που απλώνεται παντού και σε όλη τη Φωκίδα και πλήττει όλους τους κοινωνικούς εταίρους. 2. Η έλλειψη ολοκληρωμένης αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των προβληματικών και κυρίως των ορεινών περιοχών της. 3. Οι επιπτώσεις απο την επέκταση των ανθρωπογενών δρατηριοτήτων που υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και καταστρέφουν τον μη ανανεώσιμο φυσικό της πλούτο. 4. Η διοικητική και πολιτική αποδυνάμωση του νομού μας με την συρρίκνωση των κέντρων τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοτελούς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 5  Η χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντάλλαγμα αφαίρεση του φυσικού της πλούτου (Μεταλλευτικό- Υδατικό ).
Η Φωκίδα  αποτελεί γεωγραφική περιοχή του εθνικού μας χώρου που μεγάλο τμήμα της εδαφικής του έκτασης είναι ορεινό και στερείται, στο μεγαλύτερο τμήμα της, των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών υποδομών πρόκλησης  και διευκόλυνσης της δυνατής σύγχρονης ανάπτυξης.
Την εικόνα της συνθέτουν εστίες δυναμικής ανάπτυξης στο πεδινό της τμήμα, ενώ στο ορεινό της κυριαρχεί η πληθυσμιακή ερήμωση και η παραγωγική εγκατάλειψη.
Η Φωκίδα  αποτελεί γεωγραφικό και οικονομικό χώρο με αναπτυξιακούς οικονομικούς πόρους και μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Για την αξιοποίησή τους, παραγωγικά, απαιτούνται σύγχρονες αναπτυξιακές  υποδομές και σύγχρονες καινοτόμες λύσεις. Λύσεις για την αξιοποίηση των σχολαζουσών αστικών, αγροτο κτηνοτροφικών και δασικών της εκτάσεων, των πλούσιων φυσικών τουριστικών της αγαθών, των βιοτεχνικών της υποδομών και δυνατοτήτων, της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, του δημιουργικού υγιούς οικονομικού ενεργού πληθυσμού της.
Η σημερινή πολυδύναμη εθνική οικονομική κλίση πλήττει τη Φωκίδα.
Διανύουμε περίοδο όπου άτομα, οικογένειες, συλλογικοί φορείς και αυτό το κράτος ζουν σε κλίμα αβεβαιότητας. Το 2011 είναι μια χρονιά που τη σκεπάζει εκρηκτική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Κρίση οικονομική με τραγικές  επιπτώσεις στα νοικοκυριά με τη μείωση των εισοδημάτων, τις φορολογικές αυξήσεις και την διαρκώς επεκτεινόμενη ανεργία και κυρίως της νέας γενιάς.
Κρίση ηθική απο όσα καταμαρτυρούνται για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικών, κρατικών λειτουργών, διαπλοκή και διαφθορά σε πολλούς φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, την Τοπική υτοδιοίκηση, παντού.
Κρίση κοινωνική με την περιφρόνηση των ηθικών αρχών και αξιών, απο άτομα και φορείς , παράγοντες που, διαχρονικά, στηρίζουν την πορεία της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και του δημιουργικού εθελοντισμού.
Σήμερα οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας καλούνται σε θυσίες και τις υπομένουν πατριωτικά αλλά τα πλήγματα είναι μεγάλα, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οτι σύντομα μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση.
Οι πατριωτικοί εθελοντικοί μας σύλλογοι και τα μέλη τους δοκιμάζονται απο την κρίση. Παρά ταύτα, αμετοχοι στις αιτίες της πολυδύναμης κρίσης, με μεγάλο το ηθικό κεφάλαιο της εθελοντικής πατριωτικής προσφοράς στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τη Φωκίδα, είναι ανάγκη να παραμείνουν ενωμένοι και πρωταγωνιστές στο εθνικό χρέος προσφοράς για μια καλύτερη σύγχονη Φωκίδα.
Σ’αυτή τη δύσκολη περίοδο η Φωκίδα αγωνιά και αναζητά λύσεις εξόδου απο την κρίση. Για το σκοπό αυτό η Γενική Συνέλευση ζητά απο τους διευρυμένους Καλλικρατικούς Δήμους και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικητικές υπηρεσίες :
-        Την απαγόρευση των όσων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων υποβαθμίζουν το αναπτυξιακό οικοσύστημα σε όλες τις περιοχές του Νομού μας και ιδιαίτερα των επιφανειακών μεταλλευτικών εξορρύξεων.
-        Την αποκατάσταση των μέχρι σήμερα τραυματισμένων ανθρωπογενών πληγών στο φυσικό περιβάλλον της Φωκίδας.
-        Την εξασφάλιση των σύγχρονων αναπτυξιακών υποδομών που θα επιτρέψουν την ανάληψη καινοτόμων βιώσιμων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε όλη την έκταση της Φωκίδας.
-        Την διεκδίκηση αντισταθμιστικών δικαιωμάτων στον φυγαδευόμενο υδατικό και μεταλλευτικό πλούτο για την ανάπτυξη άλλων περιοχών και κυρίως τον πλουτισμό της Ατικής και Βοιωτίας με την επέκταση των οικιστικών τους παριοχών.
-        Την εξασφάλιση σύγχρονης οδικής και συγκοινωνιακής σύνδεσης όλων των τοπικών διαμερισμάτων με τις έδρες των Δήμων του Καλλικράτη και τα Διοικητικά περιφερειακά Κέντρα.
-        Τη στήριξη και πρόκληση καινοτόμων, βιώσιμων παραγωγικών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Φωκίδας.
-        Την αποκάλυψη και προβολή του μεγάλου αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της Νομού μας που μένει ακόμη στο σκοτάδι της σιωπής ( π.χ. Δωρική Τετράπολη κ.λ.π.).
-        Τη στήριξη του εθελοντισμού και των εθελοντικών πατριωτικών συλλόγων στο εθελοντικό τους έργο στη Φωκίδα.
-        Την απαλλαγή της κοινωνικοοικονομικής ζωής απο την διαπλοκή και την διαφθορά και την εμπέδωση της χρηστής διαχείρισης και της ευγενούς άμιλλας.
-         
                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Για την αντιμετώπιση της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Φωκίδα ΖΗΤΑ  τις πρωτοβουλίες, τη συνεργασία και την ενεργό αναπτυξιακή δράση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, των Δήμων της Φωκίδας. Όλων των κοινωνικών εταίρων της Φωκίδας, των απανταχού Φωκέων και των Πατριωτικών Συλλογικών φορέων τους.
  Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ
Εθελοντική πατριωτική συλλογική οργάνωση των Φωκεών της Αττικής  είναι πρόθυμη και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία για να ξεπεράσουμε την κρίση και να κρατήσουμε τη Φωκίδα στο δρόμο της σύγχονης ανάπτυξης απ΄άκρη σ’άκρη.
Ας βοηθήσουμε όλοι, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, για να ξεπεράσει η Φωκίδα  την κρίση, με αλληλεγγύη, ομόνοια, εργασία και συνεργασία και να βρεί το δρόμο της καινοτόμου σύγχονης ανάπτυξης, απ’ άκρη σ’άκρη.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

     Ο πρόεδρος Μαστροκωστόπουλος Ιωάννης
    Η Γραμματέας Γαϊτάνη Πόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: