Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ


Δρούτσας: Κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή η Ελλάδα
 Η Ελλάδα «παγίως πιστεύει στη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
Την επαναβεβαίωση πως η Ελλάδα «παγίως πιστεύει στη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή» και δραστηριοποιείται για την πυρηνική ασφάλεια σε γειτονικές μας χώρες, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Καρτάλη.
Με την απάντησή του, ο υπουργός διευκρινίζει μια σειρά από θέματα:
Πρώτον, ότι το κοινοτικό κεκτημένο (που έχει διαμορφωθεί στη βάση των διεθνών συμβατικών δεσμεύσεων για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας) «δεσμεύει και τις χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία».
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα «παγίως παρεμβαίνει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αλλά και των διμερών σχέσεων», για να επισημάνει το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας, το οποίο έχει εξάλλου ενταχθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της υποψήφιας χώρας στο κεφάλαιο για το περιβάλλον. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει να ελεγχθούν τα επίπεδα ασφάλειας των σχεδιαζομένων εγκαταστάσεων της Τουρκίας (λόγω της σεισμικότητας της περιοχής) και να εναρμονιστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ασφαλείας με αυτές που ορίζει η Euratom.
Τρίτον, ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η χώρα μας δικαιούται να ζητά πληροφορίες και επιθεωρήσεις για πυρηνικές μονάδες γειτονικών χωρών, καθώς επίσης να προσπαθεί να αποτρέψει τη μελλοντική χρήση πεπαλαιωμένης τεχνολογίας.
Τέταρτον, ως προς το θέμα του Κοζλοντούι, υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή χορήγησε 550 εκ. ευρώ (για αναβάθμιση των αντιδραστήρων πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ) και 300 εκ. ευρω μετά από την ένταξή της για την παύση της λειτουργίας, τον καθαρισμό και τη διαχείριση αποβλήτων του αντιδραστήρα. Η αναβάθμιση των αντιδραστήρων ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια και οι δύο που λειτουργούν έλαβαν άδεια μέχρι το 2017 και 2019. Και
Πέμπτον, στη βάση της εμπειρίας που αποκτήθηκε από τον δυστύχημα της Ιαπωνίας, η ελληνική κυβέρνηση «προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τις γειτονικές χώρες εκφράζοντας τον προβληματισμό και την αντίθεσή της στη χωροθέτηση πυρηνικών εγκαταστάσεων σε μικρή απόσταση από τη χώρα μας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: