Το 2011 έτος μεγάλης αλλαγής στη γεωργία, δηλώνει ο πρωθυπουργός
Ρέθυμνο
To νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας, με ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από το μηδέν», δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δισ. ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός Κ.Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός από την Κρήτη. «Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί» τόνισε.«Το κράτος προσφέρει τα εργαλεία, μέσα στήριξης και χρήματα. Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής. Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την Περιφερειακή Σύσκεψη για την Αγροτική Ανάπτυξη στο Ρέθυμνο.
Σχετικά με το ταμείο Εγγυοδοσίας ανέφερε: Διαθέτουμε τους αναγκαίους πόρους. Επενδύουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 στην αγροτική παραγωγή γι' αυτούς τους στόχους. Δημιουργούμε Ταμείο Εγγυοδοσίας για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων.
»Εξοικονομούμε πόρους από διάφορα διάσπαρτα προγράμματα, χωρίς όφελος για την οικονομία και τη γεωργία, και τους συγκεντρώνουμε στην υποστήριξη του καλαθιού των προϊόντων της περιφέρειας. Ανοίγουμε πόρτες σε επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα, λόγω της αδράνειας του συστήματος, έμειναν ανενεργά».
Περιγράφοντας τη νέα δομή των συνεταιρισμών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σε λίγες εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη σύσταση των παραγωγικών Συνεταιρισμών».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «έπαιξαν το ρόλο τους οι σημερινοί συνεταιρισμοί, δεν είναι η ώρα να κάνουμε ιστορική αποτίμηση της προσφοράς τους» για να προσθέσει ότι «το μέλλον όμως θα παιχτεί με σκληρούς, διεθνείς και ανταγωνιστικούς όρους».
«Είναι αδύνατον το σημερινό μοντέλο να αντέξει. Γιατί ο σημερινός συνεταιρισμός, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει, δεν εκπαιδεύει, αλλά λειτουργεί πολλές φορές απλώς σαν διαμεσολαβητής, με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος εξουσίας ή ακόμα και θέσεων» υπογράμμισε.
Θέλουμε συνεταιρισμό που δεν προστρέχει, δεν προσβλέπει, δεν επαιτεί, δεν συναλλάσσεται πελατειακά με το κράτος, είπε ο κ. Παπανδρέου για να συμπληρώσει: «Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί».
Ανασυστήνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το κεντρικό κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο και στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασυστήνεται από μηδενική βάση.
« Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία.Προσαρμόζουμε στον 'Καλλικράτη' και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές» επισήμανε.
«Απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι' αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη» σημείωσε.
Όλοι οι Οργανισμοί του Υπουργείου συγχωνεύονται σε τρεις για να υποστηρίξουν τον αγρότη, είτε για τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές, είτε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις, είτε για την έρευνα, την κατάρτιση και την ποιότητα των προϊόντων του, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «καλάθι προϊόντων», σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας αν και θεωρείται ότι φθίνει.
«Όχι μόνο έχει μέλλον, αλλά είναι κομβικός ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για το μέλλον της Ελλάδας. Μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης, και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, και για την εμπέδωση μιας νέας αυτοπεποίθησης, μιας αισιόδοξης νοοτροπίας νίκης απέναντι στα χρόνια προβλήματα, που μας έχουν κάνει όλους να αγωνιούμε σήμερα για την πατρίδα μας, για τη δουλειά μας, για την οικογένειά μας» επισήμανε.
Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ Παπανδρέου «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη σε τροχιά δυναμικής, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής πλούτου και, βεβαίως, ευημερίας και απασχόλησης για πολύ κόσμο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου