Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Νερό.

Απο τις 15 εως τις 22 Αυγούστου άρχισε στη Στοκχόλμη η παγκόσμια εβδομάδα για το νερό. υπολογίζεται οτι αυτή τη στιγμή για ενα δισ.ανθρώπους δεν είναι εξασφαλισμένη μια ελάχιστη ποσότητα 50 λίτρων νερού για κάθε άτομο.

"Η καλύτερη πηγή νερού είναι η σωστή χρήση του"τόνισε ενας ειδικός για την τεχνολογική συνεργασία μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. - Το πρόβλημα του νερού μπορεί να λυθεί μόνο τοπικά.-Μπορεί να υπάρχει σε καποιες περιοχές, όπως είναι η Αφρική, μεγάλη έλλειψη νερού όμως σε πολλές άλλες χώρες θάπρεπε απλώς να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης του νερού.
Κυρίως στη γεωργία υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης νερού. Η σωστή χρήση του νερού είναι σπουδαιότερη απο τις μεγάλες κεντρικές εγκαταστάσεις, τους σωλήνες μεταφοράς νερού σε μεγάλες αποστάσεις, τα συστήματα καναλιών ή αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

Σε πολλές χώρες- όπως είναι η Ινδία και η Ινδονησία- η υγιεινή είναι πιό σπουδαία και απο την προμήθεια νερού..- Για δύο δισ. ανθρώπους δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής (τουαλέττες, αποχετεύσεις) και μόνο πολύ αργά αρχίζει η συνειδητοποίηση της ανάγκης για βελτιώσεις στον τομέα αυτό.
Το πρόγραμμα παιδικής βοήθειας της Γιούνισεφ προειδοποιεί για τις άσχημες συνέπειες που θα έχει η έλλειψη νερού για τα μικρά παιδιά.- Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού πεθαίνουν κάθε μέρα 4.500 παιδιά απο βρώμικο νερό και έλλειψη συνθηκών υγιεινής. Και μπορεί μεν να έχουν 87% του παγκόσμιου πληθυσμού πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όμως ενα δισ. άνθρωποι είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένοι ιδιαίτερα στη Νότια Σαχάρα.
Θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι τρομερές ανισότητες στη χρήση των φυσικών πόρων που είναι απολύτως απαραίτητοι για όλους τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: