Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009

Ο μύθος της παρατριχώνιας οδού

Aπό τον κ. Ν.Ζαχειλά λάβαμε και αναδημοσιεύουμε τό ακόλουθο άρθρο της Ι. Ρούση,εκδότριας της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ Εφημερίδας, που αφορά τη γειτονική μας Αιτωλοακαρνανία κι όχι μόνο.Τον ευχαριστούμε.

Eνα φάντασμα που στοιχειώνει χρόνια τώρα την κεντρική Αιτωλοακαρνανία είναι ο παρατριχώνιος δρόμος.
Αν αυτός πραγματοποιηθεί τα παραλίμνια χωριά θα μείνουν εκτός δρόμου με εξαίρεση ίσως την κάτω Μυρτιά, επομένως θα ευνοηθούν κάποιοι επιχειρηματίες που θα τσιμεντοποιήσουν την παρόχθια ζώνη με την κατασκευή υποδομών εστίασης και αναψυχής τα οποία δεν θα συνάδουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος με βάση τα παραδείγματα που μέχρι σήμερα έχουμε. Έτσι, οι παραλίμνιες μικρές επιχειρήσεις που κανονικά θα πρέπει να φιλοξενούν τους επισκέπτες θα μείνουν «εκτός νυμφώνος», ολίγοι θα καρπωθούν τα οφέλη του τουρισμού που αν εξελιχθεί σε αυτή την «παρατριχώνια οδό», δεν θα είναι οικοτουρισμός ή αγροτουρισμός, αλλά μαζικός, ανθρώπων που θα έρχονται να κάνουν στα γρήγορα το γύρω της Τριχωνίδας, μιας Τριχωνίδας που θα έχει αλλάξει όψη στο βωμό του κέρδους και όπου οι κάποιοι αυτοί επιχειρηματίες θα στραφούν στα φθηνά τουριστικά πακέτα, όπως έχουμε και αλλού παραδείγματα, προκειμένου να σώσουν τις επενδύσεις οι οποίες έγιναν χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Θα έχουμε αλλοίωση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, μαρασμό της ντόπιας επιχειρηματικότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Καλούμε τον Νομάρχη και τις Δημοτικές Αρχές των παρατριχώνιων Δήμων να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να καταλάβουν ότι το να μιμούνται άλλες περιοχές του κόσμου και άλλες λίμνες δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. Για το λόγο αυτό πρέπει να συναινέσουν ώστε να υλοποιηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θα δείξει με επιστημονικό τρόπο το πως θα πρέπει αυτή η περιοχή να αναπτυχθεί βιώσιμα, οικοτουριστικά και υπέρ του συνόλου των κατοίκων της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο η κινητοποίηση , η σθεναρή αντίσταση , μαζί με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις μπορούν να εμποδίσουν την καταστροφή του θαυμάσιου οικότοπου που κινδυνεύει. Βρήτε ειδικούς με αγάπη προς το περιβάλλον και γνωστοποιείστε πλατιά τα επιχειρήματά σας.ΚΙσως θάπρεπε Να αρχίσετε να μαζεύετε και υπογραφές. Κάποιοι πολιτικάντηδες βλέποντάς τες υπολογίζουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.