Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011


Εργασίες αποκατάστασης

Βλάβη σε τμήμα του αγωγού που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από το Μόρνο


Από τη ζημιά στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Αθήνας από τον Μόρνο
Από τη ζημιά στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Αθήνας από τον Μόρνο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 3
Αθήνα
Έσπασε νωρίς το απόγευμα τμήμα του αγωγού, που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από τον Μόρνο, στην περιοχή Σαράντη στο ύψος του Διστόμου.
Τεχνικό κλιμάκιο που μετέβη επί τόπου διαπίστωσε ότι η ζημία προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.
Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί επίσης σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων.
Επομένως, το συνολικό μήκος της ζημιάς είναι περίπου 100 μέτρα.
Η ΕΥΔΑΠ τονίζει ότι ήδη άρχισαν οι τεχνικές εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς, με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης.
Στο μεταξύ, έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από την Υλίκη και τον Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας, ώστε να συνεχισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.
Εντούτοις, η τροφοδοσία της πρωτεύουσας αποκλειστικά από την Υλίκη και τον Μαραθώνα δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.
Από τη θραύση του καναλιού προκλήθηκε ένα μικρό «τσουνάμι», καθώς άδειασε μεγάλη ποσότητα νερού με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό.

Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια, ενώ παρέσυραν βράχια και δέντρα προς τη θάλασσα. Δεν διέτρεξαν κίνδυνο οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, δεν απειλήθηκε ο διπλανός οικισμός του Προδρόμου από τα νερά που διέρρευσαν.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011


«Δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση»

Καθησυχαστική η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τη συγκέντρωση ραδιενέργειας


  (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 0
Αθήνα
Απολύτως καθησυχαστική εμφανίζεται, με ανακοίνωση της, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τις συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων που μετρήθηκαν σε αέριες μάζες, οι οποίες εισήλθαν στον ελληνικό χώρο στις 24 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας». Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επισημαίνει ακόμη ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί ανησυχία, ούτε φυσικά έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Σχετικά με τις μετρήσεις στον ελληνικό χώρο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι, στο διάστημα 24-25 Μαρτίου, έδειξαν ίχνη ραδιενέργειας (Ιώδιο-131) στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 125 μBq/m3 (125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Οι συγκεντρώσεις αυτές, εξηγεί η Επιτροπή, αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος.

Επίσης, από τις μετρήσεις προσδιορίστηκε ότι ημερομηνία εισόδου των εν λόγω αερίων μαζών στη χώρα μας είναι η 24η Μαρτίου 2011.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σημειώνει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι τόσο χαμηλά που δεν ανιχνεύονται καν από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης, δηλαδή από το τηλεμετρικό δίκτυο ελέγχου ραδιενέργειας περιβάλλοντος της χώρας».

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παραπάνω εργαστηρίων, τα οποία αποτελούν μέρος του Δικτύου των Συνεργαζομένων με την ΕΕΑΕ Εργαστηρίων, συμφωνούν μεταξύ τους, λαμβανομένων υπόψη των ορίων ακριβείας των διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ανάλογες μετρήσεις διενεργούνται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτελέσματα μετρήσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής σε βορειότερες χώρες (πχ. Σουηδία, Γερμανία) αναφέρουν συγκεντρώσεις της τάξης των 300 μBq/m3.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011


ΚΟΣΜΟΣ: Τελευταία Νέαkathimerini.gr
Hμερομηνία :  25-03-11             Eκτύπωση |   e-mail
Ευρωπαϊκά μέτρα ασφαλείας για την πυρηνική βιομηχανία
 Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας στην πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δεσμεύεται να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας που δεν είναι ασφαλείς.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να θέσουν «τις υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό που σημειώθηκε στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Επίσης αποφασίσαμε να το θέσουμε αυτό πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας στις συναλλαγές που έχουμε με τρίτες χώρες, δηλαδή τους γείτονές μας», προσέθεσε ο Μπαρόζο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και τα γεγονότα στη Λιβύη.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες τους σε μια σειρά από «τεστ αντοχής» έως το τέλος του έτους ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.
Παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα «τεστ αντοχής» που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΕ.
«Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Θα επιβάλουμε αμέσως τις συνέπειες και η συνέπεια είναι μόνο μία, το κλείσιμο», σημείωσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Advertiser Link

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011



Έντυπη Έκδοση 

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Ολο το σχέδιο με τις αλλαγές για το λύκειο

Το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις συνενώσεις των σχολείων, προχωρεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιοποίηση του σχεδίου αναμόρφωσης των λυκείων.
Το νέο λύκειο θα είναι προσαρμοσμένο και στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές από το 2014.Το νέο λύκειο θα είναι προσαρμοσμένο και στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές από το 2014.Στο νέο λύκειο αλλάζουν ριζικά όλα: από τα μαθήματα μέχρι τον τρόπο διδασκαλίας. Προηγουμένως όμως, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης που διενήργησε, θέλοντας έτσι να στηρίξει τις αλλαγές, ως απαίτηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και για άλλα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αρχίσουν από την πρώτη λυκείου και θα συνεχίσουν στις επόμενες δύο τάξεις, που θα είναι και οι καθοριστικές, αφού ο μαθητής θα προετοιμάζεται για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το σχέδιο της Θάλειας Δραγώνα, που είχε ως «αχίλλειο πτέρνα» την κατάταξη της Ιστορίας στα προαιρετικά μαθήματα, έχει εγκαταλειφτεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Η φιλοσοφία του νέου συστήματος στηρίζεται στα βασικά μαθήματα και τα επιλογής. Τα βασικά και υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι τα μισά από ό,τι είναι σήμερα (δεν θα ξεπερνούν τα πέντε και με λιγότερη ύλη). Σ' αυτά εντάσσονται τόσο η Ιστορία όσο και τα Θρησκευτικά, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν τόλμησε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία που απαίτησε σε όλους τους τόνους την ένταξη των Θρησκευτικών στην ομάδα των υποχρεωτικών μαθημάτων.
Οπως είπε στην «Κ.Ε.» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «το θέμα είναι τι είδους Θρησκευτικά και με ποιο τρόπο θα διδάσκονται τα παιδιά, γιατί δεν έχει νόημα να μαθαίνει, για παράδειγμα, τι είδους άμφια φοράει ο παπάς, αλλά έχει σημασία να γνωρίσει το βαθύτερο νόημα της χριστιανικής θρησκείας».
Τα μαθήματα επιλογής θα κατατάσσονται σε ομάδες, τις οποίες θα επιλέγουν οι μαθητές. Για παράδειγμα, μια ομάδα θα είναι τα φιλολογικά, μία άλλη τα καλλιτεχνικά, μια άλλη τα οικονομικά κ.ο.κ. Στους μαθητές θα επιτραπεί μεγάλη ευελιξία στην επιλογή αυτών των μαθημάτων, αφού δεν θα υπάρχουν στεγανά.
Βασική καινοτομία του νέου συστήματος θα είναι καθιέρωση ενός νέου μαθήματος με τον τίτλο: «Σχέδιο έρευνας» που θα έχει ως αντικείμενο να διδάσκει τους μαθητές πώς να ερευνούν. Ομάδες μαθητών θα αναλαμβάνουν από κοινού την εκπόνηση μιας ερευνητικής εργασίας, που θα τους ανατίθεται από τους καθηγητές και η οποία θα αφορά, για παράδειγμα, το περιβάλλον ή τον πολιτισμό. Οι μαθητές πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες, να τις ξεχωρίσουν, να τις αναλύσουν και να τις συνθέσουν, έτσι ώστε να αναπτύσσεται η κριτική ικανότητά τους. Παράλληλα, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους θα αναπτύξει την ικανότητα συνεργασίας με άλλες ομάδες. Δεν αποκλείεται όμως και η ανάληψη από κάθε έναν μαθητή μιας ερευνητικής εργασίας.
Για να επιτύχει αυτή η μέθοδος, που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, οι καθηγητές θα πρέπει να δουλέψουν διαθεματικά. Δηλαδή, για παράδειγμα, όταν θα διδάσκουν τους μαθητές στη Χημεία για το νερό, δεν θα περιορίζονται σ' αυτό, αλλά, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, θα τους διδάσκουν για τη χρήση του νερού στη βιολογία, ακόμη και στη δημώδη ποίηση και λογοτεχνία.
Στο μάθημα της έρευνας δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα και γι' αυτό η βαθμολογία που θα παίρνουν οι μαθητές θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή για τα πανεπιστήμια. Η πληροφορική στο λύκειο θα είναι πλέον «εργαλείο», παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη προκληθεί από τους καθηγητές της Πληροφορικής, οι οποίοι ζητούν να ενταχθεί το μάθημα στο «πακέτο» των υποχρεωτικών. Το σχέδιο όμως του υπουργείου βασίζεται στη «λογική» ότι ήδη ο μαθητής έχει διδαχθεί το μάθημα στο γυμνάσιο και πλέον χρησιμοποιεί τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, για να εργαστεί πάνω σε νέα αντικείμενα.
Το νέο λύκειο είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί και το σύστημα εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις από το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα τώρα λεπτομέρειες του νέου συστήματος, αλλά οι βασικές αρχές του.
Οριστικά αποφασίστηκε ότι τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τέσσερα, από έξι που είναι σήμερα, μέσα στα οποία θα εντάσσεται και ένα επιλογής. Τα πανεπιστήμια θα είναι εκείνα που θα καθορίζουν συντελεστές βαρύτητας, ενώ από την πρώτη τάξη του λυκείου θα υπάρχει ατομικός φάκελος του κάθε μαθητή που θα τον ακολουθεί ως την αποφοίτησή του και θα καταγράφεται σ' αυτόν η πρόοδός του.
Το σχέδιο αυτό του νέου λυκείου, στο οποίο φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται να κοστίζει φτηνότερα, απ' ό,τι αυτό που είχε εισηγηθεί η ομάδας της Θάλειας Δραγώνα, με τις 26 επιλογές μαθημάτων που προϋπέθεταν πολύ περισσότερους καθηγητές, υποδομές, εργαστήρια κ.λπ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ


Οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην ανθρώπινη υγεία


Οι Αρχές διανέμουν στους κατοίκους δόσεις σταθερού ιώδιου, το οποίο αποτρέπει την απορρόφηση των ραδιενεργών ισοτόπων του
Οι Αρχές διανέμουν στους κατοίκους δόσεις σταθερού ιώδιου, το οποίο αποτρέπει την απορρόφηση των ραδιενεργών ισοτόπων του   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 23
Αθήνα
Καίσιο-137 και ιώδιο-131 είναι τα ραδιενεργά υλικά που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής από το ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, αναφέρει Το Βήμα.

Ανεξάρτητα πάντως από το είδος του ραδιενεργού στοιχείου, η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία έχει σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία. Ειδικότερα, η ιονίζουσα ακτινοβολία διασπά τους χημικούς δεσμούς σε μόρια (DNA, πρωτεΐνες) των κυττάρων μας. Ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται στην πρόκληση θέτοντας σε λειτουργία τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης που διαθέτει. Ωστόσο, όταν η επίθεση που έχει δεχθεί είναι ισχυρή (μεγάλη δόση ακτινοβολίας) και διασκορπισμένη σε ολόκληρο το σώμα (σε αντίθεση με την θεραπευτική ακτινοβολία που είναι πάντοτε εντοπισμένη), οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Ιστοί και κυτταρικοί τύποι που πολλαπλασιάζονται έντονα, είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ιονίζουσα ακτινοβολία. Μεταξύ αυτών είναι τα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών, αλλά και τα επιθηλιακά κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η ναυτία και οι εμετοί είναι τα πρώτα συμπτώματα της έκθεσης σε ραδιενέργεια, ακολουθούμενα από διάρροιες πυρετό και πονοκεφάλους. Ισχυρές δόσεις ακτινοβολίας οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις, η ιονίζουσα ακτινοβολία έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μεταλλάξεις που υφίσταται το DNA από την ακτινοβολία, οδηγούν σε εμφάνιση καρκίνου. Καθώς το DNA είναι το υλικό που κληροδοτείται από τη μια γενιά στην επόμενη, οι επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιενέργεια συχνά διαπιστώνονται και σε απογόνους των θυμάτων.

Τα ισότοπα της Φουκουσίμα

Το καίσιο-137 είναι διαλυτό στο νερό και ιδιαίτερα τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πειράματα σε σκύλους έδειξαν ότι μια δόση της τάξεως των 44 μικρογραμμαρίων ραδιενεργού καισίου ανά κιλό επέφερε τον θάνατο σε διάστημα 3 εβδομάδων. Αντίδοτο στο ραδιενεργό καίσιο, το οποίο κατανέμεται ομοιόμορφα στον οργανισμό με κάπως αυξημένες συγκεντρώσεις στο μυϊκό σύστημα, είναι το κυανούν της Πρωσσίας ή Πρωσσικό μπλέ. Πρόκειται για μια συνθετική χρωστική η οποία συνδέεται μαζί του και επιταχύνει την αποβολή του από τον οργανισμό. H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA) έχει εγκρίνει κάψουλες των 500 χιλιοστογραμμαρίων υψηλής καθαρότητας της χρωστικής για τη συγκεκριμένη χρήση

Το ιώδιο-131 έχει πολύ μικρό χρόνο ημιζωής (μια εβδομάδα) αλλά είναι ιδιαίτερα τοξικό καθώς ο οργανισμός το συγκεντρώνει όλο στον θυρεοειδή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς αυξήθηκαν δραματικά μεταξύ των ατόμων που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ. Προκειμένου να προστατευτεί κανείς από το ραδιενεργό ιώδιο θα πρέπει να λάβει προληπτικά ιωδιούχο κάλιο (υπάρχει σε μορφή χαπιού ή σε διάλυμα). Το σκεπτικό αυτής της πρακτικής είναι πως ένας θυρεοειδής κορεσμένος σε ιώδιο δεν θα απορροφήσει το ραδιενεργό ισότοπο. Η πείρα έδειξε ότι η εν λόγω πρακτική δουλεύει: η προληπτική χορήγηση ιωδιούχου καλίου στην Πολωνία μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, κράτησε τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, δεν έχει υπάρξει διαρροή άλλων ραδιενεργών ισοτόπων και τα χειρότερα έχουν προς το παρόν αποφευχθεί. Παραδείγματος χάριν , μια διαρροή πλουτωνίου-239 δεν θα αύξανε απλώς τους καρκίνους του πνεύμονα στο άμεσο σχετικά μέλλον αλλά οι επιπτώσεις του θα ήταν ανυπολόγιστες καθώς έχει χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια…
Newsroom ΔΟΛ