Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ...


Ρόδος, 12/03/2011
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου τονίζει
Να βγάλουμε επιτέλους τα αναγκαία συμπεράσματα
από την έκρηξη στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα
Να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιαπωνία με τον ισχυρό σεισμό, το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε και την έκρηξη που σημειώθηκε σε έναν από τους αντιδραστήρες του σταθμού Φουκουσίμα Ι, ήρθαν και με ένα άλλο τρόπο να επιβεβαιώσουν πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής.
Το γεγονός οτι αυτά συμβαίνουν σε ένα από τους 25 μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς του Κόσμου και μάλιστα στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την έρευνα και την ασφάλεια, πρέπει να κάνει όλους όσοι θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς στη γειτονιά μας να ξανασκεφτούν. Σε μια γειτονιά που όχι μόνο δεν μπορεί να συγκριθεί σε τεχνογνωσία, οικονομικές και επιστημονικές δυνατότητες με την Ιαπωνία, αλλά χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα από γεωπολιτική ρευστότητα και ασάφεια. Που υποφέρει από διακρατικές εντάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Που ακριβώς γι αυτούς τους λόγους παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο διασποράς ραδιενεργών υλικών με δυνατότητα να παραχθούν είτε από κράτη είτε από ανεξέλεγκτα κυκλώματα, πυρηνικά όπλα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η πυρηνική ενέργεια είναι ειδικά για την εύφλεκτη περιοχή μας μιά αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή. Όσοι κάνουν το βήμα προς αυτή την επιλογή, αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες για το Περιβάλλον, την Ειρήνη, την ίδια τη Ζωή.
Ευθύνες αναλαμβάνουν όμως και όσοι δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις. Επιμένουμε οτι το πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο επιστημονικό και τεχνικοοικονομικό. Είναι πρωτίστως θέμα που έχει εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων πολιτικές πλευρές. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ΑΠΜ, ζητάμε την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και μιά διεθνή εκστρατεία για την κατάργηση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής από την περιοχή, με στόχο να δημιουργηθεί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μιά Ζώνη Ειρήνης Ελεύθερη από Πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής. Πειστική απάντηση γιατί δεν αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες, ακόμα περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: