Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011


Εργασίες αποκατάστασης

Βλάβη σε τμήμα του αγωγού που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από το Μόρνο


Από τη ζημιά στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Αθήνας από τον Μόρνο
Από τη ζημιά στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Αθήνας από τον Μόρνο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 3
Αθήνα
Έσπασε νωρίς το απόγευμα τμήμα του αγωγού, που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από τον Μόρνο, στην περιοχή Σαράντη στο ύψος του Διστόμου.
Τεχνικό κλιμάκιο που μετέβη επί τόπου διαπίστωσε ότι η ζημία προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.
Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί επίσης σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων.
Επομένως, το συνολικό μήκος της ζημιάς είναι περίπου 100 μέτρα.
Η ΕΥΔΑΠ τονίζει ότι ήδη άρχισαν οι τεχνικές εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς, με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης.
Στο μεταξύ, έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από την Υλίκη και τον Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας, ώστε να συνεχισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.
Εντούτοις, η τροφοδοσία της πρωτεύουσας αποκλειστικά από την Υλίκη και τον Μαραθώνα δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.
Από τη θραύση του καναλιού προκλήθηκε ένα μικρό «τσουνάμι», καθώς άδειασε μεγάλη ποσότητα νερού με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό.

Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια, ενώ παρέσυραν βράχια και δέντρα προς τη θάλασσα. Δεν διέτρεξαν κίνδυνο οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, δεν απειλήθηκε ο διπλανός οικισμός του Προδρόμου από τα νερά που διέρρευσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: