Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011


ΚΟΣΜΟΣ: Τελευταία Νέαkathimerini.gr
Hμερομηνία :  25-03-11             Eκτύπωση |   e-mail
Ευρωπαϊκά μέτρα ασφαλείας για την πυρηνική βιομηχανία
 Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας στην πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δεσμεύεται να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας που δεν είναι ασφαλείς.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να θέσουν «τις υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό που σημειώθηκε στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Επίσης αποφασίσαμε να το θέσουμε αυτό πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας στις συναλλαγές που έχουμε με τρίτες χώρες, δηλαδή τους γείτονές μας», προσέθεσε ο Μπαρόζο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και τα γεγονότα στη Λιβύη.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες τους σε μια σειρά από «τεστ αντοχής» έως το τέλος του έτους ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.
Παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα «τεστ αντοχής» που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΕ.
«Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Θα επιβάλουμε αμέσως τις συνέπειες και η συνέπεια είναι μόνο μία, το κλείσιμο», σημείωσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Advertiser Link

Δεν υπάρχουν σχόλια: