Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Δραστικά μέτρα

«Αγανακτισμένες» χώρες σκέφτονται να καταλάβουν τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα


Ακτιβιστές από την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική και τη Γερμανία διαμαρτύρονται μπροστά σε σταθμό λιγνίτη της Γερμανίας
Ακτιβιστές από την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Νότιο Αφρική και τη Γερμανία διαμαρτύρονται μπροστά σε σταθμό λιγνίτη της Γερμανίας   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 8
Λονδίνο
Οι εκπρόσωποι των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να πραγματοποιήσουν «κατάληψη» στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

«Το κίνημα "Καταλάβετε τη Ουόλ Στριτ» και το κίνημα "Καταλάβετε τις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή" αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι κάτι που [ρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρεσβευτής αναπτυσσόμενης χώρας που δεν κατονομάζεται.

Οι διπλωματικές διεργασίες για την «κατάληψη» των συνομιλιών έρχονται έπειτα από την αντίστοιχη έκκληση του Χοσέ Μαρία Φιγέρες, πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα, ο οποίος ζήτησε από τις ευάλωτες χώρες να αρνηθούν να αποχωρήσουν από τη σύνοδο μέχρι να υπάρξει πρόοδος.

«Πήγαμε στη σύνοδο της Κοπεγχάγης [το 2009] με την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία. Πήγαμε στη σύνοδο του Κανκούν [το 2010] όπου είδαμε μικρή αλλά ανεπαρκή πρόοδο. H απογοήτευση είναι πλέον μεγάλη και όλο και βαθαίνει. [...] Πρέπει να πάμε στο Νέρμπαν με τη σταθερή θέση ότι δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο» είπε ο Φιγέρες.

Την περασμένη Κυριακή, ο Guardian αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν αποφασίσει να αναβάλλουν τη σύναψη συμφωνίας για το κλίμα τουλάχιστον μέχρι το 2012.

Αυτό σημαίνει ότι θα περάσει τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι να βρεθεί διάδοχος για το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη μόνη δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, το οποίο λήγει το 2012.

Αυτό προκαλεί την αγανάκτηση των νησιωτικών και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη την απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης.

Ένα ακόμα πισωγύρισμα ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν οι ανεπτυγμένες χώρες έδειξαν να υποχωρούν και να δίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες πρόσβαση σε ένα Πράσινο Ταμείο, με κονδύλια δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα χρηματοδοτούσε την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Την τελευταία στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία απέσυραν τη στήριξή τους.

Γεγονός είναι ότι η δεινή οικονομική κατάσταση πολλών ανεπτυγμένων χωρών, όπως οι χώρες της ΕΕ και η Ιαπωνία, φέρνει σε δεύτερη μοίρα τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Ο Ακίμ Στάινερ, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) καταδίκασε μια ενδεχόμενη αναβολή στη σύναψη συμφωνίας, λέγοντας ότι θα επρόκειτο για «πολιτική επιλογή» που δεν βασίζεται στη λογική και την επιστήμη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: