Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ




(Δημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ΦΩΚΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ. Τριμηνιαία εκδοση της Ονοσπονδίας Συλλόγων Φωκιδας) .

«Οικολογικό Εγκλημα στα θεϊκά βουνά της Φωκίδας». Χωράφι οργωμένο κορυφές της Γκιώνας.

Δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Λόφοι πανέμορφοι, εκκλησίες ιστορικές, ελατοσκεπείς βουνοπλαγιές, αγροί και λιβαδότοποι καταστράφηκαν και καταστρέφονται απο τις εμπορευματικές μεταλλευτικές εξορύξεις....
Οι τραυματικές πληγές απο οδικούς άξονες, επιφανειακές και εγκάρσιες εκσκαφές στις βουνοκορφές τους, τα πανέμορφα βουνά, κατοικίες Θεών και ημιθέων και καταφύγιο ιερό των αγωνιστών της εθνικής ανεξαρτησίας έγιναν πεδίο της αν θρώπινης απληστίας, για την αποκόμιση πλούτου, με ημερομηνία λήξης, σε βάρος της αειφορικής ανάπτυξης της Φωκίδας.
Μια επίδρομή, με τις ευλογίες της πολιτείας, που σε κάνει να δακρύζεις όταν ατενίζεις τις πληγωμένες και οργωμένες βουνοκορφές και ακόμα τις μεγάλες εκτάσεις δασών, λιβαδότοπων και γεωργικών εκτάσεων  της Φωκικής γής, να έχουν  μετατραπεί σε  σεληνιακό τοπίο.
Τα βουνά, τα δάση και οι λιβαδότοποι της Φωκίδας αποτελούν τους ταμιευτήρες πόσιμου νερού που τροφοδοτούν την Αττικοβοιωτία και άλλες περιοχές.
Ειμαστε διατεθειμένοι, για το επιχειρηματικό πλούτο με ημερομήνια λήξης να καταστρέψουμε τις αιώνιες πηγές ζωής του χθές, του σήμερα , αλλά και του αύριο;
Αυτή η εκτροπή απο τον ορθό δρόμο της ισόρροπης διαχείρισης  των φυσικών πόρων, της υποβάθμισης του οικοσυστήματος και της αφαίρεσης , αλαζονικά, των φυσικών πόρων μιας περιοχής, χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, αποτελούν μέρος της σημερινής άναρχης ανάπτυξης, της βάναυσης υποβάθμισης εδαφικών περιοχών και της πολυδύναμης κρίσης που μαστίζει την χώρα μας.....»

Δεν υπάρχουν σχόλια: