Η απευθείας διάθεση τροφής απο τους περαγωγούς στους καταναλωτές θεωρείται μια νέα καταναλωτική τάση στην Ελλάδα όμως η σαμασία της δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί όσο θα της άξιζε.
Στην Ιταλία λειτουργουν 208 αγορές βιοκαλλιεργητών και περισσότερες απο 500 αγορές αγροτών, στην Αγγλία 500 αγορές αγροτών, στη Γερμανία 360 αγορές και 40.000 γεωργοί πουλάνε τα προϊόντα τους στο αγρόκτημα, στην Αυστρία 376 αγορές αγροτών και 20 αγορές βιοκαλλιεργητών. Στις ΗΠΑ 5.274 αγορές αγροτών και στην Ιαπωνία 13.558 αγορές αγροτών.
Στη χώρα μας η απευθείας διάθεση δεν υφίσταται με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό αγροτών που συμμετέχουν στις συμβατικές λαϊκές αγορές. Οι αγορές βιοκαλλιεργητών φτάνουν μόλις τις 38 ! Ταυτόχρονα εισάγουμε το 40% της τροφής που καταναλώνουμε, ενώ οι εξαγωγές μας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση . Η διατροφική μας αυτάρκια είναι ήδη χαμηλά και μειώνεται συνεχώς φτάνοντας το 60%.
Οι αγρότες βρίσκονται εκτός αγοράς , δυσκολεύονται να επιβιώσουν, κατέχουν υψηλά ποσοτά καρκίνου σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας μας και ολοένα λιγοστεύουν...Η πρόσφατη μάλιστα τάση είναι η φυγή στα φωτοβολταϊκά..Πολλοί αγροτες ετοιμάζονται να φυτέψουν στα χωράφια τους ..φωτοβολταϊκά..για άκοπο και εύκολο κέρδος ..Ομως και εδώ το έδαφος είναι ολισθηρό. Μεγάλα συμφέροντα έχουν ήδη πάρει θέσεις..Η ΔΕΗ έχει τα δικά της σχέδια για την παραγωγή και διάθεση της ενέργειας...
αυτό που χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα είναι η απουσία Εθνικής Αγροδιατροφικής Πολιτικής ! Ελληνες βιοκαλλιεργητές υπέβαλαν τεκμητιωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία αλλα περιμένουν ακόμη ..απάντηση . Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι για πόσο καιρό αμόμη θα βασιλεύουν οι μεσάζοντες σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών;
Σήμερα μάλιστα με την απαγόρευση εξαγωγής σίτου απο τη Ρωσία, λόγω της μείωσης της σοδειάς απο τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετεινού καλοκαιριού άρχισε πάλι ο χορός των κερδοσκόπων-τζογαδόρων. Ομως οσυνδυασμός κερδοσκοπίας και απορρύθμισης του κλίματος είναι στην κυριολεξία καταστροφικός. Μπορεί να φέρει έυκολα την πείνα και σε μέρη που την έχουμε ξεχάσει...
Ως απάντηση οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να κτίσουν τις δικές τους "Δομές Αντοχής", αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδαιτερότητες της κάθε περιοχής...Βασικός πυλώνας θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των τοπικών αγορών, αποκλειστικά απο παραγωγούς..σε μια εποχή που η διατροφή οικειοποιείται όλο και περισσότερο απο τα καρτέλ σπόρων και φυτοφαρμάκων, οι αγορές παραγωγών έχουν τεράστια πολιτική σημασία.
Κάθε χώρα που εφαρμόζει Αγροδιατροφική Πολιτική εντάσσει την απευθείας διάθεση στον πολιτικό σχεδιασμό του εκάστοτε υπουργείου Γεωργίας με τις αγορές των αγροτών και των βιοκαλλιεργητών να αποτελούν τον κεντρικό άξονα.
( Οι Πληροφορίες προέρχονται απο το Ενθετο Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, τευχος 107, Σεπτέμβριος 2010. Για τις βιοαγορές μπορείτε να πληροφορηθείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα : http:/www.bioagores.org/texts/ereunaagoresbiokallieergitonl.pdf )
Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου