Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε σχέση με τις ΖΕΠ

Σημαντική επέκταση του δικτύου των
Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά
 

Μια πολύ σημαντική  εξέλιξη σημειώθηκε χθες για το δίκτυο των ελληνικών Ζωνών Ειδικής  Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 66 νέες περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο Natura 2000. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει την σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου.


Το δίκτυο Natura αποτελεί το δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη και περιλαμβάνει τους Τόπους Κοινοτικού Ενδιαφέροντος για τη προστασία των οικοτόπων και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη προστασία των πουλιών. Για την Ελλάδα, μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, το Δίκτυο αυτό δεν αποτελεί μόνο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης αυτών των περιοχών.


Από τις 66 περιοχές που ορίστηκαν οι 43 είναι νέες. Η συνολική έκταση του δικτύου  των Ζωνών Ειδικής Προστασίας αυξάνεται κατά 76%, δηλαδή κατά περίπου 1,3 εκατ. εκτάρια και το δίκτυο πλέον αριθμεί 204 περιοχές. Η προσθήκη των νέων αυτών περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου Natura 2000 κατά 6,2%, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει σήμερα το 27,3% της ελληνικής επικράτειας.


Η απόφαση  του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι  αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας  από την Ορνιθολογική και τη BirdLife International. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε από την καταδικαστική απόφαση  του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής για την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, λόγω των έως πρόσφατα σημαντικών ελλείψεων στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.


Ο Τάσος  Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ε.Ο.Ε., τονίζει: «Υπάρχουν αρκετά ακόμη να γίνουν από πλευράς της πολιτείας πριν το δίκτυο θεωρηθεί πλήρες ως προς την έκταση και τον αριθμό των ΖΕΠ. Το θετικό αυτό βήμα δεν θα φέρει αξιοσημείωτη αλλαγή για την κατάσταση διατήρησης των πουλιών και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας εάν δεν συνοδευτεί από επαρκή μέτρα προστασίας και διαχείρισης των ΖΕΠ και σωστή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εξάλλου, παραμένει σε εκκρεμότητα η συμμόρφωση της χώρας, σε σχέση με τη δεύτερη καταδίκη της από το ΔΕΚ που σχετίζεται με τα ελλιπή μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών».


Μεταξύ των  νέων ΖΕΠ, περιλαμβάνονται αρκετές  ορεινές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες έτσι μπορούν να προστατευθούν  πιο αποτελεσματικά σε σχέση με απειλές όπως η λανθασμένη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Σε αυτές, περιλαμβάνεται επίσης η περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας, η οποία μπορεί και πάλι να αποτελέσει έναν ορνιθολογικό παράδεισο, εάν γίνουν από την πολιτεία οι απαραίτητες διαχειριστικές παρεμβάσεις που επιβάλλει το καθεστώς των ΖΕΠ.







 Από ότι  ξέρουμε τα σαφή όρια των ζωνών ειδικής προστασίας για τα πουλιά  θα  αναρτηθούν επίσημα σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

 Περισσότερα για το θέμα των ΖΕΠ κι άλλα ενδιαφέροντα, στην ετικέτα προστατευόμενες περιοχές  καθώς και στο χάρτη που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλο θα είναι οι φίλοι μας οι ορινθολόγοι να ελλατώσουν τον ενθουσιασμό τους..Οι ζώνες προστασίας δεν πρόκειται να προστατέυσουν τίποτε μπροστά στην απόλυτη προτεραιότητα των αιολικών πάρκων που θα ξεφυτρώσουν σε όποια κορφή και πλαγια τους βολεύει. Εδω θα είμαστε και θα δούμε αν θα νικήσουν οι φυσιολάτρες ή οι μεγαλο-επενδυτές.

Ανώνυμος είπε...

Οχι να μην τον ελατώσουν!Να ναι καλά που προσπάθούν. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα ρε παιδιά!Μια περιοχή ΖΕΠ σημαίνει ότι βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura-2000 αλλά σίγουρα δεν αποκτά προστασία αυτόματα. Πρέπει να γίνει Ειδκή περιβαλλοντική Μελέτη, ΚΥΑ, Προεδικό διάταγμα κ.λπ.Κανονικα καμία υπηρεσία δεν μπορεί να αδειοδοτήσει καμμία εγκατάσταση, αν αποδειχτεί ότι κάποιο έργο θα βλάψει τα πουλιά στο χώρο αυτό. Για συλλόγους, ΜΚΟ και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται, αυτό σημαίνει ότι έχουνμεστο χέρια μας ένα σημαντικό "πάτημα". Τα "Εδώ θα είμαστε και θα δούμε"...αν δεν βάζουμε και καμμιά υπογραφή στο κατάλληλο για κάθε περίσταση χαρτάκι, δεν λέει τίποτε...Ο νόμος,ως γνωστό, δίνει το δικαίωμα ακόμα και σε ένα άτομο να σταματήσει μια εγκατάσταση/επένδυση. Ασ΄τα μεγάλε γιατι άν δεν υπήρχαν και αυτοί οι ορνιθολόγοι, ποιό κράτος θα είχε ασχοληθεί και ποιος από όλους εμάς που μόνο να γκρινιάζουμε ξέρουμε...? και εκ του ασφαλούς πάντα! Eδω φοβόμαστε να πούμε το ονομά μας...