Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Η εκτροπή του Αχελώου αλλά και το φράγμα της Μεσοχώρας συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και όχι μόνο, εγκλήματα στην χώρα μας. Είναι το σύγχρονο παράδειγμα βιασμού όχι μόνο της φύσης, αλλά της κοινωνίας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας και εν τέλει της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας – ως έλλειψη -, αλλά και καλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και δομών της χώρας που ζούμε.

Σ αυτήν την βασική διαπίστωση συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων που συναντήθηκαν στην Αθήνα – στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - , μετά από πρωτοβουλία της «Αχελώου Ρους» και συζήτησαν τον συντονισμό του αγώνα σε όλα τα επίπεδα κατά της εκτροπής Αχελώου αλλά και του φράγματος της Μεσοχώρας. Στην συνάντηση εργασίας πήραν εκτός των πολλών Μεσοχωριτών μέρος πήραν, το WWF, η «Ελληνική Εταιρία προστασίας της Πολιτιστικής κληρονομιάς και της Φύσης, το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας», η «Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής Αχελώου», οι «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα» και πολλοί άλλοι.

Από μέρους της «Αχελώου Ρους» έγινε αναλυτική ενημέρωση για το που βρίσκεται η υπόθεση κυρίως δε ενημερώθηκαν όλοι για τον αγώνα που εδώ και δεκαετίες δίνουν οι Μεσοχωρίτες για να σώσουν την Μεσοχώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την τελευταία περίοδο και για την αδυναμία της πολιτείας να επιβάλλει τον αναγκαστικό νόμο 3734/2009 που όχι μόνο απαλλοτριώνει την Μεσοχώρα, αλλά την παραδίδει κιόλας για εκμετάλλευση στα διάφορα συμφέροντα. Οι δικηγόροι Δορωβίνης Βασίλης και Χριστοφορίδης Γιώργος που πολλά χρόνια χειρίζονται την υπόθεση της εκτροπής στο ΣτΕ, ενημέρωσαν για τις νομικές ενέργειες που θα αναληφθούν εν όψει της απόφασης του ΣτΕ για τον «νόμο Σουφλιά» αλλά και εν όψει της εκδίκασης τον Οκτώβριο στο ΣτΕ επίσης, της προσφυγής εκατοντάδων Μεσοχωριτών κατά του αναγκαστικού νόμου 3734/2009.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του Αυγούστου στην Μεσοχώρα οι οποίες θα γίνουν στο διάστημα 05 έως 15 Αυγούστου. Εκεί στο θέατρο της επαπειλούμενης καταστροφής θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της ενέργειας και του νερού, τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων και της καταστροφής των ποταμών. Τα ζητήματα της καταστροφής της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς – Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, Γεφύρια, παλιοί Οικισμοί -. Θα σχεδιάσουμε τα επόμενα κοινά βήματά μας για να σταματήσουμε τελεσίδικα την εκτροπή, αλλά και το φράγμα της Μεσοχώρας. Θα αποπειραθούμε την οικοδόμηση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού οικολογικού κινήματος, το οποίο κερδίζοντας τη μάχη του Αχελώου και της Μεσοχώρας, να μπορεί μελλοντικά να βάζει φραγμούς στα κάθε είδους σχέδια των συμφερόντων και των κυβερνήσεων πού καταστρέφουν τη φύση και το περιβάλλον, παραδίδοντας τους ελεύθερους χώρους και τους φυσικούς πόρους στην άγρια εκμετάλλευση.

Η μεγαλύτερη αυτή συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινημάτων θα πλαισιωθεί από συζητήσεις για το περιβάλλον, το νερό, την ενέργεια και το μέλλον της γεωργίας. Θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, εκδηλώσεις για τους νέους και τα παιδιά. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί και το μεγάλο camping στο ποτάμι. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί το αναλυτικό μας πρόγραμμα.

«Αχελώου Ρους»

Περισσότερα εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: