Διαβάσαμε στον αρ. φύλλου 30, (Απρίλιος- Ιούνιος 2010) της τρίμηνης έκδοσης της "Φωκικής Αμφικτυονίας" έντυπο της "Ομοσπονδίας Συλλόγων Φωκίδας" το παρακάτω κείμενο, που παραθέτουμε, χωρίς σχόλια, σε λίγο συντομευμένη μορφή.
Ο τίτλος του άρθρου είναι : "Η Γεωμορφολογία και η ποιότικη ανεπάρκεια του οδικού και συγκοινωνιακού δικτύου οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη της Φωκίδας με τους δήμους του "Καλλικράτη". (Υπόμημα της Ομοσπονδίας προς τον υπουργό εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση).
Α) ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ . Η Φωκίδα, στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας, στερείται συγχρόνου ποιοτικού, αναταγωνιστικού εθνικού και επαρχιακού οδικού και συγκοινωνιακού δικτύου σύνδεσης με τα κεντρικά εθνικά δίκτυα και επικοινωνίας των επι μέρους εδαφικών διαμερισμάτων του ορεινού όγκου του Νομού μας.
Αποτελεί ένα νομό με το ορεινό του τμήμα να καλύπτει το 78,7 % της έκτασης του, το ημιορεινό το 18,7% και τέλος το πεδινό μόλις το 2,6% .
Β) ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ . Το ανεπαρκές σύγχρονο εσωτερικό οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού μας, αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην ενωτική δομή των δύο δήμων, που προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης.
Γ) Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. ..Ερώτήματα δημιουργούν οι επιπτώσεις απο την θεσμοθετούμενη ΝΕΑ ΔΟΜΗ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιορίζει τους 12 δήμους , με τα 91 τοπικά διαμερίσματα, σε δύο δήμους , των ΔΕΛΦΩΝ και της ΔΩΡΙΔΑΣ. Η χωροταξική δομή των υπο ίδρυση δύο Δήμων φοβούμεθα οτι απέχει απο τη δυνατότητα υλοποίησης της φιλοσοφίας, της αποστολής και της προσφοράς της τοπικής Αυτοδιοίκησης , αποτελεσματικών υπηρεσιών στη σύγχρονη πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του χώρου τους.
Τις επιφυλάξεις μας εδραιώνουν 1). Το ορεινό και δυσπρόσιτο περιοχών του Νομού μας, σε ποσοστό 78,7%. 2) Οι μεγάλες αποστάσεις τοπικών διαμερισμάτων απο τις έδρες των δήμων, 3) Η έλλειψη σύγχρονου οδικού δικτύου..., 4) Το υψηλό κόστος μετακίνησης των δημοτών πολλών ορεινών τμημάτων, στις έδρες των δήμων, 5) Ο αποκλισμός των ορεινών τοπικών διαμερισμάτων τους χειμερινούς μήνες , απο τις έντονες χιονοπτώσεις.
Δ) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Οι δημότες των απομεμακρυσμένων ορεινών διαμερισμάτων ..θα στερηθούν τα αγαθά της επικοινωνίας, συνεργασίας και συμμετοχής στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα των δήμων, που σκοπό έχουν την αναβάθμιση του πολιτιστικού τους επιπέδου και της ποιότητας της ζωής τους.
Αδύνατα και κρίσιμα σημεία αποτελούν : 1) Η δομή των Δήμων δεν στηρίζεται στην κοινωνική συναίνεση, 2) Δεν λαμβάνεται υπόψη η γεωμορφολογία της Φωκίδας, 3) Δεν εξασφαλίζεται αποτελεσματική λειτουργική επικοινωνία με μεγάλο μέρος Τοπικών Διαμερισμάτων, 4) Θα έχει αρνητικές οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις απομεμακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού μας, 5) Η διεύρυνση και οι αποστάσεις έδρας δήμων και
Τοπικών διαμερισμάτων καταστρέφει τον κοινοτισμό, φυσική, πολιτιστική και διοικητική έννοια.... Θα πρέπει να εκτιμηθούν οι δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι πληθυσμοί και τα αναπτυξιακά προβλήματα των ορεινών διαμερισμάτων με τους Φωκικούς Δήμους του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ....Ο Καλλικράτης δεν εγγυάται αναπτυξιακή και ανταγωνιστική αποτελεσματικότητα στο ΝΟΜΟ ΜΑΣ.
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου