Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πυρόσβεση και εθελοντισμός !

Ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει ο φετεινός χειμώνας και ο ιδιαίτερα θερμός Μάης μας προϊδεάζει για ένα «Θερμό» καλοκαίρι ..Καλό θα είναι υπεύθυνοι δημοτικοί άρχοντες , δασοπυροσβέστες, υπεύθυνοι της δασικής υπηρεσίας και ενεργοί πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους  να αρχίσουν να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο..

Ισως θάπρεπε να θυμηθούμε τα κατορθώματα καμένων δασών, δασικών εκτάσεων και αγροτικών εκτάσεων, τα τρία προηγούμενα χρόνια. Το 2007 οι καμμένες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα έφτασαν στα 2.624.000 στρέμματα, το 2008 κάηκαν 387.000 στρέμματα και το 2009 451.000 στρεμματα !

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε μέτρα εξοικονόμησης πόρων, επαναδιαπραγματευόμενο συμβάσεις με ιδιωτικές  εταιρείες ενοικίασης ελικοπτέρων ! Το συνολικό κόστος  αναμένεται να φτάσει τα 13 εκατομμύρια  ευρώ. Παράλληλα το κονδύλι που διατίθεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι  φέτος μειωμένο κατά 9 εκατομ. ευρώ . Θα διατεθούν πάντως 23 εκατομ ευρώ. ενώ αναμένονται τα κριτήρια  χρηματοδότησης των δήμων...

Ενας νεωτερισμός αναμένεται να κλέψει την παράσταση ! Δημιουργείται ειδική ομάδα δικυκλιστών της πυροσβεστικής υπηρεσίας  που θα περιπολεί στις δασικές εκτάσεις για εντοπισμό και αποτροπή των ασυνείδητων εμπρηστών...

Πάγιο αίτημα των κοινoτήτων  αποτελεί ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και υπευθυνοτήτων, το άνοιγμα δασικών δρόμων, η εγκατάσταση   και ο έλεγχος της λειτουργίας πυροσβεστικών κρουνών και το πιό σημαντικό η ενημέρωση και  εκπαίδευση σώματος εθελοντών, σε κάθε κοινότητα, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε ώρα ανάγκης αποτελεσματικά.

Αυτό το ελληνικό αίσχος, κάθε χρόνο, να καίγονται δασικές εκτάσεις και να φυτρώνουν στη συνέχεια ... τριόροφες κατοικίες στην κορυφογραμμή των λόφων, θα πρέπει κάποτε να τελειώσει. Ειμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για όσο καιρό ανεχόμαστε την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: