Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου

Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ’ αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.
Να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των 14 ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος.  περισσοτερα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι βασικό τμήμα και ο προπομπός της εκτροπής του Αχελώου. Είναι καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο !

Η μεταβάπτιση του έργου σε ενεργειακό και η προσπάθεια αποσύνδεσής του από την εκτροπή, με την πλήρη κυβερνητική κάλυψη, είναι μετέωρη και αστήρικτη. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια περιβαλλοντική απειλή για το οικοσύστημα της περιοχής και όχι μόνο.

Σήμερα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιθετική και ταχύρυθμη υλοποίηση των διαδικασιών της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (σε υλοποίηση του ν. 3734/2009 και ενώ εκκρεμεί η προσφυγή των κατοίκων της Μεσοχώρας εναντίον του), καθώς και η έναρξη εντατικών εργασιών υλοτόμησης, στην περιοχή που προβλέπεται να κατακλυσθεί. Ταυτόχρονα, επιστρατεύεται και η αστυνομική αυθαιρεσία, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και κάμψης του φρονήματος των Μεσοχωριτών, που εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Αυτή τη στιγμή, νοιώθουμε την ανάγκη να μεταφέρουμε τη φωνή μιας άλλης Θεσσαλίας, που προσπαθούν να κρύψουν οι κραυγές των κατ’ επάγγελμα υποστηρικτών της εκτροπής, καθώς και τη φωνή των πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, που αγωνίζονται ενάντια στο φαραωνικό έργο της εκτροπής και το φράγμα της Μεσοχώρας.

*η ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”,

*η Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, και

*ο Σύλλογος κατακλυζομένων Μεσοχώρας

σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 (1ος όροφος), Αθήνα

Πληροφορίες:
Γιώργος Χονδρός, 6972702494, chondros@otenet.gr
Τάσος Κεφαλάς, 6942984299, tkef@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: