Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Εκθεση υποβρύχιας Φωτογραφίας

με θέμαO Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ",οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Ομιλος Παραλιακής Φωκίδας συνδιοργανώνουν σε διάφορους δήμους,αίθουσες και περιοχές του Κορινθιακού κι όχι μόνο, έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας μελών του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ που με τη μοναδική ματιά τους αποτυπώνουν την ομορφιά και το φυσικό πλούτο της θάλασσάς μας.

Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες τα δύο τελευταία χρόνια (2008-9), σε διάφορα σημεία του Κορινθιακού κόλπου σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 15-20μ..

Ο Κορινθιακός κόλπος «ενώνει» τη Ρούμελη με την Πελοπόννησο αποτελώντας πανάρχαιο δίαυλο επικοινωνίας, πολιτισμού και εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης.Είναι μια κλειστή, ανεξερεύνητη, βαθιά θάλασσα (980μ.) με απόκρυμνες πλαγιές όπου εκδηλώνεται πλήθος γεωλογικών φαινόμενων. Παγκόσμια μοναδικός για τα μεικτά κοπάδια δελφινιών του, αποτελεί ερευνητικό πεδίο για τους επιστήμονες την κητολογίας. Αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον και της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας για τα φυτά και τα φύκη που αποικούν το βυθό του. Αποτελεί μια θάλασσα πλούτου που έθρεψε και χάρισε μέλλον σε γενιές ολόκληρες.


Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη προστασίας του σπουδαίου αυτού θαλάσσιου βιότοπου.Να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη διατήρηση και την ορθή διαχείριση του πολύτιμου και σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. Να προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Ετσι ώστε όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούμε και να συνεργαστούμε για τη διατήρηση και μακροβιότητα της θάλασσάς μας. Είναι καιρός όλοι μας να διαισθανθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τους άμεσους κινδύνους (ατομικές καθημερινές, επιχειρηματικές δραστηριότητες) που απειλούν τον Κορινθιακό.Για να αποφύγουμε τα χειρότερα και τη διαφαινόμενη, οικολογική καταστροφή που θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για όλους μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους προσέφεραν το χρόνο, τις γνώσεις και το μεράκι τους για να στηθεί και να εξακολουθεί να μπορεί να"ταξιδεύει" η έκθεση αυτή. Για τη μέχρι τώρα φιλοξενία:Τον Σύλλογο Απανταχού Πανορμιτών Φωκίδας,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας Φωκίδας, το Δημ.σχολείο Ερατεινής Φωκίδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευ Ζην, Ροζενών Κορινθίας, το Δ.Κέας. Τον τύπο που πρόβαλε την προσπάθειά μας, με σεβασμό στη δεοντολογία που διέπει το διαδίκτυο. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τα πολύτιμα σχόλια.

Πάνω από όλα ευχαριστούμε τους μεγάλους επίσημους επισκέπτες μας: τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!

Αν ενδιαφέρεστε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι ή να φιλοξενήσετε την έκθεση παρακαλούμε δηλώστε το στην ηλεκτρ. διεύθυνση: politesfokidas@gmail.com