Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «Ο ΑΡΙΩΝ»


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

«Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν για την Προστασία και Ανάπτυξη
του Κορινθιακού Κόλπου»
Στην αίθουσα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΟΥ / παλαιό Νοσο-κομείο) οδός Ν. Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου χθες, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00´ το πρωΐ πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Γιάννη Νταουσάνη (τ. Δημάρχου Ναυπάκτου), του Αντιπροέδρου Δρ. Ανδρέα Θανασούλια (τ. Αντιδημάρχου Αιγίου), του Δημάρχου Αιγείρας κ. Δημητρίου Μυλωνά καθώς και Μελών του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ.
Επίσης συμμετείχαν, δημότες – κάτοικοι των Δήμων Ιτέας & Ευπαλίου οι οποίοι εισηγήθηκαν θέματα που απασχολούν τον τόπο τους και ζήτησαν την στήριξη του Αρίωνα.
Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβού-λιο του Σ.Π.Ο.Α.Κ. ήσαν:
1) Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου που προκαλείται από κατασκευασμένη Τάφρο [Τ3] αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου.
2) Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα του κ. Γεωργίου Σεγκούνη για επιδότηση σκαφών, στα πλαίσια υλοποίησης της ακτοπλοϊκής τουριστικής σύνδεσης του Κορινθιακού Κόλπου.
3) Έγκριση παραλαβής μελέτης της Τσέχικης εταιρείας Geotest Brno a.s. με αντικεί-μενο την καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης της παραθαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου που έχει έκταση περίπου, από - ανατολικό μέρος Ερινεός, Συμπολι-τεία – πόλη Αίγιο - περιοχή Ελίκης, Διακοπτού και ανάλογα τμήματα της κοίτης των ποτα-μών της περιοχής.
4) Ενημέρωση των Μελών του Συνδέσμου από τον Αντιπρόεδρο του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Ανδρέα Θανασούλια σχετικά με τη συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο Ευρωπαϊκό Πρό-γραμμα «Life +».
5) Πρόταση για ένταξη του Πατραϊκού Κόλπου στο Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ».
Επ’ αυτών των θεμάτων έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο ομό-φωνα αποφάσισε τα εξής: Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, έχει κατασκευαστεί τάφρος αναδα-σμού στην πεδιάδα του Μόρνου χωρίς αδειοδότηση και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επι-πτώσεων, παρόλο που η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο NATURA. Συνεπώς κρίνεται από-λύτως αναγκαίο η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, ώστε να μη διοχετεύονται άνευ επεξεργασίας στη θάλασσα. Αναφορικά με την επιδότηση σκαφών, στα πλαίσια υλο-ποίησης της ακτοπλοϊκής τουριστικής σύνδεσης του Κορινθιακού Κόλπου, ο Αρίωνας από-φάσισε να στηρίξει το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο. Προς τούτο πρόκειται να απευ-θυνθεί στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστά-ση Παπαληγούρα, αποσκοπώντας στη στήριξη της πρότασης. Επίσης, εγκρίθηκε η μελέτη την οποία ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. είχε αναθέσει στην Τσέχικη εταιρεία Geotest Brno a.s. με αντικεί-μενο την καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης της παραθαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου. Η εν λόγω εταιρεία, όντας πολύ εξειδικευμένη σε περιβαλλοντικά θέματα, προτείνει ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου. Στη συνέχεια τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ενημερώθηκαν σχετικά με την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος «Life +» στο οποίο ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. έχει μετάσχει και βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής της υποβληθείσας πρό-τασης του, στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος. Τέλος, κατόπιν επαφών που είχε ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές κτλ., προτάθηκε η έ-νταξη του Πατραϊκού Κόλπου στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ». Είναι πολύ σημαντικό αυτό να επιτευχθεί, έχοντας έτσι στη δυναμική του επιπλέον Δήμους που τον περιβάλλουν.

Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: