Υπουργικά σχέδια να μετατραπεί το λιμάνι της Γλύφας σε νεκροταφείο πλοίων φοβούνται εδώ και λίγο καιρό κάτοικοι και φορείς της Χαλκίδας
«Πριν από κάποιους μήνες το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε από το λιμεναρχείο Χαλκίδας να συντάξει έναν επικαιροποιημένο κανονισμό λειτουργίας για το λιμάνι της Χαλκίδας», λέει ο Αλέξανδρος Παύλοβιτς, κάτοικος και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ Ευβοίας και συνεχίζει: «Σε αυτόν τον κανονισμό περιέχεται εδάφιο σχετικό με τη δυνατότητα ελλιμενισμού παλαιών πλοίων στο λιμάνι Γλύφας (νότιος λιμένας). Ο νομάρχης και σύσσωμο το νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και όλοι οι φορείς της Χαλκίδας αντιδράσαμε άμεσα στην προοπτική ελλιμενισμού 65 παροπλισμένων πλοίων, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στην υποβάθμιση της περιοχής». Οπως μας ενημερώνουν κάτοικοι της περιοχής, από το 1968 έως το 1985 ο χώρος του νότιου λιμένα της Γλύφας φιλοξενούσε πράγματι παροπλισμένα πλοία, με αποτέλεσμα να μολυνθούν τα νερά. Ωστόσο, από τότε που απομακρύνθηκαν και τα τελευταία πλοία η περιοχή έχει αναβαθμιστεί.
Από τη μεριά του υπουργείου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για ενεργοποίηση αγκυροβολίου παροπλισμένων πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκίδας, ωστόσο -όπως μας εξηγούν- «οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ναυτιλία δημιουργούν ανησυχίες για πιθανές αιτήσεις παροπλισμού πλοίων».
Ζητήθηκε λοιπόν από τις θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με το υπουργείο είναι «καθορισμένες περιοχές υποδοχής» να υποβάλουν σχέδια με λεπτομέρειες όπως βάθος, χωρητικότητα, ενδεχόμενους κινδύνους. Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές είναι, μεταξύ άλλων, η Θεσσαλονίκη (όχι το λιμάνι της), το Αλιβέρι, η Ιτέα, το Γαλαξίδι και η Ηγουμενίτσα.
Ερώτηση στη Βουλή
Σχετική ερώτηση στη Βουλή έκανε και η βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, η οποία πήρε ανάλογες απαντήσεις.
Ωστόσο, η κυρία Περλεπέ θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει λήξει και δηλώνει: «Το υπουργείο πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε ενδεχόμενο μετατροπής του λιμανιού της Χαλκίδας σε νεκροταφείο πλοίων, κάτι που δεν προκύπτει σαφώς από την απάντηση του υφυπουργού. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».
ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ελεύθερος Τύπος
Ιός των χοίρων: Γιατί εξαπλώνονται και ποιους χτυπούν οι σύγχρονες επιδημίες;
Η τυφλή γιγάντωση μονάδων εκτροφής ζώων και η έκρηξη της φτώχειας φέρνει μεταλλάξεις σε ιούς που δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Κι εδώ η ρίζα βρίσκεται στην οικονομία και στον τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας της. Περισσότερα στην παρακάτω διεύθυνση:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9379&pubid=8239102
Aπό τη Συμπαράταξη βοιωτών για το Περιβάλλον
Επίσης ενδιαφέρον από το ίδιο ιστολόγιο Κίνδυνοι απο τα εμφιαλωμένα νερά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου