Γνωρίζουμε ότι πλοιοκτήτριες εταιρείες έχουν υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παραχώρησης αγκυροβολίων για πλοία τους που δεν έχουν ναύλους λόγω της οικονομικής κρίσης, σε όρμους Ιτέας και Γαλαξιδίου .
Επίσης έχουμε φωτοαντίγραφο δικού σας εγγράφου προς τους Δήμους Ιτέας και Γαλαξιδίου με θέμα ‘ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ¨ αρ. πρωτ. 78 4/3/2009 .
Ο Κορινθιακός κόλπος όπως και σεις ο ίδιος γνωρίζετε, είναι μια κλειστή θάλασσα και τα νερά της ανανεώνονται μόνο από τα στενά του Ρίου - Αντιρίου. Είναι δηλ. μια Μεσόγειος μέσα στην Μεσόγειο θάλασσα.
Η επί σαράντα και πλέον έτη εναπόθεση της κόκκινης ιλύος στον βυθό του Κορινθιακού κόλπου, η αυξητική τάση ρύπανσης των νερών από βιομηχανικές δραστηριότητες και αστικά απόβλητα και η ρύπανση που προκαλείται από την διέλευση όλο και περισσότερων πλοίων, έχουν φθάσει την ποιότητα του οικοσυστήματος του κόλπου σε οριακό σημείο, πιθανά μη αναστρέψιμο.
Η επί πλέον επιβάρυνση από τα αγκυροβόλια των πλοίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή γι’ αυτούς τους όρμους αλλά και μια καθοριστική για το μέλλον του Κορινθιακού επιβάρυνση.
Οι συνέπειες από τα αγκυροβόλια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 είναι ακόμη εμφανείς, και η επανάληψη τους ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος .
Το βραχυπρόθεσμο και, κυρίως, το μακροπρόθεσμο συμφέρον των ενός εκατομμυρίου (1.000.000 ) και πλέον κατοίκων του κόλπου είναι αυτό που πρέπει να καθορίζει πάντα τις πολιτικές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, πολύ δε περισσότερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η Ομοσπονδία μας , που αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο δεκάδων φορέων του Κορινθιακού Κόλπου με νομική υπόσταση, σας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην προοπτική λειτουργίας αγκυροβολίων για πλοία στους όρμους της Ιτέας και του Γαλαξειδίου, αλλά και όλου του κόλπου.
Ο Κορινθιακός Κόλπος πρέπει να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη , μέσα από την προστασία του εδώ και τώρα. Η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με τα δέκαδες μέλη της - σωματεία, συλλόγους, κινήσεις πολιτών- αγωνίζεται με σκοπό:
1. Να εφαρμοστεί η « ΕΙΔΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ» που εκπονήθηκε το 1995 από το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος ENVIREC (εσωκλείουμε CD).
2. Να δημιουργηθούν περιοχές προστασίας στον Κόλπο τόσο για τα ευαίσθητα οικοσυστήματά του όσο και για την αναπαραγωγή των αλιευμάτων.
3. Να προωθηθούν δυναμικά τα δίκτυα επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε όλο το μήκος των Ακτών (βιολογικοί καθαρισμοί).
4. Να σταματήσει άμεσα η εναπόθεση της κόκκινης ιλύος στην θάλασσα και να γίνει με ορθολογικό τρόπο η διαχείρισή της στην στεριά.
Κ. Νομάρχη,
ευελπιστούμε στην ορθότητα των αποφάσεων του Νομαρχικού σας Συμβουλίου,λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα θέτουμε στην επιστολή μας.
06.04.2009 Υπουργικά σχέδια να μετατραπεί το λιμάνι της Γλύφας σε νεκροταφείο πλοίων φοβούνται εδώ και λίγο καιρό κάτοικοι και φορείς της Χαλκίδας
«Πριν από κάποιους μήνες το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε από το λιμεναρχείο Χαλκίδας να συντάξει έναν επικαιροποιημένο κανονισμό λειτουργίας για το λιμάνι της Χαλκίδας», λέει ο Αλέξανδρος Παύλοβιτς, κάτοικος και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ Ευβοίας και συνεχίζει: «Σε αυτόν τον κανονισμό περιέχεται εδάφιο σχετικό με τη δυνατότητα ελλιμενισμού παλαιών πλοίων στο λιμάνι Γλύφας (νότιος λιμένας). Ο νομάρχης και σύσσωμο το νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και όλοι οι φορείς της Χαλκίδας αντιδράσαμε άμεσα στην προοπτική ελλιμενισμού 65 παροπλισμένων πλοίων, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στην υποβάθμιση της περιοχής». Οπως μας ενημερώνουν κάτοικοι της περιοχής, από το 1968 έως το 1985 ο χώρος του νότιου λιμένα της Γλύφας φιλοξενούσε πράγματι παροπλισμένα πλοία, με αποτέλεσμα να μολυνθούν τα νερά. Ωστόσο, από τότε που απομακρύνθηκαν και τα τελευταία πλοία η περιοχή έχει αναβαθμιστεί.
Από τη μεριά του υπουργείου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για ενεργοποίηση αγκυροβολίου παροπλισμένων πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκίδας, ωστόσο -όπως μας εξηγούν- «οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ναυτιλία δημιουργούν ανησυχίες για πιθανές αιτήσεις παροπλισμού πλοίων».
Ζητήθηκε λοιπόν από τις θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με το υπουργείο είναι «καθορισμένες περιοχές υποδοχής» να υποβάλουν σχέδια με λεπτομέρειες όπως βάθος, χωρητικότητα, ενδεχόμενους κινδύνους. Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές είναι, μεταξύ άλλων, η Θεσσαλονίκη (όχι το λιμάνι της), το Αλιβέρι, η Ιτέα, το Γαλαξίδι και η Ηγουμενίτσα.
Ερώτηση στη Βουλή
Σχετική ερώτηση στη Βουλή έκανε και η βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, η οποία πήρε ανάλογες απαντήσεις.
Ωστόσο, η κυρία Περλεπέ θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει λήξει και δηλώνει: «Το υπουργείο πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε ενδεχόμενο μετατροπής του λιμανιού της Χαλκίδας σε νεκροταφείο πλοίων, κάτι που δεν προκύπτει σαφώς από την απάντηση του υφυπουργού. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».
Η τυφλή γιγάντωση μονάδων εκτροφής ζώων και η έκρηξη της φτώχειας φέρνει μεταλλάξεις σε ιούς που δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Κι εδώ η ρίζα βρίσκεται στην οικονομία και στον τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας της. Περισσότερα στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9379&pubid=8239102
Με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της σειράς «Το Ημερολόγιο Ενός Πατέρα», με τίτλο «Μπαμπά τι είναι το σεξ; …και άλλες ιστορίες οικογενειακής τρέλας» του Κώστα Στοφόρου (εκδόσεις Κριτική), το Σάββατο 2 Μαίου στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση, όπου εκτός από το συγγραφέα θα μιλήσουν
-Η σχολική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια των Σχολών Γονέων Θεοδοσία Καραγιάννη
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας στη συνεδρίαση του της 4ης Μαρτίου 2009 συζήτησε την πρόθεση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να διαθέσει χώρο στο Νότιο Λιμάνι της Χαλκίδας με σκοπό τη μεταφορά και πρόσδεση παροπλισμένων σκαφών.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο διαμαρτύρεται εντονότατα για αυτές τις προθέσεις του Υ.Ε.Ν.
Είναι φανερό ότι το YEN δεν έχει ενημερωθεί ότι η Χαλκίδα και οι γύρω Δήμοι, είναι πλέον σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί και κατακλύζονται τις περισσότερες ημέρες του χρόνου από χιλιάδες επισκέπτες.
Είναι αδιανόητο σήμερα να συζητείται η περίπτωση εγκατάστασης παροπλισμένων σκαφών στο Λιμάνι της Χαλκίδας.
Μια τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με έγκλημα σε βάρος του Τουρισμού και συνολικά της οικονομίας της Κεντρικής Εύβοιας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας σε συνεργασία με τους άλλους φορείς του τόπου, θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην περίπτωση επιμονής σε μια τέτοια προοπτική.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας καλεί την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του για το θέμα.
Καλούνται οι βουλευτές του Νομού να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή μιας καταστροφικής για τον τόπο ενέργειας.
Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών. Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000.
Σας παρακαλούμε να υπογράψετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να προωθήσετε το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στη διεύθυνση :
Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά ρίχνει φως σε μια ανησυχητική απειλή στη θαλάσσια ζωή και τα πλαστικά συντρίμμια. Η μελέτη εξέτασε τις εκθέσεις νεκροψίας περισσότερων από 400 δερματοχελώνων , βρίσκοντας πλαστικό στα χωνευτικά συστήματα περισσότερων από του ενός τρίτου των ζώων. Οι πλαστικές τσάντες ήταν η πιο επικρατούσα εύρεση, εν τούτοις τεμάχια μπαλονιών, πετονιές, κουτάλια και περιτυλίγματα καραμελών ήταν μεταξύ των άλλων υλικών που βρέθηκαν. Περισσότερα από το Οικολόγιο
Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι 22 απο τους 24 έλληνες ευρωβουλευτές, στην παρουσίαση του εγκλήματος του Ασωπού στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Το ιστολόγιο asopossos.wordpress.com/ τους στιγματίζει
Σάββατο 25 Απριλίου 2009 στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής ΚισσάβουΟργάνωση ΠελίτιΗ γιορτή είναι ανοιχτή για τον κάθε ενδιαφερόμενο.Μόνο όσοι θα φέρουν σπόρους, φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής.
Στην 9η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών θα παρευρεθούν ως επισκέπτες ομιλητές δύο αντιπρόσωποι του Red de Semillas (Ρεδ ντε Σεμίγιας), δηλαδή του Ισπανικού Δικτύου Διατήρησης και Διάδοσης Ντόπιων Ποικιλιών, οι Χουάνμα Γκονθάλεθ και Μαρία Καρρασκόσα. Ο οργανισμός Red de Semillas δραστηριοποιείται σε τεχνικό,κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ως συνδετικός κρίκος των τοπικών Ισπανικών δικτύων διατήρησης ποικιλιών.Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε επίπεδο αγροτικής βιοποικιλότητας λόγω της εξάπλωσης της βιομηχανικού τύπου εντατικής γεωργίας και των εμπορικών υβριδίων, ενώ είναι και η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου απο νωρίς επετράπη η εμπορική καλλιέργεια γενετικά τροποιημένων ποικιλιών (μεταλλαγμένων) με βαριές συνέπειες για την αγρο-βιοποικιλότητα και πολλαπλές περιπτώσεις επιμόλυνσης του γενετικού υλικού ποικιλιών, όπως λ.χ του καλαμποκιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας βοιωτικής εφημερίδας το ΔΙΑΒΗΜΑ ( 22/4) μήνυση κατά της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Άρτεμις» και επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κατέθεσε πρόσφατα ο όμιλος «Μυτιληναίος» για κατάρτιση πλαστού εγγράφου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το έγγραφο παρουσιάστηκε ότι εκδόθηκε δήθεν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛΚΕΘΕ) και χρησιμοποιήθηκε για παραπλάνηση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας» αφού κατατέθηκε πρόσφατα μαζί με την αίτηση αναστολής.
Από την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον
Το παραπάνω έγγραφο, στάλθηκε το Νοέμβριο του 2008 απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Το ΕΛΚΕΘΕ, επισημαίνει ότι με βάση σποραδικές αναλύσεις στο έδαφος και στο βυθό, οι τιμές σε ρύπους (πολλοί απο αυτούς είναι καρκινογενετικοί) είναι αυξημένες. Εφιστά την προσοχή, στο γεγονός ότι σχεδιάζονται και νέες εγκαταστάσεις και προτείνει λεπτομερέστερη μελέτη. Εξ' όσον γνωρίζουμε, κανείς απο τους "εκπρόσωπους " μας, δεν συγκινήθηκε. Οι μετρήσεις όμως που έγιναν, κατέγραψαν εφιαλτικά αποτελέσματα και κατατέθηκαν απο την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας σε αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που ξεκινάει στο χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδας. Στην προσπάθειά να σταματήσουν την επίπτωση απο τις μετρήσεις αυτές, ο όμιλος Μυτηλιναίου φέρεται να μήνυσε τόσο τους επιστήμονες όσο και τους πολίτες! κατηγορώντας τους ότι επρόκειτο για πλαστή έρευνα που δεν εκπονήθηκε απο το ΕΛΚΕΘΕ με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία! Περισσότερα εδώ
Αυτή ήταν η δήλωση της Εριν Μπρόκοβιτς που συμμετείχε με μαγνητοφωνημένο μήνυμα σε συνέδριο που οργανώθηκε χτες με θέμα τον Ασωπό, τη λίμνη Κορώνεια και τον Κορινθιακό στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα και Διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Γιωτάκος ανέφερε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Πολιτεία παραβιάζει τη νομοθεσία σχετικά με τα ύδατα, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει στην Επιτροπή ελλιπή στοιχεία, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια να είναι υπόλογη στην ΕΕ στην ενημέρωση τόσο για την κατάσταση των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών της. Είπε ακόμα ότι η Κομισιόν θα θεσπίσει όρια για το εξασθενές χρώμιο στα ύδατα, αναθεωρώντας την υπάρχουσα οδηγία καθώς νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι το εξασθενείς είναι πολύ πιο τοξικό απ΄ ότι αρχικά υπολογίζονταν. Οσοι παρακαλούθησαν ζωντανά το συνέδριο άκουσαν από επιστήμονες του πάνελ ότι ο προσανατολισμός μας στην αποτροπή της αύξησης της θερκοκρασίας που εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα έχει αυξηθεί κατά 5 βαθμούς, είναι μικρότερης σημασίας από την προστασία και διαφύλαξη των υδάτινων πόρων μας και αποθεμάτων διότι ότι όπως αναφέρθηκε το καθαρό πόσιμο νερό θα τελειώσει πολύ πριν ανέβει η θερμοκρασία αν συνεχίσουμε να μην το διαχειριζόμαστε σωστά, να το σπαταλάμε και να το μολύνουμε.
Με αφορμή την αίτηση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. για χορήγηση άδειας ερευνών και εξορύξεως βωξίτη στη Γκιώνα, αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε επί της βάσης του ζητήματος αυτού και να θέσουμε την εικόνα στο γενικό της πλαίσιο. Έχει έλθει άλλωστε –πιστεύουμε- ο καιρός που πρέπει αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ευρέως και ανοιχτά στον τόπο μας και ασφαλώς έχει έλθει η εποχή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης και στην ποιότητα ζωής που οραματιζόμαστε και προσδοκούμε για τη Φωκίδα του 21ου αιώνα. Η εξορυκτική δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιρειών βασίζεται στην παραχώρηση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας, που τους έχουν μεταβιβαστεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες στο απώτερο, αλλά και σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Αποτέλεσμα: Ολόκληρη σχεδόν η Φωκίδα είναι χωρισμένη σε μεγάλα παραλληλόγραμμα μεταξύ τριών μεταλλευτικών εταιρειών. Η εικόνα που αντικρύζει, όποιος μελετήσει το μεταλλευτικό χάρτη του νομού μας, δημιουργεί συνειρμούς αποικιοκρατικών καταστάσεων. Ακόμη και μέσα στην πόλη της Άμφισσας υφίσταται δικαίωμα μεταλλειοκτησίας υπέρ μεταλλευτικής εταιρείας και θεωρητικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μας διώξουν από τα σπίτια μας για να σκάψουν…
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί να σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα, αρκεί ο τρόπος, με το οποίο οι μεταλλευτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας, να μην παραβιάζει τις κοινά πλέον αποδεκτές αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης και φυσικά να λειτουργούν στα πλαίσια του νόμου. Είναι όμως βέβαιο ότι επιτέλους πρέπει να τεθούν κάποια όρια, τα οποία απαιτεί πλέον και η τοπική μας κοινωνία (κατά τη γνώμη μας, στη μεγάλη της πλειοψηφία…). Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα αυτονόητα: 1. Καμιά νέα επιφανειακή εξόρυξη. 2. Καμιά έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα στους οικισμούς, στις πόλεις και τα χωριά μας. 3. Καμιά έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα στα δάση (οφείλει ασφαλώς και το κράτος μας να οριοθετήσει τα δάση με τη σύνταξη επιτέλους Δασολογίου…). 4. Καμιά έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα σε καθορισμένες ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, του τοπίου ή της βιοποικιλότητας (λ.χ. NATURA, Δελφικό Τοπίο, Καταφύγια Άγριας Ζωής). Τι είδους νομοθεσία και τι κατοχυρωμένα δικαιώματα μπορεί να είναι αυτά που αντιβαίνουν τόσο προκλητικά στη συνταγματική προστασία των δασών; Τι είδους νόμιμα δικαιώματα είναι αυτά που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσπερνούν ανέξοδα κάθε έννοια στοιχειώδους προστασίας του περιβάλλοντος; Το λόγο έχουν πλέον η πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα και η τοπική ηγεσία. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και δευτερευόντως νομικό! Είναι ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων. Επιτέλους η άσκηση πολιτικής δε μπορεί να είναι μόνο διαχειριστική. Οι ανάγκες της Ελλάδας του 2010 είναι διαφορετικές από εκείνες του 1950 ή του 1970. Η κατάργηση (απαλλοτρίωση, περιορισμός ή όπως αλλιώς…) του δικαιώματος μεταλλειοκτησίας ή πολύ απλά η νομοθετική απαγόρευση ερευνών και εξορύξεων στις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη και αποτελεί ευθύνη ασφαλώς της Πολιτείας και όχι των εταιρειών. Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύουμε ότι η θέσπιση και η εφαρμογή ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου λειτουργίας, που θα οριοθετεί τη μεταλλευτική δραστηριότητα με κριτήρια που ανταποκρίνονται στις σημερινές καταστάσεις, ζωτικές ανάγκες και ευαισθησίες, είναι προς το όφελος και των μεταλλευτικών εταιρειών, τουλάχιστον όσων έχουν εντάξει στην επιχειρηματική τους δράση τις έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και της αειφορίας. Η Φωκίδα και ιδίως οι μελλοντικές γενιές δικαιούνται να τους παραδώσουμε το ελάχιστο εναπομένον φυσικό περιβάλλον απείραχτο. Δεν επιτρέπεται η δική μας γενιά να επιβιώσει εις βάρος των παιδιών μας και να κατασπαταλήσουμε όλους τους φυσικούς πόρους, καταστρέφοντας ταυτόχρονα δάση, αλπικά λιβάδια, φαράγγια, βιοτόπους, γενικότερα φύση και τοπίο που κληρονομήθηκε διά μέσω των αιώνων σ’ αυτήν εδώ την ευλογημένη περιοχή! Με το ανωτέρω σκεπτικό αποκρούουμε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση ερευνών και εξορύξεων στα παρθένα δάση και προστατευόμενα φυσικά τοπία, για τα οποία αιτείται να της δοθεί σχετική άδεια οποιαδήποτε μεταλλευτική εταιρεία. Επιπλέον καλούμε τους συμπολίτες μας και τους συλλογικούς φορείς, με πνεύμα ενότητας, με δημοκρατική ευαισθησία, αλλά χωρίς αφορισμούς ή φανατισμούς, να εξελίξουν και να εμπλουτίσουν τον ανοιχτό διάλογο για το σημαντικό αυτό θέμα. Ζητούμε ιδίως την άμεση ενασχόληση της τοπικής και κεντρικής πολιτικής ηγεσίας και την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών σ’ ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την προοπτική του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες.
Άμφισσα, 14 Απριλίου 2009
1. Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας 2. Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας 3. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας ¨Οι Άγιοι Ανάργυροι¨ 4. Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας 5. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φωκίδας 6. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας 7. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας 8. Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών Ο.Τ.Ε. Νομού Φωκίδας
Για να απαντηθεί αξιόπιστα το ερώτημα αν το έργο της εκτροπής του Αχελώου, με τη μορφή που υλοποιείται σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικό, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι νέες μετεωρολογικές και υδρολογικές παράμετροι στην περιοχή του έργου εκτροπής. Κι αυτό απαιτείται γιατί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εκπονηθεί για το έργο έχουν ήδη ξεπεραστεί, μια και αναφέρονται σε δεδομένα της προηγούμενης εικοσαετίας.
Μια ενδιαφέρουσα άποψη και μια ιδέα για το πως αντιμετωπίζονται οι φυσικοί πόροι και εκτός συνόρων Φωκίδας...Ολόκληρο το άρθρο εδώ
το άρθρο αναρτήθηκε από την Ειρήνη - Αγάπη Κορφιά,
Εκπαιδευτικό Πληροφορικής της Σχολής Expertin Ερατεινής
ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ παιχνίδια είναι κάτι περισσότερο από αναψυχή υψηλής τεχνολογίας. Είναι γεγονός ότι δοκιμάζουν τις ικανότητές του παιδιούκαι καταπολεμούν την ανία.
Κάνουν όμως ακόμα περισσότερα. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να οξύνουν τα αντανακλαστικά του, και μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνουν την παρατηρητικότητα. Μερικά μάλιστα ίσως ενισχύουν ακόμη και τις ικανότητές του στα μαθηματικά και στην ανάγνωση. Επιπλέον, το πιο καινούριο ηλεκτρονικό παιχνίδι πιθανότατα θα γίνει θέμα συζήτησης στην αυλή του σχολείου. Αν το παιδί σαςέχει ασχοληθεί με αυτό, τότε πρέπει να πάρετε θέση.
Η απόφαση για το αν μπορείνα παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια ανήκει στους γονείς.Αν οι γονείς επιτρέπουν κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκουνπαιχνίδια ενδιαφέροντα αλλά και αποδεκτά από ηθική άποψη. Γιατί, όμως,γονείς χρειάζεται να δείχνετειδιαίτερη προσοχή;
Η Σκοτεινή τους Πλευρά!
Συζητώντας με τα παιδιά μαθαίνουμε γιατί ελκύονται στο να παίζουν. Τα παιχνίδια για κομπιούτερ είναι συναρπαστικά, είναι φοβερά αλλά δενείναι όλα τα παιχνίδια ακίνδυνα. Πολλά παιδιά παραδέχονται: «Φτάνεις στο σημείο να κάνεις πράγματα μέσα στο παιχνίδι που δεν θα έκανες ποτέ στην πραγματικότητα—χωρίς να μπεις σε μπελάδες δηλαδή».
Τι είδους συμπεριφορά προάγουν αυτά τα παιχνίδια;
Πολλά παιχνίδια προωθούν απροκάλυπτα την ανηθικότητα, την αισχρολογία και τη βία. Κάποια παιχνίδια ωραιοποιούν τις αποκρυφιστικέςπράξεις. Δυστυχώς,γιανα είναι δημοφιλές ένα παιχνίδι πρέπειχαρακτηρίζεται από «πολέμους συμμοριών, χρήση ναρκωτικών, απερίφραστο σεξουαλικό περιεχόμενο, αισχρή γλώσσα, έντονη βία, αίμα και φρικαλεότητες». Και κάθε νέα έκδοση φαίνεται ότι κάνει τα προηγούμενα παιχνίδια να δείχνουν συγκριτικά ήπια. Πρέπει επίσης να αναφερθούμεπως τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να παίζονται ζωντανά στο διαδίκτυο. Αυτή η δυνατότητα δίνει εντελώς καινούρια διάσταση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από το κομπιούτερ στο σπίτι του κάποιο παιδί ή νεαρόςμπορεί να ανταγωνιστεί ανθρώπους που ζουν στην άλλη, άκρη του κόσμου.
Τα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Σε αυτά, οι συμμετέχοντες δημιουργούν χαρακτήρες στο διαδίκτυο—ανθρώπους, ζώα ή συνδυασμό και των δύο—που ζουν σε έναν κόσμο φτιαγμένο στο κομπιούτερ ο οποίος αποτελείται από χιλιάδες άλλους παίκτες. Αυτός ο διαδικτυακός κόσμος περιέχει καταστήματα, αυτοκίνητα, σπίτια, χορευτικά κέντρα, οίκους ανοχής—στην ουσία είναι αντίγραφο του πραγματικού κόσμου. Οι παίκτες σε αυτά τα παιχνίδια μπορούν να ανταλλάσσουν άμεσα μηνύματα μεταξύ τους καθώς οι χαρακτήρες που έχουν δημιουργήσει στο κομπιούτερ—τα άβατάρ τους, όπως ονομάζονται—αλληλεπιδρούν.
Τι συμβαίνει σε εκείνους τους εικονικούς κόσμους; Απλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες στις οποίες δεν θα συμμετείχαν, ούτε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, ποτέ στην πραγματική ζωή, το σεξ είναι κάτι σύνηθες, όπως και η πορνεία.Μόνο με το πάτημα λίγων κουμπιών, οι παίκτες μπορούν να κάνουν τα άβατάρ τους να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες από τον πραγματικό κόσμο μιλάνε για το σεξ μέσω άμεσων μηνυμάτων. Επιπρόσθετα, εκείνοι οι κόσμοι είναι «γεμάτοι από εικονικά εγκλήματα, μαφιόζους, προαγωγούς, εκβιαστές, πλαστογράφους και δολοφόνους. Πρέπει ναεκφράσουμε ακόμη τηνανησυχία για δραστηριότητες οι οποίες θα ήταν παράνομες στον πραγματικό κόσμο, όπως η περίπτωση ενός οίκου ανοχής ο οποίος πραγματοποιεί φαντασιώσεις βιασμού ή ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις χρησιμοποιώντας άβαταρ που μοιάζουν με παιδιά.
Γιατί Έχει Σημασία η Επιλογή
Εκείνοι που παίζουν αυτά τα παιχνίδια, τα οποία περιγράφουν παραστατικά σκηνές βίας ή σεξ, ίσως πουν: «Κανείς δεν παθαίνει κάτι κακό. Αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Πρόκειται απλώς για παιχνίδι».
Αλλά μην ξεγελιέστε από τέτοια εσφαλμένη λογίκευση!
Από τις ίδιες του τις πράξεις αναγνωρίζεται ένα παιδί, ως προς το αν οι ενέργειές του είναι αγνές και ευθείες. Αν αποκτήσει τη συνήθεια να παίζειβίαια, ανήθικα ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άτομο με αγνό και ευθύ νου;
Γονείς, πως θέλετε να είναι πραγματικά τα παιδιά σας;!
Μελέτες δείχνουν επανειλημμένα ότι η βίαιη ψυχαγωγία αυξάνει την επιθετικότητα εκείνων που την παρακολουθούν. Η διαδραστική φύση των βιντεοπαιχνιδιών συνεπάγεται ότι αυτά ασκούν ισχυρότερη επίδραση από την τηλεόραση. Το να επιλέξει κάποιος να παίξει βίαια ή ανήθικα παιχνίδια είναι σαν να επέλεγε να παίξει με ραδιενεργά απόβλητα—οι καταστροφικές συνέπειες ίσως να μην είναι άμεσα ορατές, αλλά είναι αναπόφευκτες. Με ποιον τρόπο; Η έκθεση σε μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας μπορεί να καταστρέψει το επικάλυμμα του στομαχιού και να επιτρέψει σε βακτήρια των εντέρων να εισβάλουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν ασθένειες. Παρόμοια, η έκθεση σε παραστατικές σκηνές σεξ και αποτροπιαστικής βίας έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την αίσθηση ηθικής του παιδιού σας και να επιτρέψει σε ακατάλληλες σαρκικές επιθυμίες να κυριεύσουν τον τρόπο σκέψης και τις ενέργειές του παιδιού σας .
Ως γονέας, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και να τους αποφεύγει;
Δεν θα πετύχετε πολλά αν καταδικάζετε ολόκληρη τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή αν υποστηρίζετε με δογματικότητα ότι αυτά τα παιχνίδια είναι πέρα για πέρα χάσιμο χρόνου. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα παιχνίδια κακά. Ωστόσο, μπορούν να είναι εθιστικά και χρονοβόρα. Έτσι λοιπόν, προσπαθήστε να αναλύσετε την ποσότητα χρόνου που δαπανάει το παιδί σας όταν παίζει τέτοια παιχνίδια. Επίσης, εξετάστε το είδος των παιχνιδιών που φαίνεται να ελκύουν το παιδί σας. Θα μπορούσατε μάλιστα να του θέσετε ερωτήσεις όπως αυτές:
▪ Ποιο παιχνίδι είναι το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους συμμαθητές σου;
▪ Τι συμβαίνει στο παιχνίδι;
▪ Γιατί πιστεύεις ότι αυτό το παιχνίδι είναι τόσο δημοφιλές;
Ίσως ανακαλύψετε ότι το παιδί σας γνωρίζει περισσότερα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από όσα νομίζατε! Ίσως μάλιστα να έχει παίξει παιχνίδια τα οποία θεωρείτε απαράδεκτα. Αν συμβαίνει αυτό, μην αντιδράσετε υπερβολικά. Αυτή είναι μια ευκαιρία να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δυνάμεις αντίληψής του.Να κάνετε ερωτήσεις που θα βοηθήσουν το παιδί σας να προσδιορίσει το γιατί ελκύεται σε απαράδεκτα παιχνίδια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση σαν και αυτήν:
▪ Μήπως νιώθεις πως είσαι στο περιθώριο επειδή δεν σου επιτρέπεται να παίζεις αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι;
Όπως αναφέρθηκεοι νέοι ίσως παίζουν κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι για να έχουν κάτι να πουν με τους συνομηλίκους τους. Αν συμβαίνει αυτό με το παιδί σας, πιθανότατα δεν θα χειριστείτε την κατάσταση όπως θα τη χειριζόσασταν αν ανακαλύπτατε ότι το παιδί σας ελκύεται σε παιχνίδια που περιέχουν φρικιαστική βία ή σεξ.Τι γίνεται, όμως, αν το παιδί σας πράγματι ελκύεται από τα αρνητικά στοιχεία ενός παιχνιδιού; Μερικά νεαρά άτομα ίσως ισχυριστούν αμέσως ότι δεν επηρεάζονται από τις φρικαλεότητες που απεικονίζονται στο κομπιούτερ. “Το γεγονός ότι κάνω κάτι τέτοιο στην οθόνη δεν σημαίνει ότι θα το κάνω και στην πραγματικότητα”, επιχειρηματολογούν. Αν νιώθει το παιδί σας έτσι, στρέψτε την προσοχή του εξηγώντας με αγάπη και λογικήτα αποτελέσματα της βίας και της σεξουαλικής ανηθικότητας ήοποιασδήποτε άλλης αχρείας συνήθειας προάγεται απο αυτά τα παιχνίδιαη οποία μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση ηθικής του παιδιού σας. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν τα ακόλουθα:
▪ Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια σε απομονωμένο μέρος, όπως στο υπνοδωμάτιό του.
▪ Να θέτετε βασικούς κανόνες (για παράδειγμα, όχι παιχνίδια προτού τελειώσουν τα μαθήματα ή το βραδινό φαγητό ή κάποια άλλη σημαντική δραστηριότητα).
▪ Να τονίζετε την αξία εναλλακτικών δραστηριοτήτων οι οποίες απαιτούν σωματική άσκηση.
▪ Να παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια—ή, ακόμη καλύτερα, να παίζετε πότε πότε μαζί τους.
Βέβαια, για να καθοδηγείτε τα παιδιά σας στο ζήτημα της ψυχαγωγίας, χρειάζεται να έχετε παρρησία. Έτσι λοιπόν, αναρωτηθείτε: “Τι είδους τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες παρακολουθώ εγώ;”
Μην ξεγελιέστε—αν έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα παιδιά σας θα το καταλάβουν!
Γονείς να είστε ενεργό πρότυπο για τα παιδιά σας! Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής τους είναι η πιο κρίσιμηπερίοδοςγια εκείνα και σας χρειάζονται!Ενσταλάξετε στην καρδιά του παιδιού σας με τρυφερότητα και καλοσύνη δίκαιες αρχέςκαι στη συνέχεια γυμνάστε τις δυνάμεις αντίληψης τους προκειμένου να διακρίνουν το σωστό από το εσφαλμένο.
Παρακολουθήσαμε όλοι το τραγικό γεγονός που εξελίχθηκε χθες στην Σχολή του ΟΑΕΔστο Ρέντη με το 19χρονο νεαρό θύτη - θύμα που πήγε αποφασισμένος να προκαλέσει μακελειό, επειδή δεν άντεχε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, την απαξίωση.....
Αυτά τα γεγονότα πρέπει να μας αφυπνίσουν καινα μας βάλουν σε εγρήγορση και σοβαρόπροβληματισμό όλους μας, εκπαιδευτικούς και γονείς, επειδή στις μέρες μαςδυστύχως εκείνο που διαπλάθειτις διάνοιες και τις ψυχές των παιδιών μας είναι μια αρρωστημένη, διεφθαρμένη κατάσταση, γεμάτη υποκρισία και προβλήματα, ψυχρή από συναισθήματα και παγερά αδιάφορη για την πραγματική αξία της ανθρώπινης ζωής και το νόημα της ...
Στην καλύτερη περίπτωση αυτός ο νεαρός θα έπασχε εδώ και καιρό από κατάθλιψη και μάλιστα βαριάς μορφής και από ότι αποδείχθηκε και επικίνδυνης .... Αναρωτηθήκατε πόσοι είναι οι θύτες που το σκότωσαν πριν από τον εαυτό του???
Αναρωτηθήκατε και εάν όχι να προβληματιστείτε ΑΜΕΣΑ για το πόσα παιδιά υπάρχουν σε αυτή την σιωπηλή και οδυνηρή κατάσταση και απλά είναι ζήτημα χρόνου να το εκδηλώσουν???
ΓΟΝΕΙΣ, φτιάξτε οικογένειες για τα παιδιά σας!!!
ΓΟΝΕΙΣ, η προσωπική σας ζωή είναι τα παιδιά σας και να την απολαμβάνετε μαζί τους!!!
ΓΟΝΕΙΣ, Μη βάζετε άλλους (τηλεόραση, PlayStation, Internet κτλ) να καλύπτουν το μοναδικό, αξιοσέβαστο και θεόδοτο ρόλο σας!!!
Δημιουργήθηκε σήμερα στη Στυλίδα η Κίνηση Πολιτών με τον τίτλο «ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S». Είναι μια ανεξάρτητη, αγωνιστική Κίνηση, μια αυτόνομη συλλογικότητα κινηματικού χαρακτήρα με δική της σκέψη και άποψη. Μια αμεσο-δημοκρατική, πλουραλιστική Κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και τοπικής δράσης με βασικό σκοπό την ουσιαστική προώθηση των ζητημάτων, που αφορούν τη σωτηρία του Μαλιακού.
ΣΆ αυτήν συμμετέχουν πολίτες που διαμένουν στους δήμους του Μαλιακού (Εχιναίων, Στυλίδας, Λαμίας, Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου) ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και που στοχεύουν συνειδητά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Πολίτες που θα προσφέρουν στο στόχο για τη σωτηρία του Μαλιακού με όρους βιωσιμότητας.
Η Κίνηση δεν έχει καμιά σχέση με κόμματα και παρατάξεις. Επιδιώκει τη συνεργασία με κάθε επιστημονικό, περιβαλλοντικό, αυτοδιοικητκό, κοινωνικό ή πολιτιστικό φορέα που μπορεί να βοηθήσει για την υλοποίηση των σκοπών και των στόχων της. Συντονίζεται δε από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα παράκτια χωριά της περιοχής και τη Λαμία.
Κατά την σημερινή έκτακτη συνάντηση πάνω από εκατό συμπολιτών μας από όλα τα παράκτια χωριά του Μαλιακού, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας, εκτός από την δημιουργία της Κίνησης Πολιτών, έγινε πλούσιος διάλογος για το τεράστιο ζήτημα του Μαλιακού. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση του Κόλπου σήμερα είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια αυτών των ημερών είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουμε τις εστίες ρύπανσης. Είναι τα εργοστάσια, τα ελαιοτριβεία, τα αστικά λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα σκουπίδια παντού και ό,τι γενικά κουβαλάει ο Σπερχειός όλο το χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Οποιαδήποτε και αν τελικά αποδειχθεί η αιτία του θανάτου των ψαριών, για μας η σημαντικότερη αιτία είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Από μέρους των δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και της κεντρικής Διοίκησης. Είναι επίσης η έλλειψη οράματος και ενός συγκεκριμένου προγράμματος για το τι θέλουμε να κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ποια ανάπτυξη θέλουμε, ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές, πώς θα προστατέψουμε περιβαλλοντικά τα οικοσυστήματα και ποιος είναι ο ρόλος και οι ευθύνες του κάθε φορέα ξεχωριστά.
Για μας σε προτεραιότητα σήμερα μπαίνουν και τα θέματα επιβίωσης των αλιέων, που πλήττονται άμεσα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποζημίωση και πάγωμα των χρεών τους μέχρι να αποκατασταθεί η αγορά και το πρόβλημα. Δυστυχώς το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τεράστιο οικονομικό κόστος, για το οποίο πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.
Εκπαιδευτικό Πληροφορικής της Σχολής Πληροφορικής Expertin Ερατεινής
ΕίναιτοΠαιδίσαςστοΔιαδίκτυο;
ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δεδομένη στιγμή, εκατομμύρια νεαρά άτομα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο στο σπίτι, στο σχολείο, στο σπίτι κάποιου φίλου ή—αν έχουν φορητή συσκευή ή κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση στο Ιντερνέτ—σχεδόν οπουδήποτε.
Αν είστε γονέας, αντιμετωπίζετε μια σκληρή πραγματικότητα: Τα παιδιά σας πιθανότατα νιώθουν πιο άνετα από εσάς σε αυτόν τον καινούριο κυβερνοκόσμο, και μπορεί μάλιστα να ξέρουν πώς να σας κρατήσουν στο σκοτάδι όσον αφορά τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο.
Πρέπει να σας ανησυχεί αυτό; Ασφαλώς. Είναι η κατάσταση απελπιστική; Και βέβαια όχι. Πράγματι, σε σχέση με τον κόσμο του Ιντερνέτ, μπορεί να φαίνεται πως το παιδί σας είναι ο ντόπιος και εσείς ο τουρίστας. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε τα κατατόπια. Και δεν χρειάζεται να γίνετε ειδήμων στα ηλεκτρονικά προκειμένου να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές.
Πρώτα, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένους από τους κινδύνους τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί σας στο διαδίκτυο.
ΠαιδιάστοΔιαδίκτυο—ΤιΠρέπειναΓνωρίζουνοιΓονείς***
ΓΙΑ κάποιο διάστημα, η ασφάλεια στο Ιντερνέτ συνδεόταν απλώς με τη θέση του κομπιούτερ μέσα στο σπίτι. Η σκέψη ήταν: Βάλτε το κομπιούτερ σε κοινή θέα, και οι πιθανότητες να στραφούν τα παιδιά σας στη σκοτεινή πλευρά του κυβερνοχώρου θα είναι μικρότερες. Μολονότι αυτή η άποψη εξακολουθεί να έχει βάση—η κοινή λογική υπαγορεύει να μην έχουν τα παιδιά πρόσβαση στο Ιντερνέτ ενώ είναι απομονωμένα στο δωμάτιό τους—δεν είναι η οριστική λύση στο θέμα της ασφάλειας. Στις μέρες μας, οι ασύρματες συνδέσεις επιτρέπουν στους νεαρούς να παίρνουν το Ιντερνέτ μαζί τους όπου πηγαίνουν. Ακόμη και πολλά κινητά τηλέφωνα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Έπειτα υπάρχουν τα Ιντερνέτ καφέ, τα περίπτερα πρόσβασης στο Ιντερνέτ, οι βιβλιοθήκες και—η παλιά συνταγή—το σπίτι ενός φίλου. Με τόσο πολλές επιλογές, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς μπορούν οι «ατασθαλίες» κάποιου νεαρού στο διαδίκτυο να διαφύγουν την προσοχή του γονέα.
Εξετάστε μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες ελκύονται πολλοί νεαροί στο διαδίκτυο, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που περιλαμβάνονται.
ΗλεκτρονικόΤαχυδρομείο(E-MAIL)
Τιείναι; Γραπτά μηνύματα που στέλνονται σε ηλεκτρονική μορφή.
Γιατίέχειαπήχηση; Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένας γρήγορος και ανέξοδος τρόπος επικοινωνίας με φίλους και συγγενείς.
Τιπρέπειναγνωρίζετε. Τα αυτόκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποκαλούνται συνήθως «σπαμ», μπορεί να μην είναι απλώς ενοχλητικά. Συχνά έχουν υπονοούμενα ή απροκάλυπτα χυδαίο περιεχόμενο. Αυτά τα μηνύματα πιθανόν να περιέχουν συνδέσεις οι οποίες παροτρύνουν το χρήστη—που ίσως είναι κάποιο ανυποψίαστο παιδί—να δώσει προσωπικές πληροφορίες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας. Η απάντηση σε τέτοια μηνύματα—έστω και αν με αυτήν ζητείται ξεκάθαρα από τον αποστολέα να πάψει να στέλνει μηνύματα — θα επιβεβαιώσει ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση του χρήστη είναι ενεργή, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην αποστολή και άλλων αυτόκλητων μηνυμάτων.
ΔιαδικτυακοίΤόποι(WEBSITES)
Τιείναι; Σύνολα από ηλεκτρονικές σελίδες που δημιουργούνται και συντηρούνται από οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα.
Γιατίέχουναπήχηση; Υπάρχουν εκατομμύρια τέτοιοι τόποι οι οποίοι παρέχουν στα νεαρά άτομα απεριόριστες ευκαιρίες για να κάνουν αγορές, να ψάχνουν διάφορα πράγματα, να επικοινωνούν με φίλους και να παίζουν ή να κατεβάζουν στο κομπιούτερ τους παιχνίδια και μουσική.
Τιπρέπειναγνωρίζετε. Το διαδίκτυο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάθε είδους αδίστακτα άτομα. Πολλοί διαδικτυακοί τόποι προβάλλουν απροκάλυπτο σεξ, και είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο ανυποψίαστο άτομο τυχαία σε αυτούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, το 90 τοις εκατό των ερωτηθέντων νεαρών ηλικίας 8 έως 16 χρονών είπαν ότι είχαν έρθει άθελά τους σε επαφή με πορνογραφική ύλη στο διαδίκτυο — στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ έκαναν σχολικές εργασίες στο σπίτι!
Το διαδίκτυο παρέχει επίσης εύκολη πρόσβαση σε τόπους οι οποίοι προάγουν τυχερά παιχνίδια για εφήβους. Στον Καναδά, σχεδόν 1 στα 4 ερωτηθέντα αγόρια που πήγαιναν στο λύκειο παραδέχτηκαν ότι είχαν επισκεφτεί τέτοιους τόπους, και οι ειδικοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν επειδή τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια είναι πολύ εθιστικά. Επίσης, υπάρχουν διαδικτυακοί τόποι οι οποίοι εκθειάζουν «τον ανορεκτικό τρόπο ζωής». Ταυτόχρονα, τόποι που υποθάλπουν το μίσος έχουν στο στόχαστρό τους θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες. Μερικοί διαδικτυακοί τόποι δίνουν οδηγίες για κατασκευή βομβών, παρασκευή δηλητηρίων και εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών. Τα διαδικτυακά παιχνίδια που περιέχουν ωμή βία και φρικιαστικά αιματοκυλίσματα είναι πολύ διαδεδομένα.
ΧώροιΣυνομιλίας(CHATROOMS)
Τιείναι; Ηλεκτρονικοί χώροι για απευθείας γραπτή συνομιλία, η οποία συνήθως περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα ή αντικείμενο ενδιαφέροντος.
Γιατίέχουναπήχηση; Το παιδί σας μπορεί να επικοινωνήσει με αρκετά άτομα τα οποία ίσως να μην έχει συναντήσει ποτέ αλλά έχει κοινά ενδιαφέροντα με αυτά.
Τιπρέπειναγνωρίζετε. Διαφθορείς συχνάζουν συνήθως σε χώρους συνομιλίας επιδιώκοντας να παρασύρουν κάποιο παιδί σε διαδικτυακή ή ακόμη και πραγματική σεξουαλική επαφή. Προσέξτε τι συνέβη όταν μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου ΜαΤιΚάνουνΤέλοςΠάντωνταΠαιδιάσαςστοΔιαδίκτυο; (WhatintheWorldAreYourKidsDoingOnline?) έκανε έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στο Ιντερνέτ. Στα πλαίσια της έρευνάς της, υποδύθηκε ένα 12χρονο παιδί στο διαδίκτυο. «Σχεδόν αμέσως», αναφέρει το βιβλίο, «κάποιος την κάλεσε σε έναν ιδιωτικό χώρο συνομιλίας. Εκείνη ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πώς να μπει, και ο εξυπηρετικός καινούριος της φίλος τής εξήγησε τη διαδικασία. Έπειτα, τη ρώτησε αν ήθελε να συμμετάσχει σε [διαδικτυακό] σεξ».
ΆμεσαΜηνύματα(INSTANTMESSAGES)
Τιείναι; Απευθείας γραπτές συνομιλίες ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα.
Γιατίέχουναπήχηση; Με τα άμεσα μηνύματα, ο χρήστης μπορεί να διαλέξει με ποιον από τους φίλους του θα συνομιλήσει από έναν κατάλογο επαφών τον οποίο έχει δημιουργήσει. Δεν προξενεί έκπληξη το ότι μια μελέτη στον Καναδά αναφέρει πως το 84 τοις εκατό των 16χρονων και των 17χρονων ανταλλάσσουν άμεσα μηνύματα με φίλους τους και πως ασχολούνται με αυτό πάνω από μία ώρα κάθε μέρα.
Τιπρέπειναγνωρίζετε. Οι συνομιλίες με άμεσα μηνύματα μπορεί να αποσπούν την προσοχή του παιδιού σας αν αυτό πρέπει να μελετήσει ή να ασχοληθεί με κάποια άλλη δραστηριότητα η οποία απαιτεί συγκέντρωση. Εξάλλου, πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι με ποιον επικοινωνεί ο γιος ή η κόρη σας; Στο κάτω κάτω, δεν μπορείτε να ακούσετε τη συνομιλία.
Ιστολόγια(BLOGS)
Τιείναι; Διαδικτυακά ημερολόγια.
Γιατίέχουναπήχηση; Τα ιστολόγια δίνουν στα νεαρά άτομα τη δυνατότητα να γράφουν για τις σκέψεις, τους πόθους και τις δραστηριότητές τους. Τα περισσότερα ιστολόγια διαθέτουν χώρο για σχόλια από εκείνους που τα διαβάζουν, και πολλά παιδιά ενθουσιάζονται με τη σκέψη ότι κάποιος ανταποκρίνεται σε αυτά που γράφουν.
Τιπρέπειναγνωρίζετε. Ένα ιστολόγιο μπορεί να το επισκεφτεί οποιοσδήποτε. Μερικοί νεαροί αποκαλύπτουν απρόσεκτα πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστεί η οικογένεια, το σχολείο ή η διεύθυνση του σπιτιού τους. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τα ιστολόγια μπορούν να βλάψουν την υπόληψη κάποιου, περιλαμβανομένου και του ίδιου του δημιουργού τους. Για παράδειγμα, μερικοί εργοδότες συμβουλεύονται το ιστολόγιο κάποιου υποψηφίου για εργασία προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τον προσλάβουν.
ΚοινωνικάΔίκτυαστοΊντερνετ(ONLINESOCIALNETWORKS)
Τιείναι; Διαδικτυακοί τόποι οι οποίοι επιτρέπουν στους νεαρούς να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα και να την εμπλουτίσουν με εικόνες, βίντεο και ιστολόγια.
Γιατίέχουναπήχηση; Η δημιουργία και ο εμπλουτισμός μιας ιστοσελίδας δίνουν στο νεαρό άτομο τη δυνατότητα να εκφράσει την ταυτότητά του. Τα κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνέτ επιτρέπουν στους νεαρούς να γνωρίσουν πολλούς καινούριους «φίλους».
Τιπρέπειναγνωρίζετε. «Ένα κοινωνικό δίκτυο μοιάζει με διαδικτυακό πάρτι», λέει ένα κορίτσι ονόματι Τζοάνα. «Μπορεί να εμφανιστούν μερικοί πολύ τρομακτικοί άνθρωποι». Οι προσωπικές πληροφορίες που καταχωρίζονται στα κοινωνικά δίκτυα είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους νεαρούς και ενηλίκους. Γι’ αυτό, η ειδικός για την ασφάλεια στο Ιντερνέτ Πάρι Άφταμπ αποκαλεί αυτούς τους τόπους «πολυκαταστήματα για σεξουαλικούς διαφθορείς».
Επίσης, οι φιλίες στο Ιντερνέτ τείνουν να είναι επιφανειακές. Στις ιστοσελίδες τους, μερικοί νεαροί παρουσιάζουν αρκετές διαδικτυακές επαφές—άτομα τα οποία δεν έχουν συναντήσει ποτέ προσωπικά—απλώς για να φαίνονται δημοφιλείς σε άλλους οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο τους. Στο βιβλίο της ΗΓενιάτουΔιαδικτυακούMySpace (GenerationMySpace), η Κάντις Κέλσι γράφει ότι στην πραγματικότητα «η αποτίμηση της κοινωνικής αξίας κάποιου—της “μετοχής” του—γίνεται απλώς και μόνο με βάση το πόσοι άλλοι τον συμπαθούν», και προσθέτει: «Αυτή η μορφή σχέσεων σαν να είναι χρηματιστηριακές συναλλαγές υποβιβάζει τα παιδιά μας σε μη ανθρώπινες οντότητες και ασκεί πάνω τους υπέρμετρη πίεση προκειμένου να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με οποιονδήποτε τρόπο θα τους εξασφαλίσει περισσότερους φίλους». Γι’ αυτό, το βιβλίο ΜαΤιΚάνουνΤέλοςΠάντωνταΠαιδιάσαςστοΔιαδίκτυο; θέτει μια βάσιμη ερώτηση: «Πώς θα εξηγήσετε στα παιδιά ότι πρέπει να εκδηλώνουν συμπόνια και κατανόηση όταν ο κόσμος των κομπιούτερ τούς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να απορρίπτουν ανθρώπους τόσο εύκολα;»
Αυτά τα έξι παραδείγματα είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες στο Ιντερνέτ που συναρπάζουν τους νέους σήμερα. Αν είστε γονέας, τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου;
***
ΠαιδιάστοΔιαδίκτυο—ΤιΜπορούνναΚάνουνοιΓονείς
ΠΟΙΑ κατάσταση θα σας ανησυχούσε περισσότερο ως γονέα—το να ξέρετε ότι ο γιος ή η κόρη σας είχε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή το να ξέρετε ότι είχε απεριόριστη πρόσβαση στο Ιντερνέτ; Και οι δύο δραστηριότητες περιλαμβάνουν κάποιον κίνδυνο. Επίσης, και οι δύο απαιτούν έναν βαθμό υπευθυνότητας. Οι γονείς δεν μπορούν να απαγορεύουν για πάντα στα παιδιά τους να οδηγούν, αλλά μπορούν να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να λάβουν εκπαίδευση για να οδηγούν με ασφάλεια. Πολλοί γονείς ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση αναφορικά με τη χρήση του Ιντερνέτ.
1.Οι γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες του Ιντερνέτ, καθώς και τι κάνουν τα παιδιά τους όταν στέλνουν άμεσα μηνύματα, επισκέπτονται ιστοσελίδες ή ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο.
2.Κάποιοι παροχείς υπηρεσιών Ιντερνέτ, καθώς και ορισμένα λογισμικά, ίσως να προσφέρουν στους γονείς τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου λειτουργώντας σαν “στηθαία” για να αποκλείουν τα ακατάλληλα αναδυόμενα παράθυρα και την πρόσβαση σε επιβλαβείς διαδικτυακούς τόπους. Μερικά προγράμματα μπορούν ακόμη και να παρεμποδίσουν τα παιδιά να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα ή τη διεύθυνσή τους. Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, ότι τέτοια μέσα γονικού ελέγχου δεν είναι αλάνθαστα. Επίσης, πολλά μεγαλύτερα παιδιά που είναι επιδέξια στα κομπιούτερ μαθαίνουν πώς να τα παρακάμπτουν.
3.Η τοποθέτηση του κομπιούτερ σε κοινόχρηστο χώρο βοηθάει τους γονείς να παρακολουθούν τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και ίσως ωθήσει τα παιδιά να αποφεύγουν τους ανεπιθύμητους διαδικτυακούς τόπους.
4.Αποφασίστε πότε μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ, για πόση ώρα, καθώς και τι είδους διαδικτυακούς τόπους μπορούν ή δεν μπορούν να επισκέπτονται. Συζητήστε τις οδηγίες σας με τα παιδιά σας και βεβαιωθείτε ότι τις καταλαβαίνουν.Φυσικά, δεν μπορείτε να επιτηρείτε τα παιδιά σας όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τους ενσταλάξετε κατάλληλες αξίες ώστε να παίρνουν σοφές αποφάσεις όταν δεν είστε παρόντες. Εξηγήστε ξεκάθαρα ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν τηρηθούν οι κανόνες σας σχετικά με το Ιντερνέτ. Έπειτα, θέστε σε εφαρμογή αυτούς τους κανόνες.
5.Να παρατηρείτε πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά σας το Ιντερνέτ, και μάλιστα να τα ενημερώσετε ότι θα το κάνετε αυτό τακτικά. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εισβολή στην προσωπική τους ζωή. Να θυμάστε ότι το Ιντερνέτ είναι δημόσιο μέσο έκφρασης ιδεών. συστήνει στους γονείς να έχουν πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς των παιδιών τους και να ελέγχουν κατά καιρούς το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και τους διαδικτυακούς τόπους τους οποίους έχουν επισκεφτεί.
6.Η επιτήρηση και η παρακολούθηση φέρνουν αποτελέσματα μέχρις ενός σημείου. Οι αξίες τις οποίες διδάσκετε—και το παράδειγμα που θέτετε—θα κάνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των παιδιών σας. Γι’ αυτό, να αφιερώνετε χρόνο για να συζητάτε με τα παιδιά σας τι μπορεί να συμβεί στο Ιντερνέτ. Ηανοιχτήγραμμήεπικοινωνίαςμεταπαιδιάσαςαποτελείτηνκαλύτερηάμυνάσαςαπέναντιστουςκινδύνουςτουδιαδικτύου. Επίσης, τους εξηγούμε τι είναι πορνογραφία, γιατί πρέπει να την αποφεύγουν και γιατί δεν πρέπει ποτέ να επικοινωνούν με αγνώστους».
ΜπορείτεναΠροστατέψετεταΠαιδιάΣας
Η προστασία των παιδιών σας από τους κινδύνους του διαδικτύου απαιτεί προσπάθεια, οι δε τρόποι ηλεκτρονικής πρόσβασης στα μέσα επικοινωνίας μεταβάλλονται συνεχώς. Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να συνεπάγονται μοναδικά πλεονεκτήματα και πρωτόγνωρους κινδύνους για τα παιδιά. Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τους μελλοντικούς κινδύνους; «Η σοφία είναι για προστασία, Βοηθήστε τα παιδιά σας να γίνουν σοφά. Επίσης, βοηθήστε τα να καταλάβουν πώς μπορούν να αποφεύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ υπεύθυνα. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιντερνέτ μπορεί να γίνει εργαλείο το οποίο δεν θα απειλεί την ασφάλεια των παιδιών σας.
Oι "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό" είναι μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της περιοχής που σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα : ενημέρωση, βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής μας με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη των πολιτισμικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής μας. Κάθε καλοπροαίρετη συνεργασία είναι ευπρόσδεκτη.
Όχι στην εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων στην κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού
Eξαφανίσεις ανηλίκων
Πριν το ρίξεις στο γυαλό...σκέψου το καλό!
μικρά, αλλά...καταστροφικά!
Ακούστε τα δελφίνια του Κορινθιακού
Είδατε κάποιο δελφίνι ζωντανό ή νεκρό? Επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο:2265032319, Σχολείο Ερατεινής: 2265031314 και το Ινστιτούτο "Πέλαγος":210 8960108
Αν βρείς Νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα
Αναζητάτε θάλασσες για μπάνιο? Συμβουλευτείτε τα ΦΥΚΗ!
Συνταγματική Κατοχύρωση της Περιβαλλοντικής Προστασίας των Παράκτιων Οικοσυστημάτων
Το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει σχετικά :« Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρεώση του Κράτους και δικαίωμα καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή ανασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας». Οπως έχει ερμηνευθεί απο τη Νομολογία του Ε΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορίζει οτι στην περιβαλλοντική προστασία υπάγονται και τα παράκτια συστήματα, που έχουν μάλιστα προτεραιότητα σε αυξημένη περιβαλλοντική προστασία ως κατεξοχήν ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το άρθρο 120 του Συντάγματος ορίζει στην παράγραφο 2 οτι : «Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους Νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων». Η δε παράγραφος 4 ορίζει πως : « Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».