Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ιχθυοκαλλιέργειες.


Μεταφέρουμε κάποια στοιχεία για τις περίφημες Ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρας μας που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 23Αυγούστου, που πιστεύουμε ότι αξίζει να τα συγκατήσουμε για πιο τεκμητιωμένο  προβληματισμό, σχετικά με  τις περίφημες "αναπτυξιακές¨ λειτουργίες του κλάδου .

Διαβάζουμε λοιπόν οτι ο συνολικός τζίρος των ιχθυικαλλιεργειών ανέρχεται σε 500 εκατομ ευρώ (450 εκατομ απο τις εξαγωγές ). Οτι πρόκειται για τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο που απασχολεί 10.000 άτομα  για την λειτουργία του.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ίσως είναι οι συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιοποικιλλότητα...καθώς και για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια που παίζονται, αφού ο κλάδος θεωρείται ιδιαίτερα κερδοφόρος....Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας πρώην σοβιετικός υπήκοος, απο την Γεωργία,  είναι ένα απο τα μεγάλα αφεντικά του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στηνΕλλάδα !

Πρόκειται για τον κο Μπεντουκίντζε ο οποίος έχοντας ξοδέψει 40 εκατομ ευρώ ελέγχει το 35% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το 25% της Σελούντα και το 22 % της Νηρέας, που είναι και η μεγαλύτερη ιχθυοτροφική επιχείρηση της Ελλάδας..

Ο κ Μπεντουκίντζε φαίνεται οτι σκοπεύει να αναδειχτεί σε κυρίαρχο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου....Ετσι σε λίγο ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγικός κλάδος της χώρας μας  θα ξεφύγει απο τον έλεγχο των ελλήνων επιχειρηματιών...

Πρόκειται για επιλεκτικές επενδύσεις  που γίνονται στηνΕλλάδα , μέσω της  εταιρείας Βεντούρης, κυπριακών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο...

Ολα δείχνουν οτι ο τόσο σημαντικός διατροφικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα γίνεται όλο και λιγότερο ελέγξιμος απο τη στιγμή που γίνεται αντικείμενο χρημαστιστηριακών και άλλων αφανών επενδυτικών πρωτοβουλιών ..Ποίος θα ενδιαφερθεί και θα έχει τη δύναμη να ελέγξει και να βάλλει κανόνες για την λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργείων και την προστασία  της θάλασας απο τους κινδύνους μη αναστρέψιμησ ρύπασνσης του βυθού και της ευρύτερης περιοχής που συνορεύει με τις καλλιέργειες,  που θα φυτρώνουν σε λίγο, σε κάθε γραφικό λιμανάκι της πατρίδας μας, προς ώφελο... αόρατων δυνάμεων της αγοράς και του χρηματιστηρίου..

Οτι γίνεται στη γή και τη θάλασσα της πατρίδα μας ..μας αφορά δυστυχώς όλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: