Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Καθαρές οι Ελληνικές Θάλασσες !

Μια πρόσφατη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  έκρινε οτι οι ελληνικές θάλασσες  είναι καθαρές και κατάλληλες για κολύμβηση !

Οι ελληνικές ακτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των ακτών της Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση των νερών της θάλασσας γίνεται με βάση δειγματοληψίες  και εργαστηριακές αναλύσεις . Το 2009 έγιναν στα ελληνικά θαλάσσια νερά  αναλύσεις σε 1277 παραλίες. Το 98% βρέθηκε να ανταποκρίνεται στα υποχρεωτικά πρότυπα ποιότητας. Ειδική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 76/160/ΕΟΚ δίνει τις  υποχρεωτικές τιμές καθαρότητας.

Το ερώτημα είναι στην περιοχή μας, στα πανέμορφα ακρογυάλια της Φωκίδας γίνονται τέτοιες μετρήσεις ; Τι αποτελέσματα έδωσαν ; Πόσα καθαρά είναι τα νερά που κολυμπάνε τα παιδιά μας ; Πόσο καθαρά είναι τα νερά που πίνουμε;  Τα μετράει κανείς ;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας οφείλουν μια απάντηση και ενημέρωση των συμπολιτών μας. Γιατί θα πρέπει να πίνουμε νερό εμφιαλωμένο, αμφίβολης ποιότητας και να μην  γνωρίζουμε άν τα δικά μας νερά είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία ; Ερωτήματα που θάπρεπε να μας απασχολούν όλους και όχι να συζητούμε για την έςδρα των Δήμων και αν μας βολεύει προσωπικά ή κομματικά .

Μόνο ένα ισχυρό κίνημα ενεργών πολιτών μπορεί να πιέσει και να βοηθήσει να μπουν στην ημερήσια διάταξη παρόμοια θέματα ουσιαστικά, που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή  και την υγεία μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: