Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

5 Ιουνίου. Παγκόσμια Ημερα Περιβάλλοντος.

Οπως κάθε χρόνο η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο  Περιβάλλον, που το κακοποιούμε όλο το χρόνο.. Ολα τα κόμματα δημοσιοποίησαν μηνύματα και ρητορικά σχήματα σχετικά με τα ανοιχτά περιβαλλοντικά προβλήματα και έρριξαν οι μεν στους δε τις ευθύνες για την πολιτική σχετικά με το περιβάλλον, που είναι σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι  κείμενο που δημοσίευσαν επιστημονικοί φορείς . (Οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, το Τεχνολογικό Επιμελητήριο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Γεωλογικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι Συμβολαιογράφοι, οι Δικαστικοί επιμελητές, οι  Χημικοί..) Ολοι μαζί δηλώνουν οτι είναι στη διάθεση της κυβέρνησης  και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους στα θέματα που αφορούν στο Περιβάλλον και καλούν όλους τους Ελληνες πολίτες να ενργοποιηθούν στα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, σόλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο στις 5 Ιουνίου.

Η ευαισθητοποίηση όλο και μεγαύτερου μέρους της κοινωνίας μας για περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μεν δεδομένη δεν συνοδεύεται δυστυχώς απο μια συγκροτημένη περιβαλλοντική πολιτική που να διαπερνά και να επηρεάζει όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ενθαρρυντικό γεγονός της δημιουργίας επιτέλους ενός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενεργειας και Κλιματικής αλλαγής δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ενεργών πολιτών αλλά περιορίστηκε σε βεβιασμένα μέτρα εντυπωσιασμού και άνοιξε δρόμους για ληστρική έφοδο στο φυσικό περιβάλλον, π.χ. με την νομοθεσία για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έγιναν πεδίο εύκολου πλουτισμού μεγαλοεπενδυτών, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βήμα για μια άλλη ανάπτυξη, με αποκέντρωση, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Ο κίνδυνος σήμερα είναι, με δοσμένη τη γενικευμένη οικονομική κρίση, το περιβάλλον να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να αντιμετωπιστεί ως εμπόδιο για τη λήψη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης. Αλλες χώρες, όπως π.χ. η Αγγλία, θεώρησαν την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία για τη δημιουργία ενος εκατομμύρίου θέσεων εργασίας ! σε τομείς όπως είναι η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η αναπαλαίωση και μόνωση κτηρίων, η παραγωγή καλύτερων οικιακών συσκευών, η παρέμβαση στις δημόσιες μεταφορές με τραίνα και λεωφορεία, οι βιομηχανικές κατασκευές, η εκπαίδευση και επιμόρφωση των νέων εργαζομένων κ.λ.π.

Οι Ελληνες ενεργοί πολιτες, που νοιάζονται για το περιβάλλον θα συνεχίσουν, όλο το χρόνο, να δίνουν τους καθημερινούς αγώνες τους για να αλλάξουν παγιωμένες νοοτροπίες και κυβερνητικές πρακτικές..

Δεν υπάρχουν σχόλια: