Απογοητευτική ήτανε τελικά η απρόθυμη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των πλούσιων χωρών εις βάρος των φτωχών!
Υστερα απο ατέλειωτες και πολύωρες διαπραγματεύσεις οι αρχηγοί πέντε μεγάλων χωρών κατέληξαν την τελευταία στιγμή σε μια συμφωνία, στην οποία ήταν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν, με βαρειά καρδιά, οι 188 υπόλοιποι αρχηγοί κρατών.
Η τελική συμφωνία, σε ένα ντοκουμέντο απο 12 παραγράφους, προβλέπει αόριστες υποσχέσεις για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς, και αόριστες υποσχέσεις για χρηματική βοήθεια στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσπυν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής...
Η όλη διαδικασία της διάσκεψης του ΟΗΕ είχε αποδειχτεί ανίκανη να προχωρήσει σε δεσμεύσεις και σε συμφωνίες ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα...σαυτούς δηλαδή που ζητούσαν απο τους υπεύθυνους για την κλιματική αποσταθεροποίηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα ανάλογα έξοδα για την αποκατάσταση των αναμενόμενν ζημιών και τους εκπροσώπους των πλούσιων βιομηχανικών χωρών που ζητούσαν απο όλους δεσμεύσεις και έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απο ανεξάρτητες διεθνείς επίτροπές.
Η συμφωνία δεν πρόκειται να χαθεί αλλά θα συνεχιστεί με συνδυασμό των προσπαθειών των 30 χωρών που είναι υπεύθυνα για τα 90 % των παγκόσμιων εκπομπών. Στο τέλος του 2010 θα γίνει νέα συνάντηση στο Μεξικό , οπότε ίσως αν ο Ομπάμα καταφέρει να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να δεχτεί το νομοσχέδιο για την νέα ενεργειακή πολιτική που έχει καταθέσει,θα μπορείσει να γίνει πιο συγκεκριμένη η δέσμευση της Αμερικής για περιορισμό των αερίων και για χρηματική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η δέσμευση έστω σαυτήν την αόριστη και απογοητευτική συμφωνία είχε καταλήξει σε πραγματικό θρίλερ διαπραγματεύσεων και παζαριών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν δέχεται έλεγχο των μείωσεων που έχει υποσχεθεί, γιατί θεωρεί οτι προσβάλλεται η εθνική της κυριαρχία και η Αμερική αρνείται να δεσμευτεί επίσης απο φόβο οτι οι αμερικανοί γερουσιαστές στο Κογκρέσο δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ενέργεια, με τον ισχυρισμό οτι οι δεσμέυσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα.
Ετσι οι δυό υπερδυνάμεις και μεγαλύτεροι ρυπαντές εμπόδισαν ουσιαστικά μια πιό συγκεκριμένη συμφωνία κοιτάζοντας κοντόφθαλμα τα βρχυπρόθεσμα οικονομικά τους συμφέροντα...Οι τελευταίες δηλώσεις του Ομπάμα ήταν ότι "η πρόοδς δεν ήρθε με ευκολία..γνωρίζουμε οτι δεν είναι αρκετή..διασχίσαμε αρκετό δρόμο αλλά εχουμε ακόμη ένα πολύ δρόμο να προχωρήσουμε".
Εννοείται οτι οι αρχηγοί των φτωχών χωρών έφυγαν απο την διάσκεψη απογοητευμένοι και έτοιμοι να εξεγερθούν. Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, μιας μικρής νησιωτικής χώρας, χρησιμοποίησε μια βιβλική χαρακτηριστική έκφραση . "Ειναι σαν να μας δίνους τράκοντα αργύρια για να ξεπουλήσουμε το μέλλον μας.Τους πληροφορούμε οτι το μέλλον μας δεν είναι για πούλημα".
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ενωσης και της Ιαπωνίας δεν ήταν επίσης καθόλου ευχαριστημένοι . Υποστήριξαν όμως ότι θα προχωρήσουν έστω και μόνοι τους σε μέιωση των εκπομπών κατα 20% μέχρι το 2020. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι αμφιβάλλουν αν το ντοκουμέντο που εγκρίθηκε θα μπορέσει να αποτελέσει την βάση για μια νομικά δεσμευτική και δίκαιη συμφωνία. Οσο για το θέμα της χρηματοδότησης υπάρχει υπόσχεση για βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων το χρόνο μέχρι το 2013 και 100 δισ.το χρόνο μετά το 2020.
Εννοείται οτι οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τα στοιχεία της κλιματικής αλλαγής δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι όπως και οι ενεργοί και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε όλο τον πλανήτη που είδαν για άλλη μια φορά τους ηγέτες τους να εθελοτυφλούν και να είναι πολύ μικρότεροι των περιστάσεων..Ο αγώνας θα συνεχιστεί και η πίεση των κινημάτων θα μεγαλώσει, σε όλο τον κόσμο, γιατί το θέμα αφορά το μέλλον της βιόσφαιρας και του κλίματοςπου δεν επιδέχεται παζάρια αλλά ακολουθεί τους δικούς του δρόμους..που είναι άγνωστοι στο ανθρώπινο είδος...
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου