Ολοι μας γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα των φυτών και των δασών για την παραγωγή του πολύτιμου για τη ζωή οξυγόνου. Πολύ σπάνια όμως θυμόμαστε και τον άλλο μεγάλο "πνεύμονα" που είναι ο ωκεανός, που με τη βοήθεια των θαλάσσιων μικροοργανισμών του παράγει το όξυγόνο ενώ παράλληλά απορροφά περισσότερο απο το μισό του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται πάνω στη γή !
Οπως είναι γνωστό οι ωκεανοί καλύπτουν τα δύο τρίτα της επιφάνειας της γής και όχι μόνο φιλοξενούν ποικίλλα είδη ψαριών αλλά περιλαμβάνουν και τεράστιες εκτάσεις υγρών λειμώνων στους οποίους ζεί το γνωστό σε όλους μας πλαγκτόν καθώς και πολλοί άλλοι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί που αποτελούν όχι μόνο σημαντική πηγή οξυγόνου αλλά και τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Θα έπρεπε επομένως να είναι σε όλους μας φανερό οτι η προστασία των θαλασσών και των οργανισμών που ζούνε μέσα σ'αυτές είναι κάτι που μας αφορά άμεσα, γιατί απο αυτήν εξαρτάται η ποιότητα της ζωής στον πλανήτη μας.
Οι ωκεανοί περιέχουν τεράστιες ποσότητες μικροοργανισμών που αποτελούν το θεμέλιο της διατροφικής αλυσσίδας . Δυστυχώς ακόμη και οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη θέση και τη σημασία αυτών των μικροοργανισμών στο γενεαλογικό δέντρο της ζωής.
Χρειάζονται εκτεταμένες έρευνες και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των κυβερνήσεων για την προστασία των πολύτιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Εμείς οι κάτοικοι των κοινοτήτων γύρω απο την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού θάπρεπε να απαιτήσουμε την προστασία του και την δημιουργία ερευνητικών κέντρων για τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής, για την κατανόηση και ανάδειξη της ομορφιάς και του μοναδικού πλούτου της θάλασσας μας.
Πηγή. Εφημερίδα"Ελευθεροτυπία",
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου