Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών

Η παρακάτω καταγγελία έγινε στην σύσκεψη (6/10/11) των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στο ΚΤΕ Οικονομικών και αποσιωπήθηκε ή υποβαθμίσθηκε ή έγινε προσπάθεια να κακοποιηθεί (MEGA) από τα ΜΜΕ.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, λοιπόν, Δημήτρη Κουσελάς, υποστήριξε ότι έφυγε από την κυβέρνηση επειδή ήθελε να χτυπήσει τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.Την αφορμή έδωσε η κριτική παρατήρηση του (απλού βουλευτή, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου) κ. Κουσελά ότι το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή. «Κι εσύ τι έκανες όταν ήσουν σ΄αυτό το υπουργείο;» τον ρώτησε σε έντονο ύφος ο κ.Βενιζέλος –για να ακολουθήσει η παραπάνω απάντηση του πρώην υφυπουργού. 

Λίγο αργότερα μάλιστα ο κ. Κουσελάς έλεγε στους δημοσιογράφους  ότι μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενά του καθώς διαθέτει λίστα 3.800 προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστος, ενώ –πρόσθεσε– τα ποσά είναι εισπράξιμα. Διευκρίνισε δε, ότι δεν πρόκειται για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και που περιλαμβάνει «μη εισπράξιμα» ποσά.
 
Μιλώντας στο Capital.gr ο κυβερνητικός βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρει πως όσα κατήγγειλε σήμερα στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, τα είχε πει και στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργόΚάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν “θα το δούμε“», προσθέτει.  
Ο κ. Κουσελάς επικαλείται μάλιστα τον νόμο 3943 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίον τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δημοσιοποιούνται όταν συμπληρωθεί χρόνος από την  άρνηση πληρωμής. «Η προθεσμία για τους περισσότερους έληξε τον Ιούλιο, οπότε θα έπρεπε να είχε κινηθεί η διαδικασία και να είχε δοθεί η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», τονίζει.Διευκρινίζει δε, ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά στο ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για την είσπραξη των ποσών –για παράδειγμα, «να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών και να εξοφληθούν μέσω αυτών τα χρέη».«Δεν γίνεται από τη μια να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και από την άλλη να μη μπορούμε  να εμφανίσουμε μια μικρή, έστω, πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημειώνει.
Διευκρινίζει ακόμη ότι τα εν λόγω ποσά στα οποία αναφέρεται είναι εισπράξιμα και δεν αφορούν… τα «φαληρημένα» που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως από το υπουργείο Οικονομικών.Οσο για τις υπόνοιες που άφησε πως έμεινε εκτός κυβέρνησης εξαιτίας αυτής της επιμονής του, περιορίζεται στην επισήμανση ότι «συγκρούστηκε με συμφέροντα» όταν έθεσε επιτακτικά το θέμα. 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 30.9.2011

Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας»  προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:

1.      Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2.      Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.

Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε όλους τους φορείς από τις ίδιες και άλλες περιοχές της Ελλάδας που συμφωνούν με την διακήρυξή μας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. (επικοινωνία: syntonistikiepitropi@yahoo.gr )


ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
1.      Δήμος Επιδαύρου
2.      Δήμος Ερμιονίδας
3.      Δήμος Ιθάκης
4.      Δήμος Καρυστίας
5.      Δήμος Κεφαλλονιάς
6.      Δήμος Λειψών
7.      Δήμος Λέρου
8.      Δήμος Μεγανησίου
9.      Δήμος Οινουσσών
10. Δήμος Πύλου – Νέστορος
11. Δήμος Τροιζηνίας
12. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Δήμου Κορινθίων
13. Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου
14. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»
15. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»
16. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης - Πόρος»
17. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας - «Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία»
18. Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου
19. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
20. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου
21. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»
22. Σύλλογος Αλιέων Τολού
23. Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού
24. Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου
25. Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού
26. Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά, Τροιζηνίας
27. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας
28. Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας
29. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»
30. Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού
31. Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας
32. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος Παντελεήμωνας»
33. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου
34. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»
35. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας - Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών
36. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»
37. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας
38. Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας
39. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού
40. Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης
41. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας