Κυριακή 25 Μαρτίου 2012


Κοινωνικός κανιβαλισμός στα μεταλλεία χρυσού

Chrisos_ChalkidikiΜπομπολιστάν!
Επίδειξη βαρβαρότητας της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική το μεσημέρι της 20ηςΜάρτη. Έστειλε 400 μισθωτούς τραμπούκους εναντίων των κατοίκων, που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
Όλα άρχισαν το μεσημέρι της 20ης Μάρτη στην ορεινή θέση «Σκουριές», κοντά στη Μεγάλη Παναγιά, όπου σχεδιάζεται η διάνοιξη νέας σήραγγας της εταιρείας των μεταλλείων.
40 περίπου κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν από 400 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός». «Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της μεταλλευτικής εταιρίας, σήμανε συναγερμός και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία όλοι εργαζόμενοι (γύρω στα 400 άτομα), στην περιοχή των μεταλλείων. Μας προπηλάκισαν, μας έβριζαν και ήμασταν απροστάτευτοι, αφού στο σημείο υπήρχαν μόνο τρεις αστυνομικοί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του τόπου μας από την καταστροφή», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων.
Chrisos_ChalkidikiΑπό τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων το ένα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύμα στο κεφάλι, ενώ ακόμη δύο νοσηλεύονται στον Πολύγυρο και σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.
Αφορμή δόθηκε όταν 15 περίπου εργαζόμενοι στην εταιρία, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγοι και τοπογράφοι, μετέβησαν στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου σχεδιάζεται να γίνει εξόρυξη χρυσού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες. Όμως εκεί συνάντησαν την αντίσταση των κατοίκων, που είχαν κατασκευάσει φυλάκιο για να προστατεύσουν τον τόπο τους.
Μέχρι το μεσημέρι 400 μισθωτοί τραμπούκοι, με βάση προδιαγεγραμμένο σχέδιο, μεταφέρθηκαν στις Σκουριές με λεωφορεία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» φορώντας στολές της, για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι πίσω από όλα αυτά. Η αστυνομία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, με  ένα μόνο περιπολικό, που ήταν εκεί από το πρωί.  Η αστυνομική δύναμη δεν ενισχύθηκε ούτε όταν ξεκίνησε να ανεβαίνει από το Στρατώνι το κονβόι των λεωφορείων με τον μαινόμενο όχλο, που πήγε εκεί με σαφή πρόθεση να δώσει ξύλο.
Chrisos_ChalkidikiΗ εταιρεία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν ιδιωτικό στρατό. Το κράτος παρακολουθεί αφήνοντας τους κερδοσκόπους να «καθαρίσουν» τους αντιπάλους τους, επαναλαμβάνοντας την εμφυλιοπολεμική τακτική της εποχή του 1945-50.
Τα σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Β. Χαλκιδικής, που αντιδρούν στις μεταλλευτικές δραστηριότητες και των εργαζόμενων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», δυστυχώς είναι η αρχή μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης και ταυτόχρονα είναι ενδεικτική για τις πραγματικές προθέσεις μιας αδίστακτης εταιρίας απέναντι και στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον.
Μετατρέπει φτωχούς ανθρώπους σε δολοφόνους, φτάνει να εξυπηρετήσει τα κερδοσκοπικά σχέδιά της. Με μεθόδους τύπου φαρ ουέστ, στρατολογεί ή εκβιάζει 400 νυν και μελλοντικούς δήθεν εργαζόμενους να στραφούν εναντίον συγχωριανών τους, που το μόνο που υπερασπίζονται είναι το δικαίωμα χιλιάδων κατοίκων της περιοχής να ζήσουν σε έναν τόπο που δεν θα καταστραφεί για καμία χρυσοκάνθαρη επιχείρηση.
Καμία δικαιολογία και για κανέναν, όταν στο όνομα μιας ληστρικής, δήθεν επενδυτικής δραστηριότητας, με πρόσκαιρα οφέλη κάποιες φθηνές θέσεις εργασίας, χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι της εταιρίας ως μισθοφορικός στρατός ενάντια στους συμπολίτες τους. Φτωχοί εργαζόμενοι της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ κατ’ εντολή τουChrisos_Chalkidikiεργοδότη, ενάντια σε φτωχούς συγχωριανούς τους, υπερασπιζόμενοι όπως έτσι νομίζουν, το μεροκάματό τους που κανείς δεν αμφισβήτησε. Μόνο που πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χρησιμοποιούνται και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο (ανεργία ή μισθός των 450 ευρώ;) για την υλοποίηση του ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας μας.
Ο δήθεν ηρωισμός κάποιων, επειδή κατάφεραν να δείρουν συγχωριανούς τους – και μάλιστα γυναίκες – απέχει πολύ από τον πραγματικό ηρωισμό ενός εργαζομένου, που διεκδικεί τα δικαιώματά του από το κράτος ή τον εργοδότη του. Εκεί θα πρέπει να δείξουν και τα δόντια τους και τα μπράτσα τους. Η πολιτική της μίζας, της συσσώρευσης του πλούτου, τα σκάνδαλα της SIEMENS, του Βατοπεδίου, τα υποβρύχια, η Ολυμπιάδα, το Χρηματιστήριο, η TVX , αυτά και πολλά άλλα, είναι που τους έχουν φέρει στην κατάσταση της ανεργίας, της εξαθλίωσης ή του μισθού των 450 ευρώ.
«Δε γνωρίζω το συγκεκριμένο ζήτημα και συνεπώς δε δικαιούμαι να έχω άποψη. Θα σημειώσω όμως ότι η εταιρεία εκμετάλλευσης, που αναφέρεται έχει κατάπτυστο παρελθόν και η λειτουργία της σε άλλες περιοχές έχει αξιολογηθεί με μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ολέθρια για τον τοπικό πληθυσμό. Άλλες Βαλκανικές χώρες στις οποίες η εταιρεία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο πρόσφατο παρελθόν απέρριψαν συνοπτικά τις σχετικές αιτήσεις. όταν διερεύνησαν την προϊστορία της.
Αντιλαμβάνομαι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα γενικά και ιδιαίτερα η ορεινή Χαλκιδική, αλλά η υποθήκευση του μέλλοντος, του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής δε θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα. Το χαμηλό μεροκάματο που θα καταβάλλεται στους τοπικούς εργαζομένους δεν αντισταθμίζει ούτε τον κόπο τους ούτε την επικείμενη καταστροφή της περιοχής. Μην ξεπουλάτε τη γη σας για ένα κομμάτι ψωμί. Μην ξεπουλάτε το μέλλον των παιδιών σας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας."
Στέφανος Βερτόπουλος
Επίτιμος καθηγητής Γεωλογίας Washington State University, ΗΠΑ»
Στον Κάκκαβο χύθηκε αίμα μεταξύ φτωχών και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο.
Chrisos_Chalkidiki«Μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες των κατοίκων που αντιδρούν και στην εξόρυξη χρυσού και σε αυτή την πολιτική, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: θεωρούμε εγκληματική την τακτική της εταιρίας χρυσού και την καθιστούμε ως κύρια υπεύθυνη για τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και τις από δω και πέρα. Προειδοποιούμε τους πουλημένους πολιτικούς και δημάρχους, τα χρυσοπληρωμένα ΜΜΕ, πως οι μέρες της ασυδοσίας ή της απραξίας τους τελείωσαν μαζί με την πολιτική που τους γέννησε και τους εξέθρεψε.
Οι κάτοικοι που υπερασπίζονται το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, χθες ήταν 30 παρόντες, αλλά αύριο θα είναι χιλιάδες και τότε η ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ θα πάει από εκεί που ήρθε όπως και οι προηγούμενες εταιρίες, παίρνοντας μαζί της και όσους σήμερα την στηρίζουν.»
Ενεργοί Πολίτες Δημοτικής Ενότητας Αρναίας
Επίδειξη βαρβαρότητας της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού
Στη Μ. Παναγία στη Χαλκιδική εδώ και ένα χρόνο, κάτοικοι της περιοχής που τάσσονται ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, φυλάσσουν την περιοχή ώστε να μην Chrisos_Chalkidikiκαταστραφεί το δάσος στο όρος Κάκαβος, που βρίσκεται πάνω από το χωριό, και ο τόπος τους από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός». Η εν λόγω εταιρεία όπως η «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» ανήκουν στην ίδια εταιρεία, που δεν είναι άλλη από την καναδική Eldorado Gold.
Το μεσημέρι της Τρίτης, 20.03.2012, περίπου 40 κάτοικοι της περιοχής (οι περισσότεροι γυναίκες) που φύλασσαν το χώρο αυτό, δέχτηκαν οργανωμένη και άνανδρη επίθεση από 400 εργαζόμενους της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί κατ’ εντολή της εταιρίας αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους, από άλλα μεταλλεία της στη Χαλκιδική, και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της εταιρίας στη Μ. Παναγία. Μαζί τους ήταν και παράγοντες από το Δήμο Αριστοτέλη, που είναι υπερ της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι επιτιθέμενοι με δολοφονική μανία, χρησιμοποιώντας ξύλα και καταστρέφοντας το φυλάκιο που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι, τραυμάτισαν πολλούς αγωνιστές, ένας από τους οποίους βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Καταγγέλλουμε το μελετημένο σχέδιο εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης που χρησιμοποιεί η εταιρεία οπλίζοντας το χέρι των εργαζομένων ενάντια στους κατοίκους που αντιτίθενται στα μεταλλεία χρυσού.
Καταγγέλλουμε τη στάση της αστυνομίας, η οποία αντί να προσπαθήσει να αποτρέψει τα επεισόδια άφησε τους μισθοφόρους της εταιρείας να επιτεθούν, εμποδίζοντας στη συνέχεια τους κατοίκους της περιοχής, που προσέρχονταν για συμπαράσταση στο χώρο κλείνοντας την κυκλοφορία οχημάτων προς το βουνό.
Το μυαλό, η καρδιά και η βούλησή μας είναι κοντά στους συναγωνιστές μας της Χαλκιδικής. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Ο εχθρός είναι κοινός και με τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο.
Και επειδή ο πόλεμος που κήρυξαν οι χρυσοθήρες στην περιοχή μας με λάφυρο το χρυσό  θα διαρκέσει πολλά ακόμα χρόνια, δηλώνουμε ότι είμαστε και θα είμαστε πιστά προσηλωμένοι στο δίκαιο αγώνα μας. Θα υπερασπιστούμε το τόπο μας ενάντια στα συμφέροντα της κάθε εταιρείας που προσπαθεί επίμονα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, να βάλει μπουρλότο στη βιωσιμότητα της περιοχής.
Κομοτηνή 21.3.2012

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012


Ενα ηλεκτρικό σύστημα 100% ΑΠΕ είναι εφικτό!

Απάντηση στο ενεργειακό ζήτημα με φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Ένα ηλεκτρικό σύστημα από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι εφικτό. Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα στο στρογγυλό τραπέζι για την ενεργειακή πολιτική που διοργάνωσε το Πράσινο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης και Επιμόρφωσης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν (ΚΑΠΕ, ΙΕΝΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΕΛΕΤΑΕΝ, GreenpeaceWWF) καθώς και ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, Hans Josef Fell, επισήμαναν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις δυσκολίες και τις προκλήσεις μιας τέτοιας επιλογής. Ειδικά για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» αναφέρθηκε ότι παρά το γενικά θετικό του προσανατολισμό, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την τεχνική και οικονομική του βασιμότητα καθώς τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού του παραμένουν ακόμα 
άγνωστα. Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ και συμφωνήθηκε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικότερα λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τοπικές όσο και τις συνολικές παραμέτρους.
Το Πράσινο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης και Επιμόρφωσης, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ινστιτούτου «Green European Foundation» και του Γερμανικού Πράσινου Ινστιτούτου «Heinrich Böll Stiftung», διοργάνωσε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οδικός Χάρτης Ενέργεια 2050: Ο δρόμος για ένα πράσινο μέλλον;».
Σε όλη την Ευρώπη
Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο, η Marina Barbalata,είπε ότι η συζήτηση γύρω από τον οδικό χάρτη για το ενεργειακό μίγμα του 2050 διεξάγεται ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Hans Josef Fell, εξήγησε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο στόχος για 100% ΑΠΕ είναι δυνατόν να επιτευχθεί ως το 2030 στη Γερμανία και να κοστίσει σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τη συνέχιση χρήσης ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας. Παρά τις αρχικές  προβλέψεις για μερίδιο 12.5% ΑΠΕ το 2010 στο γερμανικό ενεργειακό μίγμα, η πραγματική συμμετοχή τους άγγιξε το 21% στο πρώτο μισό του 2011. Είπε ότι οι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς και ουσιαστικά αφήνουν περιθώρια για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και των συμβατικών ορυκτών καυσίμων. Μιλώντας για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΑΠΕ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε ότι στη Γερμανία προβλέπεται να φτάσουν τις 500.000 ως το 2020.
Αντιδράσεις
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ιωάννης Τσιπουρίδης, τόνισε ότι παρά τα οικονομικά και τεχνικά εμπόδια, σημασία έχει ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία είναι δυνατόν να υπερκαλυφθεί η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση με ΑΠΕ. Παρουσίασε σειρά παραδειγμάτων από έντονες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών απέναντι σε έργα ΑΠΕ σε περιοχές της Ελλάδας.
Ο υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF-Ελλάς, Αχιλλέας Πληθάρας, παρουσίασε το συνδυασμό της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας με διάφορα γεωστρατηγικά παιχνίδια  καθώς και με την απουσία πολιτικής βούλησης ως το βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τον απολύτως εφικτό στόχο των 100% ΑΠΕ ως το 2050. Σχετικά με την  ελληνική πραγματικότητα, αναφέρθηκε στη φοβία πολιτών απέναντι στις ΑΠΕ λόγω άγνοιας του ποιος πληρώνει και τι παίρνει ως ανταπόδοση, καθώς και την αδυναμία δημιουργίας ενός πειστικού οράματος, ως βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την προώθηση των ΑΠΕ, ενώ χαρακτήρισε αρνητικές τις κυβερνητικές αποφάσεις για κατάργηση του Πράσινου Ταμείου και κυρίως για την προσέγγιση fast track σε έργα ΑΠΕ.
Επιλογές
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωστής Σταμπολής, παρουσίασε εκτίμηση των απαιτούμενων επενδύσεων σε ΑΠΕ ως το 2020 και τις συσχέτισε με τις μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας.   
Ο διευθυντής ΑΠΕ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, υπογράμμισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες εγκαταστάθηκαν 500 MW ΑΠΕ στην Ελλάδα μέσα στο 2011. Ως προς την επίτευξη του στόχου για ένα σύστημα ηλεκτρισμού χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρθηκε στην πρόκληση που δημιουργεί ο στοχαστικός χαρακτήρας της αιολικής και  ηλιακής ενέργειας. Τρεις επιλογές υπάρχουν, είπε,: η χρήση πυρηνικής ενέργειας (απορριφθεί για την Ελλάδα), η συμπλήρωση μονάδων ΑΠΕ σε συνδυασμό με θερμικούς σταθμούς εξοπλισμένους με τεχνολογία CCS (αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες) και ο συνδυασμός των ΑΠΕ με εκτεταμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας όπως  αντλησιοταμίευση σε μεγάλα υδροηλεκτρικά (προσοχή σε περιβαλλοντικά ζητήματα).
100% ΑΠΕ
Ο συντονιστής εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, παρουσίασε την πρόταση της Greenpeace  που θεωρεί την επίτευξη του στόχου 100% ΑΠΕ ως το 2050 απολύτως εφικτή με το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο ως το 2030 και τη σταδιακή απόσυρση του 90% και του 100% όλων των ανθρακικών και πυρηνικών μονάδων ως το 2030 και το 2050 αντίστοιχα. Για την Ελλάδα εξήγησε ότι είναι εφικτή η ολική απεξάρτηση από το λιγνίτη ως το 2030 με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κυρίως μέσω της αναβάθμισης του κτιριακού τομέα και την προώθηση μέσων συλλογικής μεταφοράς.
Στρεβλώσεις
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Παναγιώτης Παπασταματίου, μίλησε αναλυτικά για τις στρεβλώσεις που προκαλούνται στην ελληνική αγορά ενέργειας λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ το οποίο λίγο διαφέρει από ένα εργαλείο επιδότησης του κόστους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, η παραγωγή τους θα έπρεπε να καλυφθεί από ακριβότερες μονάδες παραγωγής ή εισαγωγές. Το οικονομικό όφελος όμως δεν το καρπώνονται οι καταναλωτές αλλά η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες προμήθειας.
Ο περιφερειακός σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,Νίκος Χρυσόγελος, εστίασε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν σε πολιτικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, ώστε να αυξηθούν τα οφέλη από τις ΑΠΕ για τις τοπικές οικονομίες μέσω της δημιουργίας συμμετοχικών εταιρειών και πράσινων θέσεων εργασίας.
«ΗΛΙΟΣ»
Για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» διαπιστώθηκε σειρά προβλημάτων και καυτηριάστηκε το γεγονός ότι το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτωβρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση και τη σωτηρία του ευρώ στο επίπεδο των 15 δισ. ευρώ.
Προβληματισμός υπήρξε για τα ζητήματα χωροθέτησης ΑΠΕ και συνεπακόλουθων επιπτώσεων στην βιοποικιλότητα.
Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, επισήμανε τη διαχρονική απουσία δημόσιου διαλόγου γύρω από το στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό καθώς και την προχειρότητα, τις πελατειακές σχέσεις και το μόνιμα μεταβαλλόμενο πλαίσιο λειτουργίας που χαρακτηρίζουν το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού. 
-- 

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Δερβένι Κορινθίας
Λόγω υποβιβασμού της επιφάνειας του βυθού στον Κορινθιακό Κόλπο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η τοπική κοινότητα Δερβενίου Κορινθίας, καθώς άμεσος είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης κατοικημένων κτιρίων, λόγω του υποβιβασμού της επιφάνειας του βυθού στον σημείο αυτό του Κορινθιακού κόλπου.
Την απόφαση αυτή έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από επιστολή - παρέμβαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, στην οποία γίνεται λόγος για καταστροφή που υπέστη η περιοχή σε τμήμα της ακτογραμμής, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης κατοικημένων κτιρίων, λόγω του υποβιβασμού της επιφάνειας του βυθού στον σημείο αυτό του Κορινθιακού κόλπου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012


Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει

Οι ελληνικές θάλασσες «φτωχότερες σε ψάρια από ό,τι η υπόλοιπη Μεσόγειος»


Στη Μεσόγειο, η ψαριά όλο και μικραίνει
Στη Μεσόγειο, η ψαριά όλο και μικραίνει   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 8
Ουάσινγκτον
Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ψαριών στη Μεσόγειο απαντώνται σε θαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ τα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι σχεδόν νεκρά, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα, σε μια μελέτη που έχει σημασία για τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.

Οι ερευνητές πέρασαν τρία χρόνια πραγματοποιώντας καταδύσεις και δειγματοληψίες στα νερά του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στόχος τους ήταν να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που έχουν στα οικοσυστήματα οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου αυτές υπάρχουν.

«Αυτά που βρήκαμε παρουσιάζουν τεράστιες αντιθέσεις. Οι υψηλότερες βιομάζες ιχθύων εντοπίστηκαν σε θαλάσσια καταφύγια έξω από την Ισπανία και την Ιταλία. Δυστυχώς, γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία τα νερά ήταν νεκρά» αναφέρει ο Ενρίκ Σαλά, ερευνητής του National Geographic και επικεφαλής της ομάδας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σημαντικότερες απειλές για τα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου είναι η υπεραλίευση, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, η ρύπανση, η άνοδος της επιφανειακής θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα περίπου 600 είδη που έχουν εισβάλει από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ένας άλλος παράγοντας που βρέθηκε να επηρεάζει την υγεία των πληθυσμών ήταν τα φύκη, τα οποία προσφέρουν τροφή στα ψάρια. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, δύο ξενικά είδη ψαριών που τρέφονται με φύκια (Siganus luridus και S. rivulatus) έχουν απονεκρώσει μεγάλες εκτάσεις του βυθού.

Και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η υγεία των φυκών καθορίζει την ταχύτητα με την οποία ανακάμπτουν τα ιχθυαποθέματα όταν δημιουργείται ένα θαλάσσιο καταφύγιο.

Παρόλα αυτά, ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης για τη βιομάζα των ιχθύων σε οποιαδήποτε περιοχή ήταν το επίπεδο νομικής προστασίας.

Στις προστατευόμενες περιοχές, διαπιστώνει η μελέτη, οι πληθυσμοί των ψαριών ανακάμπτουν από την υπεραλίευση και φτάνουν σε επίπεδα δέκα φορές υψηλότερα σε σχέση με περιοχές όπου δραστηριοποιείται η αλιευτική βιομηχανία.

Αυτό πάντως ισχύει μόνο στα θαλάσσια καταφύγια όπου απαγορεύεται κάθε μορφή αλιείας, και όχι σε «προστατευόμενες» περιοχές όπου επιτρέπονται ορισμένες αλιευτικές δραστηριότητες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο καθορισμός νέων προστατευόμενων περιοχών έχει κρίσιμη σημασία για τη βιωσιμότητα της αλιείας.

Παράνομη η διακοπή του Ρεύματος !


Απόφαση του ΣτΕ

Συνταγματικό το «χαράτσι», αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 8
Αθήνα
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ.

Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ