Μια πρόσφατη καναδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε οτι το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν μειώνεται, κατα μέσο ετήσιο όρο, περίπου 1%.
Αν αυτή η ανησυχητική τάση συνεχιστεί κινδυνεύει να αποδιοργανωθεί η ζωή στις θάλασσες σε παγκόσμια κλίμακα, μειώνοντας τις ποσότητες των ψαριών που αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή, και το οξυγόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος και τα ζώα...
Οπως είναι γνωστό το φυτοπλαγκτόν αποτελείται απο ένα άπειρο αριθμό μικροσκοπικών οργανισμών που "καταβροχθίζουν" αέρια του θερμοκηπίου και τρέφουν κάθε ζωντανό πλάσμα των ωκεανών...Υπολογίζεται οτι μετά το 1950 έχει χαθεί περίπου το 40% του φυτοπλαγκτού.
Η μέιωσή του φυτοπλαγκτού, στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών, έχει ως συνέπεια την μείωση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης, της πράσινης ουσίας η οποία βοηθά το φυτοπλαγκτόν να φωτοσυνθέτει, δηλαδή να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνει οξυγόνο...
Η μείωση αυτών των μικροοργανσμών επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή, αφου μεγάλο μέρος του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα παρήχθη απο φυτοπλαγκτόν, πριν απο δισσεκατομύρια χρόνια, ενώ βοηθάει ώστε να διατηρούνται χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στον πλανήτη. ...
(Πληροφορίες απο την ΒΙΟΖΩ, που δημοσιεύτηκαν στην Ναυτεμπορική και την Καθημερινή).
Η φύση άρχισε να εκδικείται το θρασύ πλάσμα που τη σημάδεψε με τα αδύναμα όπλα του και τόλμησε να την πληγώσει για να κερδίσει χρήματα.
Κάθε λεπτό που περνά είναι μια χαμένη ευκαιρία μεταμέλειας για μια σειρά κακών έργων που αντί να μας αποφέρουν κέρδη, θα μας κοστίσουν πολύ ακριβά. Ίσως ίσως και την ίδια μας την ύπαρξη. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πιο συνολικά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός μας: την καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος και την υπερεξάντληση των φυσικών πόρων και όχι μόνο σε επίπεδο ενέργειας.
Οι φονικές καταστροφές εντείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον, δυναμώνοντας την επιχειρηματολογία ότι όσα δραματικά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια αποτελούν απόδειξη της ραγδαίας αλλαγής στο κλίμα και στο περιβάλλον.
Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, ένα ακόμα σαφές αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, που διανύει ένα ιδιαίτερα υγρό και θερμό καλοκαίρι, είναι ότι χάθηκαν τα μελτέμια που συντρόφευαν τα καλοκαίρια μας. Απουσία των δροσερών μελτεμιών... βασιλεύει η κουφόβραση, ενώ η υγρασία φτάνει σε πρωτοφανή ποσοστά. Στην Ελλάδα οι ειδικοί διαπίστωσαν αύξηση των τιμών υγρασίας, που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασε μέχρι και 95%, με ταυτόχρονη μείωση των μελτεμιών. Αυτό είχε σαν συνέπεια θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Νότο να καταλάβουν τον ελλαδικό χώρο. Το γεγονός αυτό θεωρείται και σαφής απόρροια του καύσωνα στη Ρωσία, αφού φέτος δεν σχηματίστηκαν στη νότια Ρωσία, οι βαρομετρικές συνθήκες που προκαλούν τα μελτέμια.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα καιρικά φαινόμενα «χαοτικά» από τη φύση τους, τονίζουν όμως ότι πίσω από την πολύ πιο συχνή και έντονη εκδήλωση αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων υπάρχει το ανθρώπινο χέρι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός. Η τελευταία δεκαετία είναι η πιο θερμή και το επτάμηνο του 2010 (Ιανουάριος - Ιούλιος) το πιο «καυτό» από τότε που υπάρχουν καταγραφές.
Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικές. Σε σχετικά ήπια σενάρια προβλέπεται ότι στα μέσα του αιώνα η Αττική θα μπορεί να καλύψει μόνο το 50% των αναγκών της από τους υπάρχοντες πόρους.
Τα πιο ανησυχητικά νέα ωστόσο για το περιβάλλον και το κλίμα δεν έρχονται τόσο από το μέτωπο των καιρικών φαινομένων, αλλά από το πεδίο της πολιτικής. Η πρόσφατη συνάντηση στη Βόννη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για τη μετά Κιότο συμφωνία, έληξε χωρίς το παραμικρό θετικό βήμα. Η Γερουσία των ΗΠΑ δεν ανάβει το «πράσινο φως» στο (μετριοπαθές) νομοσχέδιο της προεδρίας Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή, ενώ ακόμα και εάν υλοποιηθούν οι άτυπες υποχρεώσεις που ανέλαβαν τα κράτη στο «φιάσκο» της Κοπεγχάγης, η θερμοκρασία της Γης θα ανέβει κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το «όριο ασφαλείας» των δύο βαθμών, που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
Η φετινή τραγωδία της Ρωσίας αποκαλύπτει και πόσο επιφανειακές είναι ορισμένες προσεγγίσεις. Μέχρι να υπογράψει το 2005, ύστερα από τρίχρονη καθυστέρηση, η Μόσχα το Πρωτόκολλο του Κιότο, Ρώσοι και άλλοι επιστήμονες έλεγαν ότι η Ρωσία μπορεί να... ωφεληθεί από την αλλαγή του κλίματος, γιατί θα αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ. η ζωή όμως δεν τους δικαίωσε. Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη ευθύνεται εν μέρει για τον καύσωνα που πλήττει τη Ρωσία και τροφοδοτεί τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέστρεψαν εκατομμύρια στρέμματα παρθένων δασών. Ο ρωσικός καύσωνας σχετίζεται με επίμονη αλληλουχία θερμών αέριων μαζών από τις θερμές στέπες στα νότια και ανατολικά.
Οι ανωμαλίες στην κυκλοφορία των αέριων μαζών τείνουν να δημιουργούν σπάνια κλιματικά φαινόμενα: τη στιγμή που η ζέστη είναι ασφυκτική στη δυτική Ρωσία, τμήματα της Σιβηρίας είναι πιο ψυχρά από ό,τι συνήθως, καθώς η ζέστη της Ρωσίας αντλεί ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτική προς τη Σιβηρία. Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο οδήγησε στο να σπάσουν ορισμένα παλιά ρεκόρ, όπως η ανώτατη ημερήσια θερμοκρασία στη Μόσχα. Οι θερμοκρασίες–ρεκόρ, που συχνά υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, απειλούν να καταστούν συχνό φαινόμενο μέσα στα ερχόμενα χρόνια, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η καταγραφή ακόμη υψηλότερων θερμοκρασιών στο μέλλον.
Πηγές:
Στιγμές του τελευταίου 24ώρου (8-9 Αυγούστου 2010)
Ο δηλητηριώδης καπνός από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα "έπνιξε" τη Μόσχα. Η καθημερινότητα των κατοίκων έχει μετατραπεί σε κόλαση, ενώ τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα.
Στο Πακιστάν εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην παροχή προμηθειών, όπου περίπου 14 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων οκτώ δεκαετιών, ενώ στη γειτονική την Ινδία μια πετρελαιοκηλίδα απειλεί τα νερά της Βομβάης...