Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


 
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κομμάτι της διεξόδου από την κρίση και όχι πολυτέλεια, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την κλιματική αλλαγή, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε στο Durban της Ν. Αφρικής χωρίς σημαντικές ελπίδες για μια αποφασιστική στάση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα και το Πρωτόκολλο του Κιότο, η μόνη δεσμευτική σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία για το κλίμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί μετά τη λήξη του στα τέλη του 2012.

Στο μεταξύ, η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει τις αποφάσεις των πολιτικών. Είναι απόλυτη πλέον η ομοφωνία των επιστημόνων πως αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε δραματικές μειώσεις των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, μας περιμένει ένα ζοφερό μέλλον με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις υποδομές, τη γεωργία και τη δημόσια υγεία. Μόλις το μήνα που πέρασε, η διακυβερνητική επιτροπή επιστημόνων του ΟΗΕ εκτίμησε με βεβαιότητα πως θα αυξηθεί η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον αιώνα μας ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος ενώ οΠαγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανέφερε πως το 2011 θα είναι το θερμότερο έτος με φαινόμενο La Nina που έχει καταγραφεί ποτέ.

Για την αντιμετώπισή της τεράστιας αυτής πρόκλησης δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση και φιλόδοξη παγκόσμια δράση. Όλες οι χώρες, και η Ελλάδα, οφείλουν να αναλάβουν καθεμιά τις ευθύνες που τους αναλογούν, προωθώντας με γρήγορους ρυθμούς την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Ιδίως η Ευρώπη οφείλει να ξαναποκτήσει ηγετικό ρόλο στη μάχη αυτή, ξεκινώντας με μια αναβάθμιση του στόχο της για μειώσεις εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% το 2020.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες από τις κυβερνήσεις για τη μέχρι τώρα αποτυχία τους να δράσουν, και να πιέσουμε όσο πιο ασφυκτικά μπορούμε για να υπάρξει επιτέλους η αναγκαία πολιτική βούληση για μια πράσινη στροφή στην οικονομία, για ένα βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ευημερίας για όλους.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πολυτέλεια μπροστά στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι για διέξοδο από αυτήν. Καταρχάς, η πιο ακριβή επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα: Η πρόσφατη  βαρυσήμαντη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα στα 700 δις ευρώ, δυο φορές όσο το συνολικό χρέος που ήδη μας πνίγει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτίμησε στα 3,3 - 5,2 δις ευρώ το ετήσιο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα μόνο από τις μονάδες της ΔΕΗ και τις άλλες μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Βασική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι το να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, διέξοδο που αφορά ταυτόχρονα την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Κεντρικό στοιχείο της πρότασης αυτής είναι η επείγουσα ενεργειακή στροφή, με απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη, προώθηση εναλλακτικών λύσεων στη χρήση του ΙΧ, αλλά και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να προσφέρουν συμπληρωματικά εισοδήματα στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νοικοκυριών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε σχετικά: «Στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή έχει απομείνει μόνο στον τίτλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική απέναντι στο κλίμα: εγκρίνει νέες τεράστιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, λεηλατεί το Πράσινο Ταμείο που θα μπορούσε να θωρακίσει τις πόλεις και τις φυσικές μας περιοχές, δίνει ψίχουλα για την εξοικονόμηση ενέργειας, χρηματοδοτεί νέους αυτοκινητοδρόμους κόστους 6 δις, κρατά το τρένο ακρωτηριασμένο και τις μαζικές συγκοινωνίες υποβαθμισμένες και ακριβές»
 
Όπως σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, έτσι και στην Αθήνα, κινητοποιούμαστε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στέλνοντας ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου να προχωρήσουν σε άμεσες δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποιούμε συμβολικό χάπενινγκ διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος 11.00πμ – 1μμ
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 
 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011



 
"Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε...!"  (αρμόδιοι...)
 

Υδριάδα: 100% Eλληνική εφεύρεση!

 


Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Ελληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή.

Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη –προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς .... νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, 
έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας...


Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο. Η Υδριάδα, 
 είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της 
από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.


Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα 
θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». 
Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.


Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...

Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.

Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!

Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει ...καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχονταςδωρεάν νερό!

Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».

Τυχαίο που η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν νομίζω...
 



No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2012.0.1873 / Virus Database: 2102/4649 - Release Date: 11/30/11
__._,_.___
RECENT ACTIVITY: