Σάββατο 27 Αυγούστου 2011


Hμερομηνία :  24-08-11             Eκτύπωση |   e-mail
Εννέα εκατομμύρια είδη στον πλανήτη
 Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει ή ταξινομήσει περίπου το 90% των φυτικών και ζωικών ειδών που υπάρχουν στη Γη, η οποία εκτιμάται ότι είναι το σπίτι λίγο λιγότερων από 9 εκατομμύρια είδη, αναφέρεται σε μελέτη.


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την ανοικτής πρόσβασης επιθεώρηση PLoS Biology, αυξάνει κατά πολύ την εκτίμηση για τον πλούτο της ζωής στον πλανήτη. Μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί και ονοματιστεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο είδη.
Επιστήμονες προσπαθούν από καιρό να ταξινομήσουν τη ζωή στη Γη και να υπολογίσουν πόσα είδη υπάρχουν, όμως οι εκτιμήσεις ποικίλουν πολύ, από τα 3 εκατομμύρια μέχρι τα 100 εκατομμύρια.
Η αναζήτηση δεν γίνεται μόνο για την επιστήμη. Οι άνθρωποι αποκομίζουν τεράστια οφέλη από τον πλούτο της ζωής στον πλανήτη, από τρόφιμα μέχρι φάρμακα, καθαρό αέρα και νερό. Γνωρίζοντας πόσα είδη υπάρχουν, εξετάζοντάς τα και περιγράφοντάς τα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε περισσότερες ανακαλύψεις που θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα.
Η πρόσφατη αύξηση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών καθιστά απλώς πιο επείγουσα την αναζήτηση αυτή, δήλωσαν επιστήμονες.
«Με το ρολόι της εξάλειψης να χτυπάει τώρα γρηγορότερα για πολλά είδη, πιστεύω πως η επιτάχυνση της απογραφής των ειδών της Γης έχει υψηλή επιστημονική και κοινωνική προτεραιότητα», δήλωσε ο Καμίλιο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Σύμφωνα με μερικές μελέτες του ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις χειρότερες απώλειες ειδών από τότε που εξαφανίσθηκαν οι δεινόσαυροι, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Ο Μόρα και η ομάδα του υπολόγισαν πως υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια είδη στην ξηρά και 2,2 εκατομμύρια στα βάθη των ωκεανών. Η μελέτη τους έχει συνολικό περιθώριο σφάλματος 1,3 εκατομμύριο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το 86% των ειδών που υπάρχουν στην ξηρά και το 91% των ειδών που υπάρχουν στους ωκεανούς δεν έχουν ακόμη περιγραφεί, συμπέραναν οι επιστήμονες.
«Η ποικιλία της ζωής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας», αναφέρουν στη μελέτη. «Γι' αυτό το να γνωρίζουμε πόσα πολλά είδη κατοικούν στη Γη είναι από τις θεμελιωδέστερα ζητήματα στην επιστήμη. Εντούτοις η απάντηση στο ερώτημα αυτό παραμένει αινιγματική».
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, μια Ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση
(Κρεμς Αυστρίας, 22 Αυγούστου 2011)

Μετά από 5 ημέρες, εμπνευσμένης και δημιουργικής ανταλλαγής, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Διατροφική Κυριαρχία «Νyeleni, Ευρώπη 2011», ολοκληρώθηκε στις 21.82011. Το Φόρουμ ανακοίνωσε την πρώτη Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για θέματα Διατροφικής Κυριαρχίας. 
Περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από Ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύθηκαν να ενδυναμώσουν την συλλογική ανάκτηση κοινωνικού ελέγχου επί του συστήματος διατροφής, να αντισταθούν στο αγρο-βιομηχανικό σύστημα, να διαδώσουν και να ενισχύσουν ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό κίνημα για τη Διατροφική Κυριαρχία.
Περισσότερες από 120 οργανώσεις και άτομα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και τα κοινωνικά κινήματα, συζήτησαν τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διατροφικής πολιτικής και ανέπτυξαν μια συνοπτική πλατφόρμα και ένα σύνολο αρχών προκειμένου να κατακτηθεί η διατροφική κυριαρχία στην Ευρώπη. Στο φόρουμ, δόθηκε έμφαση στη συνεισφορά της νεολαίας των γυναικών και των παραγωγών τροφής, καθώς οι ανησυχίες τους συχνά παραβλέπονται. Η ποικιλία και ο πλούτος των εμπειριών έδωσαν τη δυνατότητα στο Φόρουμ «Nyeleni, Ευρώπη 2011» να  ορίσει ένα κοινό πλαίσιο και ένα σχέδιο δράσης, βασισμένα σε συμμετοχικές διαδικασίες.     
Η διακήρυξη αναφέρει, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η αλλαγή στο διατροφικό σύστημα είναι το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη αλλαγή στις κοινωνίες μας». Οι εκπρόσωποι στο φόρουμ δεσμεύθηκαν για τον έλεγχο του διατροφικού συστήματος με τους ακόλουθους τρόπους:
-          Με την προώθηση ενός οικολογικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης τροφής, βασισμένο στη μη-βιομηχανική μικρομεσαία γεωργία, επεξεργασία και εναλλακτική διανομή
-          Με την αποκέντρωση του συστήματος διανομής τροφής και  τη συντόμευση της αλυσίδας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών
-          Με τη βελτίωση των κοινωνικών και εργασιακών συνθηκών, ειδικότερα στον τομέα διατροφής και γεωργίας
-          Με τον εκδημοκρατισμό λήψης αποφάσεων σχετικών με τη χρήση των Κοινών Αγαθών που έχουμε κληρονομήσει (γη, νερό, αέρας, παραδοσιακές γνώσεις, σπόροι και ζωικό κεφάλαιο)
-          Με την επιδίωξη, οι δημόσιες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, να εγγυώνται την ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών, με δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς τροφής και διατροφή ελεύθερη από μεταλλαγμένα για όλους.
Σε αυτήν την περίοδο πολιτικής αστάθειας, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στο Φόρουμ για τη Διατροφική Κυριαρχία επιβεβαίωσαν το όραμά τους για ενότητα, τονίζοντας το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ορίζουν τα συστήματα και τις πολιτικές γεωργίας και διατροφής τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο είτε άλλους ανθρώπους ή φυσικούς πόρους, σύμφωνα με την έννοια της Διατροφικής Κυριαρχίας.
Για αυτό το λόγο ζητούμε άμεσα, διατροφική κυριαρχία στην Ευρώπη,   
Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης βρίσκεται στον ιστότοπο του Φόρουμ Νyeleni, Ευρώπη 2011: www.nyelenieurope.net . Από την Ελλάδα συμμετείχαν 10 εκπρόσωποι μεταξύ των οποίων αγρότες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Βάσω Κανελλοπούλου

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Δελτίο τύπου της ένωσης τεχνικών της ΔΕΗ




Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Nέο χαράτσι 25ετιας, στους ανυπεράσπιστους πολίτες.

Φωτο 10 Αυγούστου 2011


Ως ημέρα διεκπεραίωσης συμφερόντων θα ορισθεί η 28η Ιουλίου. Η κυβέρνηση έρμαιο των συμφερόντων και της διαπλοκής, παραχωρεί δια νομού “γη και ύδωρ” στον κρατικοδίαιτο Όμιλο Μυτιληναίου.
Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι τα συμφέροντα επιβάλλουν την πολιτική τους. Το “ΚΟΛΠΟ GROSSO” στην ενέργεια δεν είναι καινούργιο, είναι καλά στημένο και διαχρονικό.

Σήμερα ωστόσο, την εποχή του εθνοσωτήριου μνημονίου τα πράγματα υπεραπλουστευτήκαν”. Τα διαπλεκόμενα υπαγορεύουν, η κυβέρνηση νομοθετεί, οι εκλεκτοί της κερδίζουν και οι πολλοί καλούνται να πληρώσουν την ρεμούλα. Όσο για την πολυπόθητη διαφάνεια, την συναντάμε μόνο στις διακηρύξεις και τον προσχηματικό πολιτικό λόγο.

Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο, ότι για 45 ολόκληρα χρόνια η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ της ΕΛΛΑΔΟΣ προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στην Επιχείρηση.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011


Συμβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν!
Από τους Κώστα Τσιάμη, Σωτήρη Ορφανίδη και Κατερίνα Αλιγιζάκη, μέλη του ∆Σ της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας (www.phycology gr) Φωτογραφίες: Κώστας Τσιάμης, Γιάννης Ίσσαρης (www.yissaris.com)
Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε! Καιρός για δροσερά μπάνια λοιπόν! Ψάθα, αντηλιακό, μάσκα και βατραχοπέδιλα και φύγαμε κατευθείαν για θάλασσα. Και όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ο αρχικός μας ενθουσιασμός εξανεμίζεται καθώς φτάνουμε στην παραλία και βλέπουμε τη θάλασσα γεμάτη με τα γνωστά μας φύκια, αυτές τις καφετί μαύρες κορδέλες, που είτε έχουν κατακλύσει την αμμουδιά και δεν έχουμε χώρο να απλώσουμε την πετσέτα μας είτε έχουν χρωματίσει σκούρο το βυθό της θάλασσας, προκαλώντας μας συνήθως ένα αίσθημα απέχθειας και φόβου. Γύρω μας, άλλοι απογοητευμένοι λουόμενοι φεύγοντας λένε χαρακτηριστικά «...η θάλασσα είναι βρώμικη, έχει φύκια...». Πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο;
Φύλλα Ποσειδωνίας εκβρασμένα στην αμμουδιά σε δημοφιλή παραλία της Αττικής
Ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα από την αρχή. Τα φύκια αυτά (ή πιο σωστά τα «φύκη» - ενικός το «φύκος»), στην πραγματικότητα δεν είναι φύκη, αλλά εξελικτικά ανώτερα θαλάσσια φυτά τα οποία ονομάζονται φυτά του Ποσειδώνα ή Ποσειδωνία (επιστημονικά Posidonia oceanica). Η Ποσειδωνία συγγενεύει με τα φυτά της ξηράς που βλέπουμε γύρω μας, όπως τα σιτάρια, τα καλαμπόκια, οι φοίνικες, οι τριανταφυλλιές κ.ά. Πριν 60 περίπου εκατομμύρια
Ε.Λ.Φ.Ε.
1χρόνια το φυτό αυτό ζούσε στην ξηρά, κοντά στις ακτές, και σιγά-σιγά κατάφερε να προσαρμοστεί στη θάλασσα. Σήμερα, η Ποσειδωνία ζει εντελώς βυθισμένη στο θαλάσσιο νερό. Όπως και όλα τα ανώτερα φυτά της ξηράς, η Ποσειδωνία έχει ρίζες, βλαστούς, φύλλα, καθώς και άνθη και καρπούς. Έτσι με τις ρίζες της αγκυροβολεί στην άμμο του θαλάσσιου πυθμένα. Τα φύλλα της μπορεί να φτάσουν το 1 μέτρο μήκος και το χρώμα τους είναι πράσινο. Καθώς όμως τα φύλλα γερνάνε γίνονται σκούρα καφέ και πέφτουν από το φυτό καθώς αυτό βγάζει καινούρια. Τα γερασμένα φύλλα θα παρασυρθούν από το κύμα και θα εκβρασθούν στην αμμουδιά, και ουσιαστικά πρόκειται για αυτές τις καφετί κορδέλες που συναντάμε συχνά στις παραλίες.
Το θαλάσσιο φυτό Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Με πράσινο χρώμα είναι τα φύλλα, με καφετί οι βλαστοί και οι ρίζες
Αν και η παρουσία της Ποσειδωνίας προκαλεί σε πολλούς απέχθεια και θεωρούν τα νερά βρώμικα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ποσειδωνία είναι ένα θαλάσσιο φυτό που αναπτύσσεται αποκλειστικά σε καθαρά νερά. Όπου υπάρχει Ποσειδωνία σίγουρα η θάλασσα θα είναι καθαρή. Συνεπώς, όταν βλέπετε Ποσειδωνία εκβρασμένη στην αμμουδιά ή και στα ρηχά, τότε κολυμπήστε άφοβα!
Αν όμως η Ποσειδωνία δεν είναι φύκος τότε ποια είναι τα φύκη; Τα φύκη (που στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως algae, αλλά όλα τα σύνθετα ονόματα που τα αφορούν χρησιμοποιούν την ελληνική ρίζα phyco- όπως π.χ. Phycology για τη Φυκολογία), είναι εξελικτικά κατώτερα θαλάσσια φυτά που δεν έχουν ρίζες, βλαστούς, φύλλα, άνθη και καρπούς. Τα φύκη είναι και αυτά πολύ
Ε.Λ.Φ.Ε.
2
κοινά στις θαλάσσιες ακτές, όμως σε αντίθεση με την Ποσειδωνία, δεν θα τα βρείτε σε αμμουδερές παραλίες αλλά πάνω στα βράχια της θάλασσας. Όσοι
λοιπόν αγαπάτε τις βουτιές από τα βράχια ή την κολύμβηση με μάσκα σε βραχώδεις ακτές σίγουρα θα τα έχετε δει. Είναι αυτά τα μικρά φυτά, συνήθως καφετί χρώματος, που πολλές φορές μοιάζουν με μικρούς θάμνους. Το μέγεθός τους είναι μικρό στην Ελλάδα, συνήθως δεν ξεπερνά τα 20 - 30 εκατοστά. Τα φύκη διαθέτουν μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων - εκτός από καφετί φύκη υπάρχουν και πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, άσπρα κλπ. Οι μορφές τους επίσης ποικίλουν πολύ αφού υπάρχουν είδη που μοιάζουν με ταινίες ή μικρά φύλλα, με βεντάλιες ή ομπρέλες, ενώ άλλα θυμίζουν ζελέ. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 είδη φυκών.
Τα καφετί φύκη Cystoseira είναι πολύ κοινά στις καθαρές ελληνικές ακτές
Ε.Λ.Φ.Ε.
3
Βράχια της θάλασσας καλυμμένα με καφετί φύκη αποτελούν ένδειξη ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαρη!
Το σημαντικό όμως με τα φύκη είναι ότι αποτελούν πολύ καλούς δείκτες καθαρότητας των νερών και χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες ως βιοδείκτες για τον έλεγχο της ποιότητας της θάλασσας. Η χρήση αυτή των φυκών
Όταν τα πράσινα φύκη κατακλύζουν τα πάντα καλύτερα διαλέξτε άλλη παραλία για μπάνιο
βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποια είδη τα οποία συναντώνται μόνο σε καθαρά νερά ενώ σε ρυπασμένες θάλασσες εξαφανίζονται. Αντίθετα, υπάρχουν κάποια άλλα είδη φυκών που προτιμούν τα ρυπασμένα νερά. Σε γενικές γραμμές, τα καφετί και σχετικά μεγάλα φύκη αναπτύσσονται σε καθαρές θάλασσες, όπως τα είδη Cystoseira που μοιάζουν με
μικρούς θάμνους ή δεντράκια και έχουν σκληρή υφή. Στην Ελλάδα τα είδη αυτά είναι πολύ κοινά σε μικρά βάθη (0-1 μέτρο) σε καθαρές θάλασσες, και αν τα δείτε πάνω στα βράχια της ακτής θα ξέρετε με σιγουριά ότι κολυμπάτε σε καθαρά νερά. Από την άλλη πλευρά, τα φύκη που προτιμούν ρυπασμένα νερά είναι συνήθως πράσινα και μοιάζουν με ταινίες ή φύλλα, και έχουν μία μαλακή υφή που κάποιες φορές θυμίζει ζελέ. Στην ομάδα αυτή πολύ γνωστό είναι το είδος Ulva, το οποίο λέγεται και μαρούλι της
θάλασσας εξαιτίας της ομοιότητας του με το γνωστό μας μαρούλι. Τα φύκη αυτά αναπτύσσονται σε μεγάλες ποσότητες σε ρυπασμένα λιμάνια, μώλους, μαρίνες, κοντά σε αγωγούς εκβολής λυμάτων, καλύπτοντας μαζικά την επιφάνεια βράχων σε πολύ μικρά βάθη – συνήθως στο σημείο όπου σκάνε τα κύματα. Συνεπώς, αν πάτε σε μία παραλία και εντοπίσετε μεγάλες πράσινες μάζες από φύκη πάνω στα βράχια (συνήθως είναι ορατά χωρίς να χρειάζεται να μπείτε μέσα στο νερό) τότε θα έχετε υποψίες ότι δεν βρίσκεστε και στην καθαρότερη παραλία του κόσμου!
Τα τελευταία χρόνια, τόσο η Ποσειδωνία όσο και τα φύκη χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως από τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την εκτίμηση
Ε.Λ.Φ.Ε.
4
Τα πράσινα φύκη είναι ορατά και χωρίς να μπείτε στο νερό
Το μαρούλι της θάλασσας (Ulva) είναι ένα πράσινο φύκος που αναπτύσσεται σε μεγάλες μάζες σε ρυπασμένα νερά
της καθαρότητας των νερών της Μεσογείου (Οδηγία για τα Νερά, WFD 2000/60/EC). Εκτός όμως από τη χρήση τους ως βιοδείκτες, η Ποσειδωνία όσο και τα φύκη, φέρουν ένα σημαντικότατο οικολογικό ρόλο. Όπως τα φυτά στην ξηρά, παράγουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και σχηματίζουν στην κυριολεξία δάση στο βυθό της θάλασσας. Η Ποσειδωνία σχηματίζει θαλάσσια λιβάδια σε αμμώδεις πυθμένες και αποτελεί «σπίτι» για εκατοντάδες είδη θαλάσσιων ζώων (π.χ. ψάρια, αχινοί, χταπόδια, σπόγγοι, ανεμώνες, θαλάσσιες χελώνες, κλπ). Ομοίως, τα φύκη
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας συνιστούν τόπο έλξης για τα ψάρια
Ε.Λ.Φ.Ε.
5
συνιστούν υποθαλάσσιους κήπους – δάση σε βραχώδεις πυθμένες με παρόμοιο οικολογικό ρόλο, αφού και αυτά αποτελούν τόπο έλξης εκατοντάδων άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Επομένως, τόσο η Ποσειδωνία
όσο και τα φύκη είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ζωής στη θάλασσα (και όχι μόνο, γιατί το οξυγόνο που ελευθερώνουν χρησιμοποιείται από όλους τους οργανισμούς), και ο ρόλος τους είναι αντίστοιχος με εκείνον των δασών της ξηράς για τα χερσαία άγρια ζώα. Μάλιστα, η Ποσειδωνία θεωρείται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την Ελληνική νομοθεσία ως προστατευόμενο είδος και έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες χαρτογράφησής της στην Ελλάδα.
Το φύκος μορφής βεντάλιας-χωνιού (Padina pavonica - αριστερά) και το φύκος μορφής ομπρέλας (Acetabularia acetabulum - δεξιά) είναι από τα πιο κοινά φύκη της Ελλάδας. Αν και γενικά προτιμούν καθαρά νερά μπορεί να βρεθούν και σε ελαφρώς ρυπασμένες περιοχές
Ωστόσο, τα θαλάσσια φυτά έχουν επίσης ένα πλούσιο εφαρμοσμένο και εμπορικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, τα εκβρασμένα φύλλα της Ποσειδωνίας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κομπόστας για λίπασμα. Τα φύκη έχουν ακόμη περισσότερες εφαρμογές, μάλιστα κάποια είδη είναι εδώδιμα. Έτσι, στην Κρήτη ένα φύκος καταναλώνεται ως σαλάτα («σαλάτα του γιαλού»), ενώ από τα
Ε.Λ.Φ.Ε.
6
Ένα μικρό ψάρι αναζητά για τροφή ανάμεσα σε φύκη
φύκη φτιάχνεται και το γιαπωνέζικο σούσι. Επίσης, ευρέως είναι γνωστή η εφαρμογή των φυκών στην κοσμετολογία (π.χ. spa, καλλυντικές κρέμες). Επιπλέον, από τα φύκη απομονώνονται συστατικά με τα οποία φτιάχνονται οι σούπες, οι κρέμες, τα ζελέ, τα παγωτά, κλπ, κοινά προϊόντα που συναντάμε σε σούπερ μάρκετ. Τέλος, σημαντική είναι και η συνεισφορά τους στην ιατρική, στη φαρμακοβιομηχανία, στη μοριακή βιολογία, στη βιομηχανία χρωμάτων, στους βιολογικούς καθαρισμούς, κ.ά.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στην κατηγορία των φυκών ανήκουν και οργανισμοί που δεν είναι ορατοί με το γυμνό μάτι, τα λεγόμενα μικροφύκη. Τα μικροφύκη μπορεί να αποτελούν μέρος του γνωστού μας πλαγκτού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί δημιουργούν πληθυσμιακές εκρήξεις (άνθηση φυτοπλαγκτού), με αποτέλεσμα να δημιουργούν εμφανή συσσωματώματα στην επιφάνεια του νερού (π.χ. ερυθρά παλίρροια).
Τα θαλάσσια φυτά λοιπόν, αν και συνήθως υποτιμημένα, είναι πολύ σημαντικά, ειδικά μάλιστα για την Ελλάδα με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είστε στην παραλία, δείτε τα φύκη και τα θαλάσσια φυτά με άλλο μάτι. Η παρουσία ή απουσία τους θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την οικολογική κατάσταση της θάλασσας στην οποία βρίσκεστε.
Καλό Καλοκαίρι!

Δημόσια διαβούλευση για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας

Δημόσια διαβούλευση για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Αυγούστου:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/580&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει απόψεις για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας
Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2011Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να πληροφορηθεί ποιος είναι κατά τη γνώμη του κοινού ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αντικειμένων. Θα ρωτήσει αν θα ήταν αποτελεσματική η χρέωση και η φορολόγηση ή αν θα ήταν προτιμότερες άλλες επιλογές, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε ενωσιακό επίπεδο. Θα ζητηθούν επίσης γνώμες σχετικά με την καλύτερη προβολή των βιοαποδομήσιμων προϊόντων συσκευασίας και με αυστηρότερες απαιτήσεις βιοαποδομησιμότητας για τις συσκευασίες. Η διαδικτυακή διαβούλευση είναι ανοικτή έως τον Αύγουστο του 2011.Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος, Janez Potočnik, δήλωσε τα εξής: «Πριν από πενήντα χρόνια, η πλαστική σακούλα μιας χρήσης ήταν σχεδόν άγνωστη, ενώ τώρα χρησιμοποιείται για ελάχιστα λεπτά της ώρας κι έπειτα ρυπαίνει το περιβάλλον μας επί δεκαετίες. Οι κοινωνικές όμως αντιλήψεις εξελίσσονται και υπάρχει ευρύτατη επιθυμία για αλλαγή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αντικειμένων. Χρειαζόμαστε τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών ώστε να συμπληρωθούν οι επιστημονικές μας αναλύσεις[1] και να διευκολυνθεί η χάραξη πολιτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα, που πνίγει το περιβάλλον μας».Μειωμένη χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αντικειμένωνΚάθε χρόνο, ο μέσος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταναλώνει περίπου 500 πλαστικές σακούλες, τις περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιεί μόνο μία φορά. Το 2008 η συνολική παραγωγή πλαστικών σακουλών στην Ευρώπη έφθασε τους 3,4 εκατομ. τόνους, ποσότητα ίση με το βάρος πάνω από 2 εκατομ. επιβατικών αυτοκινήτων. Το μικρό βάρος και μέγεθος των πλαστικών σακουλών συνεπάγεται ότι αυτές συχνά δεν καλύπτονται από τη διαχείριση αποβλήτων και καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου η τελική τους διάσπαση μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια.Αν και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας, μέσω της τιμολόγησης, συμφωνιών με το λιανεμπόριο και της απαγόρευσης ορισμένων τύπων σακούλας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα σε ενωσιακό επίπεδο. Τον Μάρτιο του 2011, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ συζήτησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας και από τον προβληματισμό τους διαφαίνεται ότι χρειάζεται αποτελεσματική ενωσιακή δράση.Καλύτερη προβολή των βιοαποδομήσιμων συσκευασιώνΗ διαβούλευση στοχεύει επίσης στη συγκέντρωση απόψεων σχετικά με την επάρκεια των ισχυουσών απαιτήσεων για τη δυνατότητα λιπασματοποίησης και βιοαποδόμησης που περιλαμβάνει η οδηγία ΕΕ για τις συσκευασίες. Η οδηγία δεν κάνει σαφή διάκριση μεταξύ βιοαποδομήσιμων προϊόντων, τα οποία θα πρέπει να βιοαποδομούνται υπό φυσικές συνθήκες στο περιβάλλον, και λιπασματοποιήσιμων προϊόντων, τα οποία βιοαποδομούνται μόνο σε βιομηχανικές μονάδες λιπασματοποίησης. Η διαφήμιση προϊόντος συσκευασίας ως βιοαποδομήσιμου, όταν στην πραγματικότητα αυτό δεν βιοαποδομείται υπό φυσικές συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά, συμβάλλει δε στην αύξηση των απορριμμάτων.Με τη διαβούλευση συγκεντρώνονται απόψεις σχετικά με τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις μέτρων που αποβλέπουν στην ενίσχυση των απαιτήσεων βιοαποδομησιμότητας για τα προϊόντα συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένης της προβολής των βιοαποδομήσιμων συσκευασιών στους καταναλωτές.Ιστορικό:Η μακρά διάρκεια ζωής των πλαστικών σακουλών συνεπάγεται ότι, στη Μεσόγειο και μόνο, επιπλέουν σήμερα περί τα 250 δισ. πλαστικά σωματίδια συνολικού βάρους 500 τόνων. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι τα καταπίνουν τυχαία ή επειδή τα εκλαμβάνουν ως τροφή. Οι πλαστικές ύλες σπάνε σε μικροσκοπικά σωματίδια και εμφανίζουν υψηλό δυναμικό μόλυνσης του εδάφους και των υδάτινων οδών, καθώς μπορεί να περιέχουν πρόσθετα όπως έμμονους οργανικούς ρύπους.Περισσότερες πληροφορίες:Το ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης μπορεί να συμπληρωθεί στην ιστοσελίδα:http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_el.htmΠερισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την οδηγία 94/62/EΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας:http://ec.europa.eu/environment/waste/packaging/index_en.htm

Νύχτες στο γιαλό


Γαλαξίδι,Κυριακή και Τρίτη ,14 & 16 Αυγούστου,9 το βράδυ,παραλία «Κεντρί»,



Νύχτες στο Γιαλό

Ακούμε - Ρεμβάζουμε – Κολυμπάμε


Φεγγάρι,Φλοίσβος και Μουσικές που αγαπάμε, όλα σε μια ιδανική σχέση κι αρμονία, θα ταξιδέψουν καρδιά και νου.

Όσοι επιθυμούν να χορέψουν, η θάλασσα της νύχτας θα είναι ανοικτή για αυτοσχεδιασμούς και ατέλειωτες ανάλαφρες πιρουέτες και ζετέ.



Κυριακή 14 Αυγούστου, Κλασσική μουσική.

Τρίτη 16 Αυγούστου, Έντεχνη Ελληνική Μουσική.


Για κάθε ταξιδευτή του ονείρου, η Είσοδος Ελεύθερη.


Πλοηγός στους ήχους της Μουσικής, ο Σπύρος Καβακόπουλος.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
Δεν παίρνουμε και δεν επιθυμούμε χρηματοδοτήσεις.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ «ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ» Καλοκαίρι 2011
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργανώνουμε τις καθιερωμένες θε- ρινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγ- ματοποιηθούν από 12 έως 14 Αυγού- στου στο χώρο του αλιευτικού κατα- φυγίου. Ειδικότερα:
Παρασκευή 12 Αυγούστου, 8:00 μ.μ.-11:00 μμ
Η βραδιά είναι αφιερωμένη στα παι- διά κάθε ηλικίας
Ελάτε να παίξουμε, να ζωγραφίσου- με, να δημιουργήσουμε...
Επίσης συμμετέχετε στο «Φωκίδα έχεις ταλέντο», απαγγείλετε ποιήμα- τα, τραγουδήστε, χορέψετε και ανα- δείξετε όποιο ταλέντο διαθέτετε.
Σάββατο 13 Αυγούστου, 9:00 μέχρι πρωίας
Το ετήσιο καλοκαιρινό μας γλέντι με καλό φαγητό, χορό, κέφι και πολύ και καλή μουσική όλων των ειδών με την υποστήριξη του έμπειρου DJ Σταύ- ρου Πολίτη.
Κυριακή 14 Αυγούστου
9:00 - 10:00 10:00 - 11:00
Ομιλία-συζήτηση Ιατρικού ενδιαφέρο- ντος
Ομιλία-συζήτηση οι- κολογικού ενδιαφέ- ροντος με θέμα τον Κορινθιακό, τη θά- λασσα της ζωής μας
Οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδη- λώσεις του Συλλόγου θα πλαισιω- θούν με Έκθεση Βιβλίου, έκθεση χει- ροποίητων αντικειμένων και τοπικών προϊόντων.
Λεπτομέρειες στις αφίσες του τριη- μέρου.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Attention: open in a new window. PDFPrintEmail
 
 
Ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουλίου οι πολυαναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, στο σύνολό του, περιλαμβάνει:
 •    Τρεις νέες νομοθετικές προτάσεις: έναν κύριο Κανονισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται οι βασικοί κανόνες που θα αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους της νέας ΚΑλΠ, έναν κανονισμό για την οργάνωση των Αγορών των Προϊόντων Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας,καθώς και μια νομοθετική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)για την περίοδο 2014-2020, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο Νοέμβριο. 
•    Δυο ανακοινώσεις, μια γενική ανακοίνωση σχετικά με τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων και μια για την εξωτερική διάσταση της ΚΑλΠ, καθώς και 
•    Mια έκθεση σχετικά με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της ΚΑλΠ. 
Ήδη, οι προτάσεις έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, πολλές εκ των οποίων είναι αρνητικές, και δικαιολογημένα... Πολλές ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν την Επιτροπή για ατολμία, καθώς τα προτεινόμενα μέτρα φαίνονται αδύναμα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μείζονα προβλήματα, όπως είναι η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου, η υπεραλίευση και οι απορρίψεις αλιευμάτων και να διασφαλίσουν την (απαραίτητη) βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων και των αλιέων. 
Από την άλλη, δε λείπουν και εκείνες οι φωνές που κατηγορούν μεν την Επιτροπή, αλλά αυτή τη φορά για υπερβάλλουσα φιλοδοξία και φιλοπεριβαλλοντική διάθεση!
Το ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑλΠ δεν τελειώνει φυσικά εδώ. Θα ακολουθήσει μια ευρεία συζήτηση μέχρι την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και τελικός στόχος είναι το νέο πλαίσιο να τεθεί σταδιακά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Tο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα παρακολουθήσει την πορεία της ΚΑλΠ έως την τελική της διαμόρφωση, προσπαθώντας να συμβάλει από την πλευρά του στην  υιοθέτηση ουσιαστικών και ρεαλιστικών βιώσιμων μέτρων για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα αλλά και τους αλιείς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ, πατήστε εδώ
 



Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011


Ο Μύθος 8x8 του Διατροφικού Κώδικα

waterΤο νερό είναι πηγή ζωής αλλά… Παν μέτρον άριστον
Η ΒΙΟΖΩ ενεργοποιεί πιο δυναμικά το παρατηρητήριο τροφίμων και διατροφής. Μέχρι σήμερα κάναμε πολλές παρεμβάσεις για τη διατροφή με το ψωμί, το γάλα και άλλα. Όμως τον τελευταίο καιρό βγήκε στην επιφάνεια ο διατροφικός κώδικας (codex alimentarius), που προσπαθούν οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες να μας επιβάλουν. Βγήκε όμως μέσα από τις διαδικασίες της υγείας με τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης (βότανα), πεδίο που βόλευε τις παγκόσμιες εταιρίες. «Παίζαμε» στο γήπεδό τους.
Εποχιακά το καλοκαίρι ξεκίνησε πάλι ο μύθος της κατανάλωσης 8 ποτηριών νερού υποχρεωτικά για καλή υγεία. Ένας μύθος που συντηρείτε από τις παγκόσμιες εταιρίες αναψυκτικών, που οι ίδιες παράγουν και διακινούν το εμφιαλωμένο νερό. Χρόνια τώρα ακούμε ότι πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα αποφεύγουμε τις νεφρικές βλάβες, χάνουμε βάρος πιο εύκολα και αυξάνουμε τα επίπεδα συγκέντρωσης.
«Η άποψή μας για το πόσο νερό πρέπει να πίνει κανείς έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την επιστημονική οδηγία για την πρόσληψη νερού της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων του 2010» δήλωσε ο David Graham, Πρόεδρος της πρωτοβουλίας υδάτωση για Υγεία της Danone στην Telegraph. «Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνει κανείς εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία. Η άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων είναι πως 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα είναι μια λογική ποσότητα για μια μέση γυναίκα ή έναν άνδρα».
Κι εμείς διερωτόμαστε το ίδιο χρειάζεσαι το καλοκαίρι και το χειμώνα; Το ίδιο χρειάζεται ο υπάλληλος γραφείου και ο οικοδόμος ή ο αγρότης;
Oι παγκόσμιες εταιρίες αναψυκτικών, εκτός από τα δισεκατομμύρια διαφήμισης, που έχουν ρίξει στο να πείσουν τον καταναλωτή να πίνει, να πίνει και να μην σταματά, έχουν μαζί τους την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και τους γιατρούς, που ενημερώνονται από τους ιατρικούς επισκέπτες.
Όμως είναι έτσι τα πράγματα;
waterΈνας άνθρωπος ανάλογα με την εποχή, την εργασία που κάνει και την υγεία του χρειάζεται να παίρνει κάποια υγρά ημερησίως ώστε να αναπληρώνει το νερό που χάνει ο οργανισμός του. Η φύση λοιπόν έχει προικίσει τον άνθρωπο με την αίσθηση της δίψας, που τον οδηγεί στην πρόσληψη τροφών και υγρών, που περιέχουν νερό. Πόσο μας ξεδιψάει ένα καρπούζι! Γιατί άραγε; Μα γιατί το καρπούζι περιέχει 98% νερό! Η ντομάτα περιέχει 96% νερό και η πατάτα 92% νερό. Για να μην αναφέρουμε τα ροφήματα που περιέχουν 99,9% νερό. Ο άνθρωπος όταν διψάσει πίνει μόνος του νερό.
Ο μύθος όμως επιμένει ότι είναι υποχρεωτικό να πίνεις καθαρό νερό τουλάχιστον 1,5 έως 2 λίτρα την μέρα! Δεν θεωρεί ότι στην συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το νερό, που περιέχεται στα τρόφιμα και στα υγρά. Μα γιατί; Αφού το πεπτικό σύστημα διαχωρίζει το νερό από τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα υγρά. Μα αφού όταν πίνεις νερό αυτό ανακατεύεται με τα υπόλοιπα που έχεις στο πεπτικό σου σύστημα.
Δεν υπάρχει μα! Αυτή είναι η εντολή των παγκόσμιων εταιριών αναψυκτικών. Και η εντολή έχει στόχο. Την μεγέθυνση των στομαχιών με την χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού είτε άλλων υγρών (τα ανθρακούχα κάνουν την καλύτερη δουλειά), γιατί τα υγρά είναι ασυμπίεστα. Τα μεγάλα στομάχια θέλουν περισσότερα υγρά! Και βέβαια περισσότερη τροφή για να χορτάσουν. Κι αυτό το λένε πιές νερό γιατί αδυνατίζει! Είναι χαρακτηριστική δε η φωτογραφία που προβάλουν με το μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού ψιλά να πίνεις και... να μην χορταίνεις! Το νερό δε αυτό δεν προλαβαίνει να έρθει σε επαφή με το σάλιο, για να μεταβολισθεί κανονικά.
Δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη ιατρική έρευνα, που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των παγκόσμιων εταιριών αναψυκτικών για την υποχρεωτική ημερήσια πόση 8 ποτηριών νερού (2Lt). Στην συνέχεια δείτε και την άποψη των γιατρών, που ενημερώνονται από τις αδέσμευτες ιατρικές έρευνες.
«Επικίνδυνος μύθος» τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα!
waterΤα οφέλη από την κατανάλωση άφθονου νερού έχουν διογκωθεί τόσο πολύ, ώστε όσοι ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις και πίνουν 6-8 ποτήρια την ημέρα μπορεί να βλάπτουν τον εαυτό τους, υποστηρίζει μια βρετανίδα γιατρός.
Όπως γράφει στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), οι συστάσεις αυτές «όχι μόνο είναι ανοησίες, αλλά ανοησίες που έχουν καταρριφθεί πλήρως».
Το σχετικό άρθρο υπογράφει η δρ Μάργκρετ ΜακΚάρτνεϊ, γενική ιατρός στη Γλασκώβη και ιατρική αρθρογράφος σε μια εφημερίδα. Όπως υποστηρίζει, τα οφέλη του νερού έχουν διογκωθεί «από οργανισμούς με συγκεκριμένα συμφέροντα», όπως οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού.
Η δρ ΜακΚάρτνεϊ ισχυρίζεται ότι μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση νερού όταν δεν διψάει κανείς μπορεί να διαταράξει την πνευματική συγκέντρωση αντί να την διεγείρει, ενώ άλλες μελέτες υποδηλώνουν πως χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του εμφιαλωμένου νερού (και όχι μόνον) ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Υποστηρίζει επίσης ότι η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου, επειδή ξυπνάει κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, ενώ επικαλείται και μελέτες, που υποδηλώνουν ότι το πολύ νερό μπορεί να βλάπτει τη νεφρική λειτουργία αντί να την προστατεύει.
Γράφει ακόμα πως το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό. Η υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με μια μετανάλυση που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας», από υπονατριαιμία κινδυνεύουν κυρίως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που πίνουν πάρα πολύ νερό για να μην αφυδατωθούν όταν τρέχουν.
Ένας άλλος γιατρός που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο υποστηρίζει πωςδεν υπάρχει επιστημονική βάση στον ισχυρισμό ότι το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε.
Ο καθηγητής Στάνλεϊ Γκόλντφαρμπ, ειδικός σε θέματα μεταβολισμού από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λέει ότι «οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία. Εάν τα παιδιά πίνουν περισσότερο νερό, αντί για τις θερμίδες των αναψυκτικών, ασφαλώς θα ωφεληθούν… αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση νερού μεταξύ των γευμάτων ελαττώνει την πείνα στη διάρκεια του φαγητού».
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;
Όσο θέλει ο καθένας! Αν είστε διψασμένοι, πιείτε λίγο νερό πολύ αργά. Εάν δεν είστε, μην κάνετε τον κόπο. Στο επόμενο ρόφημά σας είτε στο φαγητό σας θα προσλάβετε το νερό που χρειάζεστε. «Παν μέτρον άριστον», μας άφησαν κληρονομιά οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Γιωργάκης Κωστής
ΥΓ: Το αφιερώνω στον συνάδελφό μου ΚΠ, που έχασε τον πατέρα του από το πολύ νερό που του επέβαλαν να πιεί για να τον σώσουν!


Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαύρη επέτειος του βομβαρδισμού της Χιροσίμα
Πυρηνικά όπλα-πυρηνική ενέργεια
δεν μπορούν να συνυπάρξουν  με την ανθρωπότητα

Η 6η Αυγούστου 1945 έχει καταγραφεί ως μία από τις πλέον σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς τότε συντελέστηκε από τις ΗΠΑ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η βόμβα ουρανίου με το προσωνύμιο “Little Boy” που έπληξε τη Χιροσίμα και η αντίστοιχη πλουτωνίου με το προσωνύμιο “Fat man” που έπληξε το Ναγκασάκι, προκάλεσαν το θάνατο 300.000 ανθρώπων και άφησαν ανεξίτηλα σημάδια και ασθένειες σε όσους επέζησαν από την καταστροφή.
Εξήντα έξι χρόνια μετά, ο πυρηνικός αφοπλισμός παραμένει ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα της Παγκόσμιας Κοινής Γνώμης.
Εξήντα έξι χρόνια μετά, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου ως τμήμα του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος συνεχίζει τον αγώνα για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, ιδιαίτερα στη «θερμή» και γεωπολιτικά ρευστή γειτονιά μας, έχοντας ως κυρίαρχο στόχο τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ειρήνης, ελεύθερη από πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής.
Διακηρύσσουμε οτι τα πυρηνικά όπλα και η πυρηνική ενέργεια δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την Ανθρωπότητα. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων και για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή. 

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ




(Δημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ΦΩΚΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ. Τριμηνιαία εκδοση της Ονοσπονδίας Συλλόγων Φωκιδας) .

«Οικολογικό Εγκλημα στα θεϊκά βουνά της Φωκίδας». Χωράφι οργωμένο κορυφές της Γκιώνας.

Δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Λόφοι πανέμορφοι, εκκλησίες ιστορικές, ελατοσκεπείς βουνοπλαγιές, αγροί και λιβαδότοποι καταστράφηκαν και καταστρέφονται απο τις εμπορευματικές μεταλλευτικές εξορύξεις....
Οι τραυματικές πληγές απο οδικούς άξονες, επιφανειακές και εγκάρσιες εκσκαφές στις βουνοκορφές τους, τα πανέμορφα βουνά, κατοικίες Θεών και ημιθέων και καταφύγιο ιερό των αγωνιστών της εθνικής ανεξαρτησίας έγιναν πεδίο της αν θρώπινης απληστίας, για την αποκόμιση πλούτου, με ημερομηνία λήξης, σε βάρος της αειφορικής ανάπτυξης της Φωκίδας.
Μια επίδρομή, με τις ευλογίες της πολιτείας, που σε κάνει να δακρύζεις όταν ατενίζεις τις πληγωμένες και οργωμένες βουνοκορφές και ακόμα τις μεγάλες εκτάσεις δασών, λιβαδότοπων και γεωργικών εκτάσεων  της Φωκικής γής, να έχουν  μετατραπεί σε  σεληνιακό τοπίο.
Τα βουνά, τα δάση και οι λιβαδότοποι της Φωκίδας αποτελούν τους ταμιευτήρες πόσιμου νερού που τροφοδοτούν την Αττικοβοιωτία και άλλες περιοχές.
Ειμαστε διατεθειμένοι, για το επιχειρηματικό πλούτο με ημερομήνια λήξης να καταστρέψουμε τις αιώνιες πηγές ζωής του χθές, του σήμερα , αλλά και του αύριο;
Αυτή η εκτροπή απο τον ορθό δρόμο της ισόρροπης διαχείρισης  των φυσικών πόρων, της υποβάθμισης του οικοσυστήματος και της αφαίρεσης , αλαζονικά, των φυσικών πόρων μιας περιοχής, χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, αποτελούν μέρος της σημερινής άναρχης ανάπτυξης, της βάναυσης υποβάθμισης εδαφικών περιοχών και της πολυδύναμης κρίσης που μαστίζει την χώρα μας.....»