Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Παράξενα φυσικά φαινόμενα του 2010
 Το 2010 ήταν η χρονιά της εκδίκησης της Γης. Σεισμοί, καύσωνες, πλημμύρες, ηφαίστεια, γιγάντιοι τυφώνες, χιονοθύελλες, κατολισθήσεις και ξηρασία σκότωσαν περισσότερους από 250.000 ανθρώπους το 2010, που κατέστη το πλέον φονικό έτος των τελευταίων τριάντα και πλέον ετών.

Περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν φέτος από φυσικές καταστροφές, παρά από ότι σε όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων 40 ετών. Για τα φαινόμενα αυτά, όμως, την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος, σύμφωνα με επιστήμονες και ειδικούς. Παρότι οι καταστροφές αυτές μοιάζουν τυχαίες, το ανθρώπινο χέρι βρίσκεται συχνά πίσω τους. Κατασκευαστικές κακοτεχνίες και κακές αναπτυξιακές πρακτικές συνδυάζονται έτσι για να κάνουν τους σεισμούς και τους τυφώνες πιο φονικούς από ότι θα έπρεπε να είναι. Ο σεισμός της Αϊτής αποτελεί καλό παράδειγμα, με την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς να διαθέτει τριπλάσιο αριθμό κατοίκων από ότι θα έπρεπε.
Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή αποτελεί και αυτή ανθρώπινο έργο. Το φαινόμενο του καύσωνα στη Ρωσία το καλοκαίρι, με τις πλημμύρες στο Πακιστάν την ίδια χρονική περίοδο, έδειξε σε ποιο βαθμό η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει το κλίμα. Οι φυσικές καταστροφές, όμως, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων, επηρεάζουν και την οικονομία. Το 2010, οι καταστροφές αυτές κόστισαν 222 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρία αντασφαλίσεων SwissRe.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με φαινόμενο «ελ Νίνιο», που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αργότερα μέσα στο έτος, όμως, ο κόσμος υπέστη τις συνέπειες του κλιματικού φαινομένου «λα Νίνια», που προκαλεί αντίθετα καιρικά φαινόμενα. Η συνύπαρξη των δύο φαινομένων θεωρείται ιδιαίτερα σπάνια από τους κλιματολόγους.
Την ίδια στιγμή, καταστροφές με αποκλειστική ευθύνη του ανθρώπου, όπως η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ήλθαν να επιβαρύνουν την ήδη ζοφερή περιβαλλοντική εικόνα του πλανήτη μας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Click Here

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Υπ. Περιβάλλοντος: Προτεραιότητα στις αιτήσεις αγροτών για ΑΠΕ

Πράσινο φώς στην κατασκευή φωτοβολταϊκών και σε νησιά
Προτεραιότητα σε αιτήματα αγροτών για κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, ισχύος μέχρι 100 kW, ζητάει να δώσουν το ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ, το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν γίνει μετά την 1η Ιουνίου του 2010. Η προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων αφορά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
Με άλλη απόφαση, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών 150 kWp στα εξής νησιά:
►Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

E Υ Χ Ε Σ !!!

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"

εύχονται σε όλους τους "επισκέπτες" της ιστοσελίδας μας :

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΟΧΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ. ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΩΡΙΔΑΣ

Του Παύλου Δωριάδη, ΠΗΓΗ: http://dorida.blogspot.com/
Σε κλίμα αισιοδοξίας και εμφανούς διάθεσης για δουλειά από τη πρώτη ημέρα , με στόχο και όραμα την ανάπτυξη και την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών , ορκίστηκε στο Λιδωρίκι η νέα Δημοτική Αρχή Δωρίδας και ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γιώργος Καπεντζώνης, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους πολίτες της Δωρίδας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν σ΄ αυτόν και τους συνεργάτες του, υποσχέθηκε ότι θα υπερβάλουν εαυτούς, για να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών τους, ώστε το όραμα για μια Δωρίδα αντάξια της ιστορίας της να γίνει πραγματικότητα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος , αποτελεσματικός και λειτουργικός Δήμος στην υπηρεσία των Δημοτών του και παράλληλα μια πολύπλευρη ¨επίθεση¨ για ανάπτυξη, αντλώντας πόρους από κάθε πηγή , ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι υποδομές που έχει ανάγκη για να πάει μπροστά η περιοχή.

Είναι αλήθεια ότι από την επομένη των εκλογών ο νέος Δήμαρχος με τους συνεργάτες του δουλεύει νυχθημερόν για να προλάβει να προετοιμάσει τα πάντα για τη νέα εποχή , όπως την προσδιορίζει ο Καλλικράτης.

Είχε σειρά συσκέψεων , παρακολούθησαν ειδικές Ημερίδες, συνεργάστηκαν με αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, της Περιφέρειας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Για όλα αυτά χρειάστηκε μέσα σε 30-40 ημέρες να γίνουν 4 επισκέψεις στην Αθήνα , 1 στη Λάρισα , 2 στη Λαμία, 6 στην Άμφισσα,1 στη Πάτρα και πάρα πολλές στις έδρες των παλαιών Δημαρχείων σε Λιδωρίκι , Ευπάλιο , Ερατεινή και Κροκύλειο.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του νέου Δημάρχου , αυτός έχει οριστικοποιήσει το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου , τις αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων και έχει επιλέξει τα πρόσωπα για όλες τις θέσεις, χωρίς όμως να κοινοποιεί τις σκέψεις του για το θέμα αυτό , ούτε και στους στενότερους συνεργάτες του.

Στην ορκωμοσία παραβρέθηκαν και οι 4 προηγούμενοι Δήμαρχοι, η αντιπεριφερειάρχηςΓιώτα Γαζή και όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι όπως τους ανακήρυξε με την τελευταία ανακοίνωσή του το Πρωτοδικείο Άμφισσας.

Τελικά τα Τοπικά Συμβούλια Σεργούλας, Στίλιας και Συκιάς κερδήθηκαν από τον συνδυασμό Καπεντζώνη και το Τοπικό Συμβούλιο Πύργου από τον Συνδυασμό Τριανταφύλλου.

Όπως έγινε γνωστό μετά την τελική ανακήρυξη ένσταση έκανε ο Π. Καλλιαμπέτσοςκατά της εκλογής Αθ. Κατσούδα του συνδυασμού ΔΩΡΙΔΑ για ΟΛΟΥΣ ώστε να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι που σήμερα εμφανίζεται ότι προηγείται ο Κατσούδας με 3 σταυρούς. 

Επίσης ένσταση έκανε και ο Αθ. Κατσούδας κατά της εκλογής Ι. Φλέγγα με το σκεπτικό ότι ο τελευταίος δεν υπέβαλε την παραίτησή του , ως εποχιακός δημοτικός υπάλληλος στο Πρωτοδικείο αλλά στο Δημαρχείο Ευπαλίου που υπηρετούσε και το οποίο την διαβίβασε με τη σειρά του στο Πρωτοδικείο , που έλαβε υπόψη του για να προχωρήσει στην ανακήρυξη των συνδυασμών. 

Το θέμα της ένστασης Κατσούδα έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση σε όλη τη Δωρίδα όταν έγινε γνωστό και πάρα πολλοί δημοτικοί παράγοντες από όλες τις δημοτικές παρατάξεις , στο περιθώριο της ορκωμοσίας χθες στο Λιδωρίκι , μιλούσαν για πράξη ανήθικη , ανέντιμη και αντισυσυναδελφική αφού ο Φλέγγας ξεπέρασε με πάνω από 100 σταυρούς τον Κατσούδα και ο τελευταίος αδιαφορώντας για την λαϊκή ετυμηγορία , προσπαθεί στηριζόμενος σε δευτερευούσης σημασίας τυπολογικές ερμηνείες της εκλογικής διαδικασίας, να υφαρπάσει την έδρα και την … καρέκλα που δεν του την έδωσαν οι πολίτες! 

Μιλάμε δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε δημοτικός παράγων , για… «σύγχρονες δημοκρατικές , σοσιαλιστικές και δεοντολογικές αντιλήψεις !»


You can leave a response, or trackback from your own site.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Έγκλημα Δημοκρατίας και απαξίωση της Φωκίδας

gionaΑπαξιώνοντας πλήρως την Φωκίδα και καταστρατηγώντας κάθε έννοια Δημοκρατίας, το Σύνταγμα ακόμα κι αυτόν τον Καλλικράτιο νέο νόμο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Φωκίδας προχωράει σε συζήτηση για έγκριση όρων περιβαλλοντικών μέτρων 14 ενεργειών μεταλλευτικών και άλλων εταιρειών στα βουνά, κυρίως σε Παρνασσό και Γκιώνα,10 μέρες πριν λήξει η θητεία του και 40 μέρες μετά τις εκλογές, που στην θέση αυτή εξέλεξαν άλλο συμβούλιο!
Την στιγμή, που ακόμα και τις υπόγειες εξορύξεις, οι μεταλλευτικές εταιρείες τις μετατρέπουν σε επιφανειακές καταστρέφοντας το περιβάλλον, με την εναπόθεση των στείρων στην περιοχή γύρω από την είσοδο της εκμετάλλευσης, αντί να τα τοποθετήσουν σε παλιές άχρηστες πιά σήραγγες. Αντί με τα στείρα αυτά υλικά να φτιάξουν δρόμους, προτείνεται να εγκριθεί άλλη περιβαλλοντική μελέτη για άνοιγμα λατομείου για στείρα υλικά κατασκευής δρόμων!!!
Το παράλογο της καταστροφής του περιβάλλοντος σε όλο του το μεγαλείο!
Το απερχόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που κρίθηκε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, δεν έχει κανένα δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της Φωκίδας γιατί γι αυτές του τις πράξεις δεν θα κριθεί από κανέναν! Παραβιάζεται κάθε έννοια Δημοκρατίας, το Σύνταγμα και το πνεύμα του νέου Καλλικράτιου νόμου, που στο άρθρο 65 §5 αναφέρει για τις δημοτικές αρχές, που θα αντικαταστήσουν τις νομαρχίες: «Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Στην συνέχεια δείτε την:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία θα διαδηλώνουν απ΄ άκρη σε άκρη της χώρας την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης, στη λογική του μνημονίου και της τρόικας που μας κάνει απίστευτα φτηνούς και αναλώσιμους, θα διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.
Αυτή την ημέρα διάλεξε ο Νομάρχης Φωκίδας για να συγκαλέσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, δεκαπέντε μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του αλλά και του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γενικότερα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να γνωμοδοτήσει για θέματα που θα  καθορίσουν δραματικά τη ζωή του τόπου τα επόμενα χρόνια. Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική του fast track, δηλαδή της γρήγορης και ευέλικτης προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση «σκούπα» συγκαλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο με ημερήσια διάταξη 24 θεμάτων από τα οποία τα 12 αφορούν γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εκμετάλλευση και ερευνητικές εργασίες κοιτασμάτων βωξίτη και τα 4 γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι προκλητικά προφανής η διάθεση και η πρόθεση τους να ξεμπερδεύουν μαζικά με τις «καυτές πατάτες» που κρατούν στα χέρια τους, να εξοφλήσουν υποχρεώσεις και γραμμάτια πριν οι ίδιοι και ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποτελούν ιστορία.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα είχαν όλως τυχαίως δημοσιευτεί μέσα στη καρδιά του Αυγούστου και τέθηκαν σε «δημόσια διαβούλευση» σε χρονικά πλαίσια που η περίοδος, το εύρος των περιοχών επέμβασης αλλά και ο όγκος των «Μελετών» ακύρωναν στην πράξη το δικαίωμα διατύπωσης θέσεων, προτάσεων ή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες και συλλογικότητες.
Παρόλα αυτά η κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας  στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 κατέθεσε έγγραφο με τις απόψεις της προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α. εντός των προβλεπομένων προθεσμιών. Εκεί μεταξύ άλλων τονίζαμε πως
·        «…Ο χρόνος δημοσίευσης των παραπάνω εγγράφων, … και το χρονικό περιθώριο που διατίθεται για την κατάθεση απόψεων ή προτάσεων από πολίτες ή φορείς, αλλοιώνει επί της ουσίας το πνεύμα της Κ.Υ.Α. 37111/2021/26.09.03   τόσο ως προς τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης όσο και διάθεση εύλογου διαστήματος για διαβούλευση και τεκμηρίωση απόψεων ή προτάσεων»
·        «…Οι φορείς ή / και ακόμη οι ομάδες πολιτών και μεμονωμένοι πολίτες που καλούνται σήμερα να διατυπώσουν απόψεις και προτάσεις, εξαιτίας της διοικητικής αναδιάρθρωσης (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) «δεσμεύουν» με τη θέση τους τα νέα όργανα και φορείς που θα υπάρχουν σε λίγους μόνο μήνες και στο χωρικό και διοικητικό πεδίο δικαιοδοσίας του…»
·        «…Το μεγάλο μέγεθος της περιοχής επέμβασης και οι συνακόλουθες δραστηριότητες …., είναι τέτοιο που δυνητικά μπορεί να αντιστρατεύεται ή να έρχεται σε σύγκρουση με το στρατηγικό – αναπτυξιακό σχεδιασμό των νέων διοικητικών μονάδων που προκύπτουν από  τον  Ν 3852/ 2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)…»
·        «…Η υφιστάμενη κατάσταση από πλευράς περιβαλλοντικής προστασίας και περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας αλλά και στη συγκεκριμένη όπου αιτούνται οι νέες αδειοδοτήσεις, κατά τεκμήριο χαρακτηρίζεται από κακή ως κάκιστη…»
και για τους λόγους αυτούς ζητούσαμε
«…Να προσδιοριστούν νέες ημερομηνίες σε εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 37111/2021/26.09.03   που να συνάδουν αφενός με το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν 3852/ 2010) και τη διοικητική αναδιάρθρωση που επέρχεται και αφετέρου με την κοινή αντίληψη περί ουσιαστικής δυνατότητας ενημέρωσης και διατύπωσης απόψεων επί συγκεκριμένων θεμάτων..»
Τρεις μήνες μετά κι ενώ το Υ.Π.Ε.Κ.Α. απαξιώνει προκλητικά , άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, να απαντήσει έστω και αρνητικά στις αιτιάσεις και τα αιτήματα μας ο Νομάρχης με μια  και μόνο κίνηση επιδιώκει να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες υποθηκεύοντας εκ νέου τον τόπο, το δημόσιο πλούτο και περιουσία στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εταιριών.
Πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων αιρετών οργάνων. Οι περισσότεροι από τους εκλεγέντες και κυρίως αυτοί που άσκησαν ή συνεχίζουν να ασκούν εξουσία και φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση παρόλο που διατείνονται ότι «διάβασαν» και κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών απ΄ ότι φαίνεται μάλλον πάσχουν από πολιτικό αναλφαβητισμό και κατ΄ επέκταση διαβάζουν ότι θέλουν. Αυτό βέβαια δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη της στάσης που παίρνουν για το «σήμερα» και το «αύριο» του τόπου.
Απευθυνόμαστε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και σε κάθε μέλος του ξεχωριστά απαιτώντας να αφουγκραστούν την κοινωνία και τα μηνύματα που στέλνει, να μην υποκύψουν σε κανενός είδους εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα, να μην συνυπογράψουν την παραπέρα υποθήκευση του τόπου σαν την τελευταία πράξη της θητείας τους.
Μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και που προφανώς δεν αφορά μονοσήμαντα τις δραστηριότητες μιας εταιρίας, καλούμε τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, τους εργαζόμενους, τη νεολαία , τις συλλογικότητες και αυτοδιοικητικές παρατάξεις, όλους αυτούς που «δεν χρωστάνε σε κανένα» και που «δεν τα φάγανε μαζί» να  πάρουν θέση, να καταγγείλουν τη σύγκληση του  Νομαρχιακού Συμβουλίου σαν κατ΄ ουσία παράνομη και ανήθικη, να συντονίσουν την αντίσταση και τους κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων , της ίδια της ζωής μας.
Γκιώνα, 14 Δεκεμβρίου 2010
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Νέοι αγρότες, μόνοι ψάχνουν για επιβίωση

Η ρόδινη τηλεοπτική εικόνα με το νέο Ελληνα αγρότη να ρεμβάζει χαλαρά στην εξοχή απέχει παρασάγγας από τη σημερινή πραγματικότητα. Οι περισσότεροι ζουν με το άγχος της αποπληρωμής δανείων και ελάχιστοι έχουν καταφέρει να ορθώσουν το ανάστημά τους, ώστε σήμερα ν' απολαμβάνουν τους καρπούς μιας εύρωστης επιχείρησης στον αγροτικό τομέα.
Βασίλης Μπάλλας, Ρούλα ΜπούραΒασίλης Μπάλλας, Ρούλα ΜπούραΤο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών», που συγχρηματοδοτείται απ' την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους, αφορά νέους 18-40 χρόνων. Ξεκίνησε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού 797/85 με βασική φιλοσοφία του να μην ερημώσει η ύπαιθρος. Στόχευε σε:
* Μείωση του δημογραφικού προβλήματος
* Ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού με ενεργό δυναμικό
* Εμπλουτισμό με νέες πρωτοποριακές καλλιέργειες και βελτίωση των ήδη υπαρχουσών
* Διαδοχή σε γεωργία/κτηνοτροφία για τους «Νέους Γεωργούς».
Σήμερα με τις όποιες αλλαγές, η αίτηση συνοδεύεται από έξοδα φακέλου, που καταρτίζει ειδικός γεωπόνος-μελετητής και πληρώνει ο ενδιαφερόμενος. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης κυμαίνεται από 15.000 ευρώ -25.000 ευρώ , ενώ το μέγιστο του ποσού παίρνει όποιος καλλιεργεί σε μειονεκτικές, ορεινές περιοχές. Μικρή πρόσθετη μοριοδότηση προβλέπεται για τις γυναίκες (+5).
Οι πρώτες αιτήσεις υποβλήθηκαν το 1986, όμως η εφαρμογή των προγραμμάτων ξεκίνησε το 1987. Με την έγκριση της αίτησης ο νέος αγρότης έπαιρνε ολόκληρο το πριμ εγκατάστασης στο Α' & Β' ΚΠΣ. Με το Γ' και Δ' ΚΠΣ παίρνει μεγάλο μέρος του ποσού και το υπόλοιπο, εφόσον ολοκληρώσει το πρόγραμμα και πιάσει τους στόχους που προβλέπονται. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση με επιτυχία υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξή τους σε σχέδια βελτίωσης της επιχείρησης.
Σχεδόν 25 χρόνια απ' όταν πρωτοξεκίνησαν και τυπικά τα κοινοτικά προγράμματα με ευνοϊκούς όρους για τους νέους γεωργούς, οι διαρροές προς τα αστικά κέντρα είναι συνεχείς. Η αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων επιτρέπει κυρίως τα πρώτα χρόνια και την είσοδο... αεριτζήδων στα προγράμματα. Υπολογίζεται ότι στο επάγγελμα παρέμειναν 30.000 νέοι αγρότες, παρότι εκτιμάται ότι, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, πρόκειται να επιστρέψει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στην ύπαιθρο.
Ο ελληνικός αγροτικός κλήρος σήμερα είναι συχνά υποθηκευμένος στις τράπεζες και τα χρέη πνίγουν την πλειονότητα αγροτών και κυρίως κτηνοτρόφων. Πολλοί απ' όσους ολοκλήρωσαν τα προγράμματα κάνουν περιστασιακά μεροκάματα στην οικοδομή ή σε τουριστικές δομές για να επιβιώσουν.
Καθώς τα αγροτικά προϊόντα είναι ευπαθή κι επηρεάζονται από καιρικά φαινόμενα, υπερπροσφορά στην αγορά, εισαγωγές, αλλά και από ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε., σε ορισμένα προϊόντα πολλοί αναγκάζονται να χρεωθούν για να ενταχθούν στα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια βελτίωσης.
Η άγνοια, οι όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στα σχέδια βελτίωσης ή στις αποζημιώσεις, οι αλόγιστες δαπάνες εξοπλισμού λειτουργούν ως καταλύτης που οδηγεί σε υπερδανεισμό των ελληνικών αγροτικών νοικοκυριών απ' την Αγροτική Τράπεζα και όχι μόνο. Σ' αυτό συνετέλεσαν και οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας: έλλειψη συνολικής στρατηγικής των ελληνικών κομμάτων για τα αγροτικά προϊόντα, συγκυριακές συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κακοδιαχείριση κι έλλειψη σχεδιασμού σε συνεταιρισμούς, κακή εκτίμηση των μηχανισμών της αγοράς, ελληνικής και ξένης.
Η επιτυχία της ένταξης των νέων αγροτών εξαρτήθηκε κυρίως από τους εξής παράγοντες:
* Τεχνογνωσία ή περιουσία (κλήρος) στην οικογένεια. Ο νέος αγρότης κατορθώνει να επιβιώσει, διότι διέθετε γνώση, εργατικά χέρια, κλήρο και ήξερε πώς λειτουργεί το κύκλωμα παραγωγής-εμπορίας.
* Συμβουλευτική ενημέρωση του αγρότη από γεωπόνους-μελετητές, αλλά κι από πλευράς συνεταιριστικών οργανώσεων, που άλλοτε λειτούργησαν θετικά κι άλλοτε αρνητικά.
* Γνώση ξένων ή εγχώριων αγορών.
* Σοβαρή ενασχόληση των αγροτών, χωρίς υπερβολικά ανοίγματα, επενδύσεις με μέτρο σε τεχνολογικό εξοπλισμό και χωρίς σπατάλες (π.χ. μαζικές αγορές μεγάλου κυβισμού τρακτέρ).
* Πρωτοποριακές καλλιέργειες που βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην ελληνική αγορά και ενασχόληση με βιολογικά.
* Τυποποίηση-συσκευασία προϊόντων ή παράλληλη ενασχόληση με αγροτουρισμό.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μαζική συμμετοχή κόντρα σε Μνημόνιο, βροχή και δακρυγόνα | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία 12/16/10 10:39 AM
Επιστροφή Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 06:02 Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι διαδηλωτές Μαζική συμμετοχή κόντρα σε Μνημόνιο, βροχή και
δακρυγόνα
Εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία
Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων αντέδρασαν με 24ωρη απεργία στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και ανατροπές στην λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο ήταν καθολική, αν και ο καιρός δεν βοήθησε, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια και η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία. Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης.
Η χθεσινή δράση καθήλωσε αεροπλάνα και πλοία, κλειστές ήταν οι τράπεζες και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργούσε. Στο χώρο της υγείας εξυπηρετούνταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα μέσα ενημέρωσης σίγησαν.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στα Ναυπηγεία, στα διυλιστήρια, στον ΟΛΠ, στα Λιμάνια, στη Χαλυβουργία και στην Coca Cola η συμμετοχή άγγιξε το 100%. Ενών στις Τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ,στα ΕΛΤΑ και στην ΕΥΔΑΠ το ποσοστό της συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 90%.
"Η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου δανεισμού δεσμεύθηκε και υλοποιεί μέτρα που επιφέρουν βίαιες ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μέτρα που αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των ανέργων. Ο πιο σκληρός και αδίστακτος ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους απαιτεί και επιβάλει σκληρά και αντιαναπτυξιακά μέτρα που βίωσαν ποτέ οι ευρωπαίοι πολίτες" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία προειδοποιεί ότι "οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή και ακύρωση των απαράδεκτων αυτών πολιτικών".
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που οδηγούν στην φτώχεια και την ανεργία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=233419 Page 1 of 4
Μαζική συμμετοχή κόντρα σε Μνημόνιο, βροχή και δακρυγόνα | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία 12/16/10 10:39 AM
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν τα επεισόδια με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ομάδες διαδηλωτών να προβαίνουν σε ρίψη βομβών μολότοφ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, 27 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Σημειώθηκαν 23 προσαγωγές και 10 συλλήψεις. Τρία αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ενώ περιορισμένες ζημιές υπέστησαν ακόμη 2 δίκυκλα, 6 καταστήματα και 4 γραφεία (τζαμαρίες).
Επίθεση δέχθηκε από ομάδα πολιτών και ο βουλευτής της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Μεταφορών γρονθοκοπήθηκε ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην επίθεση φώναζαν " Κλέφτες ντροπή σας".
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ όπου με ανακοίνωσή καταδικάζει την επίθεση κάνοντας λόγο για ροβοκατόρικες σκοπιμότητες".
"Ο προπηλακισμός κάθε προσώπου, οποτεδήποτε και αν γίνει, είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ και προσθέτει:
"Σήμερα όμως, ο προπηλακισμός Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω. Υπηρετεί ύποπτες και προβοκατόρικες σκοπιμότητες. Φαίνεται πως το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχει καταγγείλει ότι το πρόσφατο νομοθέτημά της οδηγεί σε «εργασιακό Μεσαίωνα», έχει ενοχλήσει πολλούς.
Όσοι πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει έστω και ένα χιλιοστό πίσω από τη γραμμή αυτή, κάνουν μεγάλο λάθος.
Παραμένουμε αμετακίνητοι κατά του Μνημονίου και επιμένουμε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών».
2 σχόλια. Σχολιάστε!
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=233419 Page 2 of 4
Μαζική συμμετοχή κόντρα σε Μνημόνιο, βροχή και δακρυγόνα | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία 12/16/10 10:39 AM
1 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 1 ώρα) Ένας σοβαρά τραυματισμένος. Να τι μπορείς να περιμένεις από μία Σοσιαλιστική Κυβέρνηση που δεν έχει μπέσα. ΜΑΤ στις διαδηλώσεις, ΜΑΤ, στις συγκεντρώσεις, ΜΑΤ στην Βουλή, ΜΑΤ στην Κερατέα. MAT, παντού ΜΑΤ. 2 Ο/Η Θωμας έγραψε: (πριν 49 λεπτά) Δεν καταλαβαινετε τιποτα. Η μαλλον κανετε πως δεν καταλαβαινετε τιποτα.
Αυτο που εχει ενοχλησει ΠΟΛΛΟΥΣ, δεν εχει να κανει σε καμια περιπτωση με τη προσφατη σταση σας τη 'και καλα' θαρραλεα και ατεγκτη.
ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΓΑΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ. Εσεις διαχειριστηκατε κονδυλια, πακετα, ολυμπιακους. Εσεις διοριζατε διευθυντες και γενικους γραμματεις. Εσεις στησατε το παρτυ, και εμεις πρεπει να καθαρισουμε τωρα οτι αφησατε. Ε, δε θα γινει ησυχα αυτο. Υπαρχει οργη, και στη παραμικρη ευκαιρια, θα την βλεπετε μπροστα σας.
Και φυσικα δεν φταιτε μονο εσεις, αλλα και οι προηγουμενοι - και να ειστε σιγουροι πως αν στη θεση του Χατζηδακη ηταν καποιος Πασοκος, τα ιδια και χειροτερα θα γινοντουσαν.
Δεν μπορειτε να διασχισετε 100 μετρα χωρις δυο κλουβες να σας προστατευουν, ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ τι γινεται και εστω, αυτην την υστατη στιγμη, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ το δουλεμα και τις ΒΛΑΚΕΙΕΣ σαν κι αυτες που λετε ακομα και τωρα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Καποιοι να μπουν φυλακη, καποιοι να πληρωσουν για το φαγοποτι - οχι οι τελευταιοι τροχοι στην αμαξα,
αλλα η κορυφη της πυραμιδας. Μονο ετσι (μπορει) να ξεφουσκωσει λιγο ο κοσμος. Σχολιάστε
Όνομα
E-mail*
δεν θα εμφανιστεί Ιστοσελίδα
Σχόλιο * μέχρι 5000 χαρακτήρες
Καταχώριση σχολίου
Η λειτουργία των σχολίων είναι δοκιμαστική (beta version). Δεν δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικούς, απαξιωτικούς, ανυπόστατους ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, που δεν σχετίζονται άμεσα με το θέμα του δημοσιεύματος, αναφέρονται σε τρίτους, παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα ή ξεπερνούν με οποιοδήποτε τρόπο τους κανόνες του δημοκρατικού και αξιοπρεπούς διαλόγου. Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/ και κεφαλαία.
© 2010 X.K. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
Διαφημίσεις Google
Προσφορές στην Αθήνα
1 απίστευτη προσφορά κάθε μέρα. €200 εκ σώθηκαν. Γραφτείτε τώρα!
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=233419 Page 3 of 4
Μαζική συμμετοχή κόντρα σε Μνημόνιο, βροχή και δακρυγόνα | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία 12/16/10 10:39 AM
www.GROUPON.gr/Athens
Forthnet & Nova μαζί
Τηλέφωνο, broadband ADSL και όλο το ποδόσφαιρο της γης στην TV!
www.forthnet.gr/f-novasports
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=233419 Page 4 of 4

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010


Το 2011 έτος μεγάλης αλλαγής στη γεωργία, δηλώνει ο πρωθυπουργός



Ο Γ.Παπανδρέου στην Περιφερειακή Σύσκεψη Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη
Ο Γ.Παπανδρέου στην Περιφερειακή Σύσκεψη Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 3
Ρέθυμνο
To νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας, με ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από το μηδέν», δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δισ. ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός Κ.Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός από την Κρήτη. «Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί» τόνισε.

«Το κράτος προσφέρει τα εργαλεία, μέσα στήριξης και χρήματα. Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής. Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την Περιφερειακή Σύσκεψη για την Αγροτική Ανάπτυξη στο Ρέθυμνο.

Σχετικά με το ταμείο Εγγυοδοσίας ανέφερε: Διαθέτουμε τους αναγκαίους πόρους. Επενδύουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 στην αγροτική παραγωγή γι' αυτούς τους στόχους. Δημιουργούμε Ταμείο Εγγυοδοσίας για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων.

»Εξοικονομούμε πόρους από διάφορα διάσπαρτα προγράμματα, χωρίς όφελος για την οικονομία και τη γεωργία, και τους συγκεντρώνουμε στην υποστήριξη του καλαθιού των προϊόντων της περιφέρειας. Ανοίγουμε πόρτες σε επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα, λόγω της αδράνειας του συστήματος, έμειναν ανενεργά».

Περιγράφοντας τη νέα δομή των συνεταιρισμών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σε λίγες εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη σύσταση των παραγωγικών Συνεταιρισμών».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «έπαιξαν το ρόλο τους οι σημερινοί συνεταιρισμοί, δεν είναι η ώρα να κάνουμε ιστορική αποτίμηση της προσφοράς τους» για να προσθέσει ότι «το μέλλον όμως θα παιχτεί με σκληρούς, διεθνείς και ανταγωνιστικούς όρους».

«Είναι αδύνατον το σημερινό μοντέλο να αντέξει. Γιατί ο σημερινός συνεταιρισμός, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει, δεν εκπαιδεύει, αλλά λειτουργεί πολλές φορές απλώς σαν διαμεσολαβητής, με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος εξουσίας ή ακόμα και θέσεων» υπογράμμισε.

Θέλουμε συνεταιρισμό που δεν προστρέχει, δεν προσβλέπει, δεν επαιτεί, δεν συναλλάσσεται πελατειακά με το κράτος, είπε ο κ. Παπανδρέου για να συμπληρώσει: «Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί».

Ανασυστήνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το κεντρικό κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο και στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασυστήνεται από μηδενική βάση.

« Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία.Προσαρμόζουμε στον 'Καλλικράτη' και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές» επισήμανε.

«Απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι' αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη» σημείωσε.

Όλοι οι Οργανισμοί του Υπουργείου συγχωνεύονται σε τρεις για να υποστηρίξουν τον αγρότη, είτε για τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές, είτε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις, είτε για την έρευνα, την κατάρτιση και την ποιότητα των προϊόντων του, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «καλάθι προϊόντων», σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας αν και θεωρείται ότι φθίνει.

«Όχι μόνο έχει μέλλον, αλλά είναι κομβικός ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για το μέλλον της Ελλάδας. Μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης, και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, και για την εμπέδωση μιας νέας αυτοπεποίθησης, μιας αισιόδοξης νοοτροπίας νίκης απέναντι στα χρόνια προβλήματα, που μας έχουν κάνει όλους να αγωνιούμε σήμερα για την πατρίδα μας, για τη δουλειά μας, για την οικογένειά μας» επισήμανε.

Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ Παπανδρέου «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη σε τροχιά δυναμικής, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής πλούτου και, βεβαίως, ευημερίας και απασχόλησης για πολύ κόσμο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ