Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Καλοκαιρινές πυρκαγιές !

Επανερχόμαστε στην έκκληση που κάνουμε κάθε χρόνο.

Να είμαστε όλοι προσεκτικοί για να αποφύγουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές , που έχουν ως συνέπεια μεγάλες οικολογικές ζημιές, βλάβες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές αγροτικές κοινωνίες ...

Για να πάψουν κάθε χρόνο να απειλούνται ζωές και περιουσίες, σε περίοδους που οι καιρικές συνθήκες   αφήνουν τη φύση στο έλεος των εμπρηστών και των ανέμων, δεν αρκεί η αυτοθυσία των πυροσβεστών.

Απαιτείται η ενημέρωση των πολιτών, η εκπάιδευση ομάδων εθελοντών για να μπορούν να φανούν πραγματικά χρήσιμοι σε ώρα κινδύνου.

Απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα, βάσει σχεδίου, των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Απαιτείται άμεσα ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων περιοχών.

Απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Καθαρισμός των δασικών δρόμων.

Ελεγχος των πυροσβεστικών κρουνών.

Παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών.

Ας είμαστε λοιπόν όλοι προσεκτικοί και έτοιμοι.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010


Συνάντηση για ένα Αυτοδιοικητικό Κίνημα στη Στερεά

Πολίτες με ενεργό δράση σε φορείς και κινήσεις πολιτών, που έδωσαν σημαντικές μάχες σε όλη την προηγούμενη περίοδο σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτωπα, συναντήθηκαμε ήδη από τις αρχές του χρόνου, σε μια προσπάθεια έκφρασης του ζωντανού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών, χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα και χωρίς κομματική στοίχιση. Ανοίξαμε τη συζήτηση για το σχέδιο Καλλικράτης και τις επιπτώσεις του στην Περιφέρεια Στερεάς, διαπιστώνοντας ότι υπηρετεί τον ολοκληρωτικό σχεδόν περιορισμό και των τελευταίων αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών, την συμμόρφωση με τα νέα μέτρα και την περιστολή της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.

Από την άλλη πλευρά, οι ανισότητες και προβλήματα  που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, παροξύνονται:

-       η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης,
-       η αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία,
-       η μονομερής συγκέντρωση δραστηριοτήτων κοντά στην Αττική και κατά μήκος της ΠΑΘΕ,
συνδυάζονται με
-       την υστέρηση και την ερήμωση των αγροτικών και ορεινών περιοχών
-       τη χαμηλή αξιοποίηση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων,
-       την περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης και εξορυκτικής δραστηριότητας, αλλά και της αδιαφορίας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, την προηγούμενη περίοδο δεν ασκήθηκε καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Αντίθετα σπαταλήθηκαν πόροι σε επουσιώδη έργα και άχρηστα προγράμματα, ενώ οι περισσότεροι αιρετοί λειτούργησαν ως εντολοδόχοι συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος.

Ενεργοί πολίτες και τοπικές κοινωνίες δημιούργησαν εστίες αντίστασης και πέτυχαν σημαντικές νίκες : ακύρωσαν τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι, διεκδίκησαν λύση για τη βιομηχανική ρύπανση στον Ασωπό και την Εύβοια, φρέναραν την καύση των αποβλήτων στη Θήβα, ανέδειξαν τα προβλήματα του Μαλιακού, συγκρότησαν μαχητικές επιτροπές κατά των ληστρικών διοδίων και πολλά άλλα.
Η κοινωνία των πολιτών, όπως εκφράσθηκε από κάθε είδους συλλογικότητες, δημιούργησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό, την ενημέρωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, ακόμη και στις οικονομικές δραστηριότητες.

Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η έννοια “αυτοδιοικητικό κίνημα” πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να ακυρώσουμε αυτά που μας επιβάλλονται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.
Επόμενος στόχος είναι η επεξεργασία μιας εναλλακτικής πρότασης για την Περιφέρεια Στερεάς ενώ ταυτόχρονα, επιδιώκουμε ανταλλαγή απόψεων και κοινή δράση με όλες τις τοπικές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Για το λόγο αυτό, συναντιόμαστε την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010, στη Λιβαδειά (Δημοτικό Θέατρο). Για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κείμενο της Φωκικής αμφικτυονίας.

Διαβάσαμε στον αρ. φύλλου 30, (Απρίλιος- Ιούνιος 2010) της τρίμηνης έκδοσης της  "Φωκικής Αμφικτυονίας" έντυπο της  "Ομοσπονδίας Συλλόγων Φωκίδας" το παρακάτω κείμενο, που παραθέτουμε, χωρίς σχόλια,  σε λίγο συντομευμένη μορφή.

Ο τίτλος του άρθρου είναι  : "Η Γεωμορφολογία και η ποιότικη ανεπάρκεια του οδικού και συγκοινωνιακού δικτύου οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη της Φωκίδας με  τους δήμους του "Καλλικράτη". (Υπόμημα της Ομοσπονδίας  προς τον υπουργό εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση).

Α) ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ . Η Φωκίδα, στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας, στερείται συγχρόνου  ποιοτικού, αναταγωνιστικού εθνικού και επαρχιακού οδικού και συγκοινωνιακού δικτύου σύνδεσης με τα κεντρικά εθνικά δίκτυα  και επικοινωνίας των επι μέρους εδαφικών διαμερισμάτων του ορεινού όγκου του Νομού μας.
Αποτελεί ένα νομό με το ορεινό του τμήμα να καλύπτει το 78,7 % της έκτασης του, το ημιορεινό το 18,7% και τέλος το πεδινό μόλις το 2,6% .

Β) ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ . Το ανεπαρκές σύγχρονο εσωτερικό οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού μας, αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην ενωτική δομή των δύο δήμων, που προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης.

Γ) Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. ..Ερώτήματα δημιουργούν  οι επιπτώσεις απο την θεσμοθετούμενη ΝΕΑ ΔΟΜΗ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιορίζει τους 12 δήμους , με τα 91 τοπικά διαμερίσματα, σε δύο δήμους , των ΔΕΛΦΩΝ και της ΔΩΡΙΔΑΣ. Η χωροταξική δομή των υπο ίδρυση δύο Δήμων φοβούμεθα  οτι απέχει απο τη δυνατότητα υλοποίησης της φιλοσοφίας, της αποστολής και της προσφοράς της τοπικής Αυτοδιοίκησης , αποτελεσματικών υπηρεσιών στη σύγχρονη πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του χώρου τους.
Τις επιφυλάξεις μας  εδραιώνουν 1). Το ορεινό και δυσπρόσιτο περιοχών του Νομού μας, σε ποσοστό 78,7%. 2) Οι μεγάλες αποστάσεις  τοπικών διαμερισμάτων απο τις έδρες των δήμων, 3) Η έλλειψη σύγχρονου οδικού δικτύου..., 4) Το υψηλό κόστος μετακίνησης των δημοτών πολλών ορεινών τμημάτων, στις έδρες των δήμων, 5) Ο αποκλισμός των ορεινών τοπικών διαμερισμάτων τους χειμερινούς μήνες , απο τις έντονες χιονοπτώσεις.

Δ) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Οι δημότες των απομεμακρυσμένων ορεινών διαμερισμάτων ..θα στερηθούν τα αγαθά της επικοινωνίας, συνεργασίας και συμμετοχής στα πολιτιστικά  και κοινωνικά δρώμενα των δήμων, που σκοπό έχουν την αναβάθμιση του πολιτιστικού τους επιπέδου και της ποιότητας της ζωής τους.
Αδύνατα και κρίσιμα σημεία αποτελούν : 1) Η δομή των Δήμων δεν στηρίζεται στην κοινωνική συναίνεση, 2) Δεν λαμβάνεται υπόψη η γεωμορφολογία της Φωκίδας, 3) Δεν εξασφαλίζεται αποτελεσματική λειτουργική επικοινωνία με μεγάλο μέρος Τοπικών Διαμερισμάτων, 4) Θα έχει αρνητικές οικονομικές, πολιτιστικές  και κοινωνικές επιπτώσεις στις απομεμακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού μας, 5) Η διεύρυνση και οι αποστάσεις έδρας δήμων και
Τοπικών διαμερισμάτων καταστρέφει τον κοινοτισμό, φυσική, πολιτιστική και διοικητική έννοια....  Θα πρέπει να εκτιμηθούν οι δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι πληθυσμοί και τα αναπτυξιακά  προβλήματα των ορεινών διαμερισμάτων με τους Φωκικούς Δήμους του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ....Ο Καλλικράτης δεν εγγυάται αναπτυξιακή και ανταγωνιστική αποτελεσματικότητα στο ΝΟΜΟ ΜΑΣ.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ο αιώνας της ζέστης !

Αν ζεσταθήκατε αυτές τις μέρες κάπως παραπάνω..κουράγιο ! Τα δύσκολα έρχονται..

Μελέτες επιστημονικές προειδοποιούν ότι το μέλλον θα έχει συχνότερους καύσωνες...( Περιοδικό Nature Geoscience της ελβετίας). Η Αθήνα , η Μασσαλία και πόλεις της Ιταλίας θα υποστούν έντονα τις συνέπειες  της αύξησης της θερμοκρασίας.....

Οταν μιλάμε για "καύσωνα" εννοούμαι ένα διάστημα τουλάχιστον έξη ημερών με θερμοκρασίες  πάνω απο το 10% των θερμοκρασίών που είχαν καταγραφεί στην συγκεκριμένη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.

Στις επόμενες δεκαετίες  οι καύσωνες αναμένεται να είναι εννέα φορές συχνότερες. Ετσι ενώ στα χρόνια μεταξύ του 1961-1990 καταγράφονταν στην Μεσόγειο έν ς κάυσωνας ανά τρία χρόνια, κατά μέσο όρο, στο διάστημα 2071-2100 θα συμβαίνουν τρείς καύσωνες το χρόνο. Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40,6 βαθμών Κελσίου θα δεκαπλασιαστεί ...

Οι περιοχές με σχετικά υψηλή υγρασία θα νοιώσουν πιο έντονη δυσφορία και τα ευαίσθητα άτομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας...

Για την αλλαγή του κλίματος η ανθρωπότητα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης..Ο ενεργειοβόρος τρόπος παραγωγής απο τις βιομηχανίες , ο τρόπος μετακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων με μηχανές εσωτερικής καύσεως, η χρήση ορυκτών καυσίμων, η αλόγιστη σπατάλη ηλέκτρικής ενέργειας, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποσταθεροποπίηση του κλίματος του πλανήτη.

Μόνη διέξοδο αποτελεί μια "πολιτιστική επανάσταση" και μια αλλαγή του τρόπου ζωής μας, με λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες μετακινήσεις με Ι.Χ. και αεροπλάνα, η εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια μας  με κατάλληλες θερμομονώσεις, η μείωση χρήσης ενεργειοβόρων κλιματιστικών και άλλων συσκευών, η κατανάλωση προϊόντων που παράγονται σε κοντινή απόσταση, η αποφυγή προιόντων που παράγονται απο πετρέλαιο, η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, η αποφυγή του εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια, η συμμετοχή σε δεντροφυτεύσεις και τέλος ...η ενθάρυνση της νέας γενιάς να διαλέξει έναν διαφορετικό τρόπο και τόπο ζωής ...αναζητώντας την ποιότητα και όχι την πόσοτητα αγαθών, για κάλυψη ψεύτικων αναγκών...

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

To KAΣ απέρριψε άλλη μία προσπάθεια νομιμοποίησης παρανομιών στο Βαθύ!

Σε νέο κόλαφο για τον όμιλο Στασινόπουλου κατέληξε η συνεδρίαση του ΚΑΣ (Τρίτη 7/7),
η οποία συζήτησε την αίτηση θεραπείας της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,
η ολομέλεια του οργάνου απέρριψε τη νέα προσπάθεια νομιμοποίησης των παρανομιών που έχουν
γίνει στην κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βαθύ.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρών, υπερασπίζοντας τη νομιμότητα, ο δήμος Θίσβης, ο Σύνδεσμος
για την προστασία του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ), η Κίνηση πολιτών δήμου Θίσβης, η επιτροπή αγώνα
Θίσβης, το κέντρο "Ελικώνας", η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον και η Ομοσπονδία
οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου "ΑΛΚΥΩΝ". Έλαμψαν δια της απουσίας τους,
η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι βουλευτές του νομού, παρότι είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν.
Στον αντίποδα, τις θέσεις του ομίλου Στασινόπουλου υπερασπίστηκαν .... τα στελέχη του.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η προσπάθεια της διεύθυνσης της "Σωληνουργίας", τις 
τελευταίες μέρες, να υποχρεώσει, ουσιαστικά, τους εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο
υπεράσπισης των θέσεών της. Δεν δίστασε, μάλιστα, δυο - τρεις από αυτούς να τους φέρει
και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ (χωρίς αυτό να απαλάσσει και τα συγκεκριμένα πρόσωπα).
Τάσος Κεφαλάς
--
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

2010. ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Με αφορμή το έτος βιοποικιλότητας δημοσιεύτηκαν πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά  κείμενα .

Στον "Δαίμονα της Οικολογίας", του Ιουλίου- Αυγούστου, (Τευχος 106) διαβάσαμε ένα κείμενο για την Θαλάσσια βιοποικιλλότητα, της Νίκης Παρδάλου (υπεύθυνης  Θεμάτων Βιοποικιλότητας και φυσικών Πόρων, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, απο το οποίο αναδημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάματα :
"Οι ωκεανοί και οι θάλασσες είναι σημαντικά οικοσυστήματα για τον άνθρωπο, σε όλα τα επίπεδα, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό, και οικονομικό (π.χ. παροχή φαγητού και τουρισμός). Ρυθμίζουν το κλίμα, παράγουν οξυγόνο και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επίσης φιλοξενούν μια τεράστια  ποικιλία ειδών, η οποία εξακολουθεί να ανακαλύπτεται, ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη.

Σήμερα η βιοιποικιλότητα στους ωκεανούς και στις θάλασσες υπόκειται σε μια πρωτόγνωρη σειρά πιέσεων και για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση δράση...."Τέσσερις θεωρούνται οτι είναι οι βασικοί παράγοντες πίεσης για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. 1) Η ρύπανση ..απο την εντατική καλλιέργεια της γής, χωρίς πρόβλεψη για τις απορροές φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών και η απουσία ή η  ακατάλληλη διαχείριση των λυμάτων απο υπονόμους και βιομηχανιες,που  οδηγούν σε ευτροφισμό, δηλαδή σε αυξημένη συγκέντρωση χημικών θρεπτικών ουσιών στο υδάτινο περιβάλλον, φαινόμενο που παρουσιάζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές θάλασσες.- 2) Η κλιματική αλλαγή που έχει ως συνέπεια  την αλλοίωση των φυσικών και βιολογικών χαρακτηριστικών των θαλασσών(π.χ. στη οξίνιση των ωκεανών) -3)  Η ανεξέλεγκτη εκμετάλευση των θαλάσσσιων  πόρων με την υπεραλίευση, τις καταστροφικές πρακτικές αλιείας, τις μεταφορές, τις εξορύξεις κ.λ.π.)- 4)  Η είσοδος και εξάπλωση ξενικών ειδών που απειλούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Η Οδηγία - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική ( 2008/56/ΕΚ) θεσπίζει το πλαίσιο και τους κοινούς στόχους  για την προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως το 2020....Μέρος της λύσης του προβλήματος  είναι και η θέσπιση Θαλάσσιων Προστατευομένων Περιοχών... Δεδομένου οτι οι θαλάσιες προστατευόμενες  περιοχές, στηρίζουν τη θαλάσσια βιοιποικιλότητα και την αλιεία. το μέγεθος της αποκατάστασης  αυξάνεται με τη διάρκεια  του χρόνου προστασίας και το μέγεθος της προστατευόμενης πριοχής...
 
Για την επιτυχή λειτουργία  των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών θα πρέπει να δημιουργηθούν απαραιτήτως θαλάσσια δίκτυα  προστασίας, καθότι η θάλασσα είναι ένα συνεχές και δυναμικό περιβάλλον, με πολύπλοκες  αλληλεπιδράσεις, μεταξύ ακόμα και απομακρυσμένων οικοσυστημάτων. Πρέπει συνεπως να  προωθηθούν συνεργασίες όχι μόνο μεταξύ φορέων ενός κράτους αλλά και διακρατικά.

Ως το έτος 2009 συμπεριλήφθηκαν περίπου 2000 θαλάσσιες περιοχές, στο δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, με συνολική έκταση 167 000  χλμ. Σύμφωνα με τις οδηγίες γι τους Οικότοπους και τα πουλιά κάθε κράτος -μέλος οφείλει να παραδίδει αναφορά  για το επίπεδο διατήρησης  ειδών και οικοτόπων, κάθε έξη χρόνια, περιλαμβάνοντας και δεδομένα για θαλάσσια στοιχεία, όπως είναι οι ύφαλοι, οι λειμώνες Ποσειδωνίας, οι θαλάσσιες χελώνες και τα θηλαστικά.

Η Ελλάδα, μια χώρα με ακτογραμμή μεγαλύτερη απο 16000 χλμ και τεράστιο θαλάσσιο πλούτο οικοσυστημάτων και ειδών, έχει εντάξει στο θαλάσσιο δίκτυο Νατούρα 2000 μόλις το 5,,5% των χωρικών της υδάτων, σύμφωνα με στοιχεία  του 2009 του Υπουργείου Περιβάλλοντος , ενώ σε θέματα έρευνας της οικολογικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος βρίσκεται πολύ πίσω".