Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς τους Ελληνες ψαράδες



Μάρτιος 2010
Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζομαι για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και σε 3 ηπείρους της γης για τις θαλάσσιες χελώνες. Έχω ζήσει πράγματα που δεν θεωρούσα ποτέ πιθανά.
Ο κύκλος ζωής των θαλάσσιων χελωνών είναι εκπληκτικός: τα νεογέννητα χελωνάκια ξεπροβάλουν από την άμμο και τρέχουν με αγωνία για τη ζωή τους προς τη θάλασσα, οι μητέρες χελώνες διανύουν χιλιάδες μίλια για να γεννήσουν τα αυγά τους, σε μια φωλιά στην παραλία που οι ίδιες γεννήθηκαν, δίνοντας έτσι συνέχεια στην αλυσίδα της ζωής.
Φυσικές απειλές βεβαίως υπάρχουν, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Υπάρχουν θηρευτές που παίρνουν το μερίδιό τους. Αλλά έτσι συμβαίνει στη φύση.
Οι ανθρώπινες όμως απειλές είναι οι πιο ύπουλες και ξεπερνούν τους φυσικούς θηρευτές. Η τυχαία σύλληψη στα δίχτυα και η σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη είναι από τις πρώτες απειλές που μου έρχονται στο μυαλό. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας τις αποδοκιμάζουν και αγωνίζονται να βρουν λύσεις.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: Ένα Φυσικό Εργαστήριο Γεωλογικών Φαινομένων

Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου & Δρ. Βασίλης Λυκούσης
Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, http://www.hcmr.gr/

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία από τις πιο πολύπλοκες περιοχές της υδρογείου. Εδώ συναντώνται τρεις λιθοσφαιρικές πλάκες: η Ευρασιατική, η Αφρικανική και η πλάκα της Σαουδικής Αραβίας (Εικόνα 1). Η πλάκα της Αφρικής κινείται προς Βορρά, δηλαδή προς την ευρασιατική. Η πλάκα της Σαουδικής Αραβίας κινείται επίσης προς Βορρά αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα και συγκρούεται με την ευρασιατική πλάκα. Η σύγκρουση αυτή αναγκάζει την ηπειρωτική μικρο-πλάκα της Τουρκίας να κινηθεί προς τα δυτικά, κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας πιέζει τον ηπειρωτικό φλοιό του Αιγαίου από ανατολικά, το οποίο όμως είναι μπλοκαρισμένο από την δυτική πλευρά του. Ο ηπειρωτικός φλοιός του Αιγαίου, αφού δεν μπορεί να κινηθεί προς Βορρά, Δύση και Ανατολή, παραμορφώνεται και αναγκάζεται να «ξεφύγει» προς Νότο.





Εικόνα 1:
Χάρτης των γεωτεκτονικών κινήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

 
 
 
 
 
 

Στη διαδικασία της διαφυγής της μικρο-πλάκας του Αιγαίου προς Νότο, ο λιθοσφαιρικός φλοιός σπάει σε διάφορες ζώνες, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι παράλληλες με το Ελληνικό Τόξο, δηλαδή το νοητό τόξο που περιλαμβάνει τα Ιόνια νησιά, την Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Το Ελληνικό Τόξο αποτελεί το όριο μεταξύ της μικρο-πλάκας του Αιγαίου και της Αφρικανικής πλάκας, η οποία βυθίζεται κάτω από αυτό. Όλες αυτές οι κινήσεις και οι παραμορφώσεις των λιθοσφαιρικών πλακών και μικρο-πλακών γίνονται αντιληπτές με τους συχνούς, μικρούς και μεγάλους σεισμούς που εκδηλώνονται στην περιοχή.
Μία από τις ζώνες παραμόρφωσης του ηπειρωτικού φλοιού του Αιγαίου είναι και ο Κορινθιακός Κόλπος. Είναι μια σχετικά πρόσφατη γεωλογική δομή – άρχισε να δημιουργείται πριν από 4-5 εκατομμύρια χρόνια – που κόβει σχεδόν κάθετα την ορεινή ραχοκοκαλιά της Ελλάδας (Εικόνα 2). Πριν τη δημιουργία του Κορινθιακού, η Πελοπόννησος ήταν ενωμένη με την Κεντρική Ελλάδα και οι οροσειρές της Κεντρικής Ελλάδας ήταν συνεχόμενες με αυτές της Πελοποννήσου.
 



Εικόνα 2: Δορυφορική φωτογραφία Landsat της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου με τα κυριότερα ρήγματα στη στεριά και υποθαλάσσια

 
 
 
 
 

Το βύθισμα του Κορινθιακού άρχισε να διαμορφώνεται όταν τα πρώτα ρήγματα, αυτά που σήμερα βρίσκονται νότια, στις βόρειες πλαγιές των βουνών της Πελοποννήσου, πριν 4-5 εκατομμύρια χρόνια, έκοψαν κάθετα τις οροσειρές. Στο αρχικό βύθισμα υπήρχαν μεγάλες κοιλάδες, στις οποίες έρεαν ορμητικά ποτάμια, και πεδιάδες με μεγάλες ή μικρότερες λίμνες. Τα ποτάμια έφερναν αδρό υλικό, κροκάλες και άμμους στην πεδινή περιοχή ενώ οι λίμνες γέμιζαν με λεπτό υλικό. Τα ιζήματα του αρχικού βυθίσματος, του λεγόμενου «Πρωτο-Κορινθιακού Κόλπου», βρίσκονται σήμερα στην Βόρεια Πελοπόννησο, από την περιοχή της Κορίνθου και της Νεμέας μέχρι το Ξυλόκαστρο, την περιοχή των Καλαβρύτων και το Αίγιο (Εικόνα 3)
Στο πρώτο στάδιο της δημιουργίας του Κορινθιακού η Πελοπόννησος χωρίστηκε από την Στερεά Ελλάδα και άρχισε να απομακρύνεται προς νότια.



Εικόνα 3: Με το κίτρινο χρώμα σηματοδοτείται η περιοχή του «Πρώτο-Κορινθιακού Κόλπου», μεταξύ 5-1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα. Τα ιζήματα εκείνης της εποχής συναντώνται σήμερα στην Βόρεια Πελοπόννησο, από την Κόρινθο και τη Νεμέα μέχρι τα Καλάβρυτα και το Αίγιο.




Πριν 1,5 εκατομμύριο χρόνια τα πρώτα, νοτιότερα ρήγματα σταμάτησαν να λειτουργούν και δημιουργήθηκαν νέα ρήγματα, πιο βόρεια από αυτά (Εικόνα 4). Τα νέα ρήγματα στη περιοχή της Περαχώρας, του Ξυλόκαστρου και του Αιγίου άλλαξαν ριζικά την μορφολογία της περιοχής του Πρωτο-Κορινθιακού Κόλπου. Οι περιοχές νότια από τα νέα ρήγματα άρχισαν να ανυψώνονται, ενώ οι περιοχές βόρεια από αυτά να βυθίζονται. Το αποτέλεσμα ήταν η αρχή της δημιουργίας της σημερινής μορφής του Κορινθιακού Κόλπου.


Εικόνα 4: Η δεύτερη φάση εξέλιξης του Κόλπου, πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια σημειώνεται με ροζ χρώμα. Τότε αρχίζει να δημιουργείται η σημερινή μορφή του Κόλπου.







Πριν 500.000 χρόνια δημιουργήθηκε μια νεώτερη γενιά ρηγμάτων, βορειότερα από τη προηγούμενη. Τα νέα ρήγματα είναι αυτά τα οποία συνεχίζουν να είναι ενεργά μέχρι σήμερα και έχουν δημιουργήσει την βαθειά λεκάνη του Κορινθιακού Κόλπου, τον Κόλπο των Αλκυονίδων και τον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο (Εικόνα 5).




Εικόνα 5: Με άσπρο χρώμα φαίνονται οι σημερινές λεκάνες βύθισης του Κορινθιακού Κόλπου έτσι όπως διαμορφώθηκαν και εξελίσσονται τα τελευταία 500.000 χρόνια περίπου.
 
 
 
 

Ο Κεντρικός Κορινθιακός Κόλπος είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη λεκάνη με μέγιστο βάθος περίπου 870μ. Ο Κόλπος των Αλκυονίδων έχει βάθος μέχρι 440μ και ο Δυτικός Κορινθιακός μέχρι 600μ περίπου. Ο Κόλπος του Λέχαιου φτάνει τα 400μ κοντά στο ακρωτήρι Ηραίο. Προς τα δυτικά ο κόλπος συνδέεται με το Ιόνιο Πέλαγος με το στενό Ρίου-Αντιρρίου, το οποίο έχει μέγιστο βάθος 60 μέτρα περίπου. Προς τα ανατολικά, ο Ισθμός της Κορίνθου χωρίζει τον Κορινθιακό από τον Σαρωνικό Κόλπο, οι οποίοι ενώνονται μόνο τεχνητά με την Διώρυγα της Κορίνθου.
 
Εικόνα 6: Δορυφορική φωτογραφία LANDSAT της Κεντρικής Ελλάδας και βυθομετρία του Κορινθιακού Κόλπου, όπως χαρτογραφήθηκε από τους ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών με τα σύγχρονα όργανα του ωκεανογραφικού σκάφους Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ.
 
Πολλοί ερευνητές, διαφόρων ειδικοτήτων, από ελληνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια ασχολήθηκαν με την μελέτη των γεωλογικών διεργασιών στον Κορινθιακό Κόλπο τα τελευταία 20-25 χρόνια και ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αιγίου το 1995. Το γεγονός αυτό κάθε παρά τυχαίο είναι, αφού ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μία από τις πιο σεισμικές περιοχές, με ενεργά ρήγματα, μεγάλες κατακόρυφες και οριζόντιες παραμορφώσεις, χερσαίες και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, τσουνάμι κλπ.
Από τις μελέτες που έχουν γίνει γνωρίζουμε πλέον ότι οι δύο ακτές του Κόλπου (της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας) απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό 1-1,5 μέτρο στα 1000 χρόνια. Ταυτόχρονα, η Βόρεια Πελοπόννησος ανυψώνεται με ρυθμό 1-1,3 μέτρα στα 1000 χρόνια ενώ οι ακτές της Στερεάς Ελλάδας βυθίζονται με τον ίδιο περίπου ρυθμό. Υπολογίστηκε με γεωδαιτικές μεθόδους ότι σεισμός του Αιγίου το 1995 προκάλεσε 12 χιλιοστά βύθιση στο Ακρωτήριο Ψαρομύτα.

Υπεύθυνα για αυτές τις κατακόρυφες και οριζόντιες μετατοπίσεις είναι τα ενεργά ρήγματα που έχουν χαρτογραφηθεί τόσο στην στεριά όσο και στον βυθό του Κόλπου και δημιουργούν τις απότομες πλαγιές. Τα ρήγματα στη θάλασσα έχουν χαρτογραφηθεί και μελετηθεί με σύγχρονα ηχοβολιστικά όργανα από ερευνητικά σκάφη (Εικόνα 7).




Εικόνα 7: Σχηματική απεικόνιση της θαλάσσιας γεωλογικής-γεωφυσικής έρευνας με το ερευνητικό σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και διάφορα ηχοβολιστικά όργανα έρευνας του βυθού και του θαλάσσιου υποστρώματος. Η εικόνα παρουσιάζει μια σεισμική τομή δυτικά από τα Τριζόνια, στην οποία φαίνονται τα υποθαλάσσια ρήγματα Τριζονίων και Μαραθιά.







Η δράση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή βύθιση του βυθού του Κορινθιακού Κόλπου με ρυθμό 3,6 μέτρα στα 1000 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως στον βυθό φτάνουν τα φερτά υλικά, άμμος και λάσπη, που μεταφέρονται από τα ποτάμια προς τον Κόλπο. Τα υλικά αυτά αποτίθενται στον βυθό του Κόλπου με ρυθμό 2,5 μέτρα στα χίλια χρόνια περίπου. Έτσι τελικά ο βυθός του κόλπου βαθαίνει με ρυθμό 1-1,5 μέτρο στα χίλια χρόνια. Στον βυθό του Κορινθιακού Κόλπου έχουν αποτεθεί ιζήματα συνολικού πάχους 2.200 μέτρων. Αν υπολογισθεί και το βάθος των 870 μέτρων του βυθού, τότε η συνολική βύθιση της λεκάνης είναι περίπου 3000 μέτρα στα τελευταία 1-1,5 εκατομμύρια χρόνια.
Οι απότομες υποθαλάσσιες πλαγιές του κόλπου ευνοούν την εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και αυτές με τη σειρά τους την δημιουργία τσουνάμι. Πολλές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν χαρτογραφηθεί και πολλά τσουνάμι έχουν καταγραφεί από τους ιστορικούς χρόνους μέχρι πρόσφατα. Το μεγαλύτερο τσουνάμι στον Κορινθιακό Κόλπο ήταν αυτό που ακολούθησε τον σεισμό του 373 π.Χ. και κατέστρεψε την Αρχαία Ελίκη στην περιοχή μεταξύ Αιγίου και Διακοφτού. Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και παράκτιες ολισθήσεις έγιναν και με τον σεισμό του Αιγίου, τόσο στην περιοχή του Ελαιώνα Αιγίου όσο και στην Ερατεινή.





Εικόνα 8: Φωτογραφίες από το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Οι φωτογραφίες δείχνουν χαρακτηριστικές δομές υποθαλάσσιων ολισθήσεων στην πλαγιά του Κορινθιακού Κόλπου σε βάθος 200-300 μέτρων
 
 
 
 


Στη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου η στάθμη της θάλασσας ήταν 120-125 μέτρα χαμηλότερα από την σημερινή στάθμη. Η αντίστοιχη στάθμη του νερού στον Κορινθιακό Κόλπο την ίδια εποχή ήταν 77-78 μέτρα χαμηλότερα από την σημερινή. Το βάθος του βυθού στο στενό Ρίου-Αντίρριου είναι 60 μέτρα. Επομένως ο Κορινθιακός την τελευταία παγετώδη περίοδο είχε μετατραπεί σε λίμνη αποκλεισμένη από την θάλασσα. Πυρηνοληψίες στο βυθό του Κόλπου αποκάλυψαν τα λιμναία ιζήματα κάτω από 13 μέτρα θαλάσσιων ιζημάτων. Ο Κόλπος ενώθηκε με το Ιόνιο Πέλαγος πριν από 12-13 χιλιάδες χρόνια, όταν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κάλυψε τον «ισθμό» Ρίου-Αντιρρίου και τα νερά εισχώρησαν στον Κορινθιακό.
 
Το ωκεανογραφικό σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και το βαθυσκάφος Β/Θ ΘΕΤΙΣ του Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων Ερευνών χρησιμοποιήθηκαν για τις θαλάσσιες έρευνες στον Κορινθιακό Κόλπο.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για την "Ωρα της Γης".

Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 20.30, θα γίνει πάλι το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός του πλανήτη !

Εκατομμύρια πολίτες απο όλο τον κόσμο αναμένεται να σβύσουν τα φώτα των σπιτιών τους , για μια ώρα , συμμετέχοντας σε ένα συμβολικό γεγονός, δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους και την ανησυχία τους για τον κίνδυνο αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη μας.

Ο καθένας απο μας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής  της Ωρας της Γης μαζί με περισσότερους απο 100 δήμους της χώρας μας που δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωση.
Πέρισυ στην Ωρα της Γης συμμετείχαν 489 Δήμοι και Κοινότητες, 1649 επιχειρήσεις , 845 Σχολεία και 325 Φορείς σε όλη τη χώρα ! Η συμβολική αυτή χειρονομία εκτός απο την ευαισθητοποίηση των παιδιών έχει ως συνέπεια και την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπεμπόταν για την παραγωγή της ενέγεις που εξοικονομήθηκε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν οτι αν συνεχιστεί το σημερινό ενεργειοβόρο καταναλωτικό μοντέλλο ζωής και αυξηθεί η θερμοκρασία της γής κατα 2 βαθμούς κελσίου, εκτός απο την αποσταθεροποίηση του καιρού,  25-50 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν απο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και απο πλημμύρες στις ακτές , αφου θα μειωθεί ο πάγος της Αρκτικής κατά 25% περίπου, 100-200 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν απο ελονοσία και άλλες ασθένεις, ενώ 600 εκατομ. έως 3 δισ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν απο την έλλειψη νερού...

Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια δεν την έχουν οι πολίτες αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και συνεχίζουν το καταστροφικό μοντέλλο παραγωγής και τη ληστρική σχέση της κοινωνίας  προς το φυσικό περιβάλλον, διαλέγοντας το βραχυπρόθεσμο κέρδος αντί για τη σωτηρία του πλανήτη για μια ζωή σε αρμονία  με τη φύση και με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως απαιτεί η λογική.

Διευκρίνιση για τις Μηχανότρατες .

Σημερινό δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (26/3/2010) διευκρινίζει οτι η δέσμευση της  κας Δαμανάκη, ελληνίδας επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,σχετικά με την αλιεία,  δεν αφορά όλες τις μηχανότρατες αλλά μόνο τις βιτζότρατες !

Με αφορμή το δημοσίευμα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αλιέων Ελλάδας κος Δ. Κοτσόργιος διευκρινίζει οτι " Και για τις μηχανότρατες υπάρχει μια παράνομη απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής ανάππτυξης κ. Κοντού, την οποία οφείλει να ανακαλέσει το συντομότερο η τωρινή υπυργός κα Μπατζελή.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει να δραστηριοποιούνται τα μεγάλα αυτά σκάφη σε απόσταση ένα ναυτικό μίλι απο την ακτή κατά παράβαση του κοινοτικού κανοινισμού που ορίζει απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου". Ο κ. Κοτσόργιος καταγγέλει επίσης οτι "το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης  που λειτουργούσε και στη χώρα μας αφέθηκε εσκεμμένα να καταρρεύσει".

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

13η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ στο Λέχαιο Κορινθίας

28η   Μαρτίου   2010, ώρα 10.30

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λεχαίου Κορινθίας.

Οι  μαθητές θα προσφέρουν  φυτά και σπόρους  ανοιξιάτικων λαχανικών  και  σιτηρών από  παραδοσιακές ποικιλίες και θα γίνουν εργαστήρια   παρασκευής σβώλων για την αναβλάστηση των καμένων περιοχών και τη δημιουργία λαχανόκηπων και αγροκτημάτων φυσικής καλλιέργειας. 


ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ  ΓΙΟΡΤΗΣ
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ( 10.30 – 10.45 )
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: (10.45 – 11.00 )   
   Το πρόγραμμα  παρουσιάζουν:
  Γιάννης Ζωϊδης,  Διευθυντής Γυμνασίου & Λυκειακών  τάξεων Λεχαίου
  Βασίλης Σαμαράς,   Διευθυντής Σχολείου Δεύτερης  Ευκαιρίας Λεχαίου    
  « Παρουσίαση της Γιορτής των σπόρων », Αριστέα Καλογεροπούλου μέλος παιδαγωγικής ομάδος του ΚΠΕ Σικυωνίων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ: (11.00 – 11.45)
« Παρουσίαση του ΚΠΕ Σικυωνίων και των δράσεών του», Γιώργος Φωτόπουλος Υπεύθυνος του ΚΠΕ Σικυωνίων
« Δάσος ο μεγάλος μυσταγωγός – Δάσος Βελίνας», Γιώργος Φωτόπουλος Υπεύθυνος του ΚΠΕ Σικυωνίων
« Εξερευνώντας το αρχαιότερο περιβαλλοντικό νησί – λίμνη Στυμφαλίας »,
Φωτεινή Σταμούλη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Σικυωνίων
 «Βοτανικοί κήποι τα σχολεία της φύσης», Αριστέα Καλογεροπούλου μέλος παιδαγωγικής ομάδος του ΚΠΕ Σικυωνίων

ΠΟΝΤΙΑΚΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ(11.45 – 12.10 )
Από το σύνολο παραδοσιακού χορού του Μουσικού Γυμνασίου Κορίνθου
( 12 χορευτές , 3 φωνές  )
Διδασκαλία:  Ηλιάδης Στυλιανός καθηγητής  ταμπουρά , Θεοδωρίδης Νικόλαος καθηγητής  ταμπουρά και χορού, Ρουμπέκας Κωνσταντίνος καθηγητής παραδοσιακής μουσικής.
Νταούλι: Θεοδωρίδης Νικόλαος
Ποντιακή λίρα: Αγκιστριώτης Παντελής
Οι χοροί είναι: 1. Ομάλ εμπροπής, 2. Τριγώνα , 3. Διπάτ
ΟΜΙΛΙΑ: (12.10 – 12.35)
«Παγκόσμια  οικονομική κρίση, η  μεγάλη ευκαιρία -
Μικροί  αγρότες, ντόπιοι  σπόροι & φυσική καλλιέργεια»
Ομιλητής: Παναγιώτης Μανίκης 
ΤΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ: (12.35.-13.00)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  (12.35 – 13.00 )
1.Παραγωγή σβώλων:
Γυμνάσιο  Λεχαίου, στα πλαίσια του προγράμματος, Φυσική καλλιέργεια – η γεωργία της φύσης
2. « Ζωγραφίζω στη Γιορτή των Σπόρων»
( Μία εκδήλωση  του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Άσσου – Λεχαίου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Grundtving “IDEAL” : Διαπολιτισμική  Ζωγραφική για ενήλικες).
3. Μοίρασμα φυτών παραδοσιακών ποικιλιών ανοιξιάτικων λαχανικών
Οι μαθητές μοιράζουν φυτά από τις παραγωγές τους:
Ιδιωτικό  εκπαιδευτήριο «  Ο μικρός Ναυτίλος»
ΓΕΛ ΑΓ. Θεοδώρων: Σχολικός Λαχανόκηπος Φυσικής Καλλιέργειας
                                    Πράσινος τόπος
                                    Σχολική αυλή- Φυσικές  και Παραδοσιακές  καλλιέργειες
Γυμνάσιο  Λεχαίου:    Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και σιτηρών –
                                    οι σύντροφοι του  ανθρώπου
4. Μοίρασμα  σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σιτηρών:
Γυμνάσιο  Λεχαίου:    Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και σιτηρών –
                                    οι σύντροφοι του  ανθρώπου
5. Γεύμα με  Παραδοσιακά φαγητά και  εδέσματα
Οι μαθητές μαζί με  τους εκπαιδευτικούς , τους  γονείς και κηδεμόνες παρασκεύασαν παραδοσιακά εδέσματα και μας κάνουν το τραπέζι.
2ο Γυμνάσιο  Κορίνθου: Πίττα ελληνική, γλυκιά ή αλμυρή!
Πειραματικό Γυμνάσιο Κορίνθου: Τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή διατροφή
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  Άσσου – Λεχαίου: Τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή διατροφή
Γυμνάσιο  Περαχώρας: Τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή διατροφή
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Παζάρι  με έργα των μαθητών  του Ευθυμίου Κέντρου 
Υπαίθρια Αγορά Βιολογικών προϊόντων: Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής θα διαθέσει προϊόντα των μελών του και τα έσοδα θα τα διαθέσει για την ενίσχυση του « Χαμόγελου του παιδιού»

ΧΟΡΗΓΟΙ: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενισχύει τις παραγωγές των μαθητών με φυτά του φυτωρίου του, το ΚΤΗΜΑ ΒΙΩΜΑ  Δημήτρης Π. Μαχαιρίδης  ΑΡΙΔΑΙΑ  Τ. Κ 58400 ΤΗΛ.: 23840.21193  Fax: 23840.21193
Τις ενδυμασίες του μουσικοχορευτικού συνόλου διαθέτει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ :
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Κορινθίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Κορινθίας
Τηλ. 2741077028, Fax: 2741077028 URL: http//:dide.kor.sch.gr/perival
E-MAIL: perival@dide.kor.sch.gr
ΚΠΕ Σικυωνίων:
Τηλ. 2741077036, 2742071400 mail@kpe-sikyon.kor.sch.gr
Γυμνάσιο-Λύκειο Λεχαίου:
Τηλ. 2741087500, 27410 82092 Fax: 2741082023 mail@gym-lechaiou.kor.sch.gr
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  Άσσου - Λεχαίου:
Τηλ. & Fax:2741086880 mail@sde-lechaiou.kor.sch.gr
Στοπ στις Μηχανότρατες !

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (24/3/2010) η μηχανότρατες θα απαγορευτούν απο την 1 Ιουνίου. Ετσι δεσμεύτηκε η ελληνίδα επίτροπος στην Ευρ. Ενωση κα Δαμανάκη, προς την Συνομοσμοσπονδία Αλιέων Ελλάδος.

Οι μηχανότρατες θα πρέπει να στραφούν σε άλλους τρόπους αλιείας. «Μέχρι σήμερα εξακολουθούν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους στα παράλια της Ελλάδας. Δουλεύουν  εντελώς παράνομα, με ψεύτικο κωδικό που αντιστοιχεί σε εργαλείο που έχει καταργηθεί με νόμο. Αποτελούν μεγάλη πληγή για τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας, εμποδίζοντας την ανάκαμψη των παράκτιων οικοσυστημάτων και των μικρών πληθυσμών των ψαριών».

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, κ. Κοτσόργιος, «Τα σκάφη του ελληνικού αλιευτικού στόλου είναι περίπου 17.000, απο αυτά οι μηχανότρατες είναι 330. Αυτές θα πρέπει να περιορίσουν την δραατηριότητά τους σε δίχτυα, παραγάδια κ.λ.π., με τα οποία ήδη δουλεύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) περισσότερα απο 30 είδη ψαριών απορρίπτονται απο τις μηχανότρατες στη θάλασσα με μεγάλες επιπτώσεις στην βιοποικιλλότητα  αυτών των περιοχών».

Απο την 1 Ιουνίου και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφου «οι τριετείς  παρεκκλίσεις , χάρη στις οποίες η δραστηριότητα των μηχανοτρατών συνεχίζει και μέχρι σήμερα στη χώρα μας , λήγουν οριστικά στις 31 Μαίου 2010. Αυτο θα σημαίνει οτι οι συγκεκριμένες τράτες οφείλουν να  χρησιμοποιούν  στο εξής δίχτυα με άνοιγμα ματιού  40 χιλιοστών αντι των 16 χιλιοστών που χρησιμοποιούν σήμερα....Οφείλουν επίσης να ψαρεύουν  σε απόσταση τουλάχιστον τριών ναυτικών μιλίων απο την ακτή ή σε βάθος 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση όχι σε απόοσταση μικρότερη του 1,,,5 ναυτικού μιλίου απο την ακτή.        Μέχρι σήμερα οι μηχανότρατες, σε παράβαση του κανονισμού,  ψαρεύουν πολύ κοντά στην ακτή και με άνοιγμα στα δίχτυα μικρότερο απο το επιτρεπόμενο...             


 Ολοι μας έχουμε γίνει αυτόπτες μάρτυρες των παρανομιών...οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε να τις σταματήσουμε.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ακόμα κι αν τα αγγλικά σας είναι τόσο κακά όσο τα δικά μου παρακολουθώντας τα σκιτσάκια βγάζει κανείς πιστεύω νόημα.

Βούλα

Υ.Γ. Αφιερωμένο σ΄έναν τόπο που δεν σεβάστηκε το νεράκι του...

Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ







//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Δείκτες  ..ευτυχίας !

Πρόσφατο άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ αναδομοσίευε κείμενο αγγλικής έρευνας  οικονομολόγων με τίτλο  «Ο πλούτος  φέρνει ..δυστυχία και ψυχικά τραύματα σε μια χώρα». Σύμφωνα με την έρευνα η αύξηση του πλούτου δεν φέρνει την ευτυχία αλλά  μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία στην ψυχική υγεία των πολιτών μιας χώρας...

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

"Μεταλλαγμένη" επικαιρότητα στην Ε.Ε.




Με παρέμβαση του προέδρου της Κομισσιόν Ζοζέ Μπαρόζο, εγκρίθηκε  απο την ολομέλεια των επιτρόπων, μέσα απο βιαστική, γραπτή διαδικασία, η καλλιέργεια στην Eυρώπη της γενετικά τροποποιημένης πατάτας «Αμφλόρα», της γερμανικής πολυεθνικής Basf. Ο Μπαρόζο επιδίωκε εδώ και καιρό την έγκριση της γενετικά τροποποιημένης πατάτας, πιεζόμενος έντονα απο την Γερμανία… Εμπόδιο στεκόταν ο έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας. Μόλις τελείωσε η θητεία του κ. Δήμα έσπευσε ο Μπαρόζο να περάσει την έγκριση στη νέα, άτολμη ολομέλεια των επιτρόπων.
Το άμυλο της νέας μεταλλαγμέμνης πατάτας προορίζεται για ζωοτροφή. Περιέχει την ουσία αμυλοπηκτίνη, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή…δομικών υλικών (μπετόν), κλωστουφαντουργικών προϊόντων και χάρτου….Οι πολίτες ανησυχούν διακαιολογημένα για τον κίνδυνο η αμυλοπηκτίνη να περάσει, μέσω των ζωοτροφών, στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ τα γονίδιά της μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα, μέσω επικονίασης..
Για πρώτη φορά , απο το 1998, επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορούν, στην Ευρώπη  15 τέτοια προϊόντα. Οι πολίτες και οι οικολογικές οργανώσεις ανησυχούν, όμως η Βasf αναμένεται να κερδίσει 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, απο την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας!
Την ίδια στιγμή και στην ίδια χώρα, η Βουλή του Αμβούργου αποφάσισε να κηρύξει την μητροπολιτική του περιοχή σε ελεύθερη απο γενετικά τροποποιημένα φυτά ! Το ζήτημα βέβαια είναι πως θα αντιδράσουν οι γείτονες της ελεύθερης απο γενετικά  τροποποιημένους οργανισμούς  μητροπολιτικής περιοχής του Αμβούργου…Ο παραλογισμός της “διαφωτισμένης” Ευρώπης σε όλο το μεγαλείο του.. Στη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ενωση τα κέρδη εξακολουθούν να μπαίνουν πάνω απο τους ανθρώπους και την υπόλοιπη έμβια και αβιοτική φύση…

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Σνάντηση της ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. στην Αθήνα.



Εγινε το Σάββατο, 6/3/10, συνάντηση του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. ), στην Αθήνα, με στόχο τον συντονισμό δράσεων και την καλύτερη επικοινωνία οικολογικών οργανώσεων, ενεργών πολιτών και όσων δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση και επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στη συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους δικτύων και οικολογικών κινήσεων της Αθήνας  διαπιστώθηκε συναίνεση στην αξιολόγηση των προβλημάτων και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού δράσης.

Η ΠΑΝΔΟΙΚΟ λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο ενός Δικτύου 79 οικολογικών οργανώσεων και διοικείται απο μια Εκτελεστική Γραμματεία,  εκλεγμένη απο την ετήσια Γενική Συνέέυση των μελών του.Εχει διοργανώσει συνέδρια με περιβαλλοντικό περιεχόμενο και ετοιμάζει το επόμενο συνέδριό της στην Κρήτη, τον επόμενο Οκτώβριο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στις ηλεκτρονικές   διευθύνσεις της ΠΑΝΔΟΙΚΟ : www. Pandoiko.gr   e-mail: info@pandoiko.gr     forum : www.pandoiko7.lifeme.net

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΕΑ





Νερό στη Σελήνη ! Ενα πείραμα με ραντάρ, τοποθετημένα σε Ινδικό σεληνιακό διαστημόπλοιο, ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού στο βόρειο πόλο της Σελήνης. Παρόμοιες αποστολές των Αμερικανών επιστημόνων της ΝΑΣΑ διαπίστωσαν και την ύπαρξη αλλων 40 μικρών κρατήρων που είναι γεμάτοι με πάγο. Οι ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε διεθνή επιστημονική διάσκεψη στο Τέξας.