Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο Τυπου του Εν Αμφίσση


Το Εν Αμφίσση αναγνωρίζοντας το καλλιτεχνικό μέγεθος  της συλλογής των έργων του  Σπύρου Παπαλουκά της Δημοτικής  Πινακοθήκης Άμφισσας «Σπύρος Παπαλουκάς»  και διαπιστώνοντας συγχρόνως την  ακαταλληλότητα του κτηρίου που  στεγάζει σήμερα ένα μικρό μόνο μέρος της συλλογής, 19 μόλις έργα από τα 300, πραγματοποίησε από τις 31 Οκτωβρίου του 2009 έως τις  24 Φεβρουαρίου του 2010 διαδικτυακή ψηφοφορία μεταξύ τριών κτηρίων στο κέντρο της πόλης που προσφέρονται για την μεταστέγαση της. Τα κτήρια που συναγωνίζονταν ήταν το Στάλλειο κτήριο πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, η παλαιά Αγροτική Τράπεζα και η οικεία Κορδώνη που είχε προταθεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή για έδρα της Πινακοθήκης Παπαλουκά. Το κτήριο που συγκέντρωσε και δικαιολογημένα τους περισσότερες ψήφους με ποσοστό 71%, είναι το Στάλειο κτήριο.
Το Στάλειο  μέγαρο έχει το μέγεθος εκείνο που χρειάζεται για να εκτεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η συλλογή των ανθιβόλων και των σχεδίων του μεγάλου μας ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Είναι το μοναδικό παραδοσιακό, τριώροφο, κτήριο της πόλης, μόλις ανακαινισμένο, και που με ελάχιστες μετατροπές στο εσωτερικό του μπορεί να αναδειχθεί σε έναν υποδειγματικό εκθεσιακό χώρο. Η ισόγεια δε επέκτασή του καθώς και ο προαύλειος χώρος του, στην πίσω πλευρά του κτηρίου, με το θαυμάσιο πέτρινο κλιμακοστάσιο, μπορούν να φιλοξενήσουν και τους απαραίτητους συνοδευτικούς χώρους που χρειάζονται πλέον τέτοιου είδους ιδρύματα, όπως ένα πωλητήριο, ή ένα μικρό καφέ. Από την άλλη η γειτνίασή του με τον Μητροπολιτικό Ναό καθιστά άκρως προνομιακή τη θέση του. Η εμπειρία του επισκέπτη που θα βλέπει στην Πινακοθήκη τα σχέδια των αγιογραφιών του Παπαλουκά και σε λίγα μόλις μέτρα στον Μητροπολιτικό Ναό θα μπορεί να θαυμάζει και το τελικό αποτέλεσμα των σχεδίων του καθιστά την επιλογή του Στάλλειου κτηρίου μοναδική σχεδόν επιλογή. Όπως άλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες το Στάλλειο κτήριο ως πινακοθήκη Παπαλουκά μπορεί να διακριθεί ως το πιο εμβληματικό κτήριο της πόλης. Ένα κτήριο αντάξιο της συλλογής που θα φιλοξενεί.
Η προσπάθεια μας για την προώθηση της ιδέας της μετεγκατάστασης της Πινακοθήκης Παπαλουκά στο Στάλειο κτήριο θα κλιμακώνεται σταδιακά μέσα στον ορίζοντα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.




Το παρόν κοινοποιείται  στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010


Δελτίο τύπου

“Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας – όχι στην εκτροπή του Αχελώου”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τετάρτη 17/2/2010, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων πολιτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά γύρω από τα ζητήματα της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας, του πρώτου από τα έργα κεφαλής της εκτροπής. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας και η απαίτηση για την άμεση διακοπή της και την οριστική ακύρωση του συγκεκριμένου έργου. Η απαίτηση αυτή έχει εκφραστεί και μέσω της δικαστικής οδού, με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ, για την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010. Η θέση για την οριστική ακύρωση του έργου είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί η πλήρης αναξιοπιστία και της ΔΕΗ, αλλά και της επίσημης πολιτείας, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της Μεσοχώρας, για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η πρωτοβουλία αυτή συνέπεσε με την απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή των εργασιών στα έργα της εκτροπής του Αχελώου, μετά από σχετική αίτηση, που ακολούθησε την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό, αφού η όλη εξέλιξη είναι απόρροια άλλης προσφυγής προς το ΣτΕ, η οποία αφορά αίτηση ακύρωσης του ν. 3481/2006, με τον οποίο επιβλήθηκαν, από τα πάνω, οι περιβαλλοντικοί όροι του συνόλου των έργων της εκτροπής του Αχελώου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Γ. Χονδρός, μιλώντας εκ μέρους της ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”, παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, εξηγώντας ότι η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας είναι αναπόσπαστο τμήμα του έργου της εκτροπής του Αχελώου και η πιθανή ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει σαν προπομπός και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής. Επανέλαβε τα βασικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικά, νομικά και ενεργειακά επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την οριστική εγκατάλειψη της ιδέας της εκτροπής του Αχελώου και της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας. Υπογράμμισε, τέλος, τη σταδιακή εγκατάλειψη της λογικής ότι τα μεγάλα φράγματα αποτελούν μέρος της “πράσινης” ενέργειας και καυτηρίασε τη βιασύνη του ΥΠΕΚΑ να ενθαρρύνει την ολοκλήρωση του έργου, ενώ το ίδιο έχει εξαγγείλει την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των νερών, που συμπεριλαμβάνουν την εξέταση της δυνατότητας χρήσης τους για ενεργειακούς σκοπούς.

Η κ. Νίκη Οικονόμου, εκ μέρους του Συλλόγου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, μετέφερε την πολυετή εμπειρία της αντίστασης των Μεσοχωριτών στην προσπάθεια επιβολής ενός έργου, που θα σημάνει τον αφανισμό της Μεσοχώρας και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού μιας ευρύτερης ορεινής περιοχής. Καυτηρίασε τις προσπάθειες διαίρεσης και εκμαυλισμού των συνειδήσεων, που επιχειρήθηκαν και μέσω του ειδικού νόμου για τις απαλλοτριώσεις της Μεσοχώρας, αλλά και τις διώξεις που επιστρατεύονται για την κάμψη του ηθικού των κατοίκων. Έκανε, τέλος, λόγο για την απόφαση και το χρέος των Μεσοχωριτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την τελική δικαίωση.

Ο κ. Ν. Ιωάννου, εκ μέρους της Πανελλαδικής κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, επικεντρώθηκε στο επιχείρημα της ενεργειακής αυτονομίας του φράγματος της Μεσοχώρας, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο έργο υπήρξε πάντα μέρος της εκτροπής και έργο κεφαλής, επισήμανε τη μικρή συμβολή του στο ενεργειακό ισοζύγιο και την απουσία ξεχωριστής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σαν ενεργειακού έργου. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος της εκτροπής επιβεβαιώνει τα πολιτικά κίνητρα των υποστηρικτών της, καθώς τη χρησιμοποιούν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εμποδίζοντας κάθε ουσιαστική συζήτηση και πρωτοβουλία για την ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και τον αναπροσανατολισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μίλησε, τέλος, για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των κινήσεων πολιτών, στην κατεύθυνση της αποτροπής του φαραωνικού έργου της εκτροπής.

Οι διοργανωτές προανήγγειλαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης στην Αθήνα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, με πανελλαδικό χαρακτήρα, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ (15/3) της νομιμότητας του ν. 3734/2009, για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας.

Την συμπαράστασή τους εξέφρασαν, με την παρουσία τους:
·       Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών (Φίλοι της φύσης, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, Πολίτες της Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, καθώς και πολλοί Μεσοχωρίτες)
·       Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (οι βουλευτές κ. Ηρώ Διώτη, κ. Θοδ. Δρίτσας, κ. Βασ. Μουλόπουλος και ο κ. Χ. Κωνσταντάτος)
·       Εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων (ο κ. Γ. Παπαδάκης)


Αθήνα, 17/2/2010



ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”
Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου
Σύλλογος κατακλυζομένων Μεσοχώρας

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Η Αλήθεια για τα Αιολικά Πάρκα

Παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και οικολογικών οργανώσεων και φορέων (μεταξύ των οποίων: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών κ.ά., εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, ΄Ανδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κλ.π), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9/2/2010 η ανοιχτή δημόσια συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου ‘Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ’.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Δεκλερής κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του ζητήματος των αιολικών πάρκων, είπε ότι το ΣτΕ τα προηγούμενα χρόνια υπέδειξε στη διοίκηση την ανάγκη ειδικής χωροταξίας και πάντοτε επέμενε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το υπό συζήτηση στη Βουλή ν/σ, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού. Οι διατάξεις του ν/σ αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι καμιά αξία και κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων της δηλ. τα δάση, τα βουνά, η θάλασσα και τα νησιά της. Χαρακτήρισε τέλος την επιβολή των ανεμογεννητριών οικολογικό έγκλημα που δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός. Το μέλλον θα είναι ζοφερό εάν δεν αντιδράσουμε.    περισσότερα ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου

Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ’ αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.
Να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των 14 ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος.  περισσοτερα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι βασικό τμήμα και ο προπομπός της εκτροπής του Αχελώου. Είναι καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο !

Η μεταβάπτιση του έργου σε ενεργειακό και η προσπάθεια αποσύνδεσής του από την εκτροπή, με την πλήρη κυβερνητική κάλυψη, είναι μετέωρη και αστήρικτη. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια περιβαλλοντική απειλή για το οικοσύστημα της περιοχής και όχι μόνο.

Σήμερα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιθετική και ταχύρυθμη υλοποίηση των διαδικασιών της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (σε υλοποίηση του ν. 3734/2009 και ενώ εκκρεμεί η προσφυγή των κατοίκων της Μεσοχώρας εναντίον του), καθώς και η έναρξη εντατικών εργασιών υλοτόμησης, στην περιοχή που προβλέπεται να κατακλυσθεί. Ταυτόχρονα, επιστρατεύεται και η αστυνομική αυθαιρεσία, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και κάμψης του φρονήματος των Μεσοχωριτών, που εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Αυτή τη στιγμή, νοιώθουμε την ανάγκη να μεταφέρουμε τη φωνή μιας άλλης Θεσσαλίας, που προσπαθούν να κρύψουν οι κραυγές των κατ’ επάγγελμα υποστηρικτών της εκτροπής, καθώς και τη φωνή των πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, που αγωνίζονται ενάντια στο φαραωνικό έργο της εκτροπής και το φράγμα της Μεσοχώρας.

*η ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό “Αχελώου ρους”,

*η Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, και

*ο Σύλλογος κατακλυζομένων Μεσοχώρας

σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 (1ος όροφος), Αθήνα

Πληροφορίες:
Γιώργος Χονδρός, 6972702494, chondros@otenet.gr
Τάσος Κεφαλάς, 6942984299, tkef@otenet.gr

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοβουλία Πολιτών Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας για την Αυτοδιοίκηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Πρωτοβουλίας Πολιτών Στεράς Ελλάδας- Εύβοιας για την Αυτοδιοίκηση.

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, πολίτες απο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συναντηθήκαμε στην πόλη της Λιβαδειάς, για να συζητήσουμε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα κρίσιμα ζητήματα που προωθούνται με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί απο το Υπουργείο Εσωτερικών για δημόσια διαβούλευση.

Επειδή  :  * εκτιμούμε οτι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές και στην επόμενη περίοδο θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα για τα οποία συναντηθήκαμε σε διάφορες κινηματικές δράσεις. -- * Η μεγάλη αύξηση των νέων δήμων και περιφερειών και η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, δεν πρέπει να εξαφανίσει τις δυνατότητες παρέμβασης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.--* Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν οι ομάδες πολιτών που δραστηριοποιήθηκαν σε τοπικό εοπίπεδο με διάφορες αιτιολογίες το προηγούμενο διάστημα.-- * Θέλουμε μια νέα αυτοδιοικητική λογική στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων...

Καταλήξαμε, μετά απο μια πλούσια συζήτηση, κατάθεση προιτάσεων και ανταλλαγή απόψεων, στα εξής :

1. Να συνεχίσουμε  τη διαβούλευση με ένα ευρύτερο κύκλο πολιτών της περιφέρειας μας για τα θέματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με στόχο να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό κείμενο θέσεων και δημόσιας παρέμβασης,

2. Να αξιοποιήσουμε, για τις ανάγκες αυτής της διαβούλευσης, το φόρουμ που δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο, ως πρωτοβουλία πολιτών για την αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας, όπου μπορεί να καταθέσει προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις κάθε πολίτης.
Το email της πρωτοβουλίας είναι : protovoulia . stereas. evias  @gmail.com      και η διθεύθυνσή της    http:groups.google.com/group/protovoulia_stereas_evias 

3. Να διοργανώσουμε μια νέα συνάντηση, την Κυριακή 14 μαρτίου 2010, στη Λιβαδειά, ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και να εκτιμήσουμε την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας περιφερειακής κίνησης πολιτών για την τοπική και περιφεριακή αυτοιδιοίκηση στη Στερεά Ελλάδα και την Ευβοια.  

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Το Δέλτα του Μόρνου - Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η 2 Φεβρουαρίου αποτελεί την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης για τους Yγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας που αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας σαν μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.


Οι υγρότοποι υποφέρουν κι αυτοί κατά κύριο λόγο από την άγνοιά μας και την έλλειψη σχεδιασμού διαχείρησής τους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.Παρά την τάση για αναγνώριση της τεράστιας σημασίας τους,  η νοοτροπία, η έλλειψη γνώσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία συνεχούς  υποβάθμισής τους. Ενω το νερό είναι ένα από τα θέματα  που μας απασχολούν δεν δείχνουμε να συνειδητοποιούμε ότι πριν από δύο γενεές η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Το Δέλτα του Μόρνου αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο υγρότοπο στον Κορινθιακό. Είναι απομεινάρι μιας πολύ μεγαλύτερης υγροτοπικής έκτασης, περίπου 25.000 στρεμμάτων που ο Μόρνος σχημάτισε μέσα στο γεωλογικό χρόνο με τις προσχώσεις του και που συρρικνώθηκε από αποξηράνσεις, επέκταση των καλλιεργειών.


Τώρα διατηρεί απλά το παραλιακό τμήμα του με αλμυρόβαλτους και λασποτόπια. Λίγα ανοιχτά νερά μένουν. Οι νησίδες και οι αμμολουρίδες στις εκβολές του έχουν σταδιακά χαθεί μετά την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου και την απουσία φερτών υλικών.


Το Δέλτα του Μόρνου χρησιμοποιούν τα μεταναστευτικά πουλιά ως άξονα μετακίνησης μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου.


Το χειμώνα τα πουλιά είναι λίγα λόγω της όχλησης από το κυνήγι. Ωστόσο κατά το χειμώνα 2001 - 2002 διαχείμασαν πολλοί κύκνοι. Άλλοτε απαντούν αρκετές πάπιες που δεν μένουν για πολύ κι αυτές λόγω  του κυνηγιού.


Τα πιο πολλά πουλιά απαντούν κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση.


Πιο χαρακτηριστικά είναι οι παγκοσμίως απειλούμενες Χαλκόκοτες και οι Ερωδιοί, που απαντούν σε σημαντικούς αριθμούς (εκατοντάδες χαλκόκοτες). Ο Μόρνος φιλοξενεί επίσης πολλά παρυδάτια (Μαχητές, τρύγγες, σκαλίδρες κ.λπ.) και πολλά στρουθιόμορφα (μικροπούλια). Στα χωράφια επίσης απαντούν περαστικά αρπακτικά πουλιά όπως μεγάλα κοπάδια με το προστατευόμενο Μαυροκιρκίνεζο.

Παλαιότερες μάλλον πηγές αναφέρουν ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα πουλιά ιδιαίτερα κατά τη μεταναστευτική περίοδο κι ότι έχουν παρατηρηθεί συνολικά 185 είδη πουλιών. Νεοτερες λένε ότι είναι σχετικά λίγα τα πουλιά που φωλιάζουν πια στον υγρότοπο. Οι Καλαμοκανάδες και οι Θαλασσοσφυριχτές,είδη που προστατεύονται απο το Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά, είναι τα πιο τυπικά. Επίσης ίσως σποραδικά φωλιάζουν Νανογλάρονα ενώ οι μεγάλες αποικές Ποταμογλάρονων έχουν πλέον χαθεί.

Λιγότερα πουλιά περνούν κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση επειδή δεν υπάρχουν πλημμυρισμένες περιοχές.


Καθ' όλο το χρόνο ενδιαφέρον έχουν οι παράκτιες περιοχές με τα λασποτόπια. Εδώ βρίσκει κανείς στρειδοφάγους - είδος που σπάνια θα δούμε αλλού στον Κορινθιακό.


Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός  ότι εδώ είναι το νοτιότερο σημείο στη Δ. Ελλάδα όπου φώλιαζε  Πελαργός, μέχρι το 1991.

Βασικές απειλές που αντιμετωπίζει ο υγρότοπος του Μόρνου είναι αυτές που αντιμετωπίζουν και όλοι οι ελληνικοί υγρότοποι: αναδασμός, αποξηράνσεις, μπαζώματα, όχληση από το κυνήγι.

Αλλα σημαντικά είδη είναι φυσικά ο πολύτιμος πληθυσμός τσακαλιού που θα χαθεί με τον αναδασμό. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας που ανακοινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, το τσακάλι καταγράφεται ως κινδυνεύον στην Ελλάδα. Στο φύλλο για το τσακάλι αναφέρει ότι ο πληθυσμός του τσακαλιού «παρουσιάζει διακυμάνσεις στη Φωκίδα».  Εξίσου σημαντικό στην περιοχή είναι και  το σπανιότατο μικρό ψαράκι Ζουρνάς, Valencia letourneuxi,το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης που ζει στην πηγή της Χιλιαδούς. Από τη στιγμή που βιότοπός του είναι μερικές δεκάδες μέτρα ενός καθαρού καναλιού, το ευρωπαϊκής προτεραιότητας για προστασία αυτό είδος μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή. 


Πηγές:


Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων

Γεωμορφολογική Μελέτη των Δέλτα των ποταμών Πηνειού, Καλαμά,Εύηνου και Μόρνου

Δίκτυο ερευνητών διαχείρισης περιβάλλοντος

Τα ψάρια πεθαίνουν από δίψα

Δελτίο οικολογικής ενημερωσης (αριθμος 31) Γενικής γραμματείας επικοινωνίας
Σπάνια είδη που ζουν σε ποτάμια και λίμνες και απειλούνται με εξαφάνιση
Δ. Ελλάδα: SOS από τα ψάρια της

"Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας" (νέα έκδοση)

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Κ.Παπακωσταντίνου εκπαιδευτικό,ειδικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τέως προέδρου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την ανταπόκριση και  τις πολύτιμες πληροφορίες του.