Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΕΑ





Νερό στη Σελήνη ! Ενα πείραμα με ραντάρ, τοποθετημένα σε Ινδικό σεληνιακό διαστημόπλοιο, ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού στο βόρειο πόλο της Σελήνης. Παρόμοιες αποστολές των Αμερικανών επιστημόνων της ΝΑΣΑ διαπίστωσαν και την ύπαρξη αλλων 40 μικρών κρατήρων που είναι γεμάτοι με πάγο. Οι ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε διεθνή επιστημονική διάσκεψη στο Τέξας.
Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για 600 εκατομμύρια μετρικούς τόνους παγωμένου νερού που βρίκονται μέσα σε κρατήρες που δεν τους βλέπει ποτέ ο ήλιος. Οι θερμοκρασία στην περιοχή φτάνει τους μείον 248 βαθμούς κελσίου!, που επιτρέπουν στο παγωμένο νερό να παραμένει σε σταθερή κατάσταση..Πρόκειται για καθαρό πάγο που βρίσκεται λίγα εκατοστά κάτω απο το έδαφος της σελήνης. Αυτό εμποδίζει την εξάτμιση του νερού, σε περιοχές που τις βλέπει ο ήλιος...
Η δημοσιότητα που δόθηκε στην ανακάλυψη συνδέεται μάλλον και με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ακυρώσει το διαστημικό πρόγραμμα που προέβλεπε την επιστροφή των  αμερικανών στη σελήνη το 2020. Οπως είπε κάποιος επιστήμονας της ΝΑΣΑ : «τώρα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οτι είναι δυνατή μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στη σελήνη! Ειναι δυνατή με τη χρησιμοποίηση των πάγων που βρήκαμε εκεί. Οι ανακαλύψεις των τελευταίων μηνών επαναστατικοποιούν τις απόψεις μας για τη σελήνη».
Το αξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι παρά την παταγώδη αποτυχία της ανθρωπότητας να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους της γής και την ανικανότητα της για  δημιουργία μιας παγκόσμοιας διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πλανητικών προβλημάτων, της φτώχειας, της ανισότητας, της μείωσης της βιοποικιλλότητας και της κλιματικής αποσταθεροποιησης...  το βλέμμα της στρέφεται στον επικοικισμό της σελήνης !..Μήπως αυτό σημαίνει έμμεσα την παραδοχή της ανικανότητας και της αποτυχίας διαχείρισης του πλανητη μας ; Μια ολόκληρη αρμάδα διαστημοπλοίων κατευθύνθηκε στη σελήνη τα τελευταία χρόνια..Ιαπωνία, Ευρώπη, Κίνα, Αμερική και τώρα και η Ινδία ! στέλνουν διαστημόπλοια με όργανα για εξερεύνηση του δορυφόρου της γής...και προετοιμάσία  ενός άδηλου, απάνθρωπου και τραγικού μέλλοντος  για την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: